Gönderen Konu: •••• 2004 Avensis sürüş konusu •••••  (Okunma sayısı 2230 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
Öncelikle Merhabalar.
Forumu yeni keşif ettim ,oldukça seviyeli ve güzel bir mekan.

Konu aslında şöyle ; direksiyon konusunda tam pişmedim ve de pederin aracında pişme aşamasına gelene kadar aracı yıpratmaktan korkuyorum.

Daha önceleri ehliyet konusunda temel bir pratiğim olmadı.Sadece ehliyet kursunda bir şahinle başladık sürdük ,ettik.Ehliyeti başarıyla aldım.Sonrası bir arkadaşın pikapıyla deneyimim oldu arazide ve şehir içine sadece bir kez çıktım.Ama bu süre zarfından sonra yaklaşık 7-8 ay araç başına çıkmadım hiç.Yalan da yok araçlara ve direksiyona pek ilgim olmadı.

Şimdi pederin 2004 Avensisi ile pişme aşamasındayım ancak araç tabi diğerlerinden farklı geldi.Seri ve güzel bir araç.Aracı 2000 devir altında kullanarak araca eziyet yaptığımı söyledi.Bunun için de zaten çalıştığımız alan dar ve kısıtlıydı.Git gel yap derken ikinci vitese gelip devir yükselene kadar uygun olmayan bir bölgede ,iyi bir hıza ulaşıyor.

Düz yolda araç kullanmak en kolayı bence ,orada bir sorun yok.Sadece alışamadığım bir nokta ; gaz ve frenler bana yumuşak geldi ya da tabanı biraz kalın bot giydiğimden dolayı tam hissedemedim.Aracı kaldırırken 1'de iken nedense patinaj çektirdim ,zemin az topraktı bazı bölgelerde beton asfalt..beton asfaltta patinaj çekecek kadar basmadım tabi.Neyse sorun şu biraz ; aracı kaldırırken normal seviyede doğru düzgün bir şekilde kaldıramama diyebiliriz.

Yaptığım şu ;debriyaja full basıyorum ,araca gaz veriyorum sonra yavaş yavaş ayağı debriyajdan çekerek ,gaza basıyorum lakin bir türlü yavaş kaldırmayı tam beceremedim.Aynı durum geri geriye giderken de oluyor.Tabi pratik konusu bunlar zamanla olacaktır ,zaten bu elde ettiğim deneyimler 7-8 ay içinden 2 günden ibaret.Ancak bu şahin ve hilux pikapta hiç zorluk çekmedim ,ne kaçırdım ne patinaj çektirdim ya da uygunsuz bir davranış oldu ,çok rahat sürebiliyordum lakin avensis'de başaramadım acaba araba 1.300 kg yakın ,ve lpg i de düşünürsek bilemiyorum bügün başarısız oldum.

Endişem ,aracı kullanır iken aracı yıpratmaktan korkuyorum..ama aracı 2000 devir altında kullanınca da olmuyor.

Aslında sağlam ,kemikli arabalar aracın bir kalk dur yapmasından dolayı aracın hemen yıpranacağını sanmıyorum gerçe ama tabi en önemlisi debriyajı sadece vites geçerken ve fren durumlarında kullanıyorum onun dışında tamamen bağımsız..ayağım ha bi şe olur diye debriyaj üzerinde durmuyor :p

Yorumlarınız ve eleştirileriniz benim için değerlidir ,sevgiyle kalın..
''Özgürlüğün olmadığı yerde körü körüne itaat vardır ''

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
Ynt: •••• 2004 Avensis sürüş konusu •••••
« Yanıtla #1 : Ocak 10, 2011, 01:02:32 »
Bu güzel ve akıcı yazın için teşekkür ediyorum. İmla kuralları da başarılı, ilk alkışın benden.

Seni ilk buraya alalım http://www.toyotaclubtr.com/tanisma/ :foto:

Kardeş, yıpranmaz bişey olmaz korkma, en fazla baskı balataya zarar versin uzun vadede.

Aracı kullanırken bot yerine, düşük tabanlı ayakkabı tercih etmeni tavsiye ederim, daha rahat kullanırsın.
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 10, 2011, 01:07:31 »
Bu güzel ve akıcı yazın için teşekkür ediyorum. İmla kuralları da başarılı, ilk alkışın benden.

Seni ilk buraya alalım http://www.toyotaclubtr.com/tanisma/ :foto:

Kardeş, yıpranmaz bişey olmaz korkma, en fazla baskı balataya zarar versin uzun vadede.

Aracı kullanırken bot yerine, düşük tabanlı ayakkabı tercih etmeni tavsiye ederim, daha rahat kullanırsın.

+81

Güzel bir giriş yaptın aramıza ancak hoşgeldin diyebilmemiz içi buraya http://www.toyotaclubtr.com/tanisma/  bekleriz ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Ocak 10, 2011, 18:31:05 »
İlgi ,alakanıza teşekkür ederim.Yakın bir vakte kadar çok detaylı olmasa da paylaşımda bulunacağım.
Selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 10, 2011, 18:36:54 »
bu iş pratik meselesi... ne kadar çok pratik yaparsan o kadar çabuk kavrarsın bu olayı... kalkış konusunda benim tavsiyem kalkarken gaza fazla yüklenme sadece gaza bastığını hisset aracın sesi biraz değişsin...debriyajdan ayağını çekmeye başla yukarı doğru, arac haraket etmeye başladığında daha kaldırma ayağını debriyajda sabit kalsın...biraz gittikten sonrası kolay zaten 1-2-3 diye viteslerler devam eder ;)
Ev Alma... Toyota Al...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Ocak 11, 2011, 19:01:20 »
Merhaba arkadaşlar.

''Araca eziyet etmeden'' ,güzel ve etkili kullanmak gerçekten bir sanatmış yahu :D en azından ben öyle hissettim xd

Bügün biraz daha deneme fırsatım oldu.Herşey pozitif geçti.

Ancak eksikliğimi şu yönde fark ettim ; Ana yollarda iken farzedelim önümüze bir araç çıkıyor ,vites değiştirmeniz gerekiyor seri bir şekilde..tabi sen 5'inci viteste ortalama hızla seyir ederken birden hızın düşüyor ve vitesi kararlı bir şekilde atman gerekiyor.Bu noktada aracın hızına bağlı olarak sanırsam 50-60'a düşünce vitesi kaça atacağımı şaşırdım biraz..

Bu durumda vitesi attım ama biraz geç attım,bu konuda biraz deneyim sahibi olmam gerekiyormuş..  :kötü::argh:

Öneri ve tavsiyeleriniz için bu arada teşekkürler arkadaşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #6 : Ocak 11, 2011, 19:31:47 »
öncelikle hosgeldin arkadasım.kalkış konusunda yarım debriyaj kalkarsan çok rahat olur. önce debriyajı sonuna kadar bas daha sonra yarıya kadar bırak ayağını o zaman gaza bas araba direk kalkacaktır kalktığında da ayağını kaldır.araba yarım debriyajda stop etmez.insallah düzgün anlatabılmısımdır .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Ocak 23, 2011, 22:02:50 »
İlginize teşekkür ederim ,Arif Yerim.

Aracı öğrenme aşamasında olduğumuz için henüz trafike sık sık çıkmıyorum.Esasında arabaya ihtiyacım olmuyor ,mesafeler taban ray olarak yakın.

Çalışmalarımızı haftada bir yapıyoruz.

Bügün hava yağmurluydu ,yine de çıkalım dedik ve çıktık.

Bügünkü çalışmamızda konu ; rampa yukarı aracı kaldırmak ve 2 araç arasına park yapmak (honi mantığıyla bir cisim arasına yaptık tabi ) :)

Öncelikle ,parklarda bir sorun olmadı ,rahatlıkla yaptım.

ikinci parkur ;D

Rampa yukarı aracı kaldırmaktı..bir iki kaçırdıysamda ilkte (ama rampa dik ) frenden ayağı çektiğin an araç arkaya kayıyor bu da demektir ki arkadaki araca tak vurdun. ^,-

1-2 kaçırmadan sonra alıştım ,kaldırdım ama bu esnada zemin ıslaktı ve patinaj çektik biraz ,bazen de aptal kafam nasıl becerdiysem gaza biraz fazla basıp ayağım debriyajdan fazla çektim galiba motor tak tak tak etti ,iyice morelim bozuldu.

Babama çakmak gözlerle süzülerek baktığımda ;(o an anlatılmaz yaşanır) :D pistonun birbirlerine değdiğine dair teorik bir cümle kurdu lakin çok anlayamadım..ama olmaması gereken birşeydi..

Araç öğrenme ve kavrama konusu pratik meselesi olduğu gerekçesiyle ,o rampası ıslak zeminde biraz oyalandım ,aracı kaydırmadan ve kaçırmadan kaldırmayı..ee tabi yukarı doğru git ve ayağın debriyajda basılı halde kasıla kasıla ,bu vaziyette pratiklerle birlikte en sonunda bir hata ile daha (ikinci hata)kerizlik olarak motoru tak tak yine vurdurttum..

Bu arada debriyajdan bizim hafif basınca gacırd diye ses geliyordu ,ben bindikten sonra bu geçti..o da ilginç geldi.
(bu denemeler trafiğe kapalı alanda yapıldı)

Biraz daha pratikten sonra dönelim kararı verdikten sonra direksiyonu babama verdim.O aracı kaldırırken bir gariplik oldu ve araç itekledi sanki ,ve de 2300-2500 devirleri arasında da sanki yaptı bunu (2'inci viteste)..bu durumda canım sıkıldı..

Ama babamın arkadaşlarından aldığı bir eleştiriye göre; vites değiştirirken ayağı debriyajdan seri çekiyormuş ,dolayısı ile öksürme olabileceğini söyledi..ama o öyle dese de şüphelendi ve serice hızlanarak ani duruşlar ve benim antremanın yarısı kadar dur kalk yapmaya başladı yavaş hızlı..sorun biraz beliriyordu ,sanki aracın motor sesi de değişmişti (belki elhamlandım bilemiycem)

Biraz daha yol aldıktan sonra herşey normale döndü ,aracı park edecek mesafeye gidene kadar sorun olmadı.

Kısacası bügünkü geçirdiğimiz günden bir özetle ; aracta herhangi bir sorun doğmaz umarım.

Aracın 2 defa motor tak tak sesi şeklinde ve vuruntuyla iteklemesi ,az da dur kalk faslında debriyaj -fren ilişkisinden mi oldu bu anormallik ya da babamın bir an aracı net sürememesinden mi kaynakandı yoksa bir sorun vardı gerçekti ya da yanılmadan mı ibaretti ?

soru işaretlerine yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Şubat 18, 2011, 21:15:43 »
 :D tak tak sesine takılma :) o ses TRC (ASR) den geliyor, dün bana da oldu yağmurun yeni başladığı bi anda yerler sabun gibiydi; yokuş yukarı gidiyorum çokta dik değil ama tümsek vardı (uzun ve arabanın altını vurabilecek bir tümsek) yavaşladım yanladım ve 1. viteste geçtim; geçerken aracın tak tak diye tepindiğini gördüm yani araç patiye düşüyor ama TRC bunu engelliyordu yani b u ses bundan dolayı ve bu sırada göstergede de TRC simgesinin ışığı (patiye düştüğü saniyelerde) yanıp yanıp sönüyordu bu simge Tabelalardaki Dikkat kaygan zemin simgesiyle aynıydı. :)

Birde araç kaldırmandaki tavsiyem düz zeminde; ayak debriyajda ve debriyajdan çok hassas çekmeye başla aracın kendini attığı anda yani aracın titremeye başladığı anda ayağını o seviyede debriyajda tut ve normal bi şekilde gaz ver 30-50cm yol aldıktan sonra çek ayağını debriyajdan devam et :)

Yokuşta ise en iyi tavsiyem ayağın frendeyken yine debriyajdan çek ve titreme anında ver gazı ya da el frenini çek düz yoldaki gibi yumuşak kalkış yap titreme anında indir ver gazı..

2den3e 3ten4 e gibi vites geçişlerinde debriyajı sakın aniden bırakma yani aracı 1. viteste kaldırıyormuş gibi debriyaj gaz yap, vites düşürürkende ÖR: 4ten 3e veya 2ye düştükten sonra yavaş yavaş çek ayağını debriyajdan ki şanzıman zarar görmesin ;)
'bozuk yol yoktur az benzin vardır'