Gönderen Konu: Dizel Motor Rodaj Dönemi Yardım  (Okunma sayısı 8988 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
Dizel Motor Rodaj Dönemi Yardım
« : Aralık 19, 2010, 22:11:28 »
Arkadaşlar D-4D sıfır dizel motorun rodaj dönemindeki kullanımı için tavsiyelerinizi bekliyorum.
Ben arabadan anlayan biri değilim, cahillik yapıp yeni motoru kötü kullanmak istemiyorum,
o yüzden siz üstadların değerli tavsiyelerini rica ediyorum.

Saygılar...

Toyota Club Türkiye

Dizel Motor Rodaj Dönemi Yardım
« : Aralık 19, 2010, 22:11:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: AB-
  • Model Yılı: '12
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Dizel Motor Rodaj Dönemi Yardım
« Yanıtla #1 : Aralık 19, 2010, 22:18:06 »
Kullanım klavuzunda yazıyor ilk 1000km nasıl kullanılması gerektiği.(Sayfa 122)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #2 : Aralık 19, 2010, 22:22:15 »
teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2010, 12:04:42 »
Dizelci arkadaşlar, lütfen tecrübenizi paylaşın  :alkis:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #4 : Aralık 21, 2010, 22:01:28 »
Kimse yok mu ?  :islik:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.kayabuyukcelen.com.tr
  • Kan Grubu: B-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 21, 2010, 22:06:40 »
hocam sen ne olur ne olmaz ilk 3bin km abanma çok. yani ani hareket yapma. fazla devirlenme, motoru zorlama. geri kalanı servis söyler zaten teslim ederken.

araçta genel olarak, tüm araç yeni olduğu için, daha ne yaylar oturmuş olacak, ne amortisörler, ne balatalar, ne fren diskleri alışmış olacak. bunların alışması aşağı yukarı 1000km kadar sürer. aracının yol tutuşu, frenajı 1000km den sonra daha iyi olacak buna göre kullan :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Aralık 21, 2010, 23:40:32 »
Teşekkür ederim Kaya, tam da kışa denk gelmesi aslında dezavantaj ama napalım açıcaz bi şekilde :D

TCT'den fazla ses cıkmayınca ben de sağdan soldan araştırdım, 3 önemli madde öğrendim.

1. Vites değişimi 2000-2200 devirde yapılması
2. Arabayı ilk çalıştırmada hareketten önce 30-60 saniye civarında boşta çalıştırıp motoru ve turboyu yağladıktan sonra hareket edilmesi
3. Çeyrek deponun altına inmeden deponun fullenmesi (mazot pompasının zamanla yanmaması için.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Aralık 22, 2010, 02:24:55 »
Teşekkür ederim Kaya, tam da kışa denk gelmesi aslında dezavantaj ama napalım açıcaz bi şekilde :D

TCT'den fazla ses cıkmayınca ben de sağdan soldan araştırdım, 3 önemli madde öğrendim.

1. Vites değişimi 2000-2200 devirde yapılması
2. Arabayı ilk çalıştırmada hareketten önce 30-60 saniye civarında boşta çalıştırıp motoru ve turboyu yağladıktan sonra hareket edilmesi
3. Çeyrek deponun altına inmeden deponun fullenmesi (mazot pompasının zamanla yanmaması için.)

eyvallah :) hocam sen motorun gene ısınmasını bekle özellikle rödajda iken. zaten ısınmadan motora asılma. rödajda olsanda olmasanda mootrun ısınmasını bekle motora asılmak(fazlaca devirlenmek. normal kullan da ani hareket yapma) için.

turbo zaten birkaç saniye içinde yağlar fark etmez. turbo yağlama ile alakalı yazmak isterim ama kafam yerinde değil. biz seni en güzeli küçükyalı sahlep organizasyonlarına davet edelim hocam. orada uzun uzun anlatırız :)

çeyrek depo muhabbeti yok hocam. kırmızının çok dibinde uzun süre dolaşma yeter.

artı bir tavsiyem, 420tl karşılığında garantimi 5 seneye uzatmıştım. uzun süreli kullanım düşünüyor isen sende yaptır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Aralık 22, 2010, 02:29:59 »
eyvallah :) hocam sen motorun gene ısınmasını bekle özellikle rödajda iken.
biz seni en güzeli küçükyalı sahlep organizasyonlarına davet edelim hocam. orada uzun uzun anlatırız :)

artı bir tavsiyem, 420tl karşılığında garantimi 5 seneye uzatmıştım. uzun süreli kullanım düşünüyor isen sende yaptır.

Önerilerin için çok teşekkür ederim Kaya,
garantiyi uzatsam iyi olacak sanırım.
ve tabiki organizasyonlara gelmekten mutluluk duyarım, sahlepe de bayılırım :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #9 : Aralık 22, 2010, 02:33:45 »
Önerilerin için çok teşekkür ederim Kaya,
garantiyi uzatsam iyi olacak sanırım.
ve tabiki organizasyonlara gelmekten mutluluk duyarım, sahlepe de bayılırım :D

nüfus memuru yazın Alper hocamı küçükyalı takımına :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
« Yanıtla #10 : Aralık 22, 2010, 02:47:24 »
Yeni aracınız hayırlı olsun Alper Bey. Dizelle ilgili kullanımda belli noktalar var. Zaten sizde araştırmışsınız cevap alamayınca. :)
Çalıştırdıktan sonra 30 sn, yüksek hızlarda uzun yolculuklardan sonra 1-2 dk rölantide çalıştırmak. İlk hareketten sonra bir süre gaza fazla basmamak, eurodisl yakıt kullanmak(çeşitli şirketlerde ismi değişiyor), bakımlarını aksatmamak.
Rodaj içinde motor açılarak geliyor, rodaja gerek yok diyenlerde var ama siz 1000km boyunca ani kalkış ve duraklamalardan kaçının ve 1000 km bakımını geçirmeyin. Uzun süre aynı hızda gitmeyin. Ben ilk aldığımda çevreden duyduklarım, okuduklarım doğrultusunda bunları yapmıştım. Şu anda aracım 30 Bin km de ve sorunsuz çalışmaya devam ediyor.
Bana servis çalışanları çeyrek depo altına düşürme, zamanla oluşan tortu, pislik arızaya sebep olur demişti. Bişey olmaz diyenlerde var ama ben önlem olarak en az çeyrek depoda kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Aralık 22, 2010, 02:52:42 »
Yeni aracınız hayırlı olsun Alper Bey. Dizelle ilgili kullanımda belli noktalar var. Zaten sizde araştırmışsınız cevap alamayınca. :)
Çalıştırdıktan sonra 30 sn, yüksek hızlarda uzun yolculuklardan sonra 1-2 dk rölantide çalıştırmak. İlk hareketten sonra bir süre gaza fazla basmamak, eurodisl yakıt kullanmak(çeşitli şirketlerde ismi değişiyor), bakımlarını aksatmamak.
Rodaj içinde motor açılarak geliyor, rodaja gerek yok diyenlerde var ama siz 1000km boyunca ani kalkış ve duraklamalardan kaçının ve 1000 km bakımını geçirmeyin. Uzun süre aynı hızda gitmeyin. Ben ilk aldığımda çevreden duyduklarım, okuduklarım doğrultusunda bunları yapmıştım. Şu anda aracım 30 Bin km de ve sorunsuz çalışmaya devam ediyor.
Bana servis çalışanları çeyrek depo altına düşürme, zamanla oluşan tortu, pislik arızaya sebep olur demişti. Bişey olmaz diyenlerde var ama ben önlem olarak en az çeyrek depoda kullanıyorum.

Çok teşekkür ederim Maksut,
Uzun yoldan gelince daha fazla beklemek gerekliymiş senin de belirttiğin gibi.
Ayrıca bir madde daha buldum

-yaklaşık 10.000 km.de bir depoya kaliteli enjektör temizletici ilave edilmesi öneriliyor
(Würth Enjektör temizleyicisi iyiymiş.)

Aracını daha nice 30K kilometreler kullanmanı dilerim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 22, 2010, 02:59:43 »
bugun aracı teslim alırken sordum rodaj süresini. O artık eskide kaldı. Motorlar artık açılmış gelio dilediğin gib kullan dediler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Aralık 22, 2010, 03:03:41 »
bugun aracı teslim alırken sordum rodaj süresini. O artık eskide kaldı. Motorlar artık açılmış gelio dilediğin gib kullan dediler :)
O da güzelmiş, burda açılmışı var :D
Ama yinede tecrübelere kulak vermek gerek bence, ilk bir kaç bin kilometre dikkatli olmakta yarar var diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Mesaj Kaygısına Son
    • DÝKKAT BOÞ BELEÞ VAR !!!
  • Araç: Auris
« Yanıtla #14 : Aralık 22, 2010, 03:10:08 »
Çok teşekkür ederim Maksut,
Uzun yoldan gelince daha fazla beklemek gerekliymiş senin de belirttiğin gibi.
Ayrıca bir madde daha buldum

-yaklaşık 10.000 km.de bir depoya kaliteli enjektör temizletici ilave edilmesi öneriliyor

Aracını daha nice 30K kilometreler kullanmanı dilerim :)

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Enjektörü ilk kez duydum. Araştırmak lazım. :blink: :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #15 : Aralık 22, 2010, 10:59:21 »

bu bilgi bence doğru değil.mutlaka servise sormak gerekiyor.çünkü megane 2 dizel kullanırken servise sorduğumda bu motorlarda böyle bir şeye gerek olmadığını söylediler.
Corolla Comfort Ekstra(Dizel)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Aralık 22, 2010, 11:10:08 »
bu bilgi bence doğru değil.mutlaka servise sormak gerekiyor.çünkü megane 2 dizel kullanırken servise sorduğumda bu motorlarda böyle bir şeye gerek olmadığını söylediler.

O kilometrelere gelince servis sorucam, bunlar tabi sağ soldan topladığım bilgiler. Ancak bunu söyleyen de yıllardır dizel kullanan biri.
Neyse hele bi o km lere gelelim servisle konuşalım :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • terra sedan 1.4 d4d
« Yanıtla #17 : Aralık 22, 2010, 14:40:19 »
dostum 2006 yılında aldığım aracımın şuanki km si78000 ilk 1000 km yi aracı zorlamadan 1000 km den 7500 km ye kadar motoru resmen ağlattım.özellikle uzun yolda.aradan 5 yıl geçti daha arızalanan kırılan dökülen bi parça olmadı.motor ilk günkü gibi serii.şuda bir gerçekki motor yağımı 6 ayı kesinlikle geçirmem.ya 10 000 km yada 6 ay herzaman kaliteli yağ koymuşumdur motora.çok sert araba kulanan biriyimdir.daha araba dökülmedi.burada toyotanın reklamını yapmıyorum yanlış anlaşılmasın.ben dizel corolla motor ömrünün 1 000 000 km olduğunada inanmıyorum.ne kadr iyi kullanrsan kullan bakımınıda zamanında yaparsan yap 1 000 000km hikayesi bana komik geliyor.1 000 000 km yi yapan arabaları deyiveriyim ben sana mercedes man volvo scania marka tırlar bu 1 000 000 km yi geçiyolar.bilgilerinize
dizel eşekçi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 22, 2010, 18:43:47 »
Alper abi Aracın hayırlı olsun Allah kaza bela vermesin

Ben lafı fazla uzatmayayim aşağıdaki konuda dizel araç kullanıcılarının işine yarayacak bilgiler mevcut göz atman senin ve aracının yararına olacaktır.

Konunun bulunduğu link:http://www.toyotaclubtr.com/mekanik-sohbet/turbo-dizel-araclari-kullanirken-dikkat-edilmesi-gereken-noktalar/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 22, 2010, 19:09:22 »
anladığım kadarı ile daha önce dizel araç kullanmmışsınız....şunu iyi bilelimki dizel araçlar şöför seçen araçlardır benzinli gibi değildir...kullanımı dahhasiyet ister ama bunları okurkende gözünüzde büyütüde korkutmayın:)
aracınızı 10,000km den önce zorlamamnızı uzun üre sabit hız  ve devirde kullanmamanızı tavisye ederim,araçlarımız eski teknoloji ürünü araçlar olmadığı için genel olarak servislerde motor açma diye bişey olmadığını ifade ederler,ilk başlarda aracınızdaki fazla yakıt tüketimi km yaptıkca azaldığını ve ortalamanını düştüğünü göreceksiniz:) aracınızı alır almaz ilk işiniz lastik havalarının kontrolünü yaptırmanız olmasıdır ben aracımı aldığımda lastik havaları 32 yerine 37 bar hava basılı idi ne lastikleri nede aracı zorlamaya gerek yok...hayırlı ve keyifli sürüşler:)) ha bu arada aklıma gelmişken ortalama olarak 2000d/d de kullanmaya dikkat edin uygun devir uygun vites :)))