Gönderen Konu: LPG Zamları İçin Bir Fikir  (Okunma sayısı 2041 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
LPG Zamları İçin Bir Fikir
« : Aralık 03, 2010, 00:44:28 »
Evet LPG ye ard arda yapılan zamlardan sonra 1,5 ay önce 1.68liraya alınan LPG şuan 2.40lara ulaştı

değerli arkadaşlarım

şuandan benzin almayın bundan alın protesto edelim şöyle yapalım böyle yapalım denildi geçen seneki zamlardan sonra.....

evet geçen senelerde de bunlar çok yazıldı çizildi kimisi marka fanatikliği kimisi opet yanlısı vsvs bisürü şeyler söylendi..
evet bi nebze doğru tek tarafa yüklenmek olmaz fakat bunu şu şekilde yapabiliriz.

sadece benzin değil bütün ticarette en önemli şey para akışı ve döngüdür
bir adamın isterse tek başına ortaksız 100 benzinliği olsun satışının yarıya düşmesi demek para döngüsü sağlayamamak demesi ve trilyonlarca liralık yatırımda satılmaya hazır benzini olsun 1 hafta akış sağlanmazsa bütün dengeleri bozulur 1-2 ay sonunda 100 yerine 10 benzinliğe bile düşebilir

işte bizimde yapmamız gereken bu tek tarafı zengin etmek değilde ayın belirli haftaları belirli benzinliklerden almak

mesela
pazartesi salı çarşamba opet
perşembe cuma cumartesi shell

sonraki hafta
pazartesi salı çarşamba bp
perşembe cuma cumartesi total

sonraki hafta

pazartesi salı çarşamba po
perşembe cuma cumartesi milangaz

tabii tamamen sallama şekilde yazdım

bu durumda 1 markadan ayda sadece 3gün benzin alınmış olur buda bütün borç alacak ve ödemelerinin alt üst olması demektir
bu sarsıntıyı 2 ay uygulayabilsek inanın gazın litresi 1,50liraya düşer.herşey döngüdedir.hayat bile bir döngü 1 derecelik küresel ısınma koca buz dağlarını eritiyor
ticarette işte böyledir

bence yapılması gereken budur. daha iyi fikri olan varsa yazsın. bunu belirleyip bu şekilde bir uygulama yapalım derim ben fakat iyi organize edip mailler ve şu 10bin bedava mesajlarla herkese bunu aşılamalıyız....

Toyota Club Türkiye

LPG Zamları İçin Bir Fikir
« : Aralık 03, 2010, 00:44:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '02
Ynt: LPG Zamları İçin Bir Fikir
« Yanıtla #1 : Aralık 03, 2010, 00:48:52 »
Valla Ercan abicim, dediklerine tamamen katılıyorum, hatta ben 1-2 hafta kontak kapatılması taraftarıyım ama kimse kolay kolay vazgeçmiyor.. Uygulamak zor yani
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 03, 2010, 00:50:04 »
Ercan mantıklı geldi ama diğer firmalar için de yeni müşteri olmuyor muyuz bu durumda.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2004 1.6 sol sedan otomatik
« Yanıtla #3 : Aralık 03, 2010, 01:02:41 »
ercan bey yukarıda sizin hesaba göre 6 gunde benzin alıyoruz.bu 6 gunde ha sureklı A bayısınden almısınız benzını ha da 6 farklı firmadan . meseleye kendi açınızdan bakınca haklısınız sonuçta sizin vereceğiniz toplam fiyat sabit.diyelim 600 lira olsun bunu siz sadece bayılere 100er lira olarak dağıtıyorsunuz. ama diğer arac kullanıcıları da işin içine girecek ve herkes devirdaim seklinde doneceklerı için her bayı sonuçta 500 lira açığını kapatacaktır.sonuçta değisen bi şey olmayacaktır kısacası .
haaaa dersenız kontak kapatalım ona eyvallah :'(
zaten bu gidişle sonumuz oyle gorunuyor :'(
malatya

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 03, 2010, 01:10:43 »
Ercan mantıklı geldi ama diğer firmalar için de yeni müşteri olmuyor muyuz bu durumda.

Alperen kontağı kapatamayacağımızı biliyorlar ne olursa olsun isterse 10tl olsun ltsi kontak kapanmaz acil bişey oluyor bişey götürmen gerekiyor veya şirket araçları düşün yani araçsız bi hayat dünya olmuyor maalesef..

Hazım abi diğerlinin müşteri olmanın bi önemi yok önemli olan para akışını bizim idaremiz altına almak. 1 ay bi markaya türkiye çapında para akışın %50sine ulaşıp kesilmesi demek o firmanın sonu demektir.Daha önceden ticari yazılımlar yaptığım için az ve öz anlatmaya çalışayım

1)mal alınır iskonto ile
2)Nakliye,raf eleman parası vs araya girer mal satışa hazırlanır
3)mal satılır(satılmayacak işte bizim uygulamamız ile)(nakliye eleman vs parası eklenir alışa birde tabii kendi komisyonu)
4)iskonto ile alınan malın bir miktar parası ödenir ve kalan kar ile yeni mal alınır (yine iskonto ile)

buradaki parantez içindeki dengenin bozulması durumu şöyle yansır

1)mal alınır iskonto ile
2)Nakliye,raf eleman parası vs araya girer mal satışa hazırlanır
3)mal satılmaz
4)alınan malın parası ödenmez yeni mal alımı gerçekleşmez stokların erimesi beklenir
5)mal alınmayınca anlaşmalı nakliye firması belirli bir zarara uğrar arac sayısı azalır anlaşmalar bozulur günde 100 sefer yapılarak 10liraya taşınan mal günde 10 sefer yapılarak 20liraya taşınır
6)elemana maaş ödeme sıkıntısı vsler başlar
7)yeni mal alınacak para olmaz eski mal mecburen indirime girer ve borçlar kapatılmaya çalışılır
8)mal satılmadığı için borç kapanması için eleman çıkarılır giderler azaltılır yeni mal alımı yapılmaz eldeki hazır para banka faizden çıkar ödeme yapılmaya çalışılır ve eksik kalan miktar mülk satılarak tamamlanmaya çalışılır. ödenen kiralar ödenemez (istasyon kirası marka bayiilik parası vs daha düşünemediğim biçok şey)

bundan sonrasını siz düşünün artık ne ne kadar karışıyor

ha yok artık demeyin alınan mal yani benzin öyle 3-5milyarlık bişey değil
belki 1 istasyonda günlük belki (tahmini)500milyar yakın satış alıyor döngü oluyor
bunu istanbul ankara hatta Türkiye geneline vurun bakalım sonuç ne çıkıyor

sadece günde 100 araç uğrasa ve depo fullese 150tl ye dolsa depo 15.000 ediyor Türkiye genelini hesaplayan varsa sabaha kadar uğraşsın :)

anlatmak istediğim döngü bozulması budur. kısaca tabii daha teferruatları var

mesela istasyondaki büfeler
kimse gitmeyince büfelerden kimse bişey almayacak o adam isyan edecek kira ödeyemeyecek istanyon sahibi ile papaz olacak
mallar elinde kalacak yeni mal alamayacak para akışı onunda olmayacak oda mecburen elindeki hazır parayı kullanacak vs vs aynı şeyler onun içinde geçerli.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 03, 2010, 01:11:47 »
ercan bey yukarıda sizin hesaba göre 6 gunde benzin alıyoruz.bu 6 gunde ha sureklı A bayısınden almısınız benzını ha da 6 farklı firmadan . meseleye kendi açınızdan bakınca haklısınız sonuçta sizin vereceğiniz toplam fiyat sabit.diyelim 600 lira olsun bunu siz sadece bayılere 100er lira olarak dağıtıyorsunuz. ama diğer arac kullanıcıları da işin içine girecek ve herkes devirdaim seklinde doneceklerı için her bayı sonuçta 500 lira açığını kapatacaktır.sonuçta değisen bi şey olmayacaktır kısacası .
haaaa dersenız kontak kapatalım ona eyvallahih :'(
zaten bu gidişle sonumuz oyle gorunuyor :'(

son msjımı okumanızı tavsiye ederim. Saygılar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6 : Aralık 03, 2010, 01:26:45 »
ben hala ilk bildirdiğim görüşü savunuyorum sonuçta dediğim gibi siz atıyorum aylık 1000 km gideceksenız yıne o 1000 gideceksenız ben yıne gideceğim A sahsı yıne gidecek . hepimizin piyasaya surduğu total para değişmeyecek aksine zamlarla artacak :( .benım aylık yakıt masrafım 300 lira ben aygaz alıyorum bu sefer 100 lira pogaz 100 lira aygaz 100 lira milangaz alacağım . benım aygaza uğrattığım zararı sen telafi edeceksin sen aygaza gitmezken benım eksik 200 lirayı sen kurtaracaksın yanı .
malatya

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Aralık 03, 2010, 01:59:01 »
ben hala ilk bildirdiğim görüşü savunuyorum sonuçta dediğim gibi siz atıyorum aylık 1000 km gideceksenız yıne o 1000 gideceksenız ben yıne gideceğim A sahsı yıne gidecek . hepimizin piyasaya surduğu total para değişmeyecek aksine zamlarla artacak :( .benım aylık yakıt masrafım 300 lira ben aygaz alıyorum bu sefer 100 lira pogaz 100 lira aygaz 100 lira milangaz alacağım . benım aygaza uğrattığım zararı sen telafi edeceksin sen aygaza gitmezken benım eksik 200 lirayı sen kurtaracaksın yanı .

hayır işte ben 3 haftalık rastgele alınacak istasyon yazdım
ilk hafta aldığınız istasyona diğer 2 hafta uğramayacaksınız aldığınız veya harcadığınız lpg yada benzinde sorun yok burada önemli olan alınan istasyona 3 hafta birdaha uğramamak para akışını durdurmak
zaten alınan yakıt günlük alınmıyor çoğu zaman sık bile kullanımda 3-4gün idare ediyor
durum böyle olunca neredeyse ayda 1 kere x istasyondan alınıyorsa bi sonraki aya kadar x istasyona para akışı duruyor.

şimdi düşünün siz simit alıp satıyorsunuz
günlük ortalama 100simit satıyorsunuz bazı gün 120 bazı gün 80 ama ortalamanız 100 diyelim
ve işlek bir caddede hergün bekliyorsunuz. ve günlük 50liralık ödemeniz var....
100 simiti diyelim 1 liraya alıp 2 liraya satıyorsunuz
günde 100lira karınız oluyor ve ertesi günkü simitleri bedava almış oluyorsunuz değil mi?(yani size kar kalıyor bunun 50si ödemenize 50si size kalıyor geçiniyorsunuz)
yine aldınız 100 simit ve satılmasını bekliyorsunuz fakat 1 ay boyunca hergün 80-100-120 değilde 20-30 simit satmaya başladınız
ne oluyor ?

simitleri satamayınca elinzdeki simitlere 100lira ödediniz 200lira kazanmanız lazım ama sadece 30 simit satarak 200lira kazanacağınız yere 30*2den = 60 lira kazandınız..yani 40 lira zararla kapattınız günü buda %40 zarar demektir
ertesi gün yine aynı
sonra yine aynı
sonra yine aynı
bu aralarda elinizdeki para çoktan bitmiş oluyor..50liralık ödemeler yapılamıyor napacaksınız????
ya evden ailenizden akrabanızdan borç alıp 100 simit alacaksınız çünkü elinizde para kalmıyor
yada artık günde 100 değilde 50 simit alıp satacaksınız(ama elde para kalmadı nasıl alınacak?)
bu durumda kar ne olur?
önceden 100 simit satıp 200lira kazanırken
şimdi 30-40 satıp 60-80lira kazanacaksınız...önceden 200lira kazanıyordunuz

yada artık 1 liraya alıp 2 liraya satmak yerine herkes alsın diye 1,5 liraya satacaksınız (sürümden kar değimi budur işte)
bu durumda eskiden 100simitten 200 değilde 150lira kazanabileceksiniz ve 100liraya simitleri aldınız 50sini ödemeye verdiniz size hiç para kalmayacak...
yada simit satmayı bırakacaksınız...  :)

peki diyelimki söylediğim günlerden birine denk geldi ve satış çok fazla
elinizde 100 simit var yine bekliyorsunuz geldi 500 kişi sırada bekliyor
100ünüde sattınız eee 400 kişi havaya gitti
hadi hemen sipariş verdiniz 200 simit daha geldi (istasyon deposu dolu varsayın)
ogün toplam 300 simit satıp 450lira kazandınız (simit artık 1,5liraya düştü)
karınız 150 lira 50si ödemeye gitti 300üne simit aldınız size 100lira para kaldı en işlek günde

hadi diyelim 400kişiyede sattınız ve 2 liradan sattınız
800lira kazandınız bunun 400ü kar
yani eski sistemle aynı

peki bu aradaki kargaşa??
simit satmak bile şurada okurken ne kadar karıştı değil mi?

şimdi biraz daha karıştırayım
hani 50lira ödemeniz vardı ya şimdi birde simiti satmak için adam tuttuğunuzu ve hergün 25lirada ona ödeme yaptığınızı düşünün

100 simit satıldı 200 kar 100lira alınan simit parası 50si ödeme 25i adam parası kalan kar 25
ertesi gün
100 simit satılmadı kar yok 100lira alınan simit parası 50 ödeme 25 adam parası zarar 175lira
ertesi gün
100 simit satılmadı kar yok dünden kalan 100 simit var simit almadınız parası 50 ödeme 25 adam parası zarar 75lira

toplam zarar 250 lira

ertesi gün hadi artış olsun
300 simit satıldı 600 kar 300lira alınan simit parası 50si ödeme 25i adam parası kalan kar 225lira
sizce bu kargaşalıktan nasıl çıkarsınız? 250 zarar varken 225 kar yaptınız yine totalde 25lira zararınız oluyor değilmi çünkü 50 ödeme ve 25 lira adam paranız sabit onu satılsada satılmasada ödemeniz gerekli

peki bir sonraki gün ne olacak ne kadar simit alıp satacaksınız? 100 mü 300 mü?
300 aldınız hiç satmadı ne olacak
100 aldınız hiç satılmadı
yada
100 aldınız 300kişi geldi ama satacak simidiniz yok

hesabınızı neye göre yapacaksınız? bu çok basit simit satışı yaa
adamlar trilyonların hesabını nasıl yapacak?
banka faizleri?
iskontolar?
ödemeler?
mal alımları?
maaşlar?
vergiler?
genel giderler?
tamirat ve tadilatlar?
faturalar?
vs
vs
vs
hangisinin hesabını ödemesini neye göre yapacaksınız 30 simit satışına mı 100 mü 400 mü 500 mü????

oysa önceden 80-100-120 satışlar oynamalarıyla yani ortaması 100 iken herşey ne güzeldi değil mi???

kimse 10 kuruş için bu kadar şeyi riske atmaz o lpgde 1,50 liraya düşer hiç olmazsa az gelir öz gelir eşşek sağlam kazığa bağlanır değimini kullanırlar
zorla güzellik olur :D gece gece amma yazdım yaa yeter yatıyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 1.4 S/D4D Advance
  • Kan Grubu: B+
  • 7 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 03, 2010, 20:55:01 »
Ercan Kardeş yazdıklarına katılıyorum fakat uygulanabilirlik mümkün değil,  bu ülke insanları  ne alışkanlıklarından nede hakkını aramama hastalığından kurtulabilir. Türkiye Cumhuriyetininde tek gelir kaynağı vergi olduğuna göre gün gelir açığını kapatmak için alamadığı vergiye af getirir ( ne alırsam kar) gün gelir üç beş kaleme geçiriverir zammı bireysel olarak gelen zam misal 3-4 lira ek yük getirir bizlere  pek önemsenmez çünkü yavaş yavaş girmiştir zam 1-2 sene sonra  geriye dönük baktığımızda ise iş işten geçmiştir olan olmuştur.
Aldanma insanların samimiyetine Menfaatleri uğruna gelirler vecde, Cenneti vaad etmeseydi eğer Allah'a bile etmezlerdi secde. .
''Mehmet Akif ERSOY''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Aralık 03, 2010, 21:04:36 »
Ercan bunları yakın zamanda okunacak metinerden birinin içine çaktırmadan yazsan, asıl okuması gereken kişi okusa iyi olmaz mı?
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 04, 2010, 08:52:57 »
Aslında Ercan arkadaşımızın fikri mantıklı. Düzenli olmayan bir talebi karşılamak üretici/satıcı için her zaman zordur. Maliyetleri mutlak surette artacaktır. Fakat bu maliyet artışının da bir şekilde tekrar bize yansıma olasılığı vardır. Akaryakıt fiyatları içerisinde dağıtım şirketlerinin ve akaryakıt istasyonlarının kar marjları aşağı yukarı bellidir. Talepteki dengesizlikten dolayı kar marjı daralan akaryakıt istasyonunun seçenekleri bellidir:

- Devletten kar marjının arttırılmasını isteyebilir. Bu ya ilave zam şeklinde olacaktır ya da maliyenin kendi karından feragat etmesi şeklinde. Bu 2 seçeneğin de bize bir faydası olmayacaktır hatta zam olasılığı işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirir.

- Kar marjı değişmediği durumda akaryakıt istasyonları kendi inisiyatifleri ile bu marjı artırmaya çalışabilirler :) Ne demek istediğimi herkes anlamıştır sanırım, bu konuda çok fazla detaya girmek istemiyorum :) Bunun da biz tüketiciler için hayırlı olmayacağı aşikardır. Devletin "ulusal marker" gibi tedbirlerle ve denetimlerle buna müdahale ettiğini düşünelim. Bu durumda uzun vadede finansal gücü yeterli olan istasyonlar ayakta kalacak, zayıf olanlar elenecektir. Akaryakıt istasyonlarını sayısı azaldığı takdirde oluşan oligopol piyasasında biz tüketicilerin fazla alternatifi de kalmayacak, dolayısıyla akaryakıt istasyonlarının kar marjı eski seviyesine dönecektir.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #11 : Aralık 05, 2010, 00:17:15 »
Aslında Ercan arkadaşımızın fikri mantıklı. Düzenli olmayan bir talebi karşılamak üretici/satıcı için her zaman zordur. Maliyetleri mutlak surette artacaktır. Fakat bu maliyet artışının da bir şekilde tekrar bize yansıma olasılığı vardır. Akaryakıt fiyatları içerisinde dağıtım şirketlerinin ve akaryakıt istasyonlarının kar marjları aşağı yukarı bellidir. Talepteki dengesizlikten dolayı kar marjı daralan akaryakıt istasyonunun seçenekleri bellidir:

- Devletten kar marjının arttırılmasını isteyebilir. Bu ya ilave zam şeklinde olacaktır ya da maliyenin kendi karından feragat etmesi şeklinde. Bu 2 seçeneğin de bize bir faydası olmayacaktır hatta zam olasılığı işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirir.

- Kar marjı değişmediği durumda akaryakıt istasyonları kendi inisiyatifleri ile bu marjı artırmaya çalışabilirler :) Ne demek istediğimi herkes anlamıştır sanırım, bu konuda çok fazla detaya girmek istemiyorum :) Bunun da biz tüketiciler için hayırlı olmayacağı aşikardır. Devletin "ulusal marker" gibi tedbirlerle ve denetimlerle buna müdahale ettiğini düşünelim. Bu durumda uzun vadede finansal gücü yeterli olan istasyonlar ayakta kalacak, zayıf olanlar elenecektir. Akaryakıt istasyonlarını sayısı azaldığı takdirde oluşan oligopol piyasasında biz tüketicilerin fazla alternatifi de kalmayacak, dolayısıyla akaryakıt istasyonlarının kar marjı eski seviyesine dönecektir.

kesinlikle katılıyorum işte buna . . .
malatya

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • oğlum, ben ve kızım :)
« Yanıtla #12 : Aralık 05, 2010, 00:34:01 »
arkadaşlar ayda 1 hafta kontak kapatsak mesaj alınır bence döngüyü bozmak değil kesmek en kesin çözümdür . Ocak da 1 . Hafta Şubat ayı 2. Hafta gibi belirlenip kontak kapatabilirsek olay tamamdır Allah cc ın izniyle. Allah cc a emanet olun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2010, 01:08:58 »

aynı düşüncedeyim, çok güzel anlatmışsınız Hakkı hocam. Alkışa değer :) :alkis: