0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben aracımın klimasını hiç kapatmam bu sayede hem içeride nem yapmaz hemde buhunun önüne geçmiş olurum... [/quote] Bunun benzin göstergesine etkisi nedir?
Ben aracımın klimasını hiç kapatmam bu sayede hem içeride nem yapmaz hemde buhunun önüne geçmiş olurum...[/quote]aracınızda yaz kış klima açık olduğu için borularda sürekli karlanma olur. ve her daim aracınıza binip giderken camınız buğulanır. klima düğmesine dokunduğunuz anda buğu gider, kapatınca geri gelir. bu arada sürekli olarak açık kullanmak, kışın açmamaktan daha zararlıdır. çünkü kontağı açtığınız anda kompresör devreye girer ki şak sesi rahatlıkla kontak açıldığında duyulur. bu da kompresörü boşa çalıştırmak manasına gelir. çünkü araç çalıştığında hemen çalışmaz fakat bobinde elektrik her daim vardır. en azından aracın kontağını açarken, klimanın kapalı olmasına özen gösterin. buna en güzel örnek otomatik klimalardır. dikkat edin asla aracı çalıştırır çalıştırmaz devreye girmez
Arkadaşlar ne kliması kışın kışın ya.Sadece gülüyorum vallaha.Sizin bahsettiğiniz klimalar sadece yaz ayları için yani soğuk hava verir.Klimayı açıyorsanız kışın ayıp ediyorsunuz yani.Standart düzeydeki araçlardaki klima sadece soğutur[/quote]Eray arkadaşım, konu klimanın kışın sıcak üflemesi için kullanılma şekilleri değil, "klima kışın nasıl kullanılmalı tamamen kapatılmalı hiç açılmamalı mı, yoksa arada işleyen demir pas tutumaz deyiminde olduğu gibi devreye alınmalı mı konusu". kısaca klimanın sağlığı için üstümüze düşenler. ayrıca klima sadece soğutma için değildir. carina ve daha üst modellerde, ısıtma esnasında da klimayı kullanmak, daha fazla ısı verilmesini sağlar. ama bunun için yine motorun ısınması gerekir (tabi rezistanslı bir sistem yoksa), çünkü siz düğmenizi sıcak konuma getirdiğinizde eğer klima açıksa, klima boru ızgarasının olduğu yer kapanmaz, sadece üstünden geçen hava, motordan gelen sıcak hava olur. nemlenen borulardaki su buharlaşır, aracınızın içine yoğun nem ve sıcaklık olarak geri döner. bu da ekstra ısıtma sağlar. (bu ae101'lerde bulunmaz, ae111'de de bulunmaz, zze121'i bilemiyorum )ben Mimarım, ama kuruluşumuz klima üzerine. yazılanları dikkatli okursanız, gülünecek pek bi şey yok.[quote=Alper Kutluer]Paylaştığı bilgiler için Selim'e teşekkür ederim.[/quote]Rica ederim
Ben klimayı yaz kış da çalıştırmadım selim bey. Borulara bi şeymi oldu acaba ama araç daha 1.5 senelik ve 2 yaz geçirdi klimalı. Buna bi çözüm varmı?Ben bu buhu işinden çok şikayetçiyim. sırf bu yüzden satacam valla aracı.[/quote]durun İsmail bey satmayın hemen. eğer buğulanmanın önüne geçmek istiyorsanız, buğu yaptığı anda klimayı çalıştırmayın. sıcak konumda (klima kapalı) fanı çalıştırmaya devam edin. motor soğuktur mutlaka ama biraz üşüyeceksiniz. mümkünse arabayı 2. vitese almayın. ısı normale gelene kadar 1. viteste yüksek devir kullanın. böyle uygulamayı bir kaç kere tekrarlayın, böylece sorununuz düzelecektir. maşaallah diyorum aracıma, hiç böyle bir sorun yaşamadım. ama özellikle kuzenimin carina'sını kullanırken, resmen işkenceye dönüyordu olay. cam buğulanır, klimayı aç, buğu 3sn içinde gider, kapat, 1dk sonra yine buğu olmuş, bir daha aç. (bazı arkadaşlar e aç git diyecek olabilir ama motoru soğuk 2.0 motor arabada klima açıp gitmek hem de şehir içi yürek istiyor biraz yakıt yüzünden) bu işlemi sürekli tekrarlamaktan sinirlerim bozulmuştu. sizi çok iyi anlıyorum. ama önerdiğim uygulama sorununuzu giderecektir. ben buğu sebebiyle asla klima açmıyorum bu yüzden. yoksa ipin ucu bir kaçtı mı toparlayana kadar canım çıkıyor.
O buğu gidene kadar ben zaten bir çok kaza geçiririm herhalde. Göz gözü görmüyorki. Benim ki tam sevgili arabası Mecbur klimayı açıp buğuyu anında yok etmek zorunda kalıyorum ve evimden ana yola çıkınca 1. viteslede pek gidilecek yol değil. Ne biliyim ya çok canımı sıkıyor bu iş.[/quote] İsmail Bey bu arada 1. vitesten örnek vermem (ben kullanabildiğim için) sokak aralarında ve çevre yolu sayılamayacak genel yollarda giderken. yüksek devir kullanın 1. vites önemli değil. ya da görebileceğiniz kadarını silin, her zaman 4 ile gittiğiniz yolda, 2. viteste gidip bi şekilde motor ısınana kadar yüksek devir kullanın. biraz zaman alacak bu sorunun bitmesi Allah kolaylık versin diyorum...
aracınızda yaz kış klima açık olduğu için borularda sürekli karlanma olur. ve her daim aracınıza binip giderken camınız buğulanır. klima düğmesine dokunduğunuz anda buğu gider, kapatınca geri gelir. bu arada sürekli olarak açık kullanmak, kışın açmamaktan daha zararlıdır. çünkü kontağı açtığınız anda kompresör devreye girer ki şak sesi rahatlıkla kontak açıldığında duyulur. bu da kompresörü boşa çalıştırmak manasına gelir. çünkü araç çalıştığında hemen çalışmaz fakat bobinde elektrik her daim vardır. en azından aracın kontağını açarken, klimanın kapalı olmasına özen gösterin. buna en güzel örnek otomatik klimalardır. dikkat edin asla aracı çalıştırır çalıştırmaz devreye girmez [/quote]Bunu başka bir forumda da söylemişti biri, neden diye sorduğumda açıklayamamıştı. Şimdi bende mnuel klima var, klima zaten açık konumda kaldıysa, motoru çalıştırır çalıştırmaz kompresör çalışmaya başlıyor. Ben arabadan inene kadar. Toplam bir kez açılıp bir kez kapanıyor. Eğer çalıştırırken klima kapalıysa ben elimle açıyorum, tekrar kapatmadan önce elimle kapatıyorum, sonra motoru kapatıp çıkıyorum. Toplam bir kez açılıp bir kez kapanıyor. Aradaki fark nedir? Ben son yıllarda klimayı haziranda açıp eylülde kapatıyorum. Şimdiki arabamı 60bin, önceki arabamı 30bin km bu şekilde kullandım sorun çıkmadı. Ha unutmadan, bunlar 17 yıllık ve 150~200bin km deki arabalardı.
Arkadaşlar hepinizin ilgisine ve alakasına çok teşekkür ediyorum.Verdiğiniz bilgilerle sorumun cevabını almış oldum. İşte forum budur. Yaşasın forumumuz.Bu arada camdaki buğu ile ilgili sorusu olan arkadaşlar var. Ben bu sorunu şu şekilde çözdüm.Benim aracımda da camlarda buğu oluyordu, çok basit bir çözümü varmış bende işe yaradı ve artık camımda hiç buğu olmuyor. Üstelikte klimayı çalıştırmadan.Çözüm şu: Kaloriferi açtıktan sonra cama üfleme konumuna getirip, hava girişini dışarıdan içeriye konumuna getirmek. Bunu bir toyota ustası tavsiye etti. Buğu problemi olan arkadaşlar mutlaka denesin.[/quote] mantıklı. ama yine buğu olabilir. çünkü iç dış ayarında hava yine klima borularının arasından geçer.
Bunu başka bir forumda da söylemişti biri, neden diye sorduğumda açıklayamamıştı. Şimdi bende mnuel klima var, klima zaten açık konumda kaldıysa, motoru çalıştırır çalıştırmaz kompresör çalışmaya başlıyor. Ben arabadan inene kadar. Toplam bir kez açılıp bir kez kapanıyor. Eğer çalıştırırken klima kapalıysa ben elimle açıyorum, tekrar kapatmadan önce elimle kapatıyorum, sonra motoru kapatıp çıkıyorum. Toplam bir kez açılıp bir kez kapanıyor. Aradaki fark nedir? Ben son yıllarda klimayı haziranda açıp eylülde kapatıyorum. Şimdiki arabamı 60bin, önceki arabamı 30bin km bu şekilde kullandım sorun çıkmadı. Ha unutmadan, bunlar 17 yıllık ve 150~200bin km deki arabalardı.[/quote]klima düğmesi açık olarak kontağı açmanız kompresöre zararlı. elektriksel bir olay. kontağı açtığnızda bobin devreye girer ve şak diye bir ses duyarsınız. kompresör devreye girmiştir ama içinden gaz geçmemektedir. yani kendi kendini zorlamaktadır. detaylı olarak kompresör nasıl çalışır diye anlatmaya gerek yok. kısaca şöyle özetleyeyim, otomatik araç klimalarının kompresörleri asla şak diye devreye girmez, split tip klimalar da hemen devreye girmez. mantık aynı zaten. split klima soğutma yaparken kapatın üniteyi. ve tekrar açın. kondanser yaklaşık 5dk devreye girmeyecektir. bu klimanın kompresör ebatına göre değişir. bugün iş yerinde 65hp'lik bir hiross motorunun bobinini inceledik. sistemdeki bir arızadan dolayı gazsız çalışan veya likid teması yüzünden piston kıran, bobini yanan bunun gibi çok tip ve sayıda motor var. önceki araçlarınız 150-200bin km'lerde 17 yıllık falan da olabilir. bu %50 malzeme kalitesiyle alakalıdır. 500,000km'ye gelmiş 96 model bir ae101 kliması sorun yaratmazken, 90,000km'deki arabanın kompresörü yanabilir, bloğu çatlayabilir vs vs olabilir. yani geri kalan %50 de kısmet meselesi. o yüzden biz önlemimizi alalım arkadaşlar. klimanın para eden kısmı kompresörüdür unutmayalım.
klima düğmesi açık olarak kontağı açmanız kompresöre zararlı. elektriksel bir olay. kontağı açtığnızda bobin devreye girer ve şak diye bir ses duyarsınız. kompresör devreye girmiştir ama içinden gaz geçmemektedir. yani kendi kendini zorlamaktadır. detaylı olarak kompresör nasıl çalışır diye anlatmaya gerek yok. kısaca şöyle özetleyeyim, otomatik araç klimalarının kompresörleri asla şak diye devreye girmez, split tip klimalar da hemen devreye girmez. mantık aynı zaten. split klima soğutma yaparken kapatın üniteyi. ve tekrar açın. kondanser yaklaşık 5dk devreye girmeyecektir. bu klimanın kompresör ebatına göre değişir. bugün iş yerinde 65hp'lik bir hiross motorunun bobinini inceledik. sistemdeki bir arızadan dolayı gazsız çalışan veya likid teması yüzünden piston kıran, bobini yanan bunun gibi çok tip ve sayıda motor var. önceki araçlarınız 150-200bin km'lerde 17 yıllık falan da olabilir. bu %50 malzeme kalitesiyle alakalıdır. 500,000km'ye gelmiş 96 model bir ae101 kliması sorun yaratmazken, 90,000km'deki arabanın kompresörü yanabilir, bloğu çatlayabilir vs vs olabilir. yani geri kalan %50 de kısmet meselesi. o yüzden biz önlemimizi alalım arkadaşlar. klimanın para eden kısmı kompresörüdür unutmayalım.[/quote]Peki kullanım kılavuzlarında neden böyle bir uyarı yok?