Gönderen Konu: Laptop'u Bataryasız Kullanmak  (Okunma sayısı 13138 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Laptop'u Bataryasız Kullanmak
« : Temmuz 17, 2010, 19:41:14 »
 Merhaba arkadaşlar,

Tarihten kalma Acer laptopum bozulunca yeni bir laptop aldım.
 Bimeks mağazasından alırken satıcı kardeş evde kullanacaksanız(yani sürekli prize bağlı) ki bende genelde bu şekilde kullanacağım, bataryasız kullanılırsa pil ömrü uzar gibi bir şey söyledi. Sök bataryayı lazım olmadıkça takmazsın dedi.
 Arama motorlarında sorumun cevabını aradığımda daha çok yoruma dayalı yanıtlar buldum. Ancak ben yorumsal değil de bilimsel yani bilgisayar tekniği bilen birisinin yanıtlamasını rica ediyorum.

İyi günler.
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Toyota Club Türkiye

Laptop'u Bataryasız Kullanmak
« : Temmuz 17, 2010, 19:41:14 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür etti
Ynt: Laptop'u Bataryasız Kullanmak
« Yanıtla #1 : Temmuz 17, 2010, 22:25:43 »
Şöyle bi bilimsel açıklama yapayım o zaman size yeni nesil lithium piller kullanımınıza göre ömrü bitmez belirli bir son kullanım tarihi vardır o zaman gelince pilin kullanım ömrü biter. Yani siz pili çıkarıp bi kenara koysanızda örnek 2 seneyse ömrü o zaman gelince yine işi bitecektir. Ben laptopum pilini 2 senedir sürekli takılı kullanıyorum hiç bir şey değişmedi ömründe.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Temmuz 17, 2010, 22:43:33 »
 Anladım Serkan Bey,
 Teşekkür ederim yanıtınız için.
 Bu arada bilimsel açıdan demişim arkadaşlar, aslında teknik açıdan demek istemiştim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #3 : Temmuz 17, 2010, 23:32:28 »
Birkaç ay önce aldığım Hp dizüstü hakkında sizinde merak ettiğiniz konu ile ilgili soruyu bende birçok kişiye sordum , araştırdım ama tatmin edici bir cevap alamadım..Hp teknik destek hattına ulaştım ve bana bir mail yolladılar..Maili aynen buraya kopyalıyorum..Ben bu doğruluda kullanıyorum umarım sizede faydası olur..Konuyla ilgili teknik açıklamalı bir link veriyorum..
Bataryanın genel kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
* Bataryalar kullanımları esnasında ısınmaktadırlar. Bu nedenle dizüstü bilgisayarları dizüstünüzde, halı, battaniye, yatak gibi hava akışını önleyici zeminlerde kullanmayınız.
* Bataryalarınızı yarım şarj etmeyiniz.
* Bataryanızı ilk kullanımından önce tam dolu şarj ediniz.
* Bataryanızı ilk bir kaç kez kullanımınızda mutlaka tam boşalttıktan sonra tam kapasiteyle doldurunuz.
* Bataryalarınızı uzunca bir süre kullanmamazlık etmeyiniz.
* Ayda birkez bataryalarınızı bir kez tam olarak boşaltıp tekrar doldurunuz.
* Bataryanızı sıcaklık ve neme maruz bırakmayınız.
* Cihazınızı sürekli elektrikle kullanmayı seçtiğiniz durumlarda, pilinizi tam dolu bir şekilde, cihazdan ayrı olarak, kuru bir yerde saklamanız ve ayda en az bir kez doldurma-boşaltma işlemini yapmanız gerekmektedir. Bu durum bataryanın uzun ömürlü olması için tavsiye edilir.
* Bataryanın şarj olurken ve boşalırken ısınması doğaldır.
* Bataryayı düşürmeyiniz, darbeden koruyunuz. Kötü kullanım bataryanın iç devrelerine ve içindeki li-ion pillere zarar verebilir.
* Bataryayı nemli veya ıslak ortamda bırakmayınız.
* Bataryanızı metal parçalarla aynı ortamda saklamayınız, temas ettirmeyiniz ve kısa devre yaptırmayınız.
* Bataryayı çok sıcak ortamlardan ve ateşten uzak tutunuz. Yakmayınız. Bataryanın aşırı sıcağa maruz kalması ve korunmasız kalması patlamaya sebep olabilir.
* Pilin şarjı tam dolu iken hiç bir zaman adaptör ile besleyerek kullanmamalısınız.
* Bataryanızı ve şarj adaptörlerinizi, toprak hattının bulunduğu ve yüksek voltajın olmadığı elektrik tesisatlarında kullanınız.
* Normal şartlarda batarya takılı iken adaptörle kullanmak sakıncılı değildir ( çok uzun süre olmamak şartı ile) Sadece elektrik kullanımı söz konusu olduğunda güç kesildiğinde veri kaybı yaşayabilirsiniz.
* Yukardaki açıklamalara ilave olarak tarafımızdan önerilen haftada en azından bir yada iki kez bataryanın tamamen dolup bitirilmesidir. Yukardaki açıklamalar batarya ömrünü uzatan unsurlardır. Çok uzun dönemde yanlış kullanımlar söz konusu olduğunda batarya performansı kısa sürede azalabilir.

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c01736649&cc=tr&lc=tr&dlc=tr&product=3982401
keser döner sap döner gün gelir hesap döner!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Temmuz 17, 2010, 23:38:34 »
 Ali Bey gerçekten çok tatminkar bir cevap oldu. Çok teşekkür ederim. +1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 17, 2010, 23:45:47 »
Lityum iyon pil (Li-ion) bir çeşit yeniden doldurulabilir pil. Çoğunlukla elektronik araçlarda kullanılır. Ağırlıklarına-büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en iyi pil çeşitlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu pillerde hafıza etkisi yoktur ve kullanılmadıkları zamanlardaki enerji kayıpları yavaştır. Uygunsuz kullanılmaları halinde tehlikeli olabilirler. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise diğer pil türlerine göre ömürleri daha kısa olabilir. Daha gelişmiş lityum iyon pil tasarımları ise lityum polimer pil (lithium polymer cell) ve lityum titanat pil hücreleridir

Avantajlar
Lityum ion piller diğer kimyasallarla hazırlanan denklerine oranla sıklıkla çok daha hafiftirler. Bunun sebebi lityum iyon pillerin en üst seviyede doldurulabilme yoğunluklarıdır. Li ion piller küçük ve taşınabilirdir. Li ion piller için hafıza etkisi sorunu yoktur, dolayısıyla bu pilleri şarj etmek için tam olarak boşalmalarını beklemek gerekmez. Ayrıca yine aynı nedenden dolayı şarjı yarıda kesmek pil için olumsuz bir etki yaratmaz.

Dezavantajlar
Lityum iyon pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.

%100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.

kendi  yorumum  ise...

Kardeşim  gerekmedikçe   notebook ta  önemli  şeyler   yapmadıkça  pil'i  kullanma , yarın birgün  seyehatte  10dk  daha  fazla  gider ;)

sonucta pil dolunca  AC'yi  pil üzerinden  by-pass  ile   çalıştırdığından  pil'i  ısındırıp  yoruyor ki  ömründen de   harcamış  oluyoruz ;)
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 17, 2010, 23:56:33 »
Tunç bey baya ayrıntılı açıklamış. Ama kim uğraşacak yok pili sök, geri tak, iş yerinde ayrı uğraş evde ayrı uğraş. Dursun nasıl olsa 2 senede pil işe yaramaz hale geliyor her halukarda...
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 18, 2010, 00:00:19 »
Tunç bey baya ayrıntılı açıklamış. Ama kim uğraşacak yok pili sök, geri tak, iş yerinde ayrı uğraş evde ayrı uğraş. Dursun nasıl olsa 2 senede pil işe yaramaz hale geliyor her halukarda...

2 sene  uzun bi zaman Alper abi , bahçende wireless  keyfini 30dk yaşamakta  var 1 saatte ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 18, 2010, 00:42:11 »
4 yıllık dizüstü bilgisayarımın pilini hiç sökerek kullanmadım,
sonuç; pilim tam performansta 1 saate yakın kısık ekran vs. gibi önlemlerle 90 dakika civarında gidiyor, benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla bu tak çıkar önerisi en azından benim bilgisayarımda çok fazla anlam ifade etmiyor sebebi de şudur, pilin şarjı tamamlanıp direk şebeke üzerinden kullanıldığında batarya devreden çıkıyor bu sonuca da şurdan vardım elektrik kesintisi veya mobil kullanıma geçtiğimde ekranda 0.1 saniye civarında kararıp aydınlanma oluyor, yani şebekeden pil kullanımına geçiyor kullanım moduyla alakalı bir durum değil çünkü tam performans moda geçtiğinde de aynı işlem tekrarlanmakta ve düşük batarya konumunda şarja geçtiğimde aynı ekran geçişini görmekteyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #9 : Temmuz 18, 2010, 01:07:09 »
Ali Bey gerçekten çok tatminkar bir cevap oldu. Çok teşekkür ederim. +1

Rica ederim..5 aydır teknik servis tavsiyelerine uyarak kullanıyorum..Faydası ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacak sanırım.
keser döner sap döner gün gelir hesap döner!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ŞıpTronik
« Yanıtla #10 : Temmuz 18, 2010, 01:35:23 »
Ali Bey'in yazdığı maddelerde de dendiği gibi pili kullanmazsınız pil normal ömründen daha kısa sürede ölür. Askere giderken 5 ay boyunca UPS'imi kapalı bırakmıştım. Geldiğimden akülerinden biri arızalanmıştı.

Ayrıca laptop'u direk prize takılı ve pilsiz olarak kullanırsanız, elektrik kesinti veya gel-git'lerinde bilgisayarınıza zarar verebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Temmuz 18, 2010, 01:48:59 »

sonucta pil dolunca  AC'yi  pil üzerinden  by-pass  ile   çalıştırdığından  pil'i  ısındırıp  yoruyor ki  ömründen de   harcamış  oluyoruz ;)

işte bu durumu yaşamıyorum pil bilgisayarımın eoğuk bölgesi an itibarı ile

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Temmuz 18, 2010, 02:45:29 »
işte bu durumu yaşamıyorum pil bilgisayarımın eoğuk bölgesi an itibarı ile

Pilinin soğuk bölgede  kalmasının  şüphesiz   faydası olmus  sana   ama...

sadece  ısınması  yetmiyor ki  hala elektrikte  tutarak  zarar  vermiş  oluyorsun....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Temmuz 18, 2010, 11:37:41 »
Pilinin soğuk bölgede  kalmasının  şüphesiz   faydası olmus  sana   ama...

sadece  ısınması  yetmiyor ki  hala elektrikte  tutarak  zarar  vermiş  oluyorsun....

uzun mesajda söylediğim gibi sanırım şarj işlemi tamamlandığında direk şebeke üzerinden kullanıp batarya devreden çıkartılıyor yani sürekli enerji onun üzerinden geçmiyor, elektrik kesintisi olduğunda batarya kullanıma giriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Temmuz 18, 2010, 12:20:00 »
uzun mesajda söylediğim gibi sanırım şarj işlemi tamamlandığında direk şebeke üzerinden kullanıp batarya devreden çıkartılıyor yani sürekli enerji onun üzerinden geçmiyor, elektrik kesintisi olduğunda batarya kullanıma giriyor.

yukarıda da  dediğim gibi  AC güçteyken makineniz sürekli pil üzerinden çalışmaya devam eder !!!   (by-pass)

pil dolduğunda  devre dışı kalmaz.  by-pass 'a   devam eder.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #15 : Temmuz 18, 2010, 18:46:44 »
5 yıllık HP dv8000 modeli 17'lik laptopumun pilini hiç sökmedim ve de hep şarjda çalıştı alet. Sonuç:
Şu an pil tamamen ölü. Tamamen. Elektrik 1sn bile kesilse laptop kapanıyor. Haa bu kadar sürede pil belki zaten ölecekti ama bilemiyorum işte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 18, 2010, 19:27:23 »
5 yıllık HP dv8000 modeli 17'lik laptopumun pilini hiç sökmedim ve de hep şarjda çalıştı alet. Sonuç:
Şu an pil tamamen ölü. Tamamen. Elektrik 1sn bile kesilse laptop kapanıyor. Haa bu kadar sürede pil belki zaten ölecekti ama bilemiyorum işte.

Bu önemli bir ayrıntı değil midir Tunç? aramızda 1 yıl var benim minimum 45 dakika ömrüm var ki ilk aldığımda da 2 saat civarlarındaydı yani yukarıda okuduğum %20 yıllık kayıp düşünüldüğünde dahi oldukça makul, yani acaba farklı bir sistem kullanılmış olamaz mı? Dell Inspıron 6400 modeli, 4 yıl boyunca pilim şarj deşarj durumunda olsa şu anda 0 ömür olması gerekmez miydi sence?
konuların dışında ünlemine de anlam veremediğimi eklemeliyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 18, 2010, 19:37:47 »
Uzun süre elektriğe bağlı kalacak ise pili 80% şarj edin, sonra söküp serin bir yerde saklayın. LiOn pillerin en büyük düşmanı sıcaklar.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Temmuz 18, 2010, 21:56:53 »
Bu önemli bir ayrıntı değil midir Tunç? aramızda 1 yıl var benim minimum 45 dakika ömrüm var ki ilk aldığımda da 2 saat civarlarındaydı yani yukarıda okuduğum %20 yıllık kayıp düşünüldüğünde dahi oldukça makul, yani acaba farklı bir sistem kullanılmış olamaz mı? Dell Inspıron 6400 modeli, 4 yıl boyunca pilim şarj deşarj durumunda olsa şu anda 0 ömür olması gerekmez miydi sence?
konuların dışında ünlemine de anlam veremediğimi eklemeliyim.

ünlem bu söz içindi...yani sürekli enerji onun (batarya)üzerinden geçmiyor,

ben 2. senemde  2saatlik  batarya  kullanıyorum  hala Doğan. Hp dir  Dell dir   kalitesi   markası dert değil,

burda  anlatmak istediğim   mobil  kullanımda 10 dk daha fazla  cihazı  kullanabilmek  bunun  içinse  bu  uygulama  sağlıklı ve  uygun diye düşünüyorum. ( benim için )

yoksa  ben sökmüşüm sen  sökmemişsin bu  batarya  zaten  gidecek. sadece tek avantajım bahçemde senden 30dk daha fazla  wireless  keyfi  yapıcam bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Temmuz 19, 2010, 01:59:55 »
ünlem bu söz içindi...yani sürekli enerji onun (batarya)üzerinden geçmiyor,

ben 2. senemde  2saatlik  batarya  kullanıyorum  hala Doğan. Hp dir  Dell dir   kalitesi   markası dert değil,

burda  anlatmak istediğim   mobil  kullanımda 10 dk daha fazla  cihazı  kullanabilmek  bunun  içinse  bu  uygulama  sağlıklı ve  uygun diye düşünüyorum. ( benim için )

yoksa  ben sökmüşüm sen  sökmemişsin bu  batarya  zaten  gidecek. sadece tek avantajım bahçemde senden 30dk daha fazla  wireless  keyfi  yapıcam bu.

İyi niyetli görüşüne saygım var lakin benim de anlatmaya çalıştığım bu konuda farklı sistemler olabileceği, ben böyle yaptım bir halt olmadı sökmeden kullanmanın bi zararı olmaz gibi bir tezim olamaz ancak 4 yılda kaybettiğim ömre, kullanımda mobilden şebekeye şebekeden mobile geçişteki ekran kararmaları ve pilin daima soğuk olması bana farklı bir sistem olduğunu düşündürdü.

Model adını belirtmem de özellikle kaliteyi ifade etmek değil, keza dell de hp de o da bu da hepsi aşşağı yukarı aynı makineler sony olmadığı sürece çok önemli değil ama farklı bir sistem kullanıldığını düşünmekteyim.

An itibarı ile enerjiyi kestim ekran tam parlaklıkta wireless bağlantıdayım 1:07 ömür biçti. 4 yılda LiOn  olmasından ötürü yıl başına  %20 kayıp olsa ilk ömrünün 4 saat civarında olması beklenir, pil üzerinde olduğu için bariz zararı olsa zaten külliyen kapanması icab ederdi, ilk aldığımda 2 saat civarlarında ömrü varken bugün durum budur,

tekrar sölüyorum farklı sistem olabilir çünkü Üniversitedeki çevremde genellikle pil üzerinde kullanan hp, compaq, asus kullanıcılarının pili 2 yıl civarında vasıfsız hale geliyorlardı.