Ayla buzdolabındaki yiyeceklerin soğukluğuna bakmış göründüğü gibi.
Mualla TV yi açık bırakıp gitmiş ve geldiğinde TV kapalı ise en az bir kere elektriklerin kesildiğine emin olmuştur.
Süheyla ise diğerlerine bilgiçlik taslamak için böyle demiştir valla Süheyla'yı bulamadım
Yorumlarımı paylaşmak istiyorum.
Ayla'nın mantığı basit. Buzluğu açıyor ve herşeyin donmuş vaziytte olduğunu görerek elektriğin hiç kesilmemiş olduğuna kanaat getiriyor. Tabi bu arada elektrik defalarca gidip gelmiş olabilir ama Ayla bunu dikkate almıyor. Bence bunu biraz kafa karıştırmak için koymuşlar. Aynı apartmanda bir dairede elektrik hiç kesilmezken diğerinde nasıl kesilir şeklinde kafa karıştırmak için. Ama soru açık, biz elektiriğin kesilip, kesilmediğini veya kaç defa kesildiği değil, bu 3 arkadaşın bu yargıya nasıl vardıklarını bulmaya odaklanmalıyız.
Mualla şöyle bir yöntem izlemiş olabilir. Buzluğa, şeklini bildiği bir buz parçası koyabilir. Elektrik kesildiği takdirde, kesintinin süresine göre bu buz kısmen ya da tamamen eriyerek şeklini kaybedecektir. Bu durumda Mualla elektriğin en az bir defa gittiğini rahatlıkla söyleyebilir. Elektrik defalarca kesilmiş olsa bile bu yöntem ile elektriğin ancak bir defa gittiği rahatlıkla ispatlanabilir.
Süheyla'nın fizik bilgisi diğer arkadaşlarına göre daha iyi sanırım. Mutlaka gözlemlemişsinizdir; su, buz haline gelince hacmi artar. Süheyla bir buz parçasını, oluşturmak için kullanacağı suyun hacmine eşit miktarda ve şekil olarak buz parçasına göre yayvan olması gereken bir kabın içine koyar. Onu da daha büyük bir kabın içine yerleştirir. Elektrik 1. defa kesildiğinde buz eriyecek ve kabı tam olarak dolduraktır. Elektrik tekrar geldiğinde su donacaktır. Elektrik 2. defa kesildiğinde buz erimeye başlayacaktır. Fakat donarken hacmi genişlediği için dışarı taşan bölümünün bir kısmı erirken kabın dışına akacaktır. Süheyla buzluğua açtığı zaman dıştaki kabın içinde su ya da buz kütlesi gördüğü takdirde elektriğin en az 2 defa kesildiğini rahatlıkla söyleyebilecektir.
Yanlış anlaşılma olmasın diye araya gireyim dedim Tuba Hanım, Erdem beyin demek istediği bir sorunun cevabı bulunmadan ikincisi sorulmasındır. Elbetteki sizde soru sorabilirsiniz, bir başkası da ...
Saygılar ..
Hakkı bey cevabınız doğrudur
bu konuyu herkez güzel sorularını paylaşsın diye açtım zaten herkez istediği zaman soruları sorma özgürlüğüne sahiptir sorular karışmasın diye dedim bi sorunun cevabı gelmeden tekrar soru sormak kafaları karıştırır şimdi ben sorularıma ara vereyim ve güzel bi sorusu olan sorusunu sorabilir ama öncelikle tuba hanımın sorusunun yanıtını bulmaya çalışalım nedersiniz !!
Tavuğa sadece hayvanları öldüren bi zehir enjekte eder. Boylece kendisine verilince ölmez uyduruk oldu ama idare edin
Teşekkür ederim. Ben de zevkle çözebileceğinize inandığım bir soru takdim ediyorum:
?, 3, R, 40, İ, 7, E
Soru işaretinin yerine ne gelecek?
Tabii ki T gelecek. (yaşasın ilk kez biliyorum )
Tebrikler arkadaşlar. Erdem Bey, yeni soruyu sizden bekliyoruz.
TÜRKİYE'NİN T'Sİ
yahu BEN DE BİLMİŞTİM
Teşekkürler sorunuz kolaydı.
Yeni Soru
Bir lokantada yuvarlak bir masanın çevresinde oturup yemek yiyen 5 kişi var:
Pastacı, Fizikçi ile Tiyatrocu’nun arasında oturuyor.
Aysel, Kenan ile Futbolcu arasında oturuyor.
Fizikçi, Aysel ile Yasin arasında oturuyor.
Selim'in solunda Pilot, sağında Tiyatrocu oturuyor.
Hesabı Temel ödedi.
Bu kişilerin mesleklerini bulabilirmisiniz?
uff erdem abi dagıttın beni bea