Gönderen Konu: AliŞverİŞlerİnİzde TÜrkÇe Tanitma Ve Kullanma Klavuzunu Arayin!  (Okunma sayısı 956 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Son zamanlarda basın ve yayın organlarında sıkça rastladığımız tüketici temalı haberler tüketicinin bilincinin arttırılması adına Bakanlığımızca büyük bir memnuniyetle karşılanmaktadır. Zira, küreselleşen ve rekabete açık bir dünyada sağlıklı bir ekonominin temellerini bilinçli tüketim ve tüketiciler oluşturmaktadır. Bu bakımdan; tüketici hakları, aynı zamanda tüketicinin sorumluluğudur. Sorumluluk bilincinin gelişmediği durumlarda, verilen hakların değeri anlaşılamamakta, işlevi bilinememekte ve hayata da geçirilememektedir.

Tüketiciler, üretilen mal ve hizmetler konusunda tam ve eksiksiz bilgiye sahip olduklarında, seçimlerini ve tercihlerini daha sağlıklı yapabilmekte ve piyasayı da bu anlamda şekillendirebilmektedirler. Üreticiler de, tüketicilerin tercih ve isteklerine uygun kaliteli malları, hem teknik düzenlemelerine uygun, hem de en düşük fiyatla sunmanın yollarını araştırmaktadırlar.

Tüketicilerin piyasaya arz edilen mal ve hizmetler konusunda tam ve eksiksiz bilgiye sahip olabilmelerini sağlamak amacıyla; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 14 üncü maddesinde; yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satılması zorunluluğu getirilmiştir. Uygulamanın detaylarını gösteren Yönetmelik de 14.06.2003 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Yönetmelikte hangi ürünlerin sanayi malı kapsamında olduğu ve Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu ile satılması gerektiği gösterilmiştir. Örneğin, sağlık sektöründe tedavide kullanılan ekipmanlar, elektrikli ev alet ve gereçleri, elektronik ürünler, iletişimde kullanılan cihazlar; her türlü yangın söndürme cihazları ve ekipmanları; karayolu taşıtları r30; gibi).

Piyasada satışa sunulmuş tüm mallardan (Yönetmeliğin 5. maddesindeki kısmı istisnalar dışında) ithal edilmiş olanların bakım, onarım ve kullanımına ait tanıtma ve kullanma kılavuzlarının, Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen hususlara ve aslına uygun Türkçe tercümeleriyle, yurt içinde üretilenlerin ise bakım, onarım ve kullanılmasını gösterir Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarıyla satılması zorunludur.

Tüketicinin Koruması Hakkında Kanunun amacı, tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarının korunmasıdır. Bu amacın gerçekleşmesi doğrultusunda gerekli tedbirlerin alan Bakanlığımız, tüketicilerin kendi kuracakları dernek ve vakıflar kanalı ile de haklarını aramalarını teşvik etmektedir.

Bu görev ve sorumluluğun bilinci içerisinde Bakanlığımız, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulamasını 1995 yılından bu yana büyük bir kararlılıkla yerine getirmektedir. Bu bağlamda, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı denetim elemanları kanalı ile piyasaları düzenlemeye yönelik denetimlerini sürdürmektedir.

2006 yılı Ocak ayından günümüze kadar merkez ve taşra teşkilatı denetim elemanlarınca 3.245 firmada 9.804 üründe Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu denetimi yapılmıştır. Denetimler sonucunda 452 firmaya aykırılıktan dolayı 58.260,23 lira idari para cezası uygulanmıştır.

Bakanlık olarak bilinçli tüketicilerden beklentimiz; alışverişleri sırasında Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu bulunmayan ürün tespit ettiklerinde bulundukları İllerdeki Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerimize veya Bakanlığımıza bildirmeleridir.

Böylece hem her ürün için 156,00 YTL idari para cezası verilmesi, hem de Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzları tedarik edilerek tüketicilerimize verilmesi sağlanabilecektir.
Tüketiciler konu ile ilgili Yönetmelik hükümlerine www.sanayi.gov.tr adresinde yer alan Tüketicinin Bilinçlendirilmesi Kampanyası bölümünden ulaşılabilirler.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ali COŞKUN
Sanayi ve Ticaret Bakanı

Bir ürün satın aldınız ve özelliklerini öğrenmek için kullanım kılavuzuna göz atmak istediniz. Ancak ne göresiniz ! Kılavuzun bir çok dilde yazılmış olduğunu ancak içinde Türkçe çevirisinin bulunmadığını
görüyorsunuz. Sinirleniyorsunuz ve ülkemizde satılan bir ürünün nasıl Türkçe kılavuzunun olamayacağını, üreticinin veya ithalatçının bu kadar mı düşüncesiz-duyarsız olduğunu, Türkiye'nin ve vatandaşlarının bu kadar mı değersiz görüldüğünü sorgulamak istiyorsunuz ama elinizden bir şey gelmiyor. Sanırım bu durumu düşen milyonlarca tüketici vardır. Artık böyle bir rezaletin önüne geçebilmek için sizin de yapabileceğiniz şeyler var. Almış olduğunuz yerli ya da ithal malın Türkçe Kullanım Kılavuzu yoksa,Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet ediyorsunuz, satan şirkete ürün başına 156 YTL ceza veriliyor ve Türkçe kılavuzun da size ulaştırılması sağlanıyor.Sizler de şikayetinizi http://www.sanayi.gov.tr/ adresinden Tüketici Şikayetleri bölümüne bildirin, duyarsız şirketlere gereken cezaların verilmesini sağlayın.
Ülkemiz ve Türkçemiz bu saygıyı zaten hak ediyor.
Bu konuyu bütün tanıdıklarınıza bildirin lütfen...
LÜTFEN GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERELİM..
9 MİLYONLUK YUNANİSTAN İÇİN YUNANCA KULLANMA KILAVUZU HAZIRLANIRKEN, 75 MİLYONLUK ÜLKEMİZ İSE AYNI DÜZEYDE ÖNEMSENMİYOR...

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
AliŞverİŞlerİnİzde TÜrkÇe Tanitma Ve Kullanma Klavuzunu Arayin!
« Yanıtla #1 : Nisan 01, 2007, 01:32:01 »
Tamamen katılıyorum ve yasak savuşturmak için chicken translate fıkrasına benzeyen kılavuz yapan görgüsüz firmalara da acıyorum.
--dünya dönüyor--

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
AliŞverİŞlerİnİzde TÜrkÇe Tanitma Ve Kullanma Klavuzunu Arayin!
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2007, 01:00:44 »
Evet bende sonuna kadar katılıyorum. Hele beyaz eşya alacaksanız, Hele de bunu Doğubank, Altın Han Kastel İş Merkezi gibi yerlerden alıyorsanız! Türkçe kullanım kılavuzunu vereni hiç görmedim  Garanti Belgesini bile isteyerek zorla alıyorsunuz! Yada veriyorlar sonra imzalarız diye onaylamıyorlar! Ondan sonrada hak aramak için cebelleş dur!