Dünyadaki her 1000 her araçtan 5�ini üreten Türkiye, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği�nin (ACEA) yaptığı listeye göre Avrupa Birliği üyelerinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna�nın da dahil olduğu 29 ülke arasında 19 fabrikayla 6. sırada yer aldı.
Geçtiğimiz ekim ayında yayınlanan, 27 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna�nın da dahil edildiği listede birincilik 46 fabrikayla Almanya�ya ait. Fransa 38 fabrikayla ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada bulunan İngiltere�deki fabrika sayısı 31 olarak belirtildi. Traktör ve iş makinelerinin dahil edilmediği üretim tesisleri sıralamasında Rusya 25 tesisle dördüncü, İtalya ise 20 fabrikayla beşinci sırada yer alıyor.
Türkiye için verilen listede şu an üretim yapmayan Askam�ın yanı sıra 500 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklayan, ancak henüz yer konusunda bir açıklamada bulunmayan Mermerler Grubu�nun Chery�sinin de bulunması dikkat çekti. Listede fabrikanın yeri olarak, İstanbul gösteriliyor.
Bu iki tesisin çıkarılması halinde bile Türkiye�nin sıralamadaki yeri değişmezken, listede Türkiye�de otobüs üretimi yapan Isoto ve Güleryüz gibi bazı tesisler de yer almıyor. Bu tesislerin eklenmesi ve Chery�nin yanı sıra Çinli DFM�nin de yatırımını gerçekleştirmesi halinde, Türkiye�nin İtalya�yı geçerek bir üst sıraya yükselmesi mümkün olabilecek.
Polonya 16 fabrikayla Türkiye�nin bir alt sırasında yer alırken, İspanya ve İsviçre�nin listede verilen fabrika sayıları 15�te kalıyor. ACEA�nın hazırladığı listeye göre AB ülkelerinin yanı sıra Türkiye, Rusya ve Ukrayna dahil edildiğinde Avrupa�da toplam 294 araç ve motor üretim tesisi faaliyet gösteriyor. ACEA�nın 15 üyesinin 25 ülkedeki fabrika sayısıysa 209.
Kaynak: Milliyet
http://www.otomobilgazetesi.com/otomobil.php?id=7344