0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Akü kutup başını sökmek yerine motor kompartımanındaki akünün üst kısmında kalan sigorta kutusunu açtığınızda 15 Amperlik EFI sigortasını söküp 15-30 sn. beklemeniz yeterli. Bu sigorta motor ECU'suna giden akımı keser dolayısyla ECU resetlenir. Bu sigortayı söktüğünüzden emin olmak için yapmamız gereken şey de çok basit; Kontağı açın, Motor arıza lambasının yandığını göreceksiniz, Sigorta kutu kapağında EFI yazan sigortanın karşılığına gelen yerdeki mavi renkli 15 Amperlik sigortayı sökün. Sonra gösterge panelinden motor arıza lambasının söndüğünü kontrol edin, Kontağı kapatın ve ortalama 15-30 sn. bekleyin. Sonra sigortayı tekrar söktüğünüz yuvaya takın. Kontağı açın ve tekrar motor arıza lambasının yandığını kontrol edin. Bu sayede resetleme tamamlanmış olur. Ayrıca kutup başını söktüğünüzdeki gibi; Radyo hafızası kaybı, Elektrikli camlar otomatik modu kaybı, Yol bilgisayarı verileri ve zaman saati ayarı gibi kayıplarınız olmayacaktır. Not: Alıntı değil alın teridir...
Teşekkürler Ergün Bey;
paylaşım için teşekkürler ergün bey
teşekkür ederiz ergüncüm
ECU resetlemesi sorununuzu kısa vadede çözebilir ama uzun vadede sağlıklı bir çözüm olmayaktır. Çünkü ECU aracınızın sağlıklı çalıştığı sürede bilgileri kaydedip daha sonraki çalışmalarda da bunu kullanmaktadır. ECU resetlenmesinde bunların hepsini kaybedeceksiniz, aracınız bu değerleri yeniden kaydedene kadar aracınızın yakıt tüketiminde artış veya beklenmedik bir durumla karşılaşılabilir. Sorun özellikle SFT (slow feul trim - yavaş benzin düzenleyici)den dolayı meydana gelebilir. Uzun vadede (300 ~ 500 km sonra) aracınız tekrar eski haline dönecektir diye tahmin ediyorum
Servis te kısa süreli olarak kutup başını söküp takmışlardı benim de camlar kısa süreli çalışmadı sonradan kendiliğinden düzeldi.
Murat bey, ECU sıfırlandıktan sonra titremeyle ilgili ya da rölanti yükselmesi gibi bir şey dikkatinizi çekti mi?Ayrıca bu titreme bir çok Toyotacının şikayeti dolayısıyla bu yazıyı okuyan bir çok kullanıcı bu işlemi denemek ister, olur ya kodlu bir teybe denk gelir sonra kulağımız çınlar-kızarır.
Mehmet, yine güzel bir bilgi vermişsin çok sağol.Ergün güzel ve bilgi verici anlatımın için sen de sağol.Dün akü kutup başını sökerek ECU'yu sıfırlamak (reset) istedim. Tecrübelerim şunlar oldu.- Teyp üzerindeki tüm ayarlar kayboldu.- Yol bilgisayarı sıfırlandı.- Trip A ve Trip B sıfırlandı.- Cam otomotiklerim kısa bir süre için çalışmadı, sonra düzeldi.- Rölantide hiç bir düzelme olmadı, aynen eskisi gibi.- Yakıtta sanki bir miktar düşme oldu. (Ancak 50 Km kullandım)