Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799425 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #920 : Haziran 11, 2014, 08:39:45 »
Bir önceki bakımda 0-40 koyulmuştu. 1 hafta önce yaptırdığım son bakımda 5-30 koyuldu. Motorun çalışmasında, devrinde veya diğer tepkilerinde bir fark göremedim ben.
Bir de 0-40 yağ için en az 15.000 km öngörülmüş olmasına rağmen ben 9.000'deyken yağı değiştirdim. Gerekli miydi, iyi mi yaptım kötü mü bilemiyorum.  :-\
Opel Astra GTC

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #920 : Haziran 11, 2014, 08:39:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #921 : Haziran 11, 2014, 09:03:20 »
Bir önceki bakımda 0-40 koyulmuştu. 1 hafta önce yaptırdığım son bakımda 5-30 koyuldu. Motorun çalışmasında, devrinde veya diğer tepkilerinde bir fark göremedim ben.
Bir de 0-40 yağ için en az 15.000 km öngörülmüş olmasına rağmen ben 9.000'deyken yağı değiştirdim. Gerekli miydi, iyi mi yaptım kötü mü bilemiyorum.  :-\

0-40 ile 5-30 arasında çok belirgin fark yok, o yüzden tepkilerde fark görmemişsiniz. Günümüz tam sentetik yağları evet 15 bin gider. Yağın süresi de önemli 9 bin km olmasına rağmen 1 veya 1,5 yıl geçmişse yağ özelliğini kaybetmeye başlıyor.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #922 : Haziran 11, 2014, 09:21:53 »
0-40 ile 5-30 arasında çok belirgin fark yok, o yüzden tepkilerde fark görmemişsiniz. Günümüz tam sentetik yağları evet 15 bin gider. Yağın süresi de önemli 9 bin km olmasına rağmen 1 veya 1,5 yıl geçmişse yağ özelliğini kaybetmeye başlıyor.

Süre olarak da henüz 5 ay olmuştu. Erken değiştirmek iyidir mantığıyla hareket ettik. Bir de önümüzdeki hafta uzun yola çıkacağım için kafam rahat olsun istedim.
Bir de tam sentetik yağlar için 15.000 km öngörülüyor ama kullanılan yağ filtresinin de "long life" diye tabir edilen uzun ömürlü filtrelerden olması gerekiyormuş. Yani 0-40 yağ alıp sanayiden 5 TL'lik filtre alıp kullanılırsa pek bir anlamı kalmıyor :)
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 VERSO PREMIUM
  • Araç: Verso
  • Kilometre: 44000
  • Model Yılı: '15
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #923 : Haziran 11, 2014, 22:47:54 »
merhabalar 2008 model 1,6 benzin/lpg'li aracımın 70.000 km bakımını yaptıracağım.

önereceğiniz yağ ve viskositesi nedir acaba...

teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #924 : Haziran 11, 2014, 23:26:29 »

Bir de tam sentetik yağlar için 15.000 km öngörülüyor ama kullanılan yağ filtresinin de "long life" diye tabir edilen uzun ömürlü filtrelerden olması gerekiyormuş. Yani 0-40 yağ alıp sanayiden 5 TL'lik filtre alıp kullanılırsa pek bir anlamı kalmıyor :)

"Long Life" denilen yada tabir edilen bir filtre cesidi yoktur ama bu 5 liralik filtre alabilirsiniz anlamini tasimiyor, cebiniz ve araciniz icin optimum kalitede filtre kullanabilirsiniz.

Son yillarsa uretilen araclarda "Ecologic Filter" uygulamasi Avrupa Birligi cevre koruma yasalarinin sektorumuze olan yaptirimlarinin da etkisi ile hayatimiza girdi.Bu filtreler klasik yag filtrelerinin dis metal aksaminin yerini arac uzerinde ki sabit duzenege birakarak sadece pamuk/kagit karisimi filtrelizasyon malzemesinin degisimini ongoruyor, ancak bu filtrenin "Long Life" oldugunu gostermez.Bahsettigim filtreyi arama motoruna 04152-31110 yazarak inceleyebilirsiniz.

Degisim periyoduna gelince, dilerseniz 20.000km periyodunda da degistirebilirsiniz bu sizin filtrenizin yada yaginizin ne oldugundan ziyade, aracinizda kullanilan motor teknolojisi, aracin kullanildigi iklim ve sartlar, aracinizin motor omru beklentiniz ile ilintilidir.

Saygilar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #925 : Haziran 11, 2014, 23:29:35 »
merhabalar 2008 model 1,6 benzin/lpg'li aracımın 70.000 km bakımını yaptıracağım.

önereceğiniz yağ ve viskositesi nedir acaba...

teşekkürler...
Diyarbakir gibi yazlari sicak kislari soguk olan bir bolgede (kışa kadar yeniden degistirmeyecekseniz) tam sentetik 0W/40 alternatif olarak daha uygun fiyatli 5W/40 viskozitesini tercih edebilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 VERSO PREMIUM
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #926 : Haziran 11, 2014, 23:37:05 »
diyarbakır'da son günler yeni memleket izmir.

oraya göre tavsiyeniz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #927 : Haziran 11, 2014, 23:44:51 »
diyarbakır'da son günler yeni memleket izmir.

oraya göre tavsiyeniz...
Kış Diyarbakir gibi olsaydi ayni olurdu ama yazlari ayni, dolayisi ile 0 viskozitesine inmenize gerek yok ama tam sentetik olmak LPG sebebi ile kesin gerekli, 5W/40 yada 5W/30 kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 VERSO PREMIUM
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #928 : Haziran 12, 2014, 19:43:11 »
Kış Diyarbakir gibi olsaydi ayni olurdu ama yazlari ayni, dolayisi ile 0 viskozitesine inmenize gerek yok ama tam sentetik olmak LPG sebebi ile kesin gerekli, 5W/40 yada 5W/30 kullanabilirsiniz.

castrol edge5w/30 nasıl?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #929 : Haziran 12, 2014, 20:54:06 »
castrol edge5w/30 nasıl?
Gayet iyi bir secim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #930 : Haziran 12, 2014, 23:49:44 »
0-40 ile 5-30 arasında çok belirgin fark yok, o yüzden tepkilerde fark görmemişsiniz.

Doğru.

Kabaca, 0W-40: -30 ile max +50'lere varan geniş aralıkta görev yapabilirken,
             5W-30: -25 ile max +45 arası görev yapmakta ve aslında ülkemizin genelinde kullanılabilecek ısı değerlerine sahip olduğundan, Türkiyemizdeki biz kullanıcıların bu iki viskozite arasındaki farkı algılamamız diye bir şey söz konusu olmayacağına göre, tek fark ücretinde kalıyor,

Dolayısiyle daha ucuz olup fazlasıyla yeterli olan tam sentetik 5W-30 iyidir.

Erzurum civarı için 0W-40 tercih edilmelidir.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #931 : Haziran 13, 2014, 02:09:13 »
Motor Yağları hakkında güzel bir site

Motor Yağlarının Teknik Verileri Sözlüğü

https://themotoroilevaluator.com/members-blog/technical-specifications-glossary/

Motor Yağları El Kitabı (yanlış tercüme değil :) )

http://themotoroilevaluator.com/free-preview-version.pdf

Mesaj Birleştirildi: Haziran 13, 2014, 19:09:04
Başka bir konuda paylaşmıştım Burada da bulunsun istedim  :tamam:

Güzel Bir API dökümanı

http://www.api.org/certification-programs/engine-oil-diesel-exhaust-fluid/~/media/Files/Certification/Engine-Oil-Diesel/Publications/MOM_GUIDE_ENGLISH_2013.pdf

Viscosity Index ile alakalı Güzel Bir Yazı

http://www.machinerylubrication.com/Read/28956/lubricant-viscosity-index

MOBIL YAĞLARIN VERİLERİ (Malesef Türkiye Sitesinde yok, sol taraftan yağlar seçilebilir)

http://www.mobil.co.uk/UK-English-LCW/carengineoils_products_mobil-1-new-life-0w40.aspx#
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #932 : Haziran 13, 2014, 19:10:28 »
sevgili forumdaşlarım, ustalarım kardeşlerim bu yağ konusu bu gidişle asırlar boyu sürecek bir ilgi odağı olacak. Motor yağı seçiminde sadece iklimsel şartları  göz önüne alacak sürücüler duvara toslar. yağ seçiminde 1- arabanın yaptığı km 2- kullanım şartları devirli, çok yüklü , engebeli arazi gibi 3- iklimsel şartlar göz önüne alınmalıdır
Ben şahsen 5w30 veya 0w30 yağı kesinlikle 100 bin km yi doldurmuş arabaya koymam 250 bin km ye kadar 0w40 veya 5w40 daha yüksek kmli arabalara 5w50 veya 10w60 koyarım. arabada yağ eksiltmesi varsa daha düşük km lerde bile 50 ve 60 yağ kullanmak gerekir.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #933 : Haziran 18, 2014, 01:24:48 »
Merhabalar araç motorunun içini temizlemek için benzinli bir araçta dizel araçlara konan yağ konsa sıkıntı olurmu ? Gerçi dizel araç yağları farklımı oluyor bilmiyorum ama deterjan katkısı fazla oluyormuş. Bu şekilde kullanılabilecek bir yağ marka ve  model tavsiyesi alabilirmiyim? Yada bilgim komple yanlış ise başka bir tavsiye.  Benim eski araçta vakti zamanında bir katkı kullanmıştım şimdi baktım da motora yağ konan yer resmen simsiyah durumda
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #934 : Haziran 18, 2014, 01:31:28 »
Merhabalar araç motorunun içini temizlemek için benzinli bir araçta dizel araçlara konan yağ konsa sıkıntı olurmu ? Gerçi dizel araç yağları farklımı oluyor bilmiyorum ama deterjan katkısı fazla oluyormuş. Bu şekilde kullanılabilecek bir yağ marka ve  model tavsiyesi alabilirmiyim? Yada bilgim komple yanlış ise başka bir tavsiye.  Benim eski araçta vakti zamanında bir katkı kullanmıştım şimdi baktım da motora yağ konan yer resmen simsiyah durumda

Günümüz otomobillerinde benzinli ve dizel yağları fark etmiyor büyük motorlu otobüs ve kamyonlara konulan yağlar farklı. Yine mevcut olan yüksek teknoloji tam sentetik yağların içerisinde bahsettiğiniz koruyucu ve temizleyici katkılar zaten mevcut ekstra bir şeye gerek yok. 10 binde bir enjektör temizleyici kullanmak iyi çok yüksek km'lerde bor katkıları kullanılabiliyor ama faydaları da henüz kesinleşmiş değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #935 : Haziran 18, 2014, 01:41:58 »
Günümüz otomobillerinde benzinli ve dizel yağları fark etmiyor büyük motorlu otobüs ve kamyonlara konulan yağlar farklı. Yine mevcut olan yüksek teknoloji tam sentetik yağların içerisinde bahsettiğiniz koruyucu ve temizleyici katkılar zaten mevcut ekstra bir şeye gerek yok. 10 binde bir enjektör temizleyici kullanmak iyi çok yüksek km'lerde bor katkıları kullanılabiliyor ama faydaları da henüz kesinleşmiş değil.

:saygi: enjektör temizleyici yağamı  yakıta mı konuluyor du? Bende bi katkı koydurdum ama iyi etmemişim herhalde yağ yanmış gibi olmuş siyah kurumlugibi hatta sanki parçalar birikmiş gibi. Şimdi incesinden tam sentetik bi yağ koyup olanı bbiteni temizlemem lazım demek ki
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #936 : Haziran 18, 2014, 01:45:46 »
:saygi: enjektör temizleyici yağamı  yakıta mı konuluyor du? Bende bi katkı koydurdum ama iyi etmemişim herhalde yağ yanmış gibi olmuş siyah kurumlugibi hatta sanki parçalar birikmiş gibi. Şimdi incesinden tam sentetik bi yağ koyup olanı bbiteni temizlemem lazım demek ki

Enjektör temizleyiciyi en az yarım depo yakıt var iken benzin deposuna  boca ediyoruz. Eski yağı iyice süzdürüp sağlam bir tam sentetik yağa geç hocam bu arada ne katkısı kullandın merak ettim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #937 : Haziran 18, 2014, 01:57:05 »
Enjektör temizleyiciyi en az yarım depo yakıt var iken benzin deposuna  boca ediyoruz. Eski yağı iyice süzdürüp sağlam bir tam sentetik yağa geç hocam bu arada ne katkısı kullandın merak ettim?

Mavi metal silindir şişede bener mi neydi adı motor katkısı diye kullanmıştım. Enjektör temizleyici marka varmı benziliklerde yada kolay bulunabilen bişi?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #938 : Haziran 18, 2014, 02:07:52 »
Mavi metal silindir şişede bener mi neydi adı motor katkısı diye kullanmıştım. Enjektör temizleyici marka varmı benziliklerde yada kolay bulunabilen bişi?

Opet istasyonlarında ROM benzinli enjektör temizleyici var 25-30 lira zannedersem önce onu depoya dök üstüne fulle veya yarım depo benzin al devam et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #939 : Haziran 25, 2014, 20:41:10 »
Arkadaşlar 2008 model 65 bin km'deki benzinli 1.3 Yaris'ime mobil esp 5w-30 almayı düşünüyordum ancak kitapçıkta "Yarı sentetik yağ kullanın, bulamazsanız mineral bazlı yağ da kullanabilirsiniz" diyor. Yani bu araçta tam sentetik yağ kullanmamalımıyım?