Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799467 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #800 : Nisan 29, 2014, 21:19:31 »
Atilla abi ben fanatik mobil 10w40 kullanicisiyim bu 10w60i biraz bana detayli anlatirsan sevinirim bu kmdeki arac icin mesala fazla kalin kaçar gibi geliyor bana.ikisi arasindaki farki avantaji dezavantaji anlatirsan cok sevinirim ona gorede onlemimi alırım gercekten ilerisi icin.

Mesaj Birleştirildi: Nisan 29, 2014, 20:54:53
Yuksel hic takilma ole birseye diyebilirim bindikce kendine gore şekil verdikçe arabaya bindigin arabanin toyotanin en özel corollalarindan birini anladiginda hic umursamiyorsun.sahsen ben bu durumu suan cok severek yapıyorum :) en yeni corollalarda senin kadar yag yakan var ;) nisanlim bile bazen sahit oluyor yani o oturyor ben ekliyorum :) e12ye sahip olmakda ayri bir keyif.ozellikle bu yaşta ve sedan ise..sahsi görüşüm lutfen yanlış anlaşılmasın
Aynen, ATİLLA amcanın 10W40 ile 10W60 arasındaki farkı açıklaması hepimizin faydasına olur.

___

Estağfurullah, yanlış anlamak ne kelime üstad ?

Yaklaşık 3 yıldan beri severek takip ettiğim araçlardı E12'ler. Bir tanesine sahip olmak, kapıda biblo gibi durması elbette hoş durum. Hatta yağ eksiltme olayı bile gözüme batmıyor.

Benim olay, bu eksiltme olayını minimum düzeye indirmek.
Milletin araçları 100.000 km'lerde litrelerce eksiltiyor, benimki 300.000 KM'de bu kadar eksiltiyorsa öpüp başıma koyarım bu aracı.
Gerçi o 100.000 KM'de diye satın alınan araçlar kim bilir kaçıncı 100.000 KM'sinde...

Motorun yak eksiltmesini bile bile 10W40 koymak, pek akıl karı gelmemişti bana. Umarım 10W60'ta rahat ederim.
1.6 VVT-i

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #800 : Nisan 29, 2014, 21:19:31 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #801 : Nisan 29, 2014, 21:43:42 »
bi saniye araba yeni mi ki :)  yağ koymaya devam , o motor yağ koymakla bile bitmez. 2004 ise 2023 e kadar yolu var :)

bir e12 kac corollaya bedel bilionmu sen  :rofl: :rofl: bi cila yapayim bak eskimi :rofl: takildim sadece Anıl ;)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #802 : Nisan 29, 2014, 21:55:24 »
bi saniye araba yeni mi ki :)  yağ koymaya devam , o motor yağ koymakla bile bitmez. 2004 ise 2023 e kadar yolu var :)
Şimdi şöyle bir şey; bizim millet araç 10 yaşında da olsa, yağ da yaksa "Yağ yakıyor" deyip aracını kötülemez. Bu sebepten dolayı bilinçaltımıza 20 yaşındaki araçlar yağ yakar gibisinden bir şey yerleşmiş.   :D

O yüzden aracı yağ yakacak düzeyde görmediğim için bilinçaltı sayesinde böyle bir cümle kurmuş olabilirim.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #803 : Nisan 29, 2014, 21:56:16 »
E12 yağ mi yakiyomuş  veya belli kmden sonra mi yakiyor
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #804 : Nisan 29, 2014, 22:00:33 »
E12 yağ mi yakiyomuş  veya belli kmden sonra mi yakiyor

ben aracı 85000de aldım ilk e12 2002 model.100000den bu yana yakıyor diyebilirim ondan önceki yakıyor sayılmaz..bir arabanın yag yakması sorundegil artık ülkemizde zaten çok abartılı olmadıkça

Mesaj Birleştirildi: Nisan 29, 2014, 22:05:13
tamamiyle mantık yürütüyorum yüksel ben 165binde 10w40 kullanıyorum seninki 295bine yaklaştı desek.motorun aralıkları seninki daha geniş benimkinden senin direk 10w60 dönmem zaten en mantıklısı gibi.ama atilla abiden şu aradaki farkı alıyımda olmadı bende dönücem.bu yaşta sedan e12 ayrı bir ayrıcalık benim gözümde şahsi görüşüm yolumuza devam sıkıntı yok ;)
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #805 : Nisan 29, 2014, 22:29:43 »
Bizim araba 85 binde babam yağ yakma gram yok diyodu ama oda okadar kontrol etmez yaği çok acaba yakiyo mu diye merak ettim bizim arabada sayili e12 lerden :)
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #806 : Nisan 29, 2014, 22:49:37 »
Bizim araba 85 binde babam yağ yakma gram yok diyodu ama oda okadar kontrol etmez yaği çok acaba yakiyo mu diye merak ettim bizim arabada sayili e12 lerden :)
enazından hafta bir durumu kontroletmekde fayda var diye düşünüyorum :) inşallahda o sayılı haliyle devameder nazar degmesin.hafta bir çubuktan kontroledin 2dklık birşey zaten
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #807 : Nisan 29, 2014, 22:57:50 »
her motor yağ yakar. özelliklede kötü yağı yakar. subap boşluğundan yakar yada segmandan yakar. ama bir şekilde bir miktar yağ uçar gider. siz uzun yol yapmadıkça eksilttiğini bilmezsiniz.

bana sorarsanız eski renault tofaş zamanından kalan bir takıntıdır. eskiden motorlar daha çabuk bittiği için motorun iyisi yağ yakmaz diyorlarmış..
şuanda sıfır araç alsan o bile eksiltiyor. eksiltmeside lazım.

siz spor araçların daha fazla yağ eksilttiğini biliyormusunuz ?  bu motorun sağlığı için gerekli.

kurum yapmadıkça, buji yağlanmadıkça yağ eksiltmesi güzeldir :) birde lpg li aracınız varsa dua edin de bir miktar yağ yaksın motor.
yanan yağ subaba yapışsın, piston üstüne yapışsın. lpg nin kuru sıcağından motor etkilenmesin..

ben ayda bir bildiğiniz mineral motor yağını vakum borularından birinden vererek bilerek yağ yaktırıyorum motora..
benim arabam 91 model. biraz yağ yakınca motor kedi gibi oluyo. inanmazsınız belki.. bunun için bir video hazırlayım koyayım..

yağ eksiltmesi iyidir iyi :) 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #808 : Nisan 29, 2014, 23:16:49 »
ben aracı 85000de aldım ilk e12 2002 model.100000den bu yana yakıyor diyebilirim ondan önceki yakıyor sayılmaz..bir arabanın yag yakması sorundegil artık ülkemizde zaten çok abartılı olmadıkça

Mesaj Birleştirildi: Nisan 29, 2014, 22:05:13
tamamiyle mantık yürütüyorum yüksel ben 165binde 10w40 kullanıyorum seninki 295bine yaklaştı desek.motorun aralıkları seninki daha geniş benimkinden senin direk 10w60 dönmem zaten en mantıklısı gibi.ama atilla abiden şu aradaki farkı alıyımda olmadı bende dönücem.bu yaşta sedan e12 ayrı bir ayrıcalık benim gözümde şahsi görüşüm yolumuza devam sıkıntı yok ;)
Mantık doğru gibi. En azından kanallardan eksiltme yapmaz diye düşünüyorum.

Nasıl bir motorsa bizim VVT-I'lar, yağı eksiltiyor ama sen hiç farkına bile varmıyorsun. Zira performansından hiç ödün vermiyor.

her motor yağ yakar. özelliklede kötü yağı yakar. subap boşluğundan yakar yada segmandan yakar. ama bir şekilde bir miktar yağ uçar gider. siz uzun yol yapmadıkça eksilttiğini bilmezsiniz.

bana sorarsanız eski renault tofaş zamanından kalan bir takıntıdır. eskiden motorlar daha çabuk bittiği için motorun iyisi yağ yakmaz diyorlarmış..
şuanda sıfır araç alsan o bile eksiltiyor. eksiltmeside lazım.

siz spor araçların daha fazla yağ eksilttiğini biliyormusunuz ?  bu motorun sağlığı için gerekli.

kurum yapmadıkça, buji yağlanmadıkça yağ eksiltmesi güzeldir :) birde lpg li aracınız varsa dua edin de bir miktar yağ yaksın motor.
yanan yağ subaba yapışsın, piston üstüne yapışsın. lpg nin kuru sıcağından motor etkilenmesin..

ben ayda bir bildiğiniz mineral motor yağını vakum borularından birinden vererek bilerek yağ yaktırıyorum motora..
benim arabam 91 model. biraz yağ yakınca motor kedi gibi oluyo. inanmazsınız belki.. bunun için bir video hazırlayım koyayım..

yağ eksiltmesi iyidir iyi :)
Üstad, ne güzel konuştun öyle yahu. Senin aracın motor gibi ben de okurken kedi gibi oluverdim.  :alkis:

Zaten benim aracı önceki sahibi 2008 yılında ilk sahibinden 80.000 KM'de almış.

Kendisi şehir dışında öğretmen olduğu için günlük hemen hemen 60 KM kesinleşmiş uzun yolu var. Ee üzerine bir de araç LPG'li olduğundan dolayı İDO'ya binemediği için kara yoluyla yaptığı İSTANBUL seyahatleri vs. var. Neredeyse 2-3 haftada bir İSTANBUL'a gitmiş. Yani araç bu KM'yi tamamen uzun yolda yapmış.

Bilindiği üzere araçlar uzun yolda daha fazla yağ eksiltiyor.  Ben de fazla uzun yol yapmayacağım, kendisinin 1000 KM'de 0,50 LT yağ eksilttiği arabayı 10W60'ın yardımıyla daha az yağ sarfiyatıyla uzun yıllar binebilirim diye düşünüyorum.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #809 : Nisan 29, 2014, 23:18:38 »
çocuklar 10w40 yarı sentetik orta nesil, 0w40, 5w40, 5w50 ve 10w60 full sentetik yeni nesil yağlardır. ilk nesil mineral yağlar 20w40, 20w50 15w40 5bin km , yarı sentetikler 10 bin km full sentetikler 20 bin km ömre sahiptir. motorlar çalıştıkça yatakları sekmanları ve silindirleri aşınır ve yağ eksiltmeye kompresyon kaçırıp güçten düşmeye başlar. ben size mobil 1 in yağlarındaki isimleri yazayım kararı siz verin, 0w40 new life yeni hayat, 5w50 peak life en tepedeki hayat ve 10w60 extended life kazandırılmış ömür. yani arabanızın yaptığı km ye göre yağ seçmek çok faydalıdır. arabanız yeni bile olsa Türkiye gibi yazları çok sıcak olan ülkede 5w30 yağı kullanmamalı dır. mobil1 kutularında new life peak life ve extended life yağlarının kullanım km leri şekil olarak gösteriliyor. benim 10w60 dediğime 5w50 dediğime inanıp kullanın tartışmayı aklınızdan bile geçirmeyin, bir yarışma programı vardı sen gel bana inan diye aynen öyle yapınki karlı çıkasınız…….
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #810 : Nisan 29, 2014, 23:27:21 »
yanlış anlama atilla abi maksat aradaki fark ne onu ögrenmek yoksa tecrubene sölicek sözüm yok zaten.peki atilla abi şöle soruyım 10w60 kullandım diyielim 20bin dedik ya şimdi.ben onu 18bin yaparım genede ama bu arada tahmini olarak yaklaşık bu yag nezaman eskicek motorda ben tahminen kaç kmden sonra ekleme yapıcam.yada yapacakmıyım.sordugum soru ütopik olabilir ben nerden biliyim diyebilirsin ama aklıma geldi sormak istedim sadece bilgin varsa.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #811 : Nisan 30, 2014, 00:17:12 »
yanlış anlama atilla abi maksat aradaki fark ne onu ögrenmek yoksa tecrubene sölicek sözüm yok zaten.peki atilla abi şöle soruyım 10w60 kullandım diyielim 20bin dedik ya şimdi.ben onu 18bin yaparım genede ama bu arada tahmini olarak yaklaşık bu yag nezaman eskicek motorda ben tahminen kaç kmden sonra ekleme yapıcam.yada yapacakmıyım.sordugum soru ütopik olabilir ben nerden biliyim diyebilirsin ama aklıma geldi sormak istedim sadece bilgin varsa.
ogün ahret sorusu soruyon!!!!!!!! ben 15 bin yaparım benim oğlan 30 küsur yaptı çok az bir eksiltme oldu hiç ekleme yapmadı. yağ seviyesi minimum seviyesine gelmeden ekleme yapma çünkü yarım litre eksilen yağı tamamlarsan daha az km de o kadar eksilir çünkü yeni konan yağ eski yağda molekül yapısında değişikliğe sebeb oluyor herhalde.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #812 : Nisan 30, 2014, 00:22:18 »
yok zaten min. olmadan yapmıyorum o konuda haklısınız zaten.kafamda birşeyler oturması için sordum atilla abi tamamdır k.bakma saçma olmuş olsada..bakıcam 10w60lara aklımda birdahaki yag degişiminde teşekkürederim
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #813 : Nisan 30, 2014, 00:27:31 »
Atilla Abi,

Yukarıda açıkladığınız öneriler her motor için geçerli mi? VVT-i da farklı Valvematic te farklı gibi bişi varmı? Ben yetkili servise gittiğimde oradaki eleman valvematiclere zaten 10-40 koymuyoruz gibi bişi dedi. 5-30 koyuyorlarmış. Bunun gibi bir durum varmı yani kafama takıldı da  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #814 : Nisan 30, 2014, 00:32:10 »
Atilla Abi,

Yukarıda açıkladığınız öneriler her motor için geçerli mi? VVT-i da farklı Valvematic te farklı gibi bişi varmı? Ben yetkili servise gittiğimde oradaki eleman valvematiclere zaten 10-40 koymuyoruz gibi bişi dedi. 5-30 koyuyorlarmış. Bunun gibi bir durum varmı yani kafama takıldı da  :tamam:
Murat yağın kalınlığını km belirler yeni motora 0w40 en güzelidir ama 200 bin km yapmışsa yağda eksiltiyorsa 5w50, fazla eksilme varsa ve 300 bin km ye yaklaşmışsa 10w60 koymalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #815 : Nisan 30, 2014, 00:40:57 »
Murat yağın kalınlığını km belirler yeni motora 0w40 en güzelidir ama 200 bin km yapmışsa yağda eksiltiyorsa 5w50, fazla eksilme varsa ve 300 bin km ye yaklaşmışsa 10w60 koymalı.

O zaman motorun tipi çeşidi vb şeyleri ile alakalı bir durum yok yani. VVTi farklı Valvematic farklı değil. :tamam: Teşekkürler
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '18
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #816 : Nisan 30, 2014, 16:31:29 »
arkadaşlar merhaba bütün forumu okudum ama soruma cevap bulamadım
öncelikle aracımın 80.000km bakımı geldi yetkili serviste yaptıracağım yağı kendim götürmek istiyorum ama hangi yağ alacağıma karar veremedim Mobil Super™ 3000 X1 Formula FE 5W-30 yağı uygunmudur aracın kitapçığında aynen şöyle yazıyor
 "Dizel motorlar ACEA B1, API CF-4 yada CF sınıfı motor yağı kullanınız(API CE yada CD de kullanabilirsiniz) soğuk havalarda kolay çalıştırma ve iyi bir yakıt ekonomisi için en iyi seçim SAE 5W-30 yağıdır"
fakat asıl sorun mobil yada diğer yağ üreticilerin teknik özelliklerinde bu değerler yazmıyor örneğin bu linkte olduğu gibi http://www.n11.com/mobil-super-3000-5w-30-4-1-5-litre-motor-yagi-P20893500
şimdi ben hangi yağı almalıyım mobil tr yi aradım 5W-30 esp formula kullan dedi ama ondada DPF olan araçlar için yazıyor ve benim aracım için gereksiz pahalı gibide geldi bana
bu arada aracım yaris D4D dizel 80.000km de 2008 model
herkese tekrar merhaba forum çok faydalı hergün yeni birşeyler öğreniyorum yalnız bi sıkıntım var ve hala cevap bulamadım üstte yazdığım soruma cevap verecek kimse yokmu acaba gözdenmi kaçmıştır  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #817 : Nisan 30, 2014, 16:33:37 »
herkese tekrar merhaba forum çok faydalı hergün yeni birşeyler öğreniyorum yalnız bi sıkıntım var ve hala cevap bulamadım üstte yazdığım soruma cevap verecek kimse yokmu acaba gözdenmi kaçmıştır  :D

Mobil 5W-30 un formula esp dpf li olmayan araçlarda da kullanılır sadece biraz fazla para vermiş olursunuz. Mobilin formula esp olmayan 5w-30 tam sentetiğini kullanabilirsiniz veya 0w-40 tam sentetik te olabilir. Atilla abi ne der bu konuda oda önemli tabi
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #818 : Nisan 30, 2014, 18:28:27 »
Mobil 5W-30 un formula esp dpf li olmayan araçlarda da kullanılır sadece biraz fazla para vermiş olursunuz. Mobilin formula esp olmayan 5w-30 tam sentetiğini kullanabilirsiniz veya 0w-40 tam sentetik te olabilir. Atilla abi ne der bu konuda oda önemli tabi
Aytaç aynen dediğin gibi  bence 5w40 castrol edge turbo dizel ve mobil1 0w40 ikiside gayet güzel olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '18
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #819 : Nisan 30, 2014, 18:40:58 »
Aytaç aynen dediğin gibi  bence 5w40 castrol edge turbo dizel ve mobil1 0w40 ikiside gayet güzel olur.
önerileriniz için teşekkür ederim bu konuda forumdan bir öneri gelmeyince bende mobilin tr tüketici hattını aradım onlarda aynı şeyi söyledi
fakat gittiğim bir mobil bayisi bana mobil süper 5000 5w-30 yağını önerdi yağı aracıma koydum ama bu yağ hakkında bilgi mobilin tr sitesinde yok usa sitesinde mevcut ve yağ ömrü olarak 5000 mil ömür vermişler ben bu yağı 8000km sonra değiştirmeli miyim
buda usa sitesindeki yağın linki
http://www.mobil.us/USA-English-LCW/carengineoils_products_mobil-super-5w30.aspx#