Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799426 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6620 : Nisan 25, 2023, 08:14:27 »
Benim araç LPG'li ama ayarı çok iyi derecede Volkan öztokmak farkı ile afr ayarı yapıldı,pek fark çıkmaz,daha doğrusu lpg'nin yanma ısısı benzinden düşük ama yanma egzoz zamanına sarktığı için bir sonraki yakıt püskürtme zamanında hâlâ yanma yüksek oranda devam ediyor bu durum ayarsız kitler de daha fazla yakıt ile devam ettiği için sibob yakmaları veya katalizör erimesi oluşuyor,aklıma düşürdünüz 1 Mayıs'ta Volkan Hatay'da olacak daha detaylı bakarız ve video çekerim.

Ben denedim onu, lpg sıcaklığı gerçekten daha düşük. Tansu bey de bu nedenle soruyor. Lpg ayarı düzgünse motora ekstra stres yaratmıyor.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6620 : Nisan 25, 2023, 08:14:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Kan Grubu: ---
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6621 : Nisan 25, 2023, 08:33:42 »
Benim araç LPG'li ama ayarı çok iyi derecede Volkan öztokmak farkı ile afr ayarı yapıldı,pek fark çıkmaz,daha doğrusu lpg'nin yanma ısısı benzinden düşük ama yanma egzoz zamanına sarktığı için bir sonraki yakıt püskürtme zamanında hâlâ yanma yüksek oranda devam ediyor bu durum ayarsız kitler de daha fazla yakıt ile devam ettiği için sibob yakmaları veya katalizör erimesi oluşuyor,aklıma düşürdünüz 1 Mayıs'ta Volkan Hatay'da olacak daha detaylı bakarız ve video çekerim.

Yanma egzoz zamanına sarkıyorsa motorda vuruntu olur. Ya da güç azalması olur. Genel anlamda sorunlar olur yani. Elektronik ateşleme ve vuruntu sensörü bunun için var zaten. Sistem yanmayı öne çeker veya farklı metotlarla engeller. Volkan öztokmak bunları biliyor olması lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6622 : Nisan 25, 2023, 15:15:04 »
Yanma egzoz zamanına sarkıyorsa motorda vuruntu olur. Ya da güç azalması olur. Genel anlamda sorunlar olur yani. Elektronik ateşleme ve vuruntu sensörü bunun için var zaten. Sistem yanmayı öne çeker veya farklı metotlarla engeller. Volkan öztokmak bunları biliyor olması lazım
Evet bildiği için kendisini tercih ediyorum,afr ayarı nın gerekliliği zaten bahsetikleriniz için,egzoz zamanına sarkma ayarsız kitler de fazla oluşuyor,afr ayarı yapılmış olanlarda çok az bir sarkma oluyor o yüzden ısı yükseliyor,yağ soğutucu olmayan araçlarda ısıyı soğutma işlemi tamamen yağ ve dolaştığı yüzeylere kalıyor,ısı yükselince yağ daha akışkan oluyor sıcak çalışma vizkozitesi daha kalın yağa ihtiyaç duyuluyor,LPG'li araçlarda 5w30 vizkozitedeki yağ ısındığı zaman daha fazla stres oluşuyor,5w40 daha kararlı hareket ediyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6623 : Nisan 25, 2023, 18:03:03 »
Evet bildiği için kendisini tercih ediyorum,afr ayarı nın gerekliliği zaten bahsetikleriniz için,egzoz zamanına sarkma ayarsız kitler de fazla oluşuyor,afr ayarı yapılmış olanlarda çok az bir sarkma oluyor o yüzden ısı yükseliyor,yağ soğutucu olmayan araçlarda ısıyı soğutma işlemi tamamen yağ ve dolaştığı yüzeylere kalıyor,ısı yükselince yağ daha akışkan oluyor sıcak çalışma vizkozitesi daha kalın yağa ihtiyaç duyuluyor,LPG'li araçlarda 5w30 vizkozitedeki yağ ısındığı zaman daha fazla stres oluşuyor,5w40 daha kararlı hareket ediyor.

tanımam kendisini ilk defa duyuyorum ama şu yanmanın farklı zamanlara normalmiş gibi sarkması olayını tekrar araştırın derim. Sadece şunu söyleyeyim; supaplarda biraz açıklık kalsa motor arıza lambası yanar, vuruntu sensörü tolere edemediği durumda arıza lambası yanar. Lpg yanma sıcaklığı fazla değildir. Katalizör sıcaklığından bunu siz de görebilirsiniz. Motor yağını gereksiz kalınlaştırmaya hiç gerek yok bence

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 96000
  • Model Yılı: '15
  • 56 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6624 : Nisan 26, 2023, 16:43:30 »
Merhaba arkadaşlar 2015 corolla cvt 70 binde şanzıman yağını serviste değiştirmiştim şuan 120 bin kmde değiştirmek istiyorum tekrar servistemi değiştirsem dışarda mı karar veremedim daha önceki aracımda tüm bakımları serviste yaptırdığım için aracım auris dizeldi turbosunda 70 bin kmde iken arıza olmuştu önce ücret aldılar toyota türkiyeye mail atmıştım 1 hafta sonra iade etmişlerdi ücreti geri yani servis arkasında duruyo sanki ama yinede bilemedim sanayide özel serviste castrol cvt 1750 dediler serviste 2500 dedi sizce hangisi?
''Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez;
Toplu vurdukca yürekler, onu top bile sindiremez''.
(Mehmet Akif ERSOY)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6625 : Nisan 27, 2023, 22:57:31 »
Merhaba arkadaşlar 2015 corolla cvt 70 binde şanzıman yağını serviste değiştirmiştim şuan 120 bin kmde değiştirmek istiyorum tekrar servistemi değiştirsem dışarda mı karar veremedim daha önceki aracımda tüm bakımları serviste yaptırdığım için aracım auris dizeldi turbosunda 70 bin kmde iken arıza olmuştu önce ücret aldılar toyota türkiyeye mail atmıştım 1 hafta sonra iade etmişlerdi ücreti geri yani servis arkasında duruyo sanki ama yinede bilemedim sanayide özel serviste castrol cvt 1750 dediler serviste 2500 dedi sizce hangisi?
Şanzıman sıvısını kesinlikle serviste değiştirin,servis orjınal cvt sıvısı kullanıyor Castrol değil ve arasında 750 TL gibi bir fark için sanayi tercih edilmez,bence sanayi fiyatına karşılık servis çok uygun fiyat vermiş.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 306 kere teşekkür etti
  • 336 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6626 : Nisan 28, 2023, 01:05:25 »
servisin kullandığı yağın daha iyi olduğuna nasıl kanaat getirdiniz.. gerekli spec i karşılıyorsa elbette Castrol eneos motul de kullanılır. Şanzıman Yağı değişim işlemi normal yağ değişiminden farksız uygulanıyor. Ben son bakımda 4 lt Castrol alıp bakım esnasında değiştirtmiştim. Bakıma nereye gidiyorsanız orada yaptırabilirsiniz
2019 Mondeo 1.5 Ecoboost (Prins VSİ-3 DI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6627 : Nisan 28, 2023, 09:16:57 »
servisin kullandığı yağın daha iyi olduğuna nasıl kanaat getirdiniz.. gerekli spec i karşılıyorsa elbette Castrol eneos motul de kullanılır. Şanzıman Yağı değişim işlemi normal yağ değişiminden farksız uygulanıyor. Ben son bakımda 4 lt Castrol alıp bakım esnasında değiştirtmiştim. Bakıma nereye gidiyorsanız orada yaptırabilirsiniz

eskiii zamanlardan bu yana teyitli bilgi :)

yağın kalitesi bayaaa iyi. eskiden 0w20 yağ getirtmiştik @Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) abiyle birlikte. onların kalitesi de çok iyiydi. çünkü avrupa dolum yağlar.
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6628 : Nisan 28, 2023, 09:42:27 »
Geçenlerde forumda bir üyemiz Castrol marka olduğunu söylediği şanzıman yağı ile değişim yaptırdığını ve sorun yaşadığını söyleyerek orijinal Toyota şanzıman yağına tekrar geçiş yaptı,bahsi geçen veya başka markaların uygun normda olduğuna kesin emin olunmadığı hallerde orijinal resmi servisten alınmış olanı tercih edilmeli,özellikle otomatik araçlarda riske girmeye gerek yok.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Araç: ---
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6629 : Nisan 28, 2023, 10:00:03 »
CVT şanzıman narin bir şanzıman arıza durumunda tamir imkanı çok zor ve çok maliyetli o yüzden arkasında duracak bir yerde yaptırmak daha garanti olur. Şahsen yetkili servisleri pek tercih etmem(motor yağı, balata değişimleri vs.), tork konvertörlü şanzıman olsa doğru yağ seçimi ile dışarıda yapılmasında mahsur yok ama CVT özel bir şanzıman o yüzden yetkili servis daha garantili olur.
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6630 : Nisan 28, 2023, 10:41:44 »
CVT şanzıman narin bir şanzıman arıza durumunda tamir imkanı çok zor ve çok maliyetli o yüzden arkasında duracak bir yerde yaptırmak daha garanti olur. Şahsen yetkili servisleri pek tercih etmem(motor yağı, balata değişimleri vs.), tork konvertörlü şanzıman olsa doğru yağ seçimi ile dışarıda yapılmasında mahsur yok ama CVT özel bir şanzıman o yüzden yetkili servis daha garantili olur.

Cvt özel bi şanzıman değil. Piyasadaki scooterların hepsi cvt. Tamirleri de sürekli yapılır. Burada önemli olan doğru işçilik. Mesela aldığınız 3,5 litre yağ yerine 4 litre yağ koyarsanız şanzıman bozulur. Ya da içine sıvı conta kaçarsa şanzıman bozulur. Yağın miktarı ve spek numaraları uygunsa farklı yağ kullanılır. Ama servis de aynı paraya ya fa yakın bi paraya yapıyorsa ben olsam servisi tercih edebilirim. Dışarıda yaptıracaksam başında bekleyip gerekirse müdahale edebileceğim ustaya yaptırırım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6631 : Nisan 28, 2023, 17:45:01 »
Aynısını piyasada bulabilirseniz getirin ikna olalım (Şanzıman için) Toyota cvt şanzıman sıvısı hiçbir markada karşılığı yok,motor yağında durum farklı servisin kullandığı yağdan daha kaliteli yağlar piyasada mevcut,cvt nin yapısı gereği risk alınmaz ilk başlarda bir sorun çıkartmaz belki ama ilerleyen süreçte sorun çıkacaktır,manuel şanzımanlarında dâhi gerekeni karşılamıyor piyasa yağları.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 306 kere teşekkür etti
  • 336 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6632 : Nisan 28, 2023, 18:14:05 »
Peki :saygi:
2019 Mondeo 1.5 Ecoboost (Prins VSİ-3 DI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 96000
  • Model Yılı: '15
  • 56 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6633 : Nisan 28, 2023, 18:50:27 »
Teşekkür ederim arkadaşlar sanırım serviste değiştireceğim
''Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez;
Toplu vurdukca yürekler, onu top bile sindiremez''.
(Mehmet Akif ERSOY)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 92000
  • Model Yılı: '18
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6634 : Mayıs 04, 2023, 00:32:24 »
Merhabalar. 2018 1.4 yarı otomatik dizel Corolla ile aranıza katılmış bulunmaktayım. İlk otomatik araç ve Toyota tecrübem oluyor. Sayenizde pek çok şeyi de öğreniyorum. Soru sormadan önce konuyu ayrıntılı olarak inceledim ama gerçekten çok bilgili ve tecrübeli üstadlar var aranızda. Hata yapıp da pişman olmamak adına, araca da yabancı olduğum için birkaç konuda fikirlerinize danışmak istiyorum.

Aracım 93.000 km'de. Bir tanıdığımdan aldığım ve o da 88.000 km'de bakımlarını yaptırdığını söylediği için herhangi bir bakım yaptırmadım. (Aldığım kişi motor yağı -mobil marka 5w30- ve filtreleri değiştirmiş sadece.)
Almadan önce kontrol ettirdiğim ustalar da zamanı gelince gerekli bakımları yapılır, şimdilik herhangi bir problem gözükmüyor demişlerdi. Aracın daha öncesinde ne gibi bakımlara sahip olduğunu çok ayrıntılı bilmediğim için motor yağı, şanzıman yağı vb. gibi değiştirilmesini önerdiğiniz neler olabilir acaba? Marka ve dikkat etmem gerekenler hususunda önerileriniz beni çok mutlu eder.

(Karaman'da yaşıyorum. En yakın yetkili servis Konya'da. Tavsiyeniz üzerine başka bir özel servise de gidebilirim.)

Şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 8400
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6635 : Mayıs 06, 2023, 22:15:59 »
Egemot'tan liqui moly 0w16 alan olmuş muydu? İnternetten ilk defa yağ alacağım için biraz gerildim açıkçası liqui moly yağlarının orijinalliğini nasıl kontrol edebiliriz. Egemot 0w16 special tech aa 0w16 ürünü Almanya'da dolumu yapılmış bir şekilde mi ithal ediyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #6636 : Mayıs 09, 2023, 09:24:20 »
Merhaba.

Nevşehir'den özel servis önerisi olan var mı? 40bin bakımı için götürmem gerekiyor aracımı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 8400
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6637 : Mayıs 09, 2023, 21:04:13 »
Egemot'tan liqui moly 0w16 alan olmuş muydu? İnternetten ilk defa yağ alacağım için biraz gerildim açıkçası liqui moly yağlarının orijinalliğini nasıl kontrol edebiliriz. Egemot 0w16 special tech aa 0w16 ürünü Almanya'da dolumu yapılmış bir şekilde mi ithal ediyor.
Yağı aldım fakat sitede ilsac gf6-b yi karşılıyor göstermesine rağmen kutu üstünde api sn plus+rc ve ilsac için gf5 karsiladigini gösteren ibare var hangisine inanmalı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6638 : Mayıs 09, 2023, 21:13:37 »
Kutu üstüne dikkat edilir,sonuçta orada içindeki için beyan ediliyor diyorum.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6639 : Mayıs 09, 2023, 22:20:28 »
Yağı aldım fakat sitede ilsac gf6-b yi karşılıyor göstermesine rağmen kutu üstünde api sn plus+rc ve ilsac için gf5 karsiladigini gösteren ibare var hangisine inanmalı.

iade edin. iki yağ aynı değil. fiyatları farklı. farklı ürün.
gf5 kullanılırsa sorun olmaz tabiki ama aldığınız ürün ile gelen farklı. bu bir kandırmacadır.