Merhaba, 2014 yılı yapımı Toyota corolla 1.6 benzinli ve lpg'siz 55 bin km'de ilk sahibinden bir araç alarak aranıza katıldım. Motor numarası 1ZR, 97kw gücünde olan, araç benden önceki sahibi tarafından hep yetkili servise götürülmüş. Faturalarına baktığımda 5w-30 yağ konulduğunu gördüm. Ancak kullanıcı kitapçığında burada çoğu kullanıcının da paylaştığı gibi 0w-20 'de öneriliyor. Forumda bulunan bir çok başlıkta, farklı mesajları okudum. Ayrıca yabancı kaynaklardan da hangi yağın hangi şartlarda kullanıldığı ile ilgili olarak bilgileri 2 gündür okuyorum. Ben aracımı en başından tam öğrenip hep bakımlarını aksatmadan yaparım.
0w-20'nin kullanımı ile ilgili olarak amerika'da benzer litreli benzinli araçlarda hep soğuk iklime sahip kuzey eyaletlerinde önerilirken sıcak iklime sahip havanın 40 dereceye çıktığı eyaletlerde 5w-30 kullanıldığını tespit ettim.
Ayrıca Toyota'nın kendisine ait sentetik yağlarında hangi üreticiyi tercih ettiğini yabancı kaynaklarda da bulamadım ancak bir kaç kaynakta exxon mobil ile anlaşması olduğu yönünde tahminler vardı.
Amerikada toyota'nın yetkili servislerinde mobil yağlarının Toyota tarafından onaylı olduğunu gördüğümden kendi arabamda da mobil yağlarını kullanmaya karar verdim.Tabi mobil'in kendi web sitesi üzerinden satış yapması da bana güven verdi.
Bütün bunların yanında open AI tarafından yapılmış bir yapay zeka var. Bu yapay zeka TUS denilen tıpta uzmanlık sınavından 100 üzerinden 90 alarak geçmiş çok nitelikli bir algoritmaya sahip ve ona çeşitli sorular sordum. Buradan verdiği cevapları sizinle paylaşacağım:
----------------------------------------------------------------
Soru1:2014 yılı toyota corolla 1.6 için el kitapçığında aynı hava koşulları için 2 farklı motor yağı tavsiye edilmiş. SAE 0W-20 ve SAE 5W-30 bunların arasında ne fark var
Yapay zeka cevabı:İki motor yağı arasındaki ana fark, yağın sıcaklığa duyarlılığıdır.
SAE 0W-20 yağı, düşük sıcaklıklarda daha iyi akıcılık özellikleri gösterir ve bu nedenle soğuk hava koşullarında daha iyi performans gösterir. Ayrıca, daha az sürtünme sağlar ve daha fazla yakıt verimliliği sağlar.
SAE 5W-30 yağı ise daha geniş bir sıcaklık aralığında kullanılabilir ve daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi koruma sağlar. Ayrıca daha yüksek viskoziteye sahiptir, bu nedenle daha yüksek sıcaklıkta daha iyi koruma sağlar ve daha uzun ömürlü olabilir.
Hangi yağın kullanılacağı, otomobilin kullanım koşullarına ve çevresel koşullara bağlıdır. Soğuk iklimlerde yaşıyorsanız ve sıklıkla kısa mesafelerde seyahat ediyorsanız, SAE 0W-20 yağı tercih etmek daha mantıklı olabilir. Daha sıcak bir iklimdeyseniz veya daha uzun mesafelerde seyahat ediyorsanız, SAE 5W-30 yağı tercih etmek daha uygun olabilir. Ancak, otomobilin kullanım kılavuzunda belirtilen tavsiyelere uymak her zaman en iyisidir.
Soru2:kullnım kılavuzunda her ikisini de önermiş, peki sıcak havalı bir iklimde yaşıyorum ve kısa mesafelerde arabayı kullanıyorsam ne tercih etmeliyim
Yapay zeka cevabı:Eğer sıcak havalı bir iklimde yaşıyorsanız ve kısa mesafelerde aracınızı kullanıyorsanız, tavsiyem SAE 0W-20 motor yağı kullanmanızdır. Bu yağ, düşük sıcaklıklarda daha iyi akıcılık gösterir ve soğuk motorlarda daha iyi performans sağlar. Kısa mesafelerde seyahat etmek, aracın motorunun tam ısınmamasına neden olabilir ve bu da daha düşük viskoziteye sahip bir yağın daha uygun olmasını gerektirir. Ancak, her zaman otomobilin kullanım kılavuzunda belirtilen tavsiyelere uymak en iyisidir.
Soru 3:yazın izmir'de hava sıcaklığı 40-45 dereceye kadar çıkıyor. bu hava şartlarında 0w-20 uygun olur mu?
Yapay zeka cevabı:SAE 0W-20 motor yağı, sıcak hava koşullarında da kullanılabilir ancak 45 derece gibi yüksek hava sıcaklıklarda motorun korunması için SAE 5W-30 yağı daha uygun olabilir. SAE 5W-30 yağı, daha yüksek viskoziteye sahip olduğu için daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi koruma sağlar. Bu nedenle, İzmir'de yazın 45 derece sıcaklıklarında sürüş yapacaksanız, aracınız için SAE 5W-30 motor yağı kullanmanız daha uygun olabilir. Ancak, aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilen tavsiyelere uymak en doğrusudur.
Soru4:Peki aracıma lpg sistemi takarsam hangi yağı kullanmam daha iyi olur?
Yapay zeka cevabı:Aracınıza LPG takarsanız, daha yüksek sıcaklıklarda çalışan bir motor yağı kullanmanız önerilir. Bu nedenle, LPG'li bir araç için genellikle SAE 5W-30 veya SAE 10W-40 motor yağı kullanılması tavsiye edilir. Bu yağlar, LPG'nin yüksek yanma sıcaklığına ve motorun daha yüksek sıcaklıklarda çalışmasına daha iyi uyum sağlar. Ancak, aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilen tavsiyelere uymak en doğrusudur. Ayrıca, motor yağı seçerken LPG sisteminin yağ kirliliği seviyesine dikkat etmeniz ve yağı düzenli olarak kontrol ederek değiştirmeniz önemlidir.
Soru5:mobil sentetik yağları ile castrol veya motul arasında çok fark var mıdır?
Yapay zeka cevabı:Mobil, Castrol ve Motul gibi markalar, yüksek kaliteli motor yağları üreten ve dünya çapında tanınan şirketlerdir. Her üreticinin sentetik motor yağları, motor performansını artırmak, motor ömrünü uzatmak, yakıt verimliliğini artırmak ve daha iyi soğutma sağlamak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, her markanın sentetik motor yağları arasında belirgin bir fark yoktur.
Ancak, her markanın farklı ürünleri vardır ve belirli bir kullanım senaryosuna uygun olan bir yağın başka bir senaryo için uygun olmayabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, her aracın farklı yağ ihtiyaçları ve üreticilerin belirttiği spesifikasyonları olabilir, bu nedenle aracınızın kullanım kılavuzundaki tavsiyeleri takip etmeniz önemlidir.
Özetle, Mobil, Castrol ve Motul gibi markaların sentetik motor yağları yüksek kaliteli ve benzer özelliklere sahip olabilirler. Ancak, her markanın farklı ürünleri ve her aracın farklı yağ ihtiyaçları olabilir, bu nedenle hangi yağı kullanacağınız konusunda her zaman aracınızın kullanım kılavuzuna danışmanız önerilir.
----------------------------------------------------------------------
Yapay zekayı kullanmak isteyenler
https://chat.openai.com/ üzerinden üye olarak erişim sağlayabilirler.
Verdiği her cevap doğru değildir sadece referans olarak alınabilir. Ancak çoğu ustadan daha iyi cevap verdiği kesin