Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799410 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6360 : Aralık 22, 2021, 09:13:08 »
Tamam arkadaşlar. Lm ve motul harici yağlar çöpmüş :)

Arkadaşlar nice araba milyon km yapıyor bu yağlarla. Önemli olan doğru, orijinal yağ ve periyodik değişmek. Elbette lm ve motul daha iyi olabilir. Fakat bu motor sağlığını ne derece etkiliyor? Bunun bir çalışması testi tezi raporu varsa söylensin, onun üstünden konuşalım. Ben diyorum ki, doğru kodlu yağ almak istiyorsunuz. Eğer lm ve motul pahalı geliyorsa ülkemizde dolumu yapılan üretilen yağlar rahatlıkla kullanılır. Ekonominin sıkıntılı olduğu dönemde daha ucuzsa alınır kullanılır. Hem ülkemize de faydası olur.

Özel yağ gereksinimi olan eğer çözümü direkt ithal yağlarda buluyorsa o da alsın kullansın.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6360 : Aralık 22, 2021, 09:13:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6361 : Aralık 22, 2021, 10:49:13 »
Bence parayı yurtdışı kazansa bile ucuz yağ kullanılır. Sorun da kolay kolay çıkmaz. Yeter ki mal kaliteli ve orjinali olsun.
Diğer konu ise aynı onaylara sahip yağlar arasında çok fark olmaması. 300 tl lik yağ paketinde 50tl lik fark varsa , illaki 50 tl ucuz almak mantıklı mıdır ? Bi de böyle düşünmek gerek.

Hybrid araçlar için şuan fazla seçenek yok gibi. Ben özellikle GF-6B yağ istiyorum. 0w-16 yağ olarak çok alternatif yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 8000
  • Model Yılı: '18
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6362 : Aralık 22, 2021, 11:40:55 »
Selamunaleyküm üstalar,
2018 Life sıfır almıştım.30Binde LPG taktırdım. 40Bin bakımı geldi, tüm bakımlar serviste yapıldı. İlk bakımdan beri 5-30 yağ koyuyor servis. Arabayı pek kullanmadığım için yakıt tasarrufu, şu bu benim için çok önemli değil. Tek derdim motorun sağlıklı kalması ve performansının iyi olması. Bu duruma göre servisin koyduğu yağ ile devam mı edeyim, yoksa dışarıdan bir yağ alayım mı?
Dışarından bir yağ alacaksam, fiyatı önemli olmamakla birlikte en iyi yağ öneriniz nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6363 : Aralık 22, 2021, 11:52:35 »

30Binde LPG taktırdım.

Tek derdim motorun sağlıklı kalması ve performansının iyi olması

Tezat cümleler var var. Öncelik motor sağlığı ise lpg kullanmayın. Kullanacaksanız inanın herhangi bir yağdan kat kat fazla zararı var. O yüzden herhangi bir 5-30 veya 0-20 alıp kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6364 : Aralık 22, 2021, 12:38:41 »
Selamunaleyküm üstalar,
2018 Life sıfır almıştım.30Binde LPG taktırdım. 40Bin bakımı geldi, tüm bakımlar serviste yapıldı. İlk bakımdan beri 5-30 yağ koyuyor servis. Arabayı pek kullanmadığım için yakıt tasarrufu, şu bu benim için çok önemli değil. Tek derdim motorun sağlıklı kalması ve performansının iyi olması. Bu duruma göre servisin koyduğu yağ ile devam mı edeyim, yoksa dışarıdan bir yağ alayım mı?
Dışarından bir yağ alacaksam, fiyatı önemli olmamakla birlikte en iyi yağ öneriniz nedir?

Arabayi kullanmiyorsaniz lpg kullanmayin benzinle devam edin..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6365 : Aralık 22, 2021, 13:04:48 »
Selamunaleyküm üstalar,
Aracınızın orjinal yağ vizkozitesi 0w20 dir,LPG kullanıyorsanız 0w40 kullanılmalı marka olarak liqui moly veya motül tercih edebilirsiniz,bakım malzemelerini form üyemiz tem otodan kargo ile güvenilir şekilde alabilirsiniz,netten yağ veya diğer bakım ürünleri almak gibi bir düşünceye kapılmamanızı tavsiye ederim,ne olduğu belirsiz ürünleri orjinalmiş gibi lanse ediyorlar.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6366 : Aralık 22, 2021, 14:26:12 »
Aracınızın orjinal yağ vizkozitesi 0w20 dir,LPG kullanıyorsanız 0w40 kullanılmalı marka olarak liqui moly veya motül tercih edebilirsiniz,bakım malzemelerini form üyemiz tem otodan kargo ile güvenilir şekilde alabilirsiniz,netten yağ veya diğer bakım ürünleri almak gibi bir düşünceye kapılmamanızı tavsiye ederim,ne olduğu belirsiz ürünleri orjinalmiş gibi lanse ediyorlar.

Lpg’den dolayı motor yağı viskozitesi değişmez

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 8000
  • Model Yılı: '18
  • 9 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6367 : Aralık 23, 2021, 10:56:37 »
Lpg’den dolayı motor yağı viskozitesi değişmez

Ufuk usta da dahil birçok kişi de LPG dönüşüm sisteminden dolayı motorun limit üzerinde ısılar ortaya çıkartma ihtimalinden 0W40 öneriyorlar. Benim de kafam karıştı doğal olarak.

Arabayi kullanmiyorsaniz lpg kullanmayin benzinle devam edin..

Kullanıyorum hocam sadece çok sık değil. 2018'den beri direniyorum LPG taktırmamak için ama artık yetişemiyorum benzine.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6368 : Aralık 23, 2021, 11:38:02 »
Ufuk usta da dahil birçok kişi de LPG dönüşüm sisteminden dolayı motorun limit üzerinde ısılar ortaya çıkartma ihtimalinden 0W40 öneriyorlar. Benim de kafam karıştı doğal olarak.

Kullanıyorum hocam sadece çok sık değil. 2018'den beri direniyorum LPG taktırmamak için ama artık yetişemiyorum benzine.

Motor ısınırsa sıcaklığını düşürmek suyun görevi. Olmadı fan çalışır. 5 sene lpg’li araba kullandım. Hem de istanbul trafiğinde. Bir kere fan açmıştı arabam. Başka hatırlamam.

Motor suyu sıcaklığı ile yağ sıcaklığı yakın seyreder. O yüzden yağ sıcaklığının arttığını düşünmüyorum. Belki 5 derece.

Lpg daha sıcak yanıyor, doğru. Egzoz supapları erirken emme supaplarında bir şey yok. Neden? Yan yana duruyorlar. Silindir içinde bu kadar fazla sıcaklık emme supaplarını neden etkilemiyor?

Ayrıca, motorun en çok aşındığı yer soğuk çalıştırmadır. 0w40 yağın hem soğuk çalıştırma hem de sıcak çalışma viskozite değeri 5w30’dan daha fazla. Yani 5w30 soğuk çalıştırmada daha akışkan. Motul 0w40 ile motul 5w30 eco clean karşılaştırdım mesela.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6369 : Aralık 23, 2021, 11:39:46 »

Kullanmamaktan kastim yilda 5000 km veya daha azi..cunku bu km ler altinda kit masrafi yillik lpg bakim masrafi gibi paralar pek kara gecirmez..
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6370 : Aralık 23, 2021, 12:50:01 »

Ben bu konuda yeterince açıklama yaptığımı düşünüyorum, hiç bir yağ firması bana ait değil, hiç bir viskoziteden de menfaatim yok, dolayısı ile daha fazla konuyu uzatmayacağım, dileyen dilediği ürünü kullanabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6371 : Aralık 23, 2021, 13:11:54 »
Ben bu konuda yeterince açıklama yaptığımı düşünüyorum, hiç bir yağ firması bana ait değil, hiç bir viskoziteden de menfaatim yok, dolayısı ile daha fazla konuyu uzatmayacağım, dileyen dilediği ürünü kullanabilir.
Bende senin gibi yapıyorum artık abi,sayfalarca bu konuda açıklama mevcut okuyarak karar verebilirsiniz.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6372 : Aralık 23, 2021, 17:06:47 »
Motor yağları konusunda " 319 " sayfa bulunmakta  foruma ilk üye olduğumda ben de çok karamsardım. Kullanıcıların değilde bu işin uzmanı olan ustaların özellikle yorumlarını daha dikkate aldım. Size de tavsiye ederim. Geçmiş mesajlar da neden 0W40 neden 0W20 açıklaması fazlasıyla mevcut  sadece bu konuda değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6373 : Aralık 23, 2021, 20:17:58 »
Ben bir de şunu anlamadım. Liqui Moly ve Motul’a övgüler yapıp, diğer yağları tercih etmiyoruz diyecek kadar hassas olup, motoru üreten üreticinin kullanma kılavuzunda belirttiği yağ sınıfı yerine farklı viskozitede yağ önermesi garip geldi. Yani toyota 0w20’yi sadece motoru benzinle çalışıyor diye kullanıyor olamaz değil mi? LPG kullanınca motor parçalarını mı değiştirdik, ilginç.

Neyse, isteyen istediğini alsın tabi. Saygımız var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6374 : Aralık 23, 2021, 21:39:16 »
Ben bir de şunu anlamadım. Liqui Moly ve Motul’a övgüler yapıp, diğer yağları tercih etmiyoruz diyecek kadar hassas olup, motoru üreten üreticinin kullanma kılavuzunda belirttiği yağ sınıfı yerine farklı viskozitede yağ önermesi garip geldi. Yani toyota 0w20’yi sadece motoru benzinle çalışıyor diye kullanıyor olamaz değil mi? LPG kullanınca motor parçalarını mı değiştirdik, ilginç.

Neyse, isteyen istediğini alsın tabi. Saygımız var

Sizin iletinizi alıntıladım ancak amacım sizinle tartışmak değil, yanlış anlamayın lütfen, öncelikle LM veya Motul benim şahsi markalarım değil, ben bu forumda daha önce Petronas, Valvoline gibi markaların bazı ürünlerini de tavsiye etmiştim, ülkemizde bildiğiniz distribütörü sağlam, Dünyanın geri kalanı ile aynı ürünleri ülkemizde de satan, gerçek bir yağ üreticisi var ise belirtin biz de inceleyelim ürünlerini,  bu konu bu yüzden var zaten.

Kullanıcı kılavuzu konusuna gelecek olursak, daha önce forumda çok kez belirtildiği gibi kullanıcı kılavuzu sizin araca LPG dönüşüm kiti takacağınız hesap edilerek hazırlanmaz, LPG sistemi iklim gibi harici bir etken değil, direk dahili bir etkendir. Her ne kadar benzin ile yakın ısıl enerjiye sahip olsa dahi benzin'in soğurma etkeni LPG'de mevcut değildir bu sebep ile LPG ile süregelen patlamalarda metal üzerindeki ısıl stres artar.

Basitçe ve amiyane örneklemem gerekir ise;
40 santigrat güneşin altında çıplak ten ile 50 faktör koruma yağını 1 kere uyguladığınızda derinizde oluşabilecek zararları 1 saat engelleyebilirken, 1 saat sonunda yeniden aynı yağı uygulamanız gerekir, şayet siz ilk 1 saat için 50 faktör, ikinci 1 saat için 40 faktör, üçüncü 1 saat için 30 faktör kullanırsanız dördüncü saatte zarar görmemeniz imkansızdır.

Bu noktada bu iletiyi asıl yazmamın sebebine gelecek olursak, endüstriyel yağlarda bildiğiniz üzere kinematik vizkozite denilen bir kavram mevcut, motor yağları ısınma ve soğuma fazları akabinde uzun vade de kinematik viskozite stabilitesi bozulur ve bunun akabinde de motor yağının içerisinde oksidasyon meydana gelir, bu oksidasyon motor yağının parçalar arasında oluşturması gereken film tabakasında "zayıf nokta" haline gelir ve yağ filmi yırtılır, bu da birbiri ile çalışan parçaların karşılıklı aşıntısına sebep olur.

Bu oksidasyonu engellemek için kullanılan katkıların oranını belirleyen TBN denilen bir parametre mevcut, TBN arttıkça yağın kullanım süresince ısıl füzyon sonucu oksidasyon oranı azalır, kinematik viskozite stabilitesi artar, bu da motor yağınızı fabrikasyon verileri ile daha uzun süre kullanmanızı sağlar.

Ancak TBN oranı yükseltilirken yağın viskozitesini düşürebilmek için ya yağın içerisindeki baz yağ miktarı azaltılmalı (çünkü viskozite düşürücü katıklar için gerekli yer açılmalı) yada yüksek kalitede Grup IV veya Grup V bazlar kullanılmalı.

Konuyu daha fazla uzatmadan, şayet daha önce incelemediyseniz aşağıdaki konuları da incelemenizi tavsiye ederim,

NOT: Güncel Motul Eco Lite 0W20 ürünündeki TBN değişikliğinin sebebi API SN / ILSAC GF5'ten, API SP / ILSAC GF6a standartlarına geçiş yapmasıdır.

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=77547.0

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=83458.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6375 : Aralık 25, 2021, 23:50:44 »
Yağ içerikleri konusuna tekrar değinmeye lüzum yok, zaten fikirlerimizi söyledik zaten

Ama ben motor karakteristiği gereği, benzin veya lpg farkı olmaksızın üreticinin tavsiye ettiği yağı kullanmanın elzem olduğunu düşünüyorum. 0w20 önerilen motora 0w40 kullanmak bana göre doğru değil. Misal motul 0w20 ecolite ürünü içeriğinde LPG ile uyumlu olduğunu da belirtir. E kaliteli marka. Yalan söyleyecek hali yok.

En kötü ihtimalle, bilinen markaların 0w20’lerine güvenmeyen, motul’unkini alsın. Ama yine de 0w40 kullanması taraftarı değilim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6376 : Aralık 26, 2021, 01:09:45 »
Bu yorumumu kimse yanlış anlamasın fakat, bazı işler iki makale okuyarak veya iki tane yağ markası içeriği incelemek ile olmuyor. Ufuk abiyi övmek veya göğe çıkarmak değil işim sonuç olarak kendisi Toyota ve Lexus markasında bir isim olmuş bir markadır.  Çünkü yıllarca hayatını bu mesleğe vermiş bir insan, iki makale yazı okuyan insanın bana göre yorumu önemli değil kendisini bu işe adamış insanın yorumu önemli benim için çünkü ufuk abi ile benim iletişimim çok iyidir bazen bana x yap der ben ise forumda iki makale okuyup deha olanların z yap diyenleri uyguladığım için pişmanlığım çok oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6377 : Aralık 26, 2021, 15:37:03 »
Bu farklı görüşler, konunun daha derinlemesine açılmasına katkı sağlıyor, bu da herkesin yararına.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6378 : Aralık 26, 2021, 21:52:44 »
Benim ufuk beyin tecrübesine, araştırmalarına, bilgisine çok saygım var. Sağladığı imkanlara da çok saygım var. Ama naçizane görüşüm de budur yani :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 97500
  • Model Yılı: '05
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6379 : Aralık 27, 2021, 18:56:26 »
selamün aleyküm herkese. aracım 05 model corolla hb. 98000 km de ve benzinli. aracı yaklaşık 1 ay önce aldım. yağ değişim zamanı geliyor ve içerisinde ki yağ 10/40 olarak konulmuş. kayseri de yaşıyorum ve sabahları araç zorlanarak çalışıyor. bu yüzden daha ince bir yağ koymak istiyorum. kitapçığında 5/30 yazıyor. sizin önerileriniz nedir acaba ? yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler :)