0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
2014 model 1.6 lpg yok 40000 kmde
Arkadaşlar döviz çok arttı. Ülkemizde de üretim yapan yağ markaları var. Hatta ülkemiz çok markanın yağ üretim merkezi konumunda. Yaygın spekleri karşılıyorlar. Çok özel yağlar haricinde yeni standartları karşılıyor. Total, shell, mobil, lukoil, castrol, opet, PO gibi markalar var. Bu markaların distribütörlerinden perakende satış noktalarını öğrenip orijinal yağ alınabilir. Yağ testlerinde motorun ömrünü etkileyecek düzeyde hiçbir yağ öne çıkmamıştır. O yüzden konunun abartıldığını düşünüyorum. İnternetten yağ almada temkinli olmak lazım. Bilinen mağazalar hariç tabi
18 ağustosta 5 litre shell 5w30 ect yi 360 a benzinlikten değişim dahil almıştım. Dün mazot alırken öylesine sordum 600 dedi. İnternette 400 e falan var yetkili satıcı diyor fakat hiç güven vermedi. Şuan kendi online sitelerinde mobil-castrol-motul 480 civarı. Yakın zamanda bakım yaptıracaklar için fırsattır
Eco lite demişsiniz ama motul sitesinde Eco clean 0w20 öneriyor
Birkaç sene önce karşıla bi makale çıkmıştı. Bir üniversitede yapılan bir çalışmayı konu ediniyordu. Piyasada standart yağlar ile çok pahalı ünlü marka yağları karşılaştırıyorlar. Hatırladığım kadarıyla 10 civarı yeni arabaya farklı yağları koyup teste başlıyorlar. Benzer sürüş uygulanıyor hepsine. Yağ değişim periyodu geldiğinde çıkan yağların içindeki materyalleri inceliyorlar. Bir yağın amaçlı hareketli metal parçaların sürtünmesi azaltmaktır. Bunu ne kadar iyi yaparsa o kadar iyi. Yani sürtünmeler sonucu aşınma az olmalı. Bunun yanında bir miktar temizleme görevi de var tabi. Test sonucunda farklı yağların içeriğindeki metal kalıntılar karşılaştırıldığında bu farkın o kadar az olduğu görüşmüşki, binlerce km’de bile önemsenmeyecek olduğu tespit edilmiş. Bulabilirsem tekrar eklerim.
Bahsettiğim şey yağın marka değeri değil Tansu bey, Mesela Motul'den örnek verirsek 2100 10W40 Mineral baz'a sahip bir 10W40, 6100 10W40 Hydracarack sentetik baz'a (Motul Technosynthese şeklinde isimlendiriyor) sahip bir 10W40, 300V 10W40 Ester bazlı bir 10W40 viskozitesindeki yağ, aynı firmanın, aynı vizkozitedeki bu üç ürününü "aralarında çok da fark yoktur" şeklinde değerlendirebilir miyiz sizce?
Yok, o farklı konu zaten ben sadece artan döviz kuru karşısında ülkemizde üretilen, araçlarımıza uygun kodlu yağlar olduğunu ve daha uygun fiyatlı olduğu için tercih edebileceğimizi belirttim. Aynı marka içinde elbette daha pahalı teknoloji ve ürünle ile üretilen yağlar vardır.
Sorun şu ki ülkemizde motor yağı üretilmiyor baz yağların tamamı, katkıların %90'dan fazlası ithal, maliyet unsuru olan kalemlerin ambalaj, nakliye vb. etkileri fiyat rekabetini arttırıcı unsurlar olsa da ambalaj için kullanılan ürün de petrol ürünü, nakliye için de petrol kullanılıyor, dolayısı ile aynı kalite düzeyindeki "yerli" ve ithal ürünler arasında fiyat farkı yüzdesel bazda çok yüksek olmamalı, olduğunda işin içinde kesin bir bit yeniği vardır muhakkak
İşte o üretiliyor olur. Yoksa almanya’da petrol çıkmıyor ama yağ üretiliyor
Motor yağının en değerli kısmı baz, baz'ın elde ediliş metoduna göre yağın kalite ve maliyetlendiğini bir önceki iletimde belirtmiştim.Almanya'da petrol çıkmıyor ama tahmin edin bakalım endüstriyel sıvıların en kaliteli baz üretimi hangi ülke labaratuvarlarında yapılıyor? Siz hiç Suudi Arabistan, Irak, İran vb. ülke menşeli kaliteli bir endüstriyel sıvı üreticisi duydunuz mu?
Ben anlatamadım sanırım. Teknoloji olarak yarıştığımızdan bahsetmedim. Bu yağlar Türkiye’de üretilip dolumu yapılıyor ve ihraç ediliyor. Direkt ithal edilen yağ yerine ülkemizde üretilen kullanılırsa hem kendi cebimize hem ülkeye faydası olur. Motorlar için de bir sakıncısı yok. Hepsi iyi yağ.
Corolla türkiye’de üretiliyor. Binlerce parçası ithal. Ama burada birleştiriliyor. Ülkeye, çalışana faydası var. Bakın en ucuz otomatik benzinli c segment 530.000 tl iken corolla 360.000 tl. Hadi bilemedin galeride sıfırı 410.000 tl. Adi diyebilir miyiz? Kötü diyebilir miyiz?İçeriği ithal olabilir. Burada dolum yapılıyor, buraya faydası var ve vergi ile birlikte diğerlerinden daha ucuz. Ben shell, mobil, total, castrol kullanan arabaların yağ kaynaklı sorun yaşayacağını asla düşünmüyorum. Bu yağlarla arabalar sorun yaşar diyen de ispatlamadan söylemesin bence. Hukuken de böyledir. Hepsi api veya ilsac’dan sertifika alıyor bunların.
Kısacası "yerli dolum" bir yağ da ülke ekonomisine katkımız ambalaj, etiket ve belki yerli nakliye firmasından öteye gidemez maalesef, bu da total maliyetin en fazla %35'ine denk gelse %65 oranında maliyet yine yurt dışına çıkmış olur, biz de manevi tatmin duygusu içerisinde "paramın %35i ülkemde kaldı" diyebilmek için uluslararası bağımsız kuruluşların test ve sertifikasyonunun muallak olduğu bir ürünü yine maliyetinin en az yarısı yurtdışına giden aracımıza koyar, oluşan herhangi bir sorunda da yine maliyetinin en az yarısının yurtdışına gideceği masrafı öderiz