Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1798786 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 141000
  • Model Yılı: '03
  • 111 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6320 : Ekim 21, 2021, 16:54:09 »
Türkiye'de üretilen petro time adoill yağ nasıl bir yağ bilen tecrübe eden varmı acaba. Fiyatı bilindik markalara göre bayağı ucuz.
sonuna kadar toyota...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6320 : Ekim 21, 2021, 16:54:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6321 : Ekim 21, 2021, 23:38:12 »
Türkiye'de üretilen petro time adoill yağ nasıl bir yağ bilen tecrübe eden varmı acaba. Fiyatı bilindik markalara göre bayağı ucuz.
Dediğiniz markayı hiç duymadım ama lubex markayı bir ara iyi araştırdım yerli üretim yapıyorlar hatta ordunun araçlarına buradan yağ tedariği  yapılıyormuş,Belgin yağları diye yazarsanız bir çok yazı çıkıyor.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6322 : Ekim 22, 2021, 01:01:54 »
Dediğiniz markayı hiç duymadım ama lubex markayı bir ara iyi araştırdım yerli üretim yapıyorlar hatta ordunun araçlarına buradan yağ tedariği  yapılıyormuş,Belgin yağları diye yazarsanız bir çok yazı çıkıyor.
bende internette gördüm hatta birde doil diye bir marka var o da yerli üretim. İstenilen özellikleri karşılıyorsa marka yağlara 2-3 kat fazla para vermeye ne gerek var. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
sonuna kadar toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6323 : Ekim 22, 2021, 13:32:45 »
Alıntı yapılan: (Gizli Üye)
bende internette gördüm hatta birde doil diye bir marka var o da yerli üretim. İstenilen özellikleri karşılıyorsa marka yağlara 2-3 kat fazla para vermeye ne gerek var. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Bu yağların merdiven altında dolmadıklarını ve üzerinde yazan değerleri karşıladığına nasıl emin olabilirsiniz  ? Bunlar için bir kontrol mekanizması var mı ? İnternet üzerinden yağ almak da mantıksız. Yağcıdan alsanız daha iyi değil mi ? Ucuzunu pahalısını elinizde görerek karar verirsiniz. İşin ucunda 100 lira kar için motor yaptırmak da var..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #6324 : Ekim 22, 2021, 14:43:47 »
Bu yağların merdiven altında dolmadıklarını ve üzerinde yazan değerleri karşıladığına nasıl emin olabilirsiniz  ? Bunlar için bir kontrol mekanizması var mı ? İnternet üzerinden yağ almak da mantıksız. Yağcıdan alsanız daha iyi değil mi ? Ucuzunu pahalısını elinizde görerek karar verirsiniz. İşin ucunda 100 lira kar için motor yaptırmak da var..
bu işten anlayanlar araştırıp öğrenebilir. Sonuçta bu yağlar var firmalarıda belli.benim dikkat çektiğim konu Castrol, mobil, Shell gibi marka yağlara neden 2-3 kat fazla verelimki. Sorun yağcıdan veya netten almak değil. Bu marka üretiliyorsa bayisinden de alınır incelenir. Sitedeki bilgili arkadaşlardan açıkla bekliyorum.  Belki de bu yağlar ucuz değil marka olanlar pahalı..
sonuna kadar toyota...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6325 : Ekim 22, 2021, 15:22:13 »
bu işten anlayanlar araştırıp öğrenebilir. Sonuçta bu yağlar var firmalarıda belli.benim dikkat çektiğim konu Castrol, mobil, Shell gibi marka yağlara neden 2-3 kat fazla verelimki. Sorun yağcıdan veya netten almak değil. Bu marka üretiliyorsa bayisinden de alınır incelenir. Sitedeki bilgili arkadaşlardan açıkla bekliyorum.  Belki de bu yağlar ucuz değil marka olanlar pahalı..
317 sayfa konu. Yağ hakkında birçok şey söylendi. Özetle yağın motora uygunluğu önemli. Mesaj olarak gönderdiğiniz yağlar aracınıza uygun. Üzerinde yazan değerler doğru ise ( SM ) yeterince koruma yapacaktır. Aracınız 2003 model ise , biz o yıllarda SL 10 40 yağları kullanıyorduk. Daha iyisini istemiyorsanız fazla para da vermenize gerek yok. Arabalar gibi yağlar da geliştiriliyor , özellikleri artıyor ve sonucunda daha pahalıya satılıyorlar. Bu yeni gelişmelere mevcut aracınız için gerek olmayabilir. Yerli olması çok sorun değil bana göre üzerinde geliştirme yapılması önemli.
https://urun.n11.com/motor-yagi/shell-helix-hx7-10w-40-4-litre-motor-yagi-2021-P495261773  bu yağı da kullanabilirsiniz.

yeter ki yağ , özelliğini kaybetmeden değiştirin.

Bence denemelisiniz. Bize de tecrübenizi aktarın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6326 : Ekim 22, 2021, 19:55:32 »
Hocam bir ürünün geliştirilmesi ar-ge si öyle kolay işler değil büyük kapsamlı labaratuvarlar,çalışanlar vs işler gerektiriyor belli standartları karşıladığını ispatlaması gerekiyor bunları yapmak için büyük yatırımlar lazım o yüzden bu giderlerin hepsi ürün fiyatlarına yansıyor,sadece formül birleştirmeyle ürün yapılamaz,ha yapanlar yokmu tabiki var o yağlarıda kullananlar yok mu sanayide çokca var,ama sonuçları ortada,hergün patır patır motor söküyorlar sözde rektefiyeler yapıyorlar yine o adı sanı belli olmayan yağlarla filtrelerle bakım yaparak motor topluyorlar,kaliteli mal her yerde aynı paradır bunu unutmayın.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6327 : Ekim 23, 2021, 19:58:02 »
Şimdi şöyle başlayım. Ben hiçbir zaman motor yağının aracı sessizleştirebileceğine inanmadım. Bakımı zamanında yapılmış bir arabanın motoru yağ değişiminde neden sessizleşsin ?

Yada motoru sessiz yapacaksanız kalın yağ kullanmalısınız ki boşlukları doldursun, vuruntu azalsın.. ( Teoride )

Bugün kendim bile inanamadım , yağ değişiminden sonra motorumda ki uğultu ve vurultu gitti.
Aracım 2020 hybrid corolla . normalde klavuzda yazan yağı 0w-16 . Ben servis de ve kendim 0w-20 yi tercih etmiştim , hata etmişim.

Arabanın servis sonrası 5000 km si dolmuştu. Yağın karardığını görmüştüm ama neticede bakım aralığı 15 bin km. Bakım aralığını ikiye bölüyordum fakat 5000 km de yağın rengi değişince bakım yapmak istedim. Motor yağına motor içi temizleyici koydum. çıkan yağa inanamadım. Kapkara , simsiyah. Öyle bir yağ çıktı ki içinden motora üzüldüm. Ki düşünün daha servis bakımı yapılalı 5000 km olmuş. Servisin yağının kalitesini de böylece görmüş olduk. Aracım 20 bin km de. Henüz 2 yıllık araba. Motor içinde bu kadar pisliğin çıkabileceğini de tahmin etmemiştim. daha önce 6000 km de kendim değiştirmiştim , sonra 15 bin de servis yağını değiştirmişti. Demek ki sadece yağ değiştirerek olmuyormuş.
Yeni koyduğum yağı kontrol edemedim. Çünkü yağ çubuğunda varlığı yokluğu bile belli olmuyordu. Okadar temiz olmuş içerisi !

Yağ olarak 0w 16 koydum. Endişelerim vardı. İnce geleceğini ve özellikle zorlandığında motora ince geleceğini düşünmüştüm. Tam tersi oldu. Normalde 13 litre ortalama ile çıktığım yeri yağ değişimi sonrası 10 litre ortalama ile çıktım. Gözlerime inanamadım !
Beni tanıyan biliyor. Motor sesinden çok şikayetçi idim.Birsürü yalıtım da yaptım..  Yağ değişimi sonrası motor kedi gibi oldu. Resmen 4000 devir çeviren motorun sesini duyamadım ! kadar pürüzsüz , ipek gibi çalışıyor makina..
Enteresan bir olay daha  var. normalde ısınan ve EV moda geçmeyen aracım her fırsatta EV yani elektrikli moda geçti. Batarya bayırı çıkana kadar bitmedi ve seviyesini korumayı başardı. Bu da garip bir durum çünkü daha önceleri gaza bas bas çıkardım, bataryaya yük binerdi. Yukarı çıkınca fanı bile çalışmadı !
Demek ki arabanın yağı bu imiş...

Arabamı yeniden sevdim. Kesinlikle hybrid kullanan herkese tavsiye ederim. Altı üstü bir yağ fakat şaşkınlıktan kendime gelemedim. Bakım bukadar şeyi değiştirirmi demeyin , deneyin. Benim gibi ince yağ sevmeyen birisinin bunları yazması mucize gibi. inanın ki bu denli fark olmasa yazmazdım buraya..

Hybrid araçlar için maintain mode , servis moda geçiş yaparak motorun sürekli çalışması sağlanmalı.Motor içi katkısı katıldıktan sonra motoru çalıştırmanız için kontak açık pozisyona getirip iki defa gaz pedalına basın. frene basıp N ( boş ) a alın. 2 defa gaza basıp bırakın. frene basıp P ye alın. 2 defa gaz pedalına basın. frene basıp aracı çalıştırın.

Ben yarı dönemde filtreleri değiştiriyorum ama gerçekten bir motor hava filtresi için 40 bin km çok uzun bir süre. Neredeyse her hafta filtreyi temizlememe rağmen 20 bin km de hava filtresinin rengi epeyce değişmiş idi.
Polen filtresi ise bence her 10 bin de değişmeli. Tertemiz filtreyi 10 bin km önce takmıştım ama gördüm ki o da epeyce kirlenmişti. Benim çocuk falan da olduğundan değiştirmek istiyorum.
Hybrid batarya filtresi ise çok fazla toz tutan bir filtre değil. ama özellikle kıl tüy çekiyor. Fakat fanın kanatları toz oluyor. Uzun vadede filtrenin temizlenmesi yetmez. Fan temizliği de bakıma alınmalı.
Yağ filtresini Tem oto dan aldım. Resimlerde görünen yağ filtresini taktım. Benim taktığım servisinkinden biraz daha uzun ve ağır bir filtre. Orjinal tercih ettim, servis bakımlarına devam edeceğim için riske girmedim. Yüzey alanı olarak daha iyi olduğunu zaten başka konuda iç yapılarını göstermiştik. Bence de yüzey alanının yüksek olması daha iyi.
Eğer bir yağ bu denli önemli ise servis bakımına da kendi yağımı götürmek isterim.
Motor içi temizleyiciyi her bakımda katmaya karar verim. yağın süzülmesi bile değişti. içinde kalıntı kalmadığına da eminim. Motor içi tertemiz oldu. İçinde kalmasın, katkı uçsun diye yağ kapağını açık bıraktım. yağ tam süzülene kadar bekledim ve tapa açıkken biraz üstten yağ koydum ki karterdekiler de çıksın.
Tapa contasını da değiştim.
Filtre üzerindeki talimatlara göre filtreyi monte ettim. Diyor ki contasını yağlayın. conta metale deydikten sonra 3/4 tur daha sıkın bırakın. Neredeyse elle bile sıkabilirsiniz bu miktarı.
Yağ filtresini takmadan önce de içine bir miktar yeni yağ emdirdim. Motorun yağsız çalışmasını engellemeye çalıştım. Ama yine sanırım vvt sistemin dolması 2 sn yi buldu..

Bugün yaptığım bakımlar şöyle ;
motor yağı ve filtresi değişti.
hava filtresi değişti.
polen ve batarya filtresi temizlendi. fanı falan fırçaladım.
Hava akışmetresini temizledim.
Enjektör temizleyici kattım.
Hepsi 600 liraya halloldu.Kışlık lastikleri taktırdım, arabanın üzerine kuş yapmıştı onu cilaladım.. Hepsinden öte yaptığım işten zevk aldım. Benim için güzel bir gün oldu.

edit : Tem oto ya teşekkürler. Daha kargolama şirketinin kargo mesajı gelmeden memleketin öteki ucuna 2 günde kargoları ulaştırdı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6328 : Ekim 23, 2021, 20:29:43 »
Anıl bey bakım hayırlı olsun,yağ,bakım vs deyip geçmeyin her bakım sonrası (doğru malzeme ile) aracın canına can katarsınız,doğru malzemeler ile bakım yaptığınız için araç her yönden rahatlamıştır kendine gelmiştir,rahat çalıştığı için daha fazla güç verebiliyor hybrit sistem motorları birbirine destek oldukları için içten yanmalı motor da rahat çalışabildiği için rahat çıkmıştır,kalın yağlarda motor ısısı daha çok yükseldiği için aracın motor fanı bile daha fazla çalışır motorda çalışan her fazla eklenti yakıtı artırır,her konuda üretici tercihlerini dinlemekte fayda vardır.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 101000
  • Model Yılı: '05
  • 20 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6329 : Aralık 07, 2021, 11:43:43 »
s.a bugün aracımın yağ değişimini sanayide yaptırdım, sağolsun usta ilgiliydi, ama kafama takılan koyduğu yağ castrol magnatec diesel 10w-40, dedim usta bunda dizel yazıyor benim araç benzinli sıkıntı olmasın, yok dedi bir kaç yağcıyada sordum sıkıntı olmaz dedi, ama genede kafama takıldı, varmı bu konuda bilgisi olan ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6330 : Aralık 07, 2021, 11:47:23 »
s.a bugün aracımın yağ değişimini sanayide yaptırdım, sağolsun usta ilgiliydi, ama kafama takılan koyduğu yağ castrol magnatec diesel 10w-40, dedim usta bunda dizel yazıyor benim araç benzinli sıkıntı olmasın, yok dedi bir kaç yağcıyada sordum sıkıntı olmaz dedi, ama genede kafama takıldı, varmı bu konuda bilgisi olan ?

Ben anlamam ama mantiken.. hepsine kullaniliyorsa neden dizel yazsin?
Ben e12 kasada 78000 km de 5/30 kullaniyorum.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
    • Youtube
  • Kilometre: 182000
  • Model Yılı: '08
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6331 : Aralık 07, 2021, 12:28:10 »
Toyota Corolla Elegant 1.6VVTİ Mmt 2008 Model araç için hangi yanı kullanmam gerekir?  Castrol iyimidir?
T.ss

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6332 : Aralık 07, 2021, 13:06:18 »
Motul eco lite 5w/30 veya liqui moly dx1 5w/30 kullanabilirsiniz,Castrol için yağ eksiltiyor yorumları var.Yağları güvenilir yerden almak şart,sahte yağlar konusu gündemde.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6333 : Aralık 07, 2021, 23:56:54 »
0w20 yağ için motul mu yoksa eneos mu tercih etmeliyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6334 : Aralık 08, 2021, 12:38:56 »

Sanırım araç e120. Diesel konusuna yorum yapamam ama e120 için 10w40 değil 5w30 veya 5w40 kullanmanız gerekir. Benim gözlemlerime göre castrol markasının 10w40 yağları bizim araçlarda yağ eksiltiyor. Bir önceki bakımda castrol 10w40 kullanılmıştı ve ciddi anlamda yağ eksiltiyordu araç. Son bakımda ise Motul 6100 5w40 kullanıldı. Yağ yakma oranı yarı yarıya azaldı. Aracınız profilde belirttiğiniz gibi 100.xxx kmde ise bir sonraki bakımınızda motul 5w30 öneririm.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6335 : Aralık 09, 2021, 03:00:13 »
Motul veya Liqui Moly Kullanın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6336 : Aralık 09, 2021, 09:16:15 »

Lukoil’in satış sitesi var. 0w20 için çoğu markanın sağlamadığı api sn-rc ve ilsac gf5 speklerini sağlıyor. Fiyatı da diğerlerine göre uygun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6337 : Aralık 12, 2021, 00:36:23 »
0w20 motor yağında motul mu yoksa eneos mu tercih etmek gerekir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6338 : Aralık 12, 2021, 00:38:40 »
Aracınız nedir kaç km'de kaç model LPG varmı ?
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6339 : Aralık 12, 2021, 01:17:06 »
2014 model 1.6 lpg yok 40000 kmde