Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799446 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhaba
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '18
  • 6 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #620 : Şubat 02, 2014, 14:15:28 »
teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #620 : Şubat 02, 2014, 14:15:28 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #621 : Şubat 02, 2014, 14:27:13 »
Motor yağları konusunda birçok konu mevcut. En çok takip edilen ve motor yağı hakkında konuşulan başlık aşağıdadır :

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=1086.580

Sorunuzun tam yanıtını ben bilemeyeceğim ancak bu konu üzerinden yazarsanız fikir verenler daha fazla olacaktır. Ve bu başlıkta sorununuzla ilgili benzer birçok yorum ve görüşler vardır. Bu konuyu biraz daha geri sayfalardan incelemenizi tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 36000
  • Model Yılı: '10
  • 15 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #622 : Şubat 02, 2014, 14:53:54 »
merhaba

benim 2005 1.6 benzinli-lpg li corollam var.aldığımdan beri hep mobil-1 semi sentetik 10w-40 motor yağı kullandım.aracım 110.000 km oldu yağ değiştireceğim.aynısına devam mı edeyim yoksa öneriniz var mı .yılda 10 - 15 bin km yol yapıyorum.
Servis 10w-40 kullanıyor. Sizin bulunduğunuz yere de uygun bu yağ bence.
Toyota Corolla 2001 1.6 Terra Special
Toyota Corolla 2010 1.6 Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #623 : Şubat 02, 2014, 15:21:33 »
Servis 10w-40 kullanıyor. Sizin bulunduğunuz yere de uygun bu yağ bence.

10w40 yari sentetik 5w40 tam sentetik korumasi daha yuksek.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #624 : Şubat 02, 2014, 18:31:04 »
10w40tan sonra 5w30 ciddi anlamda ince gelir 0w40 idealdir diye dusunuyorum kisin arabanizin isinmasinin suresi bile azalir 5w40 kullaniyorum 10w40tan sonra gayet guzel geldi tam sentetiklerin yakit tasarrufu yaptigini duymustum cokta haksiz sayilmazlar ama oyle 100kmde 0.5 litre falan beklemeyin...
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #625 : Şubat 02, 2014, 18:45:07 »
Motor yağları konusunda birçok konu mevcut. En çok takip edilen ve motor yağı hakkında konuşulan başlık aşağıdadır :

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=1086.580

Sorunuzun tam yanıtını ben bilemeyeceğim ancak bu konu üzerinden yazarsanız fikir verenler daha fazla olacaktır. Ve bu başlıkta sorununuzla ilgili benzer birçok yorum ve görüşler vardır. Bu konuyu biraz daha geri sayfalardan incelemenizi tavsiye ederim.

Daha onceki konulari okudum ama karman corman olmus hepsi iyi diyende var kotu diyende
Bende en azindan farkli bir baslik altında denemia görmüş kullanmis insanlarin tavsiyesi gelir diye actim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #626 : Şubat 02, 2014, 20:14:42 »
model yılı önemli. 2003 ve öncesi ise 40 numaradan azını kullanma.

niye 5 30 ?  0 40 koy paşa gibi gez. motor sağlamsa tam sentetik fazla eksiltmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #627 : Şubat 02, 2014, 20:16:39 »
model yılı önemli. 2003 ve öncesi ise 40 numaradan azını kullanma.

niye 5 30 ?  0 40 koy paşa gibi gez. motor sağlamsa tam sentetik fazla eksiltmez.
araç 2000 model
kitapçıkta 5w 30 yazıyor onun için 5w 30 olarak düşündüm
motor sağlam...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #628 : Şubat 02, 2014, 20:28:58 »
araç 2000 model
kitapçıkta 5w 30 yazıyor onun için 5w 30 olarak düşündüm
motor sağlam...

tamam , dediğim gibi 0 40 yağ kullanabileceğin en iyi yağdır. ama bana sorarsan hiç gerek yok okadar para vermene. 10 40 bile sıcaklık -5 olmadıkça yeterince iyidir. ama tabi 10 40 yağlar yarı sent. olduğu için bazen 8 bin km de bozuluyor gibi. çünkü bozuldukça yağ eksiltmesi artıyor.

motor sağlam olsa bile okadar km yol yaptığı için bazı parçaların araları açılacaktır. bu yüzden 30 numara yağ kullanmasan iyi edersin. ha bişey olmaz ama çok sıkıştırırsın veya ısınır falan ondan sonra ses yapar aşınma artar ve sıkıştırması düşebilir.

karar senin..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #629 : Şubat 02, 2014, 20:38:50 »
... 10 40 bile sıcaklık -5 olmadıkça..

-20C'ye kadar dayanabilir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #630 : Şubat 02, 2014, 20:55:13 »
tamam , dediğim gibi 0 40 yağ kullanabileceğin en iyi yağdır. ama bana sorarsan hiç gerek yok okadar para vermene. 10 40 bile sıcaklık -5 olmadıkça yeterince iyidir. ama tabi 10 40 yağlar yarı sent. olduğu için bazen 8 bin km de bozuluyor gibi. çünkü bozuldukça yağ eksiltmesi artıyor.

motor sağlam olsa bile okadar km yol yaptığı için bazı parçaların araları açılacaktır. bu yüzden 30 numara yağ kullanmasan iyi edersin. ha bişey olmaz ama çok sıkıştırırsın veya ısınır falan ondan sonra ses yapar aşınma artar ve sıkıştırması düşebilir.

karar senin..
anladım çok teşekkürler
ben zaten 5bin kmde bir yağ değişimi yapıyorum
evet motoru baya sıkıştırıyorum ne kadar v6 3000lik bir motor olsada yetmiyor bana:)

Mesaj Birleştirildi: Şubat 02, 2014, 20:56:55
-20C'ye kadar dayanabilir.
benim yaşadığım yerde örneğin an itibari ile -20 dün motor çalıştıktan sonra motorda garip bir ses vardı yağdan olduğunu düşündüm 10w 40 olduğu için bu yüzden hemen 5w30a mı dönsem diye düşündüm çünkü bugün yarın değişim yapıcam
cevap içinde teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #631 : Şubat 02, 2014, 21:02:27 »
öyle kullanıyorsan arabanın diğer yağlarınada bir baktır derim. yada baktırma değiştir. şanzıman yağı, hidrolik yağları. tüm filtreler falan..

motor ısınıncaya kadar zorlamazsan gazlamanın çok zararı yok. ama illaki ısınacak. mesela klavuzda 10 sn çalıştırınca bekleyin yazmış. buna uy, yola çıkıp fazla gaz basmadan ısıt.. ha bide devir çeviriyorsa eksilme fazla olur. bu yüzden her benzin aldığında durumu kontrol etmekte fayda var..

90hp bana yetiyor 235 cik nasıl yetmiyor anlamıyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #632 : Şubat 02, 2014, 21:09:47 »
öyle kullanıyorsan arabanın diğer yağlarınada bir baktır derim. yada baktırma değiştir. şanzıman yağı, hidrolik yağları. tüm filtreler falan..

motor ısınıncaya kadar zorlamazsan gazlamanın çok zararı yok. ama illaki ısınacak. mesela klavuzda 10 sn çalıştırınca bekleyin yazmış. buna uy, yola çıkıp fazla gaz basmadan ısıt.. ha bide devir çeviriyorsa eksilme fazla olur. bu yüzden her benzin aldığında durumu kontrol etmekte fayda var..

90hp bana yetiyor 235 cik nasıl yetmiyor anlamıyorum :)
filtreleri aylık değiştiriyorum :)
şanzıman ve hidrolik gibi diğer yağları değiştirdim onlarda sıkıntı yok motor yağını ne yapsam karar veremedim :)
arabanın sıcaklık değeri 82 derece olmadan yerinden hareket ettirmiyorum sonrasındada ilk 20 km gibi bi süre 2bin deviri  geçmiyorum bile
o 235cikin yetmeme olayını sormayın :D bende anlamıyorum :))) hatta supercharger koymayı düşünüyorum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #633 : Şubat 02, 2014, 21:11:51 »
benim yaşadığım yerde örneğin an itibari ile -20 dün motor çalıştıktan sonra motorda garip bir ses vardı yağdan olduğunu düşündüm 10w 40 olduğu için bu yüzden hemen 5w30a mı dönsem diye düşündüm çünkü bugün yarın değişim yapıcam
cevap içinde teşekkürler

Anlık bile olsa o derecelere kadar düşen bölgelerdeyseniz, o zaman hiç düşünmeden sürekli 0W-30 veya 0W-40 kullanmalısınız.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #634 : Şubat 02, 2014, 21:23:23 »
sana tavsiyem 0 40 veya 5 50 gibi bir yağ olur. ikinci numarayı düşük seçme. bence.

soğukta rahat çalışsın çabuk yağlasın dersen ilk numarayı küçük seçeceksin.

castrol 0 40 edge fts diye bir yağ var. her türlü işini görür. bence bu tür performans odaklı bir yağ almalısın.

turbo veya şarj yerine chip tuning yaptır yada yap. bakımlarını aksatma chip ile motoru fazla zorlamış olmazsın. bide çabuk hızlanmak için yalnış araba seçmişsin. corolla t sport , honda s2000 veya vtec ler var.. kullandığın araba herşeyi ile ağır gitsin diye tasarlanmış.. gücü hissedemezsin, hissettirmez yani..
anlaşılan hızı seviyosun, kendine dikkat et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #635 : Şubat 02, 2014, 21:30:39 »
sana tavsiyem 0 40 veya 5 50 gibi bir yağ olur. ikinci numarayı düşük seçme. bence.

soğukta rahat çalışsın çabuk yağlasın dersen ilk numarayı küçük seçeceksin.

castrol 0 40 edge fts diye bir yağ var. her türlü işini görür. bence bu tür performans odaklı bir yağ almalısın.

turbo veya şarj yerine chip tuning yaptır yada yap. bakımlarını aksatma chip ile motoru fazla zorlamış olmazsın. bide çabuk hızlanmak için yalnış araba seçmişsin. corolla t sport , honda s2000 veya vtec ler var.. kullandığın araba herşeyi ile ağır gitsin diye tasarlanmış.. gücü hissedemezsin, hissettirmez yani..
anlaşılan hızı seviyosun, kendine dikkat et.
bizim burada yollar genellikle berbat o yüzden mecburen bu tarz bir araba almam lazımdı ve burada servis gibi yerler yok yani bildiğiniz bir arabayı yada yurtdışından getirmek zorundasınız çünkü genellikle avrupa amerika tarzı ülkeler çöplerini buraya yolluyor
ayrıyetten s2000 yada bu tarz bir araç alırsam aldığım gün bi yerde takılır kalırım o derece delik deşik biara yolun fotoğrafını koyarım zaten daha açıklayıcı olur
yaptığım bazı şeyler sayesinde gücü hissedebiliyorum
hatta şuan manuel e çevirme düşüncesindeyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #636 : Şubat 03, 2014, 09:40:01 »
Merhabalar benim aracimda 10w 40 koymustum daha once yalniz simdi 5w30 a geçmeyi dusunuyorum
Performans ve yakit tasarrufu sagladigini iddaa ediyor herkes
Fakat duydugum diger bir olay ise 10w40tan sonra 5w30a gecersem motorun yag eksiltmesi gibi birkac problem cikabilecegi
Bu konu dogrumu ne yapmam lazim
Yardimci olursaniz sevinirim
Arac Lexus 3000cc v6 125xxx milde
Volkan evlat arabanı uzun süre kullanabilmek istiyorsan mobil1 5w50 kullan, 100 bin km sonra mobil1 10w60 a geçersin. senin motora 5w30 koyman harakiri yapmaya benzer.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 53 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #637 : Şubat 03, 2014, 11:30:42 »
Volkan evlat arabanı uzun süre kullanabilmek istiyorsan mobil1 5w50 kullan, 100 bin km sonra mobil1 10w60 a geçersin. senin motora 5w30 koyman harakiri yapmaya benzer.
Peki cok teşekkür ederim
Ellerinizden öperim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #638 : Şubat 03, 2014, 13:40:54 »
Değerli Atilla Ağabeyciğim,

Özellikle size şunu sormak isterim: 96 model 33 bin küsür km de bir corolla sahibiyim. Yağ değişimi için yetkili servise gittiğimde yağ tercihini öncelikle bana sormakla birlikte 10w40 konulmasını tavsiye ettiler ve şu an araçta 10w40 toyota marka yağ var. Bir önceki görüşmemizde 5w40 yağ koyabilirsin demiştiniz. Bu modellerdeki araçların orjinallerinde ise 20w50 yazmakta. Birinci sorum: 20w50 yağlar özellikle 10-12 silindirli daha büyük motorlu ve tonajlı araçlarda kullanılan bir yağ türü. Bunun corollalarda kullanılmasının sebebi nedir? İkincisi: Kendi aracımda 5w40 tam sentetik yağ kullanmamın avantajı nedir? Ne önerirsiniz?

Saygılar, hürmetler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #639 : Şubat 03, 2014, 14:23:48 »
Değerli Atilla Ağabeyciğim,

Özellikle size şunu sormak isterim: 96 model 33 bin küsür km de bir corolla sahibiyim. Yağ değişimi için yetkili servise gittiğimde yağ tercihini öncelikle bana sormakla birlikte 10w40 konulmasını tavsiye ettiler ve şu an araçta 10w40 toyota marka yağ var. Bir önceki görüşmemizde 5w40 yağ koyabilirsin demiştiniz. Bu modellerdeki araçların orjinallerinde ise 20w50 yazmakta. Birinci sorum: 20w50 yağlar özellikle 10-12 silindirli daha büyük motorlu ve tonajlı araçlarda kullanılan bir yağ türü. Bunun corollalarda kullanılmasının sebebi nedir? İkincisi: Kendi aracımda 5w40 tam sentetik yağ kullanmamın avantajı nedir? Ne önerirsiniz?

Saygılar, hürmetler.
Mustafa 20w50 yi unut bu yağ mineral yağdır ve 5 bin km ömrü vardır. ae 101 ler çıktığında yarı sentetik ve tam sentetik yağlar piyasada yaygın değildi ve zenginlerin kullanabildiği yağlardı. sonra yarı sentetik 10w40 ve diğer tam sentetikler çıktı. arabanda 2 yağ kullanabilirsin mobil1 0w40 ve castrol edge 5w40 ikiside çok iyidir ama mobil1 biraz daha iyidir artık hangisini kullanacağına sen karar ver ve o yağı devamlı kullan.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/