Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799456 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #6180 : Ağustos 04, 2021, 01:39:59 »
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak bu markayı ilk kez duyuyorum. Eneos, Castrol, Shell, Mobil veya Elf düşünüyorum

Mesaj Birleştirildi: [time]04 Ağu, 2021 01:53[/time]
Ufuk Bey?

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #6180 : Ağustos 04, 2021, 01:39:59 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6181 : Ağustos 04, 2021, 06:28:05 »
Belirttiğiniz yağlar kalite olarak kullanılabilecek yağ değildir. Motul,Liqui Moly kullanmanız daha uygun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6182 : Ağustos 04, 2021, 08:07:56 »
Anladım. Valla bir yaşıma daha girdim:) Bu markaları ilk kez duyuyorum cidden. LM olanı alayım o zaman

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6183 : Ağustos 04, 2021, 08:41:43 »
Yok değil, mevcut sizin aracınız yağ filtresi ile beraber 3.4 LT alıyor.
Mekato ile iletişime geçerseniz 4LT sorabilirsiniz.
https://mekato.com.tr/yag/liqui-moly/motor-yaglari/0w-16/5-lt/prd-liqui-moly-special-tec-aa-0w-16-motor-yagi-5-lt-

Mekato liqui moly ithakatçısı mı? Bir de izmir’de vardı sanırım değil mi?

Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak bu markayı ilk kez duyuyorum. Eneos, Castrol, Shell, Mobil veya Elf düşünüyorum

Mesaj Birleştirildi: [time]04 Ağu, 2021 01:53[/time]
Ufuk Bey?

Elf olmaz. Yerli üretim. Henüz istenilen spekleri karşılamıyor.

Motul’un 0w16’sı gf6b onayı aldı. Distribütörü arayarak güvenli bir noktadan satın alabilirsiniz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6184 : Ağustos 04, 2021, 10:03:38 »
Motul 0w16 hybrid olarak geçiyor. Aracım hybrid değil, benzin lpg. Serviste sorun çıkarmazlar değil mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6185 : Ağustos 04, 2021, 10:46:05 »
Motul 0w16 hybrid olarak geçiyor. Aracım hybrid değil, benzin lpg. Serviste sorun çıkarmazlar değil mi?
Dünkü yazdığım gibi servisle görüşün kullanmak istediğiniz yağ vizkozitesini belirtin teyit alın öyle götürün,yağı dışarıdan kabul ediyorlarsa vizkoziteyi sorun etmemeleri lazım,ama araçta LPG olduğu için lpg'ye dayanıklı bir yağ seçimi lazım o konuda @Ufuk Sönmez (16363) beyden tavsiye almanızı öneririm,çünkü araç 1.5 ve LPG'li normalde 1.6 benzinli motor 0W20 LPG varsa 0W40 öneriliyor,ama sizinki farklı bir motor hem direk enjeksiyonlu hemde LPG'li uzun vadede sorun çıkarmaması için çok daha ince düşünülmeli,çünkü direk enjeksiyonlu motorlar dizel motor kadar olmasada hatrı sayılır kurum biriktirmesi yapıyor,o yüzden ufuk bey size motor iç temizliği önerisi yapmıştı.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Primum non nocere
  • Kilometre: 27000
  • 20 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6186 : Ağustos 04, 2021, 11:02:49 »
arkadaşlar 10 bin bakımına 2 gün önce gittim ve MOTOR YAGI PREM 5W30 208LT bundan koymuşlar konuda ki yorumları gorunce biraz tedirgin oldum arac 2020 1.6 motor corolla  aracın 7 sene garantisi oldugu için seçimi onlara bıraktım ( herhangi bir sebepten kaynaklanan  motor arızasını '' bak sen farklı yag koymussun ondan oldu'' demelerindeb çekindiğim için ) MOTOR YAGI PREM 5W30 208LT  Petrol ofisi yagı sanırım gidip en dandik olanını mı koymuslar  :wacko:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6187 : Ağustos 04, 2021, 11:38:32 »
Ufuk Beye özel mesajla konu linkini attım. Umarım yardımcı olur

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6188 : Ağustos 04, 2021, 11:50:17 »

Liqui moly veya motul’da tek bir 0w16 var zaten. Hybrid arabalarda normal benzinli bir motor bulunuyor. Eğer kitapçık 0w16 demişse, başka 0w16 yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6189 : Ağustos 04, 2021, 12:05:41 »
arkadaşlar 10 bin bakımına 2 gün önce gittim ve MOTOR YAGI PREM 5W30 208LT bundan koymuşlar konuda ki yorumları gorunce biraz tedirgin oldum arac 2020 1.6 motor corolla  aracın 7 sene garantisi oldugu için seçimi onlara bıraktım ( herhangi bir sebepten kaynaklanan  motor arızasını '' bak sen farklı yag koymussun ondan oldu'' demelerindeb çekindiğim için ) MOTOR YAGI PREM 5W30 208LT  Petrol ofisi yagı sanırım gidip en dandik olanını mı koymuslar  :wacko:
1.6 için 0W20 bulunamazsa 5W30 kullanılabilir ama bir sonraki bakımda kesinlikle 0W20 kullanılmalı LPG varsa 0W40 kullanılmalı,servisler maliyeti düşük tutabilmek için 5W30 kullanıyor ve piyasa en uygun fiyatı veren tedarikçiden alıyorlar,5W30 kullanıldı diye motor hemen arıza verecek değil ama uzun ömürlü kullanımda sıkıntı çıkarır,garanti süresi boyunca sorunsuz kullanılır belki ama sonrasında illaki motorun ömrünü etkileyecektir,ve kullandığınız motor yağı yakıtı etkiler anlık olarak hissetmesenizde totâlde hesaplayınca 0W20 yağın malyetini geçer.
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Primum non nocere
  • Kilometre: 27000
  • 20 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6190 : Ağustos 04, 2021, 12:21:04 »
1.6 için 0W20 bulunamazsa 5W30 kullanılabilir ama bir sonraki bakımda kesinlikle 0W20 kullanılmalı LPG varsa 0W40 kullanılmalı,servisler maliyeti düşük tutabilmek için 5W30 kullanıyor ve piyasa en uygun fiyatı veren tedarikçiden alıyorlar,5W30 kullanıldı diye motor hemen arıza verecek değil ama uzun ömürlü kullanımda sıkıntı çıkarır,garanti süresi boyunca sorunsuz kullanılır belki ama sonrasında illaki motorun ömrünü etkileyecektir,ve kullandığınız motor yağı yakıtı etkiler anlık olarak hissetmesenizde totâlde hesaplayınca 0W20 yağın malyetini geçer.
Teşekkürler cevap için . Araçta lpg yok. Keşke seçenek sunsalar zaten sanayi ye göre 2-3 kat fıyat istiyorlar bari uygun yağ koysalar. Para hırsının sonu yok. 20 bin bakımında kendi yagımı getırırım olmazsa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 33 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6191 : Ağustos 04, 2021, 16:14:05 »
Yetkili servisler faturaya toyota premium 5w30 yağ yazıyorlar ama petrol ofisinin fıçıyla gelen yağlarından koyuyorlar ve kesinlikle kalitesiz. Ben yağ çubuğundan yapa baktığımda parmaklarım bile yağlanmıyordu. Garantiden vs vazgeçtim yağı erken değişip motul 5w30 eco lite koydum. Motorun sesi azaldı, yakıtım yol bilgisayar verilerine göre 7.5 litreden 6.5 litreye düştü. Kesinlikle servsin koyduğu kalitesiz yağları motora koydurmamak gerekiyor. Servisteki petrol ofisi fıçılarını gözümle gördüm geçen gün. Elemana söylediğimde beyefendi biz petrol ofisinin toyota için özel olarak üretmiş olduğu yağları kullanıyoruz dedi. Sadece güldüm ve geç bu hikayeleri dedim, öyle bir yap yok bile. Velhasıl toyota yetkili servislerinden asla memnun kalmadım. Kalitesiz yağ kullandılar, 40.000 bakımında 2700 lira para vermiştim, 4 balata değişti ama disklere torna yapılmamış, Tem Oto'ya gittiğimde usta bu disklere torna yapılmalıydı sıfır balata takılırken dedi. 40.000 bakımında fren hidrolik yağının tamamını değiştirmeden yarım litreye iş yapmışlardı. Ve daha duyduklarım neler neler. Elemanın hatasıyla 3000 km deki sıfır aracın motorunu indirip, araç sahibine onun hatasıymış gibi göstermeleri. Daha neler neler. Yetkili servistekilerin çoğu çoluk cocuk ben bunu gördüm. Adam gibi iş yapan sağlam usta yetkili serviste çalışmıyor zaten. Kendi özel servisini açıyor. İstanbuldakiler Tem Oto gibi bir imkanları olduğu için kesinlikle çok şanslılar. Ben bile Kocaelinden kalkıp gittim, ağır bakımlarda yine gitmeyi düşünüyorum.
2018 Corolla 1.6 Life Manuel Benzin/LPG - Atiker Grand

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6192 : Ağustos 04, 2021, 16:22:42 »
Şu kitapçıkla ilgili aklıma takılan bir şey var;yağ ile olan bilgiler her ülke için aynı mı yoksa coğrafyaya göre farklılık mı içeriyor.Mesela atıyorum Abd,Rusya vs daki kitapçıklar da da aynı yağ mı tavsiye ediliyor.çeviri anlamında soruyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6193 : Ağustos 04, 2021, 23:47:00 »
Şu kitapçıkla ilgili aklıma takılan bir şey var;yağ ile olan bilgiler her ülke için aynı mı yoksa coğrafyaya göre farklılık mı içeriyor.Mesela atıyorum Abd,Rusya vs daki kitapçıklar da da aynı yağ mı tavsiye ediliyor.çeviri anlamında soruyorum.

Abi zaten 2. numara çevre koşullarından bağımsızdır. Motor yağının segman cidarındaki sıcaklığı 200 derecelere çıkabilir. Dış ortam sıcaklığından çok daha yüksek bir sıcaklık olduğundan 2. rakam segman kalınlığına bağlı.
İlk rakam da soğuk iklimde akışkanlığı daha yüksek bir yağ kullanmak gerekir yani daha düşük rakamlı.
Motor yeni teknoloji ve toleranslar çok düşük olduğundan motoru üreten mühendisin kitapçığa yazdığını dinlemekte fayda var.

Eskiden yetkili servisler 10w-40 Türkiye şartları için en uygun derlerken, ABD'de 5w-30 öneriliyordu. ABD'de 0w-20'ye geçtiler hatta 0w-16'ya, ama bizim yetkili servisler hala 5w-30 da takılı kaldı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6194 : Ağustos 05, 2021, 00:13:05 »
Aslında 5W30 E120 VVT nin yağıdır ama yetkili servisler o araçlara 10W40 yağı koydular,E120 üzerinden 3 nesil geçti hala 5W30 dan devam ediyorlar,geçenlerde bir arkadaşa aracının (araç 2020 1.6 motor) yağı 0W20, 5W30 kullanma diyorum sen yetkili servisten dahamı iyi biliyorsun diyor,böyle düşünenler olduğu sürece daha servisler çok kullanır 5W30 yağı.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '05
  • 186 kere teşekkür etti
  • 250 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6195 : Ağustos 05, 2021, 01:30:07 »
6 Senelik e120 kullanıcısı olarak bu araçlara 5w30 koyan bir insana rastlamadım henüz. Gerek sanayideki ustalar olsun gerek Yetkili servis olsun 10w40'tan başka bir şey koymuyorlar. Ben en sonunda 10w40'ı bırakıp Motul 5w40'a geçtim. Araç hem lpg'li hemde km'si yüksek. Tem Toyota'nın da tavsiyesi bu yönde idi. Ama anladım ki bu ülkede insanlar yeniliğe çok kapalı. Arabayı 10w40'tan 5w40'a geçirene kadar neler neler dinledim. Motor kitlenir, öyle olur böyle olur. Sorsan 10w ile 5w arasında ki farkı anlatamayacak insanlar hikaye anlatıp duruyor bu ülkede. Kitapçık ne diyorsa onu koymakta fayda var. Ne servis ne sanayi ikisi de kendi bildiğini okuyor.
Toyota Corolla 2002 1.4 Terra e120 Sedan (2015—)
Toyota Corolla 2005 1.6 Sol Hb (2024——)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 419 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6196 : Ağustos 05, 2021, 10:51:50 »
6 Senelik e120 kullanıcısı olarak bu araçlara 5w30 koyan bir insana rastlamadım henüz. Gerek sanayideki ustalar olsun gerek Yetkili servis olsun 10w40'tan başka bir şey koymuyorlar. Ben en sonunda 10w40'ı bırakıp Motul 5w40'a geçtim. Araç hem lpg'li hemde km'si yüksek. Tem Toyota'nın da tavsiyesi bu yönde idi. Ama anladım ki bu ülkede insanlar yeniliğe çok kapalı. Arabayı 10w40'tan 5w40'a geçirene kadar neler neler dinledim. Motor kitlenir, öyle olur böyle olur. Sorsan 10w ile 5w arasında ki farkı anlatamayacak insanlar hikaye anlatıp duruyor bu ülkede. Kitapçık ne diyorsa onu koymakta fayda var. Ne servis ne sanayi ikisi de kendi bildiğini okuyor.
Sanayideki ustaların 10W40 koyması gayet normal,yetkili servis neyi kullanırsa sanayideki ustada onu kullanır,ben zamanında 20W50 kullanan Şahin'e 10W30 kullanmıştım usta kendisi koymuştu.
TOYOTA CORONA 3S FE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 33 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6197 : Ağustos 05, 2021, 14:04:50 »
Motul 5w30 eco lite aldım. API SP ve ILSAC GF-6A yazıyor. Önceden API SN ve ILSAC GF5 yazıyordu. Bunlar yeni nesil mi oluyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 93000
  • Model Yılı: '12
  • 563 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6198 : Ağustos 05, 2021, 15:17:57 »
Abi zaten 2. numara çevre koşullarından bağımsızdır. Motor yağının segman cidarındaki sıcaklığı 200 derecelere çıkabilir. Dış ortam sıcaklığından çok daha yüksek bir sıcaklık olduğundan 2. rakam segman kalınlığına bağlı.
İlk rakam da soğuk iklimde akışkanlığı daha yüksek bir yağ kullanmak gerekir yani daha düşük rakamlı.
Motor yeni teknoloji ve toleranslar çok düşük olduğundan motoru üreten mühendisin kitapçığa yazdığını dinlemekte fayda var.

Eskiden yetkili servisler 10w-40 Türkiye şartları için en uygun derlerken, ABD'de 5w-30 öneriliyordu. ABD'de 0w-20'ye geçtiler hatta 0w-16'ya, ama bizim yetkili servisler hala 5w-30 da takılı kaldı.
Teşekkürler Mutlu.Artık bir sonraki araç aldığımızda takip ederim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 33 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6199 : Ağustos 05, 2021, 18:01:31 »
Motul 5w30 eco lite aldım. API SP ve ILSAC GF-6A yazıyor. Önceden API SN ve ILSAC GF5 yazıyordu. Bunlar yeni nesil mi oluyor?
Bir de benim önceki kutu 5 litrelikti. 0.8 L var kutuda. Tem OTO'dan 4 litrelik aldım. Motor 4.2 L yağ aldığı için eski kutuyu ekleyip sonra yenisini koydam bir problem olur mu acaba. Sertifikaları değişmiş o yüzden soruyorum. Teşekkür ederim.