Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799412 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 84000
  • Model Yılı: '07
  • 425 kere teşekkür etti
  • 307 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #5960 : Aralık 29, 2020, 22:09:27 »
Herkese iyi akşamlar.
Uzun süreli otomobilsiz dönemden sonra zaten ailemizde olan sıfır aldığımız 2005 corolla 1.6 vvti manuel araç şu an bende. Km 85000 ve lpg hiç kullanılmadı. Bu güne kadar hep mobil 10w 40 yağ kullanıldı. Önceki 2012 d4d Auris aracında mobil 1 5w 30 esp yağ kullanıyordum ve memnundum. 10w40 dan 5w30'a geçmem uygun olurmu yoksa motorun alıştığı yağdan devam mı edeyim. Teşekkürler.

bende 2007 si var (e12 kasa) 85000 km de lpg yok. gecen marta kadar hep 10/40 kullanıyordum. servise söyledim 5/30 olur mu diye. km az konulabilir dediler ve 5/30 koydum.
E 12 corolla2007
Xp9 yaris2 2007

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #5960 : Aralık 29, 2020, 22:09:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Model Yılı: '20
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5961 : Aralık 29, 2020, 23:05:33 »
iki tane 0w20 yağın karşılaştırması. mobil gerçekten de en iyi marka olduğunu her alanda gösteriyor. en yakın rakibi liqui moly'i de geçiyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5962 : Aralık 29, 2020, 23:47:00 »
iki tane 0w20 yağın karşılaştırması. mobil gerçekten de en iyi marka olduğunu her alanda gösteriyor. en yakın rakibi liqui moly'i de geçiyor

Bana da gerçekten ne kadar iki yüzlü bir marka olduğunu gösteriyor, karşılaştırmadaki Mobil 1 ürününü ülkemizde bulamazsınız ama karşılaştırmadaki Liqui Moly ürününü Amerika'dan, Çin'e kadar Liqui Moly satılan her yerde bulabilirsiniz :)

Ülkemizde ve Avrupada satılan Mobil 1 0W20 teknik verileri,

https://www.mobil.com/en-gb/passenger-vehicle-lube/pds/eu-xx-mobil-1-0w20

Karşılaştırmadaki Mobil 1 0w20 teknik verileri,

https://www.mobil.com/en-cn/passenger-vehicle-lube/pds/ap-zh-mobil-1-annual-protection-0w20

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5963 : Aralık 30, 2020, 00:53:19 »
@Ufuk Sönmez (16363) mobil savunucusu değilim ama farkı üretim bölgelerinde farklı değerlerin çıkması gayet normal. liqui moly kötü demiyoruz. yağların çoğu iyi. ama bence mobil hep 1 adım önde gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5964 : Aralık 30, 2020, 01:31:06 »
@Ufuk Sönmez (16363) mobil savunucusu değilim ama farkı üretim bölgelerinde farklı değerlerin çıkması gayet normal. liqui moly kötü demiyoruz. yağların çoğu iyi. ama bence mobil hep 1 adım önde gibi

Ben de Mobil 1 düşmanı değilim, Liqui Moly sempatizanı da değilim, ancak benim bir markaya  "hep bir adım önde" diyebilmem için önce yaşadığım ülkede önde olan modeline erişebilir ve rekabetçi bir fiyata sahip olabilmem gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5965 : Aralık 30, 2020, 03:10:52 »
Motul'den örnek verecek olursak X-Clean EFE, X-MAX,ECO-LİTE,ECO-NERGY, Synergie+,X-CESS,X-CLEAN+,X-POWER,2100 POWER,SPECİFİC,300V gibi bir çok markalar için ayrı ayrı ar-ge çalışması yaparak markası altında bir çok modeli bulunmakta Liqui Moly'de öyle. Ama Mobil 1 ESP 5W30'a bakarsak hem API SN ILSAC GF5 Onaylı hemde API SN ACEA C2 C3 Onaylı :) bu küçük örnekten bile kimin müşteri menmuniyeti odaklı çalışıp kimin kar odaklı çalıştığı belli ediyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5966 : Aralık 30, 2020, 09:41:52 »
Ama Mobil 1 ESP 5W30'a bakarsak hem API SN ILSAC GF5 Onaylı hemde API SN ACEA C2 C3 Onaylı :) bu küçük örnekten bile kimin müşteri menmuniyeti odaklı çalışıp kimin kar odaklı çalıştığı belli ediyor :)

Bu yoruma göre mobil karşılağı spekleri kafadan atıyor anlamı çıkar ama.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5967 : Aralık 30, 2020, 12:35:20 »
Bu yoruma göre mobil karşılağı spekleri kafadan atıyor anlamı çıkar ama.

Kafadan atmıyordur muhakkak ancak kelime oyunları yapmadığı anlamına da gelmez :)

Sürekli geliştirildiği iddiası ile seri ismini tutturdukları ürünün spesifikasyon ve onaylarını manipüle ediyorlar, aynı işi New Life 0W40'ı FS 0W40'a çevirerek yaptılar.

2016 yılı ESP Formula 5W30 onaylar ve spesifikasyonu

2020 ESP 5w30 spesifikasyonu,

2020 onayları, ne yani? VW'e göre 504 00 ve 507 00 onayı var da, Exxon Mobil'e göre yok mu? :)

New Life 0w40 Onay ve Spesifikasyonları,

FS 0w40 Onay ve Spesifikasyonları,

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5968 : Aralık 30, 2020, 23:18:08 »
toyota'nın sitesinde kendi yağını açıklamış. 0w20 için

-----------Düşük Sürtünmeli Motor Yağı SAE 0w-20 Formula xs
Toyota SAE 0w-20 motor yağı hibrit motorlar ve diğer yakıt verimli motorda kullanılabilmektedir. Sentetik formülü sayesinde motor aşınmasını önlerken, yakıt ekonomisini de sağlamaktadır. Düşük viskozitesi sayesinde sık dur kalklarda kritik motor parçalarının korunmasını sağlar.
ACEA:SM/SL  API: GF-4-----------

https://www.toyota.com.tr/satis-sonrasi/servis-bakim-mekanik/orijinal-yaglar.json

toyota'nın kendi yağı mevcut hibrit motorlarlu arabaların kitapçığındaki kriterleri bile karşılamıyor. sl/sl veya gf4 tarihte kaldı. 0w16 için gf-6b istiyorsun ama kendin gf4 öneriyorsun :) dolayısıyla marka olarak bildiğimiz yağların hepsi motor için oldukça iyi yağlardır kanısına varabiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5969 : Aralık 31, 2020, 00:12:44 »
toyota'nın sitesinde kendi yağını açıklamış. 0w20 için

-----------Düşük Sürtünmeli Motor Yağı SAE 0w-20 Formula xs
Toyota SAE 0w-20 motor yağı hibrit motorlar ve diğer yakıt verimli motorda kullanılabilmektedir. Sentetik formülü sayesinde motor aşınmasını önlerken, yakıt ekonomisini de sağlamaktadır. Düşük viskozitesi sayesinde sık dur kalklarda kritik motor parçalarının korunmasını sağlar.
ACEA:SM/SL  API: GF-4-----------

https://www.toyota.com.tr/satis-sonrasi/servis-bakim-mekanik/orijinal-yaglar.json

toyota'nın kendi yağı mevcut hibrit motorlarlu arabaların kitapçığındaki kriterleri bile karşılamıyor. sl/sl veya gf4 tarihte kaldı. 0w16 için gf-6b istiyorsun ama kendin gf4 öneriyorsun :) dolayısıyla marka olarak bildiğimiz yağların hepsi motor için oldukça iyi yağlardır kanısına varabiliriz.

Formula xs 0w20 2007 yılında çıktı, 2010 yılında yenilendi, 2012 yılında yerini ilsac gf5 destekli modele bıraktı, kısacası linkteki bilgi eski :)

O yıllarda biz "bu araçların dolum yağı 0w20, ekonomi, performans ve uzun ömür için ilsac gf5 0w20 kullanın" diye sayfalarca yazı yazarken birileri "wd40 koyarım daha iyi" yazmıştı, hatta birileri "Toyota'ya yazacağım kullanıcı el kitabını değiştirsinler" gibi bir şeyler yazmıştı :D epey bir süre önce 0w16 kullanacağımız günler gelecek, sonrasında da 0w8 yazmışlığım da vardı, hey gidi günler :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5970 : Aralık 31, 2020, 01:06:52 »
Formula xs 0w20 2007 yılında çıktı, 2010 yılında yenilendi, 2012 yılında yerini ilsac gf5 destekli modele bıraktı, kısacası linkteki bilgi eski :)

O yıllarda biz "bu araçların dolum yağı 0w20, ekonomi, performans ve uzun ömür için ilsac gf5 0w20 kullanın" diye sayfalarca yazı yazarken birileri "wd40 koyarım daha iyi" yazmıştı, hatta birileri "Toyota'ya yazacağım kullanıcı el kitabını değiştirsinler" gibi bir şeyler yazmıştı :D epey bir süre önce 0w16 kullanacağımız günler gelecek, sonrasında da 0w8 yazmışlığım da vardı, hey gidi günler :)

Eneos yöneticileri biz araçlarımıza 0w8 koymaya başladık dedi zaten. 0w16’yı uzun zamandır kullanıyoruz diyor. Mesela ben 0w16 kullanmakta tereddütte kalıyorum. Evet yağlama süresi kısa ama bu sefer hths oranı da düşüyor. Gf-6b diyorki hths 2,3 üstünde olacak. 0w20’lerde bu değer 2,6 üstü. 5w30’larda çoğu markada 3,5 üstü. Ekonomi yapacağız diye sorun olmasın?

0w16 için erken ısınma deniyor mesela. Bir şey neden ısınır? Yanma ve sürtünmeden. Yanmayı geçelim. Silindir içi olay. Erken ısınma için sürtünmenin fazla olması lazım. Burada da bir tezat var anlamış değilim. Eğer ince yağ sürtünmeyi erken yağlayarak azaltıyorsa neden erken ısınma vaadediyor?

Yeni toyota genuine 0w16 api sn spekli. Kitapçıkta ise fazlasını istiyor. Sn plus (rc) olsun diyor ama :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5971 : Aralık 31, 2020, 02:14:31 »
Eneos yöneticileri biz araçlarımıza 0w8 koymaya başladık dedi zaten. 0w16’yı uzun zamandır kullanıyoruz diyor. Mesela ben 0w16 kullanmakta tereddütte kalıyorum. Evet yağlama süresi kısa ama bu sefer hths oranı da düşüyor. Gf-6b diyorki hths 2,3 üstünde olacak. 0w20’lerde bu değer 2,6 üstü. 5w30’larda çoğu markada 3,5 üstü. Ekonomi yapacağız diye sorun olmasın?

0w16 için erken ısınma deniyor mesela. Bir şey neden ısınır? Yanma ve sürtünmeden. Yanmayı geçelim. Silindir içi olay. Erken ısınma için sürtünmenin fazla olması lazım. Burada da bir tezat var anlamış değilim. Eğer ince yağ sürtünmeyi erken yağlayarak azaltıyorsa neden erken ısınma vaadediyor?

Yeni toyota genuine 0w16 api sn spekli. Kitapçıkta ise fazlasını istiyor. Sn plus (rc) olsun diyor ama :)

Bahsettiğiniz sorunun cevabını yaklaşık 3 yıl önce de vermiştim, aşağıda okuyabilirsiniz, motor yağının çalışma ısısına erken ulaşması istenen bir durumdur, yağ ısısının stabil kalması da bir o kadar önemli, bu kadar hızlı ısıl değişim sonucu moleküllerin stabilitesini sağlamak da yağın baz yağ kalitesi, baz yağ miktarı ve katkılarına, kısacası kalitesine bağlı bir konu.

Api sn ve sn+ arasındaki temel fark ön ateşleme sonucu hızlı ısıl yük dayanımıdır ki, ön ateşleme düşük devirde gerçekleştirildiği için aslında uçurum bir dayanım farkı söz konusu değildir ancak fark olduğundan ve bunun bir şekilde belirtilmesi gerektiğinden dolayı sn+ olarak adlandırılmıştır, bu konunun asıl uçurum olan miktarı api sp standartlarındadır, Mazda hcci gibi yüksek kompresyonlu ve gdi motorların bu tip spesifikasyonlara hayati ihtiyacı söz konusu zira.

RC (Resource Conserving) onayı ilsac gf4 standartı ile gündeme gelen bir konu, api sn+ ile (ani ısınma ve soğurma nedeni ile) tam olarak anlam kazanmış bir kavram, yağın kullanım süresince baz spesifikasyonunu daha uzun süre muhafaza ettiğini belirten bir onay, yağ değişim periyodu 9000 mile belirtilen aracın yağını 10.000km'de değiştiriyorsanız bununda pek önemi kalmıyor ancak sadece süreç değil (özellikle hybrid araçlar için) kullanım koşullarının da etken olduğunu düşünen taraftayım

Atladığınız nokta akışkanlık direnci düşük sıvıların ısı transfer hızınında aynı oranda yüksek olduğu.Sıvının kullanıldığı mekanizmada soğutmaya yönelik ekipman mevcut ise, akışkanlık direnci düşük sıvının ısı transferi daha hızlı olacağından, sıvının daha az ısınma/soğuma döngüsü geçireceğinden dolayı etkisini daha uzun koruyabileceğini de unutmamak gerekli.

Bu açıdan değerlendirildiğinde sıvıların ısıl transfer değerleri önem kazanır, yüksek viskoziteli yağlar ile yüksek koruma sağlanacağı düşünülürken, bu yağların soğuma direnci ve ısıl koşullar altındaki koruma özellikleri sorgulanmamaktadır.

Kullandığımız araçlarda yağ soğutması için mekanizmalar mevcut, mevcut olmayanlarda da bu görevi karter üstleniyor,bu durumda en önemli nokta yanma odası sıcaklığı haline geliyor, yanma odası sıcaklığını değiştirici bir etken söz konusu değil ise düşük viskoziteli yağın, standartları ve özellikleri dahilinde koruma sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5972 : Aralık 31, 2020, 09:30:14 »
Peki @Ufuk Sönmez (16363)  bey; aracım daha yeni. Garantisi kendinden 2025’e kadar devam ediyor. +2 sene uzatma hakkım var. Mecburen yetkili servise gidiyoruz. Serviste ilk yağ değişiminde hybrid corolla’ya castrol 0w20 start stop yağ koyuldu. Spekleri api sn, gf5. 0w16 koymuyorlar. Bir sonraki değişimde yağı kendim götürmeyi düşünüyorum. Yağlara baktığımda birkaç seçeneğim var.

Kitapçıkta yazanlar bu:
0w16 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)
0w20 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)

Benim baktığım yağlar ise bu:
-Liqui moly special tec 0w20 (api sp, gf6a) veya 0w16 (api sp, gf-6b)
-Motul hybrid 0w20 (api sn-rc, gf5), 0w16 (api sn)
-Mobil 1 0w20 (api sn, sn+, sn-rc, sn+rc, sp-rc, gf5, gf-6a)
-Castrol magnetec 0w20 start stop (api sn, gf5)
-Eneos 0w20 ve 0w16 (api sn, sn+, gf5)
-Ravenol 0w16(api sp-rc, api sn+, gf6b)
 0w20
(dfe(api sn+, sp(rc), ilsac gf6a)
ecs(sn(rc), acea c5, iisac gf5)
efs(sn+(rc), acea c5, ilsac gf5)

Ravenol’da düşük sıcaklıkta pompalama viskozite değerini de gösteriyor ayrıca. Sizler gerçekten ne öneriyorsunuz? Bu arabalar bir zaman sonra size gelmeye de başlayacak. 1.8 atkinson motorlarda erken ateşleme var mı bilmiyorum ama istanbul’da motorun ısınması için yarım saatten fazla kullanmak gerekiyor. Yani motor sıcaklığı çoğunlukla 60 derecelerde sürüyoruz arabayı. Sp spek daha çok küçük hacimli turbo motorlardaki şiddetli vuruntu olayı için anladığım kadarıyla. Bizim de o kritere bakmamıza gerek var mı? Ben daha çok düşük sıcaklıkta çalışan motordan çıkacak çamur tortu denilen yağ birikintisinden çekiniyorum. Artı aşınma tabi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5973 : Aralık 31, 2020, 13:46:51 »
Peki @Ufuk Sönmez (16363)  bey; aracım daha yeni. Garantisi kendinden 2025’e kadar devam ediyor. +2 sene uzatma hakkım var. Mecburen yetkili servise gidiyoruz. Serviste ilk yağ değişiminde hybrid corolla’ya castrol 0w20 start stop yağ koyuldu. Spekleri api sn, gf5. 0w16 koymuyorlar. Bir sonraki değişimde yağı kendim götürmeyi düşünüyorum. Yağlara baktığımda birkaç seçeneğim var.

Kitapçıkta yazanlar bu:
0w16 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)
0w20 için api sn(rc) veya Api sn+(rc)

Benim baktığım yağlar ise bu:
-Liqui moly special tec 0w20 (api sp, gf6a) veya 0w16 (api sp, gf-6b)
-Motul hybrid 0w20 (api sn-rc, gf5), 0w16 (api sn)
-Mobil 1 0w20 (api sn, sn+, sn-rc, sn+rc, sp-rc, gf5, gf-6a)
-Castrol magnetec 0w20 start stop (api sn, gf5)
-Eneos 0w20 ve 0w16 (api sn, sn+, gf5)
-Ravenol 0w16(api sp-rc, api sn+, gf6b)
 0w20
(dfe(api sn+, sp(rc), ilsac gf6a)
ecs(sn(rc), acea c5, iisac gf5)
efs(sn+(rc), acea c5, ilsac gf5)

Ravenol’da düşük sıcaklıkta pompalama viskozite değerini de gösteriyor ayrıca. Sizler gerçekten ne öneriyorsunuz? Bu arabalar bir zaman sonra size gelmeye de başlayacak. 1.8 atkinson motorlarda erken ateşleme var mı bilmiyorum ama istanbul’da motorun ısınması için yarım saatten fazla kullanmak gerekiyor. Yani motor sıcaklığı çoğunlukla 60 derecelerde sürüyoruz arabayı. Sp spek daha çok küçük hacimli turbo motorlardaki şiddetli vuruntu olayı için anladığım kadarıyla. Bizim de o kritere bakmamıza gerek var mı? Ben daha çok düşük sıcaklıkta çalışan motordan çıkacak çamur tortu denilen yağ birikintisinden çekiniyorum. Artı aşınma tabi

Şu an için benim fikrim Liqui Moly Special Tec AA 0W16'dan yana, bu arada Motul Hybrid 0W16 tds incelendiğinde aslında ILSAC GF6b standartlarını desteklediğini ancak tahminimce henüz onay alamadıklarını düşünüyorum, ancak ülkemizde şu an sadece 1 litrelik ambalaj ile satıldığını düşünürsek yine en mantıklı seçim Liqui Moly Special Tec AA 0W16 gibi görünüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5974 : Aralık 31, 2020, 16:09:40 »
Cevaplarınız için teşekkürler @Ufuk Sönmez (16363)  bey.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 228000
  • Model Yılı: '00
  • 45 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5975 : Ocak 01, 2021, 01:39:36 »
Şu an için benim fikrim Liqui Moly Special Tec AA 0W16'dan yana, bu arada Motul Hybrid 0W16 tds incelendiğinde aslında ILSAC GF6b standartlarını desteklediğini ancak tahminimce henüz onay alamadıklarını düşünüyorum, ancak ülkemizde şu an sadece 1 litrelik ambalaj ile satıldığını düşünürsek yine en mantıklı seçim Liqui Moly Special Tec AA 0W16 gibi görünüyor.

Ufuk BEy konuyla doğrudan alakası yok sizin görüşünüzü merak ediyorum . 2000 model 1.6 4afe motorlu coralla aracım için sizce en iyi 10w40 motor yağı hangisidir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5976 : Ocak 01, 2021, 01:44:14 »
Ufuk BEy konuyla doğrudan alakası yok sizin görüşünüzü merak ediyorum . 2000 model 1.6 4afe motorlu coralla aracım için sizce en iyi 10w40 motor yağı hangisidir?

300V Chrono 10W40

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 45 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5977 : Ocak 01, 2021, 01:50:54 »
300V Chrono 10W40
Çok teşekkürler Ufuk Bey. Size zahmet  ulaşılabilir, biraz daha uygun bir yağ tavsiyesi alabilir miyim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #5978 : Ocak 01, 2021, 01:57:56 »
Çok teşekkürler Ufuk Bey. Size zahmet  ulaşılabilir, biraz daha uygun bir yağ tavsiyesi alabilir miyim?

Rica ederim, siz "en iyi" yazınca bende fiyat gözetmeksizin en iyisini önerdim, fiyat/performans ürünü isterseniz liqui moly super leichtlauf 10w40 (mos2 olmayan).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 45 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5979 : Ocak 01, 2021, 02:03:03 »
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler...