Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799413 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #5920 : Ekim 24, 2020, 07:53:54 »
Bu konu hakkında forumda fazlasıyla konular ve mesajlar mevcut.
Aracınızın geçmişini bilmediğinizi belirttiğiniz için yağ değişim öncesinde Engine Flush kullanmanızı tavsiye ederim. Ardından API SN ILSAC GF5 Onayını karşılayan yağ kullanın.
Geçmişini bilmediğiniz den dolayı ve tahminen sürekli 5W30 Kullanılmıştır size üstteki onayları karşılayan 5W30 kullanmanızı tavsiye ederim.

Motul Eco-Lite 5W30
Liqui Moly Special Tec DX1 GEN2 5W30

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=1086.0

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #5920 : Ekim 24, 2020, 07:53:54 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '17
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5921 : Ekim 28, 2020, 00:24:05 »
23.10.2020 de Toyota Plaza Borovalı ya aracımın 40.000 km bakımı için gittim. Aracımı teslim ederken iş emri kabul formu hazırladılar. İş emri kabul formunda Toyota motor yağı Premium 5w30 yazıyordu. Daha önceki bakımlarda da bana motor yağı olarak orijinal motor yağı kullandıklarını belirtmişlerdi. Fakat iş teslim formunda motor yağı olarak maxima CX 5W 30 kullandıklarını farkettim. Tabi ödemeyi yapmıştım. Gerek Toyota markasına olan güvenim gerekse daha önceki bakımlarda da bana orjinal Toyota marka yağ kullandıklarını söyledikleri için Böyle bir kandırmaca olacağı aklıma gelmedi. Daha sonrasında servisin İnstagram sayfasına yazdım bu mağduriyetimi. Beni servisten bir hanım aradı. Petrol ofisi nin yağını kullandıklarını kabul etti fakat iş emri talep formu ile iş emri teslim formundaki yağların neden farklı olduğunu açıklayamadı. Üstüne beni inatlık etmekle suçladı. İnatlık edip anlamadığımı anlamak istemediğimi söyledi . Belki maddi mağduriyetim 200 TL olsa da ( aynı yağ piyasada 150 TL ye satılırken servis 345 TL yazmış) kendimi kandırılmış ve dolandırılmis hissediyorum. Maalesef kaldırıldığım ile kaldım

Not: daha önceki sorun ile alakalı açmış olduğum konuyu admin kapatmış sanırım . Bulamıyorum! Kapatıldıysa neden kapatıldı bilgisi olan var mi
2012 Honda Civic FB7 Elegance Manuel LPG
2017 Toyota Corolla Advance Multidrive S LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5922 : Ekim 28, 2020, 04:07:25 »
23.10.2020 de Toyota Plaza Borovalı ya aracımın 40.000 km bakımı için gittim. Aracımı teslim ederken iş emri kabul formu hazırladılar. İş emri kabul formunda Toyota motor yağı Premium 5w30 yazıyordu. Daha önceki bakımlarda da bana motor yağı olarak orijinal motor yağı kullandıklarını belirtmişlerdi. Fakat iş teslim formunda motor yağı olarak maxima CX 5W 30 kullandıklarını farkettim. Tabi ödemeyi yapmıştım. Gerek Toyota markasına olan güvenim gerekse daha önceki bakımlarda da bana orjinal Toyota marka yağ kullandıklarını söyledikleri için Böyle bir kandırmaca olacağı aklıma gelmedi. Daha sonrasında servisin İnstagram sayfasına yazdım bu mağduriyetimi. Beni servisten bir hanım aradı. Petrol ofisi nin yağını kullandıklarını kabul etti fakat iş emri talep formu ile iş emri teslim formundaki yağların neden farklı olduğunu açıklayamadı. Üstüne beni inatlık etmekle suçladı. İnatlık edip anlamadığımı anlamak istemediğimi söyledi . Belki maddi mağduriyetim 200 TL olsa da ( aynı yağ piyasada 150 TL ye satılırken servis 345 TL yazmış) kendimi kandırılmış ve dolandırılmis hissediyorum. Maalesef kaldırıldığım ile kaldım

Not: daha önceki sorun ile alakalı açmış olduğum konuyu admin kapatmış sanırım . Bulamıyorum! Kapatıldıysa neden kapatıldı bilgisi olan var mi
Konunuz kapatılmadı, forumumuz  da belirli konuların sabit konuları vardır oradan konuşulur ve fikir danışılır.
Orası ile birleştirildi.  !!!

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=118.1900

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '17
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5923 : Ekim 28, 2020, 08:04:05 »
Konunuz kapatılmadı, forumumuz  da belirli konuların sabit konuları vardır oradan konuşulur ve fikir danışılır.
Orası ile birleştirildi.  !!!

https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=118.1900
:tamam:
2012 Honda Civic FB7 Elegance Manuel LPG
2017 Toyota Corolla Advance Multidrive S LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #5924 : Kasım 04, 2020, 22:37:24 »
Merhabalar

1996 model Toyota Corolla 1.6 XLI model araca sahibim. Benzinli LPG YOK. 50.000 km'de. Motor yağını değiştirmeyi dğüşünüyorum.

Aracın kitapçığından hangi yağın koyulması gerektiğine baktım ama anlamadım

Kitapçıktaki görüntü bu
https://store.donanimhaber.com/0b/0d/f1/0b0df159ec113e3a49678e24c0a49d13.jpg

Aracın en son yağ değişim kartını buldum 10w40 castrol koymuşlar. Bu yağ yarı sentetik ben ise tam senteteik yapğ koymak istiyorum.

Tam sentetik olarak ise Mobil 5w40 buldum. Bu yağı koymamda bir sakınca var mı?

Yoksa hiç riks almadan 10w40 koymaya devam mı edeyim

Çok kararsız kaldım yardımcı olursanız sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5925 : Kasım 04, 2020, 23:53:27 »
Merhabalar

1996 model Toyota Corolla 1.6 XLI model araca sahibim. Benzinli LPG YOK. 50.000 km'de. Motor yağını değiştirmeyi dğüşünüyorum.

Aracın kitapçığından hangi yağın koyulması gerektiğine baktım ama anlamadım

Kitapçıktaki görüntü bu
https://store.donanimhaber.com/0b/0d/f1/0b0df159ec113e3a49678e24c0a49d13.jpg

Aracın en son yağ değişim kartını buldum 10w40 castrol koymuşlar. Bu yağ yarı sentetik ben ise tam senteteik yapğ koymak istiyorum.

Tam sentetik olarak ise Mobil 5w40 buldum. Bu yağı koymamda bir sakınca var mı?

Yoksa hiç riks almadan 10w40 koymaya devam mı edeyim

Çok kararsız kaldım yardımcı olursanız sevinirim.

Motul X-Cess 5W40 öneririm bu arada aracınız bayağı düşük kmde maşallah.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '15
« Yanıtla #5926 : Kasım 10, 2020, 10:39:32 »
Merhaba Arkadaşlar,
2015 Corolla dizel otomatik sahibiyim. Aracımın bakım zamanı geldi. Castrol 5w30 yağ alacağım. Bir önceki bakımda özel bosch servisi castrol 5w30 A5 yağ kullanmıştı. Castrolün sitesinden baktığımda 5w30 C2 yi öneriyor. A5 ile C2 arasında fark var mı? Her ikisini de kullanabilir miyim? Vereceğiniz bilgilere göre A5 yada C2 alacağım. Şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5927 : Kasım 10, 2020, 16:18:44 »
Merhaba Arkadaşlar,
2015 Corolla dizel otomatik sahibiyim. Aracımın bakım zamanı geldi. Castrol 5w30 yağ alacağım. Bir önceki bakımda özel bosch servisi castrol 5w30 A5 yağ kullanmıştı. Castrolün sitesinden baktığımda 5w30 C2 yi öneriyor. A5 ile C2 arasında fark var mı? Her ikisini de kullanabilir miyim? Vereceğiniz bilgilere göre A5 yada C2 alacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
Daha önce kullanılan yağ sizin aracınıza uygun olan değil.
Sizin kullanmanız gereken API SN ACEA C2/C3 Onaylı yağlar
Motul X-Clean EFE 5W30
Liqui Moly Top Tec 4600 5W30
Eneos Premium Hyper  5W30

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 8000
  • Model Yılı: '18
  • 4 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5928 : Aralık 19, 2020, 14:06:15 »
geçenlerde 2018 1.6 corolla aracımın yağ bakımını yaptırdım. forumda daha önce 4.2 litre yağ kullanıldığını okuduğum için 5 litre yağ aldım.ancak araç 4 litresini kullandığımda yag seviyesi tam görünüyor. eksikliği zamanla mi belli eder yoksa bu şekilde sorun çıkarmadan devam mı eder? bundan sonraki yağ bakımından 4 litreden fazla almamak mı gerekir sizce

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 51 kere teşekkür etti
  • 152 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5929 : Aralık 19, 2020, 14:36:08 »
Motor tipine ve yağ değişimi sırasında filtrenin değişip değişmediğine göre kullanılan yağ miktarı değişkenlik gösteriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5930 : Aralık 19, 2020, 16:09:55 »
benimki 1ZRFAE olanı. 3.9 litre gosteriyor. peki filtreyle beraber 4.2 diyenler neye gore diyoar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5931 : Aralık 19, 2020, 16:52:30 »
benimki 1ZRFAE olanı. 3.9 litre gosteriyor. peki filtreyle beraber 4.2 diyenler neye gore diyoar

Yağ değişimi sırasında filtreyi de değiştirirseniz 4.2 lt yağ koymanız gerek, doğru diyorlar. Tabloda öyle söylüyor. Yağ değişimi sırasında yağ filtresini değişmezseniz 300 ml filtre haznesinde kalacağı için 3,9 lt koymanız gerekli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5932 : Aralık 19, 2020, 18:43:16 »
hocam filtre de değişti.ona ragmen 4 litre ile yağ çubuğunda seviye tam görünüyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 51 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5933 : Aralık 19, 2020, 19:27:56 »
hocam filtre de değişti.ona ragmen 4 litre ile yağ çubuğunda seviye tam görünüyor
Belki yağ tam boşalmamıştır, ölçüm yaptığınız yer düz değildir vs.. Yağ tam gözüküyorsa sıkıntı yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5934 : Aralık 19, 2020, 21:07:14 »
Kitapçığı dikkatlice aslında okursanız neden " neye göre " dediklerini anlarsınız.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 19, 2020, 21:08:30
Belki yağ tam boşalmamıştır, ölçüm yaptığınız yer düz değildir vs.. Yağ tam gözüküyorsa sıkıntı yok.
Üzgünüm ki, günümüz ustalar aracın motor sıcaklığı düşmeden yağ boşaltmaya başlıyorlar ve karterin tam boşalmasını beklemiyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 215 kere teşekkür etti
  • 1349 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5935 : Aralık 19, 2020, 21:33:51 »
Ustalar sanki bir yere yetişecekmiş gibi eski yağ tam süzülmeden,hala ince ince akmaya devam ederken tapayı kapatıyorlar,200 ml fark oradan kaynaklanmıştır,yoksa teknik olarak filtresiz 3.9,yağ filtresi ile beraber 4.2 litre.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5936 : Aralık 19, 2020, 21:38:57 »
Ustalar sanki bir yere yetişecekmiş gibi eski yağ tam süzülmeden,hala ince ince akmaya devam ederken tapayı kapatıyorlar,200 ml fark oradan kaynaklanmıştır,yoksa teknik olarak filtresiz 3.9,yağ filtresi ile beraber 4.2 litre.
Aslında bu tip insanlar benim gözümde "usta" lakabını bile hak etmiyor abi, dükkan sahibi diyorum genellikle.
Sadece kafası para almaya çalışır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5937 : Aralık 21, 2020, 07:40:30 »
Kitapçığı dikkatlice aslında okursanız neden " neye göre " dediklerini anlarsınız.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 19, 2020, 21:08:30
Üzgünüm ki, günümüz ustalar aracın motor sıcaklığı düşmeden yağ boşaltmaya başlıyorlar ve karterin tam boşalmasını beklemiyorlar.
Anıl bey aradığım cevabın motor sıcaklığı düşmeden ve yağ tam boşalmadan ustanın karter tapasını kapatması olduğunu gördüm. bu bilgi kitapçığı dikkatlice okuyunca değil, tecrübe sahiplerine danışınca öğreniliyor gibi sanki. yanlışsam duzeltin. saygılar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5938 : Aralık 21, 2020, 08:32:06 »
Anıl bey aradığım cevabın motor sıcaklığı düşmeden ve yağ tam boşalmadan ustanın karter tapasını kapatması olduğunu gördüm. bu bilgi kitapçığı dikkatlice okuyunca değil, tecrübe sahiplerine danışınca öğreniliyor gibi sanki. yanlışsam duzeltin. saygılar
Evet doğrudur malesef günümüzdeki ustalar motorun tam anlamıyla soğumadan ve kartelden süzülmeden yağ değişimi yapanlar var.
Tam suzulme bitmeden yapılan değişimlerde içinde eski yag kaldığı için malesef yeni yağa zarar verebilmesi mümkün.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 234500
  • Model Yılı: '06
  • 5 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5939 : Aralık 26, 2020, 09:39:02 »
Merhaba arkadaşlar, 2006 model 240 bin km de, 1.4 d4d Yaris aracıma Castrol magnatec 5-30 yağ koyduk ama 5 bin km de 700 gr civarı yağ eksiltti, motorda duman atma yağ kaçağı vs yok, daha önce ki Corolla dizel aracımda mobil esp 5-30  kullandığım da bu kadar eksiltmiyordu onun km si 175 bindi, sonraki yağ degisiminde 0-40 yada 5-40 yağ kullanmam aracım için uygun mudur
06 1. 4 D-4D MMT,  Yaris