Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799406 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 5500
  • Model Yılı: '18
  • 38 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #5680 : Ocak 05, 2020, 16:08:07 »
Merhaba servise ikinci bakıma giderken yağı kendim götürmek istiyorum,lpg yi dışarıda taktırdığım için,0w20 almayı düşünüyorum kullanan arkadaşlar varsa yorum yazarlarsa,şimdilik 0w20 kullanmayı düşünüyorum,ilk bakımda 5w30 koymuş servis.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #5680 : Ocak 05, 2020, 16:08:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '21
  • 763 kere teşekkür etti
  • 798 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5681 : Ocak 05, 2020, 16:10:21 »
Merhaba servise ikinci bakıma giderken yağı kendim götürmek istiyorum,lpg yi dışarıda taktırdığım için,0w20 almayı düşünüyorum kullanan arkadaşlar varsa yorum yazarlarsa,şimdilik 0w20 kullanmayı düşünüyorum,ilk bakımda 5w30 koymuş servis.
Aracınız kaç model kilometresi nedir ?
Eğer LPG montajı yapılacaksa 0W40 kullanmanızda yarar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 38 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5682 : Ocak 05, 2020, 18:31:04 »
2018 advance multidrive s 17000km de lpg takıldı 5000km oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 44000
  • Model Yılı: '16
  • 10 kere teşekkür etti
  • 66 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5683 : Ocak 05, 2020, 19:19:29 »
Ben 0w40 kullanıyorum mobil 1 fs
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 38 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5684 : Ocak 05, 2020, 19:23:57 »
Ben 0w40 kullanıyorum mobil 1 fs
Teşekürler 0w20 yi eledim zaten havalar ısınınca ve lpg olunca motor iç ısısı artacak o yüzden 0w40 veya 5w30 yağ kullanacam :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5685 : Ocak 05, 2020, 19:43:15 »
Sicak biryerde yasiyorsaniz,, mardin urfa antalya izmir vs
Araci 3.000 devir ve uzerinde kullaniyorsaniz, agresif surus tarziniz varsa
5w30, 0w40 kullanabilirsiniz.
Sakin kullanirim 3.000 deviri gecmem 1.800 2.800 devirde kullanirim, ankara, samsun erzurum afyon gibi  yerde yasiyorsaniz 0w20 ye devam
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 38 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5686 : Ocak 05, 2020, 19:48:28 »
Sicak biryerde yasiyorsaniz,, mardin urfa antalya izmir vs
Araci 3.000 devir ve uzerinde kullaniyorsaniz, agresif surus tarziniz varsa
5w30, 0w40 kullanabilirsiniz.
Sakin kullanirim 3.000 deviri gecmem 1.800 2.800 devirde kullanirim, ankara, samsun erzurum afyon gibi  yerde yasiyorsaniz 0w20 ye devam
Ankaradayım ama güzergahım bol rampalı olduğu için 0w20 yi eledim  malum 3000 devri de geçiyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5687 : Ocak 05, 2020, 20:07:10 »
Araciniz daha yeni, 0w20 daha makul gibi, surekli mi 3000 devir uzeri bazi bazi mi.
 Eger hiz denemeleri yapiyorsaniz 5w30 dan asagi kullanmayin 5w30 5w40 5w50. 
   0w40  uymaz
    Para onemli degil diyorsaniz eneos sustina 0w50 alin.

5 yil urfada kaldim 5w30 kullandim, kastamnuya geldim 0w20 ye gectim. 3.000 deviri gormem. Sakin kullanirim.
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5688 : Ocak 05, 2020, 21:09:53 »
Merhabalar,
Motor yağ vizkozitesi hava durumuna göre değil motor teknoloji'sinin gereksimine + sonradan eklenen yapılan tadilatlara (LPG,CNG ) göre seçilir,sizünde araçta LPG olduğuna göre kullanmanız gereken vizkozite 0W20 veya 0W40 tır motor yağı ve filtresi gibi önemli parçaları form üyemiz tem oto ufuk sönmez beyden orjinal veya onun kadar kaliteli filtre Js Asakashi marka olarak alabilirsiniz internet üzerinden alınan yağlara ve diğer bakım onarım parçalarına pek itibar etmeyiniz.
Tem oto iletişim,
[attach=1]
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 38 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5689 : Ocak 05, 2020, 21:31:14 »
Teşekkür ederim arkadaşlar sürekli yüksek devir çevirmiyorum ama rampalarda araç kendi yükseltiyor devrini yazın da 0w 20 sade benzin olsa olabilirdi ama işin içinde LPG de olunca gözüm kesmiyor o yüzden 0w40 veya 5w30 tercih edecegim.İyi forumlar herkese kazasız belasız sürüşler dilerim 👍.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 36000
  • Model Yılı: '11
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5690 : Ocak 06, 2020, 11:14:56 »
Aracım 2011 yaris benzinli yarı otomatik 60.000kmde. Geçen sene bakımda ustanın tüm karşı çıkmalarına rağmen 0w20 kullanmıştım. Bu sene bira aceleye geldi ve yetkili serviste yaptırdım bakımı.  5w 40 koydular. Ve o günden beri aracın hem performansi düştü, hem de yakıt tüketimi arttı.  Ben kullanılan yağa bağlıyorum. Bu kadar etkisi olur mu yağın gerçekten?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 44000
  • Model Yılı: '16
  • 10 kere teşekkür etti
  • 66 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5691 : Ocak 06, 2020, 12:22:58 »
Aracım 2011 yaris benzinli yarı otomatik 60.000kmde. Geçen sene bakımda ustanın tüm karşı çıkmalarına rağmen 0w20 kullanmıştım. Bu sene bira aceleye geldi ve yetkili serviste yaptırdım bakımı.  5w 40 koydular. Ve o günden beri aracın hem performansi düştü, hem de yakıt tüketimi arttı.  Ben kullanılan yağa bağlıyorum. Bu kadar etkisi olur mu yağın gerçekten?
Olur Alper bey, 10w40 ile 0w40 arasında çok büyük fark yok ama onda bile seste çalışmada fark ediyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5692 : Ocak 06, 2020, 22:44:20 »
şimdi şöyle bi düşünün arabanıza en kötü , en ucuz yağı koyup gezseniz sorun çıkar mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5693 : Şubat 01, 2020, 23:32:54 »

Alıntı
[attach=1]
What is 0W16 Oil and How is It Different than 0W20?
You may have noticed that some Toyota and Honda four-cylinder vehicles require SAE viscosity 0W16 oil. But how does this oil affect engine performance compared to others?

You may have noticed that some Toyota and Honda four-cylinder vehicles require SAE viscosity 0W16 oil. The oils really stand out on a shelf because the last number is strange because it does not end in a five or zero. 0W16 oil has been around for almost two decades in Japan. It is an oil that is designed to increase engine efficiency and reduce engine warm-up time.

In the U.S., 0W16 oils were going to be part of the ILSAC GF-6 rollout as GF-6B oil. What is significant about GF-6B oils is that the specification will not be backward compatible because of the new viscosity grades. GF-6A lubricants being backward compatible means that GF-6A engine oils of the appropriate conventional viscosity grade are acceptable for use in cars whose owner’s manuals recommended previous GF categories (GF-1 through GF-5). GF-6B engine oils should only be used when recommended by the OEM (follow the owner’s manual). 0W8 is another planned viscosity that will be in the GF-6B category.

GF-6 oils have been delayed due to a debate over some of the test sequences and test engines. But, OEMs planned the implementation of new engine technology years in advance. OEMs like Honda and Toyota prepared for the rollout and availability of GF-6B oils many years ago. This is why you are seeing 0W16 oils before you will see GF-6 oils.

SN-Plus
Many 0W16 oils have a new donut certification mark on the bottle called API SN-PLUS and SN-PLUS Resource Conserving. On the bottle, you may also see OEM certifications for Honda and Toyota.

According to API, SN-PLUS are formulated to provide API SN performance and additional protection against low-speed pre-ignition for engines with direct injection and turbocharging. SN-PLUS oils can effectively lubricate engines calling for API SN, API SN with Resource Conserving or ILSAC GF-5.

[attach=2]
0W16 or 0W20?
The big question among shops is how can four points on the viscosity rating change the performance and longevity of the engine? This is data that is difficult to come by, much less evaluate.

The one indisputable document is the owner’s manual. For the 2018 Honda Fit, Honda recommends a 0W16 or 0W20 API-certified oil. For the 2018 Toyota Camry with the A25A-FKS 2.5L four-cylinder engine, it recommends 0W16 oil that meets API SN Resource Conserving standards. But, in the next paragraph, they state, “If 0W16 is not available, 0W20 oil may be used. However, it must be replaced with 0W16 at the next oil change.”

Both owner’s manuals and service information say that 0W16 is the best choice for fuel economy and cold-weather starting.

Is there an easy answer to the 0W16 or 0W20 argument? Yes, if you want to keep your customers happy, use 0W16 oil. Can you use 0W20? Both OEMs say it can be used in a pinch when 0W16 is not available.

0W16 oils were going to be part of the ILSAC GF-6 rollout as GF-6B oil. What is significant about GF-6B oils is that the specification will not be backward compatible because of the new viscosity grades.

The EPA’s Role
Whenever a vehicle’s fuel economy for the window sticker is validated by the EPA, the oil in the crankcase must be on the market and available to consumers. This prevents OEMs from using exotic lubricants for engine oil that could influence fuel economy.

With increasing fuel economy standards taking effect in 2025, both domestic and import automakers will be making the switch to 0W16 in the future, and then a switch to 0W8. According to some engineers and oil companies, the small reduction of four viscosity points can improve fuel economy by as much as 2%.

Is Heavier Better?
If you are concerned that lighter oils offer less protection, you have to realize that engines have changed. Most new engines feature an oil pump that can deal with these lighter-weight oils.

Variable displacement oil pumps can deliver the correct volume and pressure using lighter-weight oils and create less drag on the engine. These pumps are far more sophisticated and are often electronically controlled. Even if that does not change your mind, consider the variable valve timing actuators. If the oil is not the right viscosity, it can cause sluggish performance of the actuators that can cause codes and driveability problems.

https://www.tirereview.com/0w16-oil-different-0w20/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5694 : Şubat 02, 2020, 05:42:31 »
Merak ettiğim bir şey var. Viskozite seçiminde hava sıcaklığı veya kullanım tarzı rol oynuyor mu? Mesela kitapçığında 0w20 önerilen bir motoru ben yoğun tempoda üst devirlerde kullansam motoru olumsuz erkiler mi? Bugün yabancı bir kanalda yaklaşık 500-550 kw güç üreten turbo beslemeli bir bmw e36 projesinin ilk marş ve test sürüşünü izledim. Marşa basmadan önce motora mobil esp 5w30 doldurmaları dikkatimi çekti. Aynı projelerde ülkemizde 10w60 anayasası var.
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5695 : Şubat 02, 2020, 08:58:59 »
Merak ettiğim bir şey var. Viskozite seçiminde hava sıcaklığı veya kullanım tarzı rol oynuyor mu? Mesela kitapçığında 0w20 önerilen bir motoru ben yoğun tempoda üst devirlerde kullansam motoru olumsuz erkiler mi? Bugün yabancı bir kanalda yaklaşık 500-550 kw güç üreten turbo beslemeli bir bmw e36 projesinin ilk marş ve test sürüşünü izledim. Marşa basmadan önce motora mobil esp 5w30 doldurmaları dikkatimi çekti. Aynı projelerde ülkemizde 10w60 anayasası var.

Size şunu söyleyim şuan yeni nesil tırlarda 5W30 kullanıyor ve yakın zaman içerisinde 0W20'ye geçiş yapacaklar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 128000
  • Model Yılı: '11
  • 53 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5696 : Şubat 02, 2020, 16:33:33 »
2011 model Toyota Corolla LPG'li aracım için hangi yağ daha iyidir diye  uzun zamandır araştırma yapıyorum. Toyota club forumlarında LPG'li araçlar için genellikle 0-40 yağ önerilmiş. Ancak gerek mobil'in, gerek eneos'un gerekse motul'ün hangi araç için hangi  yağ seçim sayfalarında fabrikasyon LPG'li araçlara genellikle tam sentetik 5-30 yağlar tavsiye edilmiş. Firmalar tam sentetik 5-30 yağları tavsiye ettiklerine göre herhalde vardır bir bildikleri diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ne Mutlu Türküm Diyene
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0-
  • 5 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5697 : Şubat 02, 2020, 20:32:13 »

10w-60, Spor araçlarda, sürekli gazlayanlar için motor iç hararetini dengede tutma amaçlı bence.Tam sentetik üretiliyor 10w yağlar genelde yarı sentetik oluyor. E BMW M,Honda Type-R ve benzeri pist araçları için sıcak bölgelerde ideal ama soğuk iklimde standart araçlarda sorun çıkartabilir. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5698 : Şubat 02, 2020, 21:02:27 »
10w-60, Spor araçlarda, sürekli gazlayanlar için motor iç hararetini dengede tutma amaçlı bence.Tam sentetik üretiliyor 10w yağlar genelde yarı sentetik oluyor. E BMW M,Honda Type-R ve benzeri pist araçları için sıcak bölgelerde ideal ama soğuk iklimde standart araçlarda sorun çıkartabilir.
10W60 sadece spor araçlar için değil bmv nin yağ eksilmesiyle meşhur motoru için geliştirilmiş bir yağdır içindeki bileşenlerin yanıcılığı daha düşüktür,aynı zamanda diğer yüksek km'li yağ yakan araçlarada kullanılmaya başlandı 10w60 en son motor rektefiye işlemine girmeden önce biraz daha idare edebilmek için düşünülecek seçenektir ama her motora kullanılmaz, ayriyeten 10w40 yağlarında tam sentetik olanları mevcuttur,yağ vizkozite seçiminde herzaman için araç üreticisinin tavsiyelerine uyunuz yoksa kulaktan dolma bilgiler ilk etapta motora zarar vermesede ilerleyen zamanlarda veya ikinci üçüncü ve daha sonraki kullanıcılarda sorunlar çıkarır.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
    • XenForo Destek Forumu
  • 763 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5699 : Şubat 02, 2020, 22:22:12 »
2011 model Toyota Corolla LPG'li aracım için hangi yağ daha iyidir diye  uzun zamandır araştırma yapıyorum. Toyota club forumlarında LPG'li araçlar için genellikle 0-40 yağ önerilmiş. Ancak gerek mobil'in, gerek eneos'un gerekse motul'ün hangi araç için hangi  yağ seçim sayfalarında fabrikasyon LPG'li araçlara genellikle tam sentetik 5-30 yağlar tavsiye edilmiş. Firmalar tam sentetik 5-30 yağları tavsiye ettiklerine göre herhalde vardır bir bildikleri diye düşünüyorum.
Bu konu cok konusuldu bu konunun gecmis mesajlarini okursaniz 0w40 kullanilmasi gerektigini anlarsiniz