Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799447 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #560 : Aralık 23, 2013, 12:39:12 »
Abi mobil 1 100 tl   shell  in 5w-30 u 50 tl elf 60 tl felan
sinegin yagini hesapliyom yani anliyacagan. :) :) :) :)
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #560 : Aralık 23, 2013, 12:39:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #561 : Aralık 23, 2013, 12:44:50 »
Sineğin yağını hesaplayayım derken motorun masraflarını hesaplama ihtimalin çok yüksek olur. Diğer markalarda uygun ya ve filtre kullanılıyordur 30000 kmde değişim yapılıyordur. Ancak en basiti orjinal filtre ile bu kmleri yapmak motoru uçuruma atmak olur.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #562 : Aralık 23, 2013, 12:45:48 »
Arif kardeşim araba gibi pahalı bir malın en önemli unsuru yağıdır dolayısiyle burada para hesabı yapılmaz en iyi yağı en güvenilir ve ucuz bir şekilde temin etme yolları aranır.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #563 : Aralık 23, 2013, 12:51:44 »
mineral yağlar 5 bin, yarı sentetik 10 bin ful sentetik 20 bin km ömre sahiptir. bu 20 bin minimum dur bazı fabrikalar servis aralığını 30 bin km olarak belirliyor ve yağda o kadar kullanılıyor.liqui molly benim yağım 40 bin km diye belirtiyor.

Burada atlanmaması gereken en önemli husus motorun mühendisliğidir, yani motor imalatında kullanılan metal çeşidine göre yağın özelliğini kaybet süreci farklılık gösterebilir, ayrıca kilometre olayı bariz yanıltıcı ancak takip edilebilirliği en kolay olanı İstanbul trafiğinde yapılan 30.000 km. ile Konya ovasında yapılacak 30.000 km. çok şeyi değiştirir. Bu yüzden bir yağ üreticisinin benim yağım "şu kadar gider" açıklamasının altında o üreticinin bu bilgiyi hangi şartlar altında verdiğini belirtmesi gerekir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 250000
  • Model Yılı: '04
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #564 : Ocak 03, 2014, 21:39:44 »
5 -30 kullanıyordum. Sessiz motor ve yağ yakma yoktu. km 220.000 olduğundan 10 -40 koy dediler, pistonlar arasında boşluk oluşuyormuş, 10-40 kapatırmış. Yağ yakmıyor ki dedim. olsun dediler hakkı 10 -40. koydum gürültülü motor... İğrenç... 5-30 piyasalarda zor bulunuyor..
Ben daha ölmedim, sizlere vasiyetim ölümüm olacaktır. Muhammet Ali Arapoğlu'ndan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #565 : Ocak 03, 2014, 22:26:05 »
...Arabayı aldığımda hiçbir sıkıntı yoktu. Bu arada arkadaşım arabayı devamlı Yetkili servise götürürdü. Neyse, arabayı aldıktan 2 ay sonra (Aralık ayı gibi)bakım zamanı geldi. Yetkili servise götürmek istemedim, faturayı kabartıyorlar diye. Özel servise götürdüm ve bakıma soktum...

Yetkili servise götürülüp 10W-40 yağ konan araçta hiç bir sorun yokken, problemler dışarda bakım yapmayla başlamış.
Acaba, dışardaki 10W-40 ile yetkili servislerdeki 10W-40 arasında açıklanmayan etken bir madde mi var?

Vermiş olduğunuz videoda karşılaştırma -35C'de yapılıyor, buna göre 10W-40 yağ zaten -20C'ye kadar sıvı halini koruduğundan haklısınız ama Karşıyakada -35'leri görmek imkansız gibi. Yaşanılan bölge şartlarına uygun viskoziteli yağ kullanmanın hem cebe hemde motora faydası olur. Şöyleki; Tam sentetik diye çok düşük viskoziteli yağı sıcak bölgede kullanırsanız, Yazın çok sıcak havalarda motor yağı yırtılabilir ve yine koruyuculuk görevini yerine getiremeyebilir. Tabii birde şu var, o motorun çalışma prensipleri, kullandığı yakıt ve teknolojisi de içinde kullanılması gereken viskoziteyi belirliyor.

Kitapçıkları çok dikkatli okumalı ve firmanın yetkili servislere önerdiği yağı kullanmaya dikkat etmeliyiz.
İnanın, eğer araç için 0W-20 kullanılacaksa, yetkili servis onu kullanır, araç sahibinin cebini falan düşünmüyorlar.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #566 : Ocak 03, 2014, 22:57:52 »
benim de 2005 lpg li Corolla aracım var. 10/40 kullanırdım hep ama bu kez forumdaki paylaşımlardan ve Atilla abinin tavsiyesi ile 5/40 aldım bu kez. henüz değiştirmedim ama faydalı olacak diye umuyorum. soğuk bir yerdeyim çünkü - 20 leri gördüğümüz ve geçtiğimiz oluyor. sesi ve titreşimi azaltırsa ne ala :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #567 : Ocak 07, 2014, 17:04:31 »
Japonlar bu işi bilmiyor o zaman.
Ben okudum sadece kullandığım araç için yorum yapabilirim Auris 1.6 valvamatic için önerilen yağ heryerde 0w20 tam sentetik.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 15, 2013, 20:05:51
A.B.D coğrafi sınırları çok büyük bir ülke ama en kuzeyde de en güneyde de valvamatic corolla için 0w20 yağ öneriyorlar.

Onerebilirler, dogru secim oldugu anlamina gelmez. CAFE yakit standartlarina yaklasmak icin tamamen. Yoksa motorla bir ilgisi yok tavsiyelerinin.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır
  • 8 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #568 : Ocak 07, 2014, 17:55:24 »
0-20 yağ Türkiye'de kullanıldığın kışın sıkıntı yaratır. bunu bilmek için ilim irfana gerek yok. türkiye şartlarında 0-40 yağ en ideal yağdır. 5-30'da iyidir ama soğuk iklimlerde sıkıntı çıkartabilir. servislerin ve ustaların ise 10-40 yağ kullanmalarının tek sebebi maliyet. 10-40 yağ ile 0-40 yağ arasındaki fiyat farkı az değil. ;) mobil 1 0-40 yağ kullanıyorum babamın aracına ve kendi araçlarıma 20 binde bir yağ değiştiriyorum . ki mobil 1'de 25 bin km ömür biçmiş yağına ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #569 : Ocak 07, 2014, 17:58:44 »
mobil 1'de 25 bin km ömür biçmiş yağına ;)
Önceki kısmını hiç katmadan merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum. Belki yağ 25000 km dayanabilecek fakat filtre dayanabilecek mi? Sonuçta 10000 km de bakım yapılması gerektiğini öneriyorken taktığınız filtrenin 20000 km ömürlü olmasını beklemek çokta anlamlı olmaz. Tabi biraz pay olur ama bu 2 bakım süresi kadar olur mu, sanmam. Belki sorun çıkarmaz, kullanırsınız ama bu kadar riske değer mi?
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #570 : Ocak 07, 2014, 18:00:27 »
Önceki kısmını hiç katmadan merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum. Belki yağ 25000 km dayanabilecek fakat filtre dayanabilecek mi? Sonuçta 10000 km de bakım yapılması gerektiğini öneriyorken taktığınız filtrenin 20000 km ömürlü olmasını beklemek çokta anlamlı olmaz. Tabi biraz pay olur ama bu 2 bakım süresi kadar olur mu, sanmam. Belki sorun çıkarmaz, kullanırsınız ama bu kadar riske değer mi?
uzun ömürlü long life filtre kullanıyorum ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #571 : Ocak 07, 2014, 18:03:55 »
uzun ömürlü long life filtre kullanıyorum ;)
Bunu belirtmek gerekirki yorumlarımızı okuyanları yanlış yönlendirmiş olmayalım. Sizin yorumunuzu okuyanlar doğal olarak benim gibi orjinal filtre ile kullandığınızı düşüneceklerdir.  ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #572 : Ocak 07, 2014, 18:08:24 »
Bunu belirtmek gerekirki yorumlarımızı okuyanları yanlış yönlendirmiş olmayalım. Sizin yorumunuzu okuyanlar doğal olarak benim gibi orjinal filtre ile kullandığınızı düşüneceklerdir.  ;)
orjinal filtredende pek bir farkı yok. zaten 10 binde değiştirdiğim filreyi söktüğümde değiştiresim bile gelmiyor. 10 bin km'de normal filtrenin en az bir 10 bin daha ömrü oluyor bana kalırsa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #573 : Ocak 07, 2014, 18:13:03 »
orjinal filtredende pek bir farkı yok. zaten 10 binde değiştirdiğim filreyi söktüğümde değiştiresim bile gelmiyor. 10 bin km'de normal filtrenin en az bir 10 bin daha ömrü oluyor bana kalırsa.
Görüntü olarak olmayabilir, ancak yapısal olarak gözeneklerin açıklığından içerisindeki by-pass kanal yapısına kadar farklıdır. Orjinal filtrenin ömrü elbette 10000 km değildir, üretici buna belirli bir güvenlik payı bırakarak kullanıma sunmuştur. Ancak olası bir sorunda 20-30 lira tasarruf için çok ciddi rakamlarla karşılaşma riski var. Tabi aracın şehiriçi kullanımda çok km yapmasada motorun çalışma süresi olarak düşününce bu payın anlamı dahada iyi bir şekilde ortaya çıkıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #574 : Ocak 07, 2014, 18:18:19 »
aslında km olarak motor yağını değiştirmem saat üzerinden hesaplamaya çalışırım. özellikle daha önceleri istanbulda yaşarken aracın trafikte beklediği sürelerde yağ ömründen kaybediyor bunu çoğu kimse hesaplamıyor. 10 bin km kastamonuda yapanla 10 bin km istanbulda yapan arasında fark var ve ikiside aynı süre filtre kullanıyor sizcede 10 bin km'den fazla yapmaz mı hala bu durumda :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #575 : Ocak 07, 2014, 18:24:08 »
aslında km olarak motor yağını değiştirmem saat üzerinden hesaplamaya çalışırım. özellikle daha önceleri istanbulda yaşarken aracın trafikte beklediği sürelerde yağ ömründen kaybediyor bunu çoğu kimse hesaplamıyor. 10 bin km kastamonuda yapanla 10 bin km istanbulda yapan arasında fark var ve ikiside aynı süre filtre kullanıyor sizcede 10 bin km'den fazla yapmaz mı hala bu durumda :)
Garantisi yok sonuçta, yani belki 100 saat rölantide çalışma fazladan 2000 km yapmayla aynı hesaba geliyordur. Motor aynı koşullarda çalışmadığı için bu denkliği bilemeyiz. O nedenle en güzeli çok fazla zorlamadan zamanında değiştirmektir. Ama kesinlikle 13-14000 km yi geçirmemek lazım. Genellikle bu tarz ürünlerde güvenlik faktörünü 1.4 olarak alırlar, 10000 km içinde 14000 km yapar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #576 : Ocak 07, 2014, 18:39:49 »
 mobil1 rahatlıkla 15-20 bin km yapar, yağ filtresinede birşey olmaz. bazı markalar 20 bin bazısı 30 bin km servis aralığı veriyor, yağları ful sentetik yağ filtreleride normal filtreler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #577 : Ocak 07, 2014, 18:42:34 »
mobil1 rahatlıkla 15-20 bin km yapar, yağ filtresinede birşey olmaz. bazı markalar 20 bin bazısı 30 bin km servis aralığı veriyor, yağları ful sentetik yağ filtreleride normal filtreler.
Abi haklısın filtreler normal filtre ama ilk başta bu filtreleri ürettirdikleri firmaya bunun kullanım aralığını 20-30000 km olarak verip ona göre üretim yapılmasını sağlıyorlar. Yani o filtreler için 40000 km ne ise Toyota'nın filtresi içinde 20000 km o olmuş oluyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #578 : Ocak 07, 2014, 19:09:27 »
Abi haklısın filtreler normal filtre ama ilk başta bu filtreleri ürettirdikleri firmaya bunun kullanım aralığını 20-30000 km olarak verip ona göre üretim yapılmasını sağlıyorlar. Yani o filtreler için 40000 km ne ise Toyota'nın filtresi içinde 20000 km o olmuş oluyor.
Ertanım bu söylenenlere inanma, audi A5 e motor yağı değişirken seyrettim, piyasadaki normal MANN filtre koydular. şimdilerde en adi filtrelerde dahi polyester esaslı malzeme kullanıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 77 kere teşekkür etti
« Yanıtla #579 : Ocak 07, 2014, 19:12:37 »
Ertanım bu söylenenlere inanma, audi A5 e motor yağı değişirken seyrettim, piyasadaki normal MANN filtre koydular. şimdilerde en adi filtrelerde dahi polyester esaslı malzeme kullanıyorlar.
Abi valla daha önce çok fazla duydum bu filtre tıkanma olayına bağlı yatak sarma olayını. O nedenle pek olumlu yaklaşamıyorum. Fiyat olarakta çok pahalı olmadığını düşününce riskine değmez diyorum.