0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba Anıl,
Hâlâ yetkili servislerin kullanıcı dostu olarak yağ secimi yaptığını düşünmüyorum abi. O zaman kullanılan yağlar için de bugün kullanılan yağlar için de. Forumda bir çok konu var sırf yetkili servisli olup ve 10w40 kullanılmış sıkıntılar ile uğraşan kullanıcılar. Karbüratörlü motor sistemleri olsa eyvallah 20w50 kullan bana misin demez ama motor teknolojisi yağ teknolojisi herşey gittikçe artıyor. Zamanında Cekicilere 10w60 15w40 gibi yağlar kullanılırken şuan neden 5w30 kullanilabiliyor üstelik ağır yük ve yüksek hacimli olmalarına rağmen. Şuan misal ben 1-NR-FE motoruma 10W40 kullansam benim yakıt tüketimim de artar performansı da gider. Ayrıca yağ eksiltme sorunları baş gösterir. Diyelim ki adam sürekli full bagaj 4 kişi ve tapa gaz kullanıyor valvematic motorda ve bu koşula 10w40 diyorsun abi peki o valfmatiklerin hali ne olacak? Geçmişteki motorların sekman boşlukları ile şuan ki araçların sekman boşlukları bir değil şuan kiler mikron kalınlığında olduğundan dolayı büyük viskoziteli yağ kullanımı riskli.
Tekin abi 0w 30 önerilebilir mi benzinli veya hibrit araçlara??
Motor teknolojisi ile ihtiyacı olan viskozite teknolojisi aynı anda gelişir.Haklısın, günümüz yeni teknoloji motorda çalışma aralıkları daha daralmıştır, ağır şartlar yoksa 10W ile başlayan yağlar yarı sentetik olduklarından dolayı soğukken çok akışkan değillerdir, amaç ilk çalıştırmada hızlı yağlamadır.Örneğin; 10W-40 yerine tam sentetik 5W-40 veya 0W-40 tercih edilir. Yani aynı ülke için öncelikle sıcak değil soğuk viskoziteler düşürülür. Yakıt tüketimi farkı o kadar küçük olur ki hesaplamasını dahi yapamazsın.Sıcak motorda 10W-40 ile 0W-40 arasında performans farkı olmaz. Aksi halde Ferraride 10W-60 performansı düşürüyor diye kullanılmazdı.Toyota'nın istediği özellikleri veya fazlasını Türkiye iklimi için sadece 5W-30 SM/SN ve 0W-40 SM/SN, birikim yapmaması için de sülfatlanmış kül oranı 0.8'den yüksek olmayan özellikli yağlar karşılar.0W-30 rakamsal olarak doğru ama Toyotanın istediği özelliği karşılamıyor. Yani 0W-30 farklı bir markanın motoru içindir.Senin Toyota'da 0W ile başlamasını istediğin yağ şimdilik sadece: Mobil 1 ESP 0W-40 SM veya Shell Helix Ultra 0W-40 SN
neden 0W20 kullanılamıyor ?20 yazlık viskozite, motor ısındığında bizim gibi sıcak bir ülkede motorun soğuk ülkelerdeki gibi kendini hızlı soğuramaması nedeniyle çok çok ince olmasından dolayı yırtılarak metalin metale sürtmesine sebep vermesidir. İşte bizim ülkemizde ve yukarda açıkladığım diğer ülkelerde kullanılması bu sebeple sakıncalıdır. İşte bu sebeple yukarda Rıfat bey'in faturasına "müşterinin isteğiyle 0W-20 konmuştur" ibaresi ekleneceği söylenmiştir.Fabrika çıkışı 0W-20 konması iyi birşey olduğundan yapılmaktadır, 1. si aracın satış öncesi ne kadar bekleyeceği belli değildir ve ince yağlar daha geç tortulaşır (1 yıldan sonra anlamında), 2.si her nekadar motorlar rektifiyeli olarak çıksada normal kullanımlarda meydana gelen hızlı ilk aşınmalar daha düzgün oluşur.... Açıkçası ben 5w30'a geçiş yapmakla pişman oldum aracın sesi arttı çekişi düştü...Bu sorunu farklı noktaların bakımını yaparak aşabilirsin.Orjinal hava filtresi kullanımıDüzenli enjektör temizleyici kullanımı (PO istasyonunda 15.TL)Emme ve Egzost manifoldların kontrolüEgzost boğaz O ring kontrolü ve komple kaçak testiPCV Valf kontrolüMAF sensör temizliğiGaz kelebeği temizliğiEGR temizliği (mevcut ise)Lastik basınçlarının gece 9'dan sonra ayarlanmasıMotor bölgesi tüm titreşim yapabilen parçaların kontrolü, senin için özellikle gergiTekerlek balanslarının iyi bir makinada yapılmasıVs VsBunlardan birinde dahi doğru olmayan bir şey varsa, 0W-8 dahi kullansan motordan acayip ses gelir ve çekişin düşük kalır.
Daha fazla aşınma anlamının, daha fazla sürtünme ve daha fazla ses demek olduğunu biliyoruz, dolayısiyle bu bilgileri görsel olarak desteklemek gerekirse..Her iki videoda da orjinal Toyota yağları kullanılmış ve sonuç: 0W-20 aşınma 0.13mm, 5W-30 aşınma 0.11mm //www.youtube.com/watch?v=ZcIuQ1EAKzM//www.youtube.com/watch?v=ku5T-xx4qoIBenim kullandığım Shell Helix Ultra 0W-40 SN ama sıcak sürtünme testi olarak 5W-40 bulabiliyorum, aşınma sonucu 0.05mm//www.youtube.com/watch?v=U_aiYsCDPjMHatta çok rahat bulabiliyorum diyorsanız, (özellikle almanlar için tavsiye olur) Liqui moly Synthoil Energy 0W-40 SM aşınma sonucu 0.04mm//www.youtube.com/watch?v=M5w7K-tdvmE
Aracimda lpg var 0w20 kullanabilir miyim
Değerli arkadaşlar, 2009 corolla mı satıp, 2018 eco executive civic aldım. Bugün özel serviste 30 bin bakıma gittim. Yağı 5-30 tam sentetik shell koydu usta. Honda grupta illa 0-20 koymalıydın diyenler çıktı. Fabrika verisi de öyleymiş. Hata mı yaptım. Sorun olur mu? 40 bin de ne ile devam etmeliyim.
Doğalgaz katkılı Shell Helix Ultra 0W-40 API:SN Benzinli, LPG ve Dizel motorlar için uygundur.https://www.shell.com.tr/motorists/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ultra-0w-40.html
Merhabalar, 2013 Yaris COOL MULTIDRIVE S kullanıyorum. BRC COMFORT Lpg kit takılı. Yağ konusu beni epey yordu. Yağ değişimi geldi. Lpg de göz önünde bulundurularak hangi yağı kullanmam gerekir? Yağ katkısı öneriniz nedir?
Aracınız kaç bin kilometrede ? LPG'de 0W40 uygundur alttaki iletişim bilgilerinden Motul X-MAX 0W40 temin edebilirsiniz [attach=1]
Yanıtınız için teşekkürler. Peki neden 0w40? Bu yağ aracıma serviste önerilen 5w30’dan neden daha uygun? Ben castrol edge 5w30 almayı düşünürdum açıkçası.