0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ayhancığım eğer yağ eksiltmen varsa mobil1 5w50 kullan km de uygun.
Arkadaşlar Shellin lpg li araclar icin Helix 10w-40 Gas diye bir yağı var. Diğer yağlara göre nasıldır? Aracım 2004 corolla 125binde. 2010da 46bindeyken lpg takılmış. 10bin km de 700ml yağ eksiltiyor araç. Buna normal diyor servisler de ustalar da ama ben istiyorum ki hiç yağ eksiltmesin.
Atilla abicim arac 130 binde 5w50 icin erken deilmi? 5w50 motora kalin gelmezmi?5000km de 750 ml eksiltio 10w40 yagi.yag iki cizginin tam ortasinda tahminimce 750 ml eksik suan. Kusura bakma abicim bukadar cok inceliorum ama genelde benim gibi az eksiltenlere castrol 5w40 oneriyorsunuz. Son sozunuz neyse o yagi denicem abi. Motor ic temizlige gerek varmi? Birde 60 binde otomatik sanziman yagi degismis degisime gerek varmi suan. yag cubugunda zorunlu olmadikca degismesine gerek ykoktur yaziyor. Hakkini helal et abi cok soru sordum. 😄
1.33 corolla benzin-lpg aracıma 0w50 tavsıye edilıyor. fakat piyasada daha kolay bulunması açısından 0w40 yağ kullansam sizce nasıl olur. degerli yorumlarınızı beklıyorum. iyi forumlar (bu zamana kadar 5w30 castrol edge kullanıldı araç 65 bınde.)
Merhaba,Motora 1 cm kadar fazla yağ koymuşum. Acaba sıkıntı olur mu? Araç dizel 153 bin civarında ve yağ eksiltmesi yok.Bazıları bu kadar farktan bir şey olmaz diyorlar ama emin olamıyorum. Yağı çeksem mi?
araban turbo ise fazla yağ zararlıdır, yağcı fazlalığı alır. ama sen ne kadar fazla koyduğunu santim olarak değilde litre olarak söylersen faydalı olur. ayrıca diğer arkadaşlarımız içinde söyleyeyim fazla yağ daima zararlıdır motora zarar verir turbolarda daha fazla zararlıdır turboyu bozuyor.
Turbo var, olması lazım D4D motor. Yağ koydurttuğum servise 4 litre götürmüştüm fakat koyduktan sonra bana 'biraz yer kaldı 1 litrelik al yarım litre koyarsın' demişti ama koyarken baktım hâlâ yağ alıyor hepsini ilave ettim. Toplamda 5 litre yağ koymuş oldum. Hata yapmışım, yağ çubuğundan kontrol etmem gerekirdi. Biraz acemiliğime geldi. Araçta şu an sıkıntı yok ama ileride ne olur bilemiyorum.Sabah da şehir dışına gidip gelmem gerekiyor. 300 km kadar.
Konuyu neredeyse baştan sona okudum, hem yurtiçi hem de yurtdışı kaynaklarda bir hayli araştırma yaptım ancak özellikle yurtdışı kaynaklarda, yağ uretici firmaların anlatımlarından anladığım şu; yağın isminde geçen 0w-5w-10w gibi ibare o yağın soğukken varolan viskozitesi, yani o baştaki rakam ne kadar düşükse ilk çalıştırmada ve soğuk motorda o kadar iyi yağlama yapıyor demek. 10w-20w gibi başlangıcı olan yağları, çöllerde, California gibi çok sıcak memleketlerde kullanıyorlar. Ancak kışın 15 derecenin altında olan yerleriçin kesinlikle 0w ya da 5w ile başlayan yağları öneriyorlar. Gelelim ikinci rakama, motor yağı üreticilerinden bir marka diyor ki o ikinci rakam motor ısındıktan sonra, sürüş esnasındaki yağ akışkanlığını/viskozitesini simgeler ve o rakam ne kadar yüksekse yağ o kadar akışkan ve ince olur. Buradan yola çıkarak 5w30 yağ, 10w40 yağa göre daha ince bir yağdır eksiltmen fazla olur hatta 10w60 kullan diyen arkadaşlar olmuş. Sadece bu bilgiler ışığında 5w30 yağ soğuk motorda 10w40 ya da 10w60'tan daha ince/akışkan, motor ısındıktan sonra da daha kalın/az akışkan olmuyor mu? Çünkü bu ikinci rakam sıcak yağın viskositesini betimliyor. Isınan motorda 40 ya da 60 viskoziteli yağ 5w30'a göre daha ince olacağından yanması/eksilmesi daha fazla olup yağlaması daha az olmayacak mı? Bu durum da metal metale temas artıp motor aşınması daha çok olmayacak mı? Bu işi gerçekten bilenler cevap yazarsa sevinirim.