0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
2016 model 1.6 Corolla benzin/lpg li aracımın 10.000 km.bakımı icin temin edeceğim motor yağı ile ilgili olaraka- Kışın Kayseride yazın Balıkesirde yaşiyorum.dolayısı ile ortam sıcaklıgı -30 ile +40 derece arasında.b-Bu değerleri tolere edebilecek tam sentetik yağ olarak neyi tavsiye edersiniz.c-Halen araçta kullanılan yağ 0-20 galiba.aynı yağı devam ettirmemenin mahzurlu yönü varmıdır.Cevaplarınız için teşekkürler
2 yağ da Mobil 1, 2 si de esp. Viskozite farkı olacak sadece Yunus Emre. Yağ yakmasından ötürü. 0.4-0.5 lt eksiltiyor demişin, az değil çünkü. Erken önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Benim mazdam da 100bin km.de gıdım kadar yakıyordu 0.1 lt bile değildi eminim, ama yine de viskoziteyi artırdım. Yağ yakması bana göre normal değildir.
Yağ yakımında ... hızlarda seyahat etmenin ve LPG kullanmanın bi etkisi varmı ?
Senin araç dizel değil miydi Yunus Emre? Düşük devir bilemiyorum. Motoru zorlama, titretme durumları olmadığı sürece sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
Yabancı bir kaynakta, hybrid motorlarda soğuk ve sıcak viskozite nolarının birbirine daha yakın numaralardan oluşması daha uygundur diye bahsediyordu. İşte bu noktada ülkemiz gibi, 0W-20 sıcakta ince kalırken 0W-40 soğukta yavaş kalabiliyor.
Sıcak viskoziteyi artırdığımızda (0W-40 gibi) soğuk viskozitenin akış hızı yavaşlıyor. Geniş aralıklar konvansiyonel motorlar için daha uygun.Yabancı bir kaynakta, hybrid motorlarda soğuk ve sıcak viskozite nolarının birbirine daha yakın numaralardan oluşması daha uygundur diye bahsediyordu. İşte bu noktada ülkemiz gibi, 0W-20 sıcakta ince kalırken 0W-40 soğukta yavaş kalabiliyor.Ufuk bey, şu konuda fikriniz nedir?Mobil 1 0W-20 API: SN, ILSAC: GF 5Mobil 1 ESP 0W-40 API: SM, ACEA: C 3%50 + %50 karıştırsak, güzel bir sonuç ortaya çıkmaz mı? hem viskozite olarak hemde tüm özellikleri açısından..? Bir dahaki değişime böyle bir şeyi ciddi olarak deneyebilirim..Son değişimden sonra Toyota ile tekrar yazışmama sebep olan sesten sonra, 300gr Mobil 1 ESP 5W-30 API: SN, ACEA: C3 ilave ettiğimde motor sesi kendine geldi.Yarın 200km'de 3000m tırmanışlı, ağır şartlı, toplamda 400km uzun yol yapacağım, bakalım eve döndüğüm ertesi günü ses ne olacak?
"understanding the lubricant requirements of hybrid-electric vehicles" adlı çalışmada;Motor kapanma özelliği, yakıt tasarrufu sağlar ve motorun çalışma saatini düşürür ancak aynı zamanda içten yanmalı motorun daha soğuk çalışma sıcaklıklarına neden olur ve motorun daha sık çalıştırılması yoluyla motorun stresini arttırır.Bu sebeple New York şehrinde ticari taksi ve limuzin olarak çalışan 2009 Toyota Camry (264bin mil), 2006 Toyota Prius (400bin mil) ve 2005 Cadillac Deville (200bin mil) araçların motorlarını açıp incelemeye tabi tutmuşlar. araçların üçünde de 5w-30 kullanılmış (Prius'un yağı GF-4 diğerleri GF-5). 1- Cadillac Deville çok temiz duruyor, Prius'un motorunun aşınması benzinli motora kıyasla biraz daha kötü ama kilometreye bakılırsa fena değil.2- Prius'taki oluşan kurumun polisiklik aromatik yağdan oluştuğu tahmin ediliyor. (PAO baz yağı kullanılsa bu görüntü olmayabilirdi tabii, 2006 yılında PAO sınıfı yağ yaygın değildi)3- GF-5 yağ kullanan Camry motoru Prius'a kıyasla daha iyi korunmuş.
Tekin bey bence karışıma gerek yok, velev ki böyle bir karışımın fayda/zarar oranını tespit etmeye ne bizim ömrümüz ne de motorun ömrü vefa etmez, Mobil 1 0W20'yi içiniz rahat bir şekilde kullanın derim.Bu arada motor sesi ile ilgili yaptığımız bir testten bahsedeyim size, sanayi imkanlarıyla biraz ilkel oldu ama bir iddia sonucu ortaya şu çıktı, motor yağı yüksek viskoziteli (üretici standartlarına uymamasına rağmen) kullanıldığında sessizleştiğini iddia eden bir arkadaşın aracında düşük viskoziteli yağ ile desibel testi yaptık ve sesin değişim kaynağının motor değil egzoz sistemi olduğunu fark ettik evet yanlış anlamadınız, motor yağı değişimi ile egzoz rezonans sesi değişti, şimdi aynı arkadaş C2 onaylı 0W30 motor yağı (üretici tavsiyesi) ile aynı şekilde (biraz sert kullanır) aracını kullanıyor, herhangi bir sorunu da yok.Yani kısacası ses olayını pek kafanıza takmayın, motorun gürültülü çalışmasının tek sebebi motor yağı değildir, motordan gelen seslerin azalması da motorun iyi korunduğunu göstermez.
New York Yaz aylarında İstanbul'dan daha serin, Kış aylarında ise çok daha soğuk ve Karlı. Orada 0W-20 daha uygun olabilir.
Senin araç dizel değil miydi Yunus Emre? Düşük devir bilemiyorum. Motoru zorlama, titretme durumları olmadığı sürece sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Düzenleme: Alıntı
Az önce aracın yağ çubuğunu çektim ve yağ seviyesini tekrar kontrol ettim.(Kontrolü yaptığımda araç 2 saat önce stop edildi.)Yağ çubuğunda gördüğüm kadarıyla "100ml" eksiltme ya var ya yok ilk koyduğum andaki seviyenin durumunu tam hatırlayamıyorum o yüzden eksiltme varmı yokmu tam bir şey söyleyemiyorum.Önceki mesajlarımda belirttiğim eksiltme miktarı yanlış olmuş.Şimdi en son kullandığım Motul 5w30'la mı yola devam edeyim.Yoksa bir üst viskozite olan Motul 5w40'a mı geçeyim.Yada senin önerdiğin Mobil1 ESP 0w40'a mı geçeyim.Motul markası %100 sentetik olduğu için daha tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum senin düşünceni alabilirmiyim bu konuda ?
Motul daha kaliteli, ama yağ markası değişimini sık yapmayın derler. O nedenle mobil1 0-40 esp öneririm şahsen. Mobil x3000 5-40 yarı sentetik tavsiye etmem. İstersen bir 10bin km. daha dene 5-30 ile.
Yağ markası değişimi önerilmiyor ama ben bir önceki bakımda zaten motul kullandım Şimdi mobil1 kullansam marka değiştirmiş olacağım.
O zaman motul 5-40 dan gönül rahatlığıyla devam edebilirsin.
https://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=ru&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fbmwservice.livejournal.com%2F27699.htmlbu sitede bazı yağları yüksek sıcaklığa çıkartıp oluşan neticeleri göstermişler.motor yağının çok yüksek sıcaklıklardaki bu testlerini nasıl yorumlamalıyız?