Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799008 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #420 : Kasım 03, 2013, 23:24:08 »
Yorum yapacak arkadaşlara teşekkürler.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #420 : Kasım 03, 2013, 23:24:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #421 : Kasım 03, 2013, 23:49:35 »
Levent abi öncelikle çok geçmiş olsun . :(

Abi sorun hakkında maalesef en tecrübelilerden biriyim .

Abi öncelikle 6 ay tamamiyle saçmalık . O konu hakkında aracı ilk aldığımda servis hayır 12 ay da veya 10000 km de getirsenizde olur dedi . Ama aynı servis piston ve sekman değişimi sonrasında sorun çözülmediğinden buna sığınarak sizin yağ 6 ay sonra özelliğini kaybediyor ondan 6. aydan sonra ekislmeye başlıyor gibi saçmalığı zirveye ulaştıran bir açıklama yaptı .

Abi birde yağ olarak ne kullanırsanız kullanın eksiltiyor . Ben servisin kullandığı 10w40 ta kullandım 5w40 ta kullandım 5w30 hariç hepsi aynı şekilde eksiltti  . 5W30 u revizyondan sonra servis kattı yağ dan mıdır veya revizyondan mı bilemicem motor daha fazla yağ eksiltmeye başladı . :(

Abi birde elinizde var mı bilmiyorum bende tsb lerde mevcut ihtiyacınız olursa bilginiz olsun . Bu konu hakkında sormak istediğiniz ne olursa olsun bildiğim kadarıyla yardımcı olurum .

Tekrardan geçmiş olsun . Ümitsizim ama umarım servis sorununuzu en kısa zamanda çözer .

Mahmut abi araban kac kmde bilmiyorum ama birsey onerecegim belki sacma gelecek yar yuru git isine falan diyeceksin ama malum 2001 corolla var ve dogustan yak eksiltmesiyle meshur biz bu araci aldigimizda eksiltiyordu ama 3. Bakimdan sonra NNT BOR POWER koyduk 9000 kmden once yag eksiltmiyor araba hani sen dene diyecegim ama korkuyorum hani dizel naik ve km cok ilermemistir muhtemelen sorun yaratir mi diye dusunuyorum ama karar sana ait sadece bilgi olarak vereyim dedim bu bakimda da koydum gecen seneki bakimda koymadim arasindaki fark bariz belli aracin sesi gercekten degisiyor :-\
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • 8 kere teşekkür etti
« Yanıtla #422 : Kasım 03, 2013, 23:56:44 »
Ayrıca yağ deşiminde yapılan km yanı sıra motor çalışma süresi ve yakıt sarfiyatıda göz önünde bulundurulmadır masela istanbulda araç 100 km yapar ama 10 saat çalışır
ZAMAN VE SÖZLER DİKKATLİ KULLANILMALIDIR İKİSİDE GERİ ALINMAZ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #423 : Kasım 04, 2013, 04:49:57 »
Kadir bey; Yanıtınızdaki aktardığınız yağ değişim peryodunu kim belirliyor, lütfen bana yağ üreticisi sitelerinden 6 ay ibaresi içeren bir link verirmisiniz.
Yağ değişim peryodlarında anlamadığım bir durum yok, sadece matematik var, ancak bu matematiğin kuralı nedir, onu öğrenmek isterim.
20 yıldır araba kullanıyorum, türlü arabalara bindim ve şu ana kadar 3 değişik marka araca sahip oldum. Hiç duymadım 6 ayda servis peryodu. Özellikle otomobiller için, 1 yıl ve ya yağ tipine göre 5000/10000km arası peryodlar bahsediliyor.
6 ay bakım peryodu, ilk defa toyota için duydum ve sanıyorum, yağ seviyesini kontrol altında tutarak, kullanıcıların DÜŞÜK YAĞ SEVİYESİ lambasını göstermemek için yapılan bir uygulamadır. Lütfen bana başka bir aracın kullanım kılavuzundaki 6 ay ibaresini ve ya yağ üreticisinin sitesinden bir alıntı yaparmısınız. Benim çok önemli olacak bu bilgiyi bana paylaşırsanız, ben de bir şeyi yanlış biliyor muşum olarak kabullenirim ve en önemlisi rahatlarım. 6 ayda bir yağ ilave eder ve ya çok para bulursam servise giderim ve yağ değiştirtirim.

Not : 25 yıl önce (!), rahmetli babam, arabamızın yağını kendisi değiştirirdi ve yağ hakkında bana da bilgi verirdi. Yağın viskozitesinin ancak bir yılda ve ya uzun süreli kullanımda kaybolduğunu anlatmıştı. Ayrıca yağı, parmak ile test ederek durum kontrolünü de öğretmişti.

Teşekkürler. :)
Levent bey soru sordunuz cevap verdik. Kotumu yaptik. Bu siteminiz kime? Ben Toyotanin avukati degilim.
Atilla amcanin ve beninde linkini paylastigim yagi kullaniniz. 5-40 yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #424 : Kasım 04, 2013, 07:30:29 »
Mahmut abi araban kac kmde bilmiyorum ama birsey onerecegim belki sacma gelecek yar yuru git isine falan diyeceksin ama malum 2001 corolla var ve dogustan yak eksiltmesiyle meshur biz bu araci aldigimizda eksiltiyordu ama 3. Bakimdan sonra NNT BOR POWER koyduk 9000 kmden once yag eksiltmiyor araba hani sen dene diyecegim ama korkuyorum hani dizel naik ve km cok ilermemistir muhtemelen sorun yaratir mi diye dusunuyorum ama karar sana ait sadece bilgi olarak vereyim dedim bu bakimda da koydum gecen seneki bakimda koymadim arasindaki fark bariz belli aracin sesi gercekten degisiyor :-\

Ercüment önerin için teşekkürler . Öncelikle belki sana daha saçma gelecek . :) Bir ara bende bunu senin daha önce yazdığın mesajları okuduktan sonra ciddi ciddi düşündüm . Fakat dediğin gibi dizel ve özellikle turbolu olduğu için vazgeçtim . Aslında dizel oluşundan bir şey olmaz ama biliyorsun turbo da motor yağı ile yağlanıyor daha çok bu sebeple vazgeçtim . Ama şimdi birdahaki bakıma katsam mı acaba diye düşünüyorum .

Bu arada kardeşim yürü git işine niye diyeyim . Kötü veya iyi soruna çözüm olabilecek bir fikir verimişsin .Keşke herkes senin gibi böyle yaklaşabilse . Tekrardan teşekkür ediyorum . Bakım zamanı geldiğinde seni bor power ile ilgili rahatsız edebilirim .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 164 kere teşekkür etti
  • 115 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #425 : Kasım 04, 2013, 09:46:58 »
Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #426 : Kasım 04, 2013, 09:54:09 »
İyi haftalar.
:) Yav yok be Kadir abicim sitem falan, Size ne sitem edeceğim ben. Dikkat ederseniz ünlem işareti ile biten yazım yok ve de sürekli rica etmişim, lütfen diye başlamışım. Ben kendimi rahatlatmak için kesin bilgi arıyorum. Yanlış anlaşıldıysam özür, ama Mahmut ve ben gibi bazı arakdaşların isimleri çıkmış sekize, inmez dokuza. Toyota fanatikleri karşısında hep muhalefet yapıyormuş gibi görünürüz, her konuda da yanlış anlaşılır.
Yok öyle bir şey, yanıt için teşekkürler. :)

Abi çıkmış sekize inmez dokuza derken ? :)

Benim ismim zaten dokuzda yerimi kimseye vermem . :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #427 : Kasım 04, 2013, 09:59:19 »
Levent abi birde son sorunuzu yeni gördüm . Serviste kullanılan yağ mutlaka güvenilirdir ama ben 10w40 kullandıklarından ve yağ fiyatı serviste çok yüksek olduğundan kendim dışarıdan 5w40 alıp götürüyordum . Zaten en son revizyondan sonraki yağa para almadıkları için kendiler 5w30 koydu .
Yani bunca sıkıntıda karım 4.2 lt 5w30 yağ ve yağ filtresi oldu .  Bendeki de züğürt tesellisi . :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #428 : Kasım 04, 2013, 10:39:01 »
Abi çıkmış sekize inmez dokuza derken ? :)

Benim ismim zaten dokuzda yerimi kimseye vermem . :D
Mahmut'çum   8-9 ile alakası yok olayın :):)  Ben seni çok iyi anlıyorum ve sana hak veriyorum..
TCT İstanbul buluşmamızda Ahmet Güve ve Hakan Öztürk'e dedim ki.  Benim araç 2009 Auris D4D, Allaha şükür bu modellerde problem yok :)
Ama bundan sonraki arabam  Renault Fluence/ Megane III   veya Ford Focus  (Dizel)  olabilir..Çünkü ben 2010-2011 Auris-Corolla parası ile  bu arabalardan
daha yüksek modelini alabiliyorum ve yağ eksiltme problemi vs de yok bu araçlarda. Babamda Renault var çok memnun.. Ford kullanan arkadaşım da var,çok sorunlu
bir araba değil..
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #429 : Kasım 04, 2013, 12:26:36 »
Mahmut'çum   8-9 ile alakası yok olayın :):)  Ben seni çok iyi anlıyorum ve sana hak veriyorum..
TCT İstanbul buluşmamızda Ahmet Güve ve Hakan Öztürk'e dedim ki.  Benim araç 2009 Auris D4D, Allaha şükür bu modellerde problem yok :)
Ama bundan sonraki arabam  Renault Fluence/ Megane III   veya Ford Focus  (Dizel)  olabilir..Çünkü ben 2010-2011 Auris-Corolla parası ile  bu arabalardan
daha yüksek modelini alabiliyorum ve yağ eksiltme problemi vs de yok bu araçlarda. Babamda Renault var çok memnun.. Ford kullanan arkadaşım da var,çok sorunlu
bir araba değil..

Abi öncelikle teşekkür ederim .

Abi 8-9 meselesi işin espirisi ama ismim değil dokuza doksana çıksa normal karşılarım . :) Sebebi bir ara bu sorun forumun o kadar gündemindeydi ki o konulara mesaj yazmaktan diğer konulara yazamaz oldum . Dolayısıyla beni o sıra takip edenler bu toyotayı karalıyor diye düşünmüş olabilirler .Bu kişilere de hak veririm bende olsam böyle düşünürüm .

Bu konu hakkında sağolsun bize destek verenler anlayanlar oldu ama onlar bile bazen bize karşı olanların mesajları ile galeyana gelerek bizlere karşı sert mesajlar yazabildiler . Bizlerde aynı şekilde toyotayı karalamak isteyen kişilerin galeyanına gelerek istemeden de olsa mesajlarımızı biraz sert yazmış olabiliriz . Önemli olan sakin kafa ile düşündükten sonra insanın hatasını anlayıp özür dileyebilmesidir .

Diğer yandan benim , Levent abinin  ve bir çok kişinin bu sorunu burada paylaşmalarının 2 amacı var. Birinci amaç sorunumuza çare bulmak . İkinci amaç ise bu araçları alacaklar hakkında bilgi sahibi yapmak.İkinci amaç için söylüyorum bizler toyotayı karalamak istesek bu sorunun sadece 2010 ve 2011 lerde görüldüğünü özellikle belirtmezdik .

Diğer yandan ben yaklaşık 1 hafta önce aracın yağını kontrol ettim araç bakımdan çıkalı 3000 km oldu ve yağ alt noktada . Revizyondan önce bu eksilme 6000 hatta 7000 km de olurdu . Yani aracım eskisine göre 2 kat daha fazla eksiltmeye başladı . Ben toyotayı karalıcak olsa idim 1 hafta önce bir konu açar bunu orada paylaşarak toyota aracımı daha beter bozdu diye toyotaya verip veriştirebilirdim . Şimdi bunu kendine vazife yapıp bunun üzerinden kimsenin toyotayı eleştirmesini de istemiyorum bu konu daha önce yeterince tartışıldı . Bundan sonra çözüm önerisi olan varsa iyi veya kötü paylaşırsa seviniriz onun haricinde toyotanın bu sorun karşısındaki tutumunu zaten herkes biliyor .

Neyse abi fazla uzatmayayim konu amacından sapmasın .  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #430 : Kasım 04, 2013, 12:42:23 »
Mahmut'çum yerinizde olsam bende sizin gibi işin peşini bırakmazdım.Davanızda haklısınız umarım istediğinizi alırsınız,canı gönülden diliyorum
emin olun kardeşim :(:(
Hiç kimse parayı sokaktan toplamıyor,koskoca otomotiv devi ve hatta kim olursa olsun,ayıplı malı ya düzeltmeli ya da yenisi ile değiştirmeli..
Allah hepinize kolaylık versin, gelişmeleri bekliyorum..
Saygılarımla...
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
« Yanıtla #431 : Kasım 04, 2013, 12:52:45 »
Mahmut'çum yerinizde olsam bende sizin gibi işin peşini bırakmazdım.Davanızda haklısınız umarım istediğinizi alırsınız,canı gönülden diliyorum
emin olun kardeşim :(:(
Hiç kimse parayı sokaktan toplamıyor,koskoca otomotiv devi ve hatta kim olursa olsun,ayıplı malı ya düzeltmeli ya da yenisi ile değiştirmeli..
Allah hepinize kolaylık versin, gelişmeleri bekliyorum..
Saygılarımla...

Abi sağol . Benim hukuki süreci başlatmama sebebim biraz farklı . Benim araç ötv muafiyetli ve 5 yıl içinde ruhsat sahibi değişemez . Daha doğrusu değişmesi için ötv nin ödenmesi lazım . Bu durumda da mahkemeyi kazansam bile toyota aracı üstüne alabilmesi için benim ötv yi ödemem lazım . Diyeli ödedim bu seferde yine ötv muafiyetli araç alabilmem için 5 yıl geçmesi gerekiyor yani her türlü mağdur ben oluyorum . Zaten revizyona mecbur kaldım onay verdim yoksa kesinlikle hukuki süreci başlatırdım .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #432 : Kasım 07, 2013, 12:41:00 »
Merhaba yağ ile ilgili konu olduğu için buradan fikir alabileceğimi düşündüm. Benim 2001 model 1.4 vvti terra special aracım var. Kasım 2012 de almıştım. Araçta LPG yok ve hiç takılmamış, bende bu şekilde kullanmayı tercih ediyorum. Şuan ki km 162 000 civarında ancak 2 kez km düşürülmüş ve yaklaşık 250 000 km de motor yetkili serviste yapılmış, tahminim 350 000 veya 400 000 km gerçek değeri. İlk aldığımda babam castrol magnatec  10w-40 ile değişim yapmıştı bende aynı yağı kullanarak geçen hafta tekrar yağ değişimi yaptım. Yaklaşık 8000 km de 500-600 gr yağ eksiltmişti, değişimden önce bayramda memlekette iken biraz takviye yapmıştım.

Forumdan ve araştırmalarım sonucu edindiğim bilgiler neticesinde tam sentetik yağ kullanmak istiyorum ancak kimse tavsiye etmiyor yağ tipini değiştirmeyi. Sekman keçelerine ( veya conta emin değilim ) zarar verip eritebileceği vb. şekilde açıklama yapıyorlar. Ben markadan ziyade Castrol Edge 5w-40 tam sentetik yağ kullanmayı planlıyordum. 

Bana yol gösterip yönlendirecek değerli forum üyelerinden yardım bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
2001 1.4 Terra Special

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #433 : Kasım 07, 2013, 19:33:15 »
Merhaba yağ ile ilgili konu olduğu için buradan fikir alabileceğimi düşündüm. Benim 2001 model 1.4 vvti terra special aracım var. Kasım 2012 de almıştım. Araçta LPG yok ve hiç takılmamış, bende bu şekilde kullanmayı tercih ediyorum. Şuan ki km 162 000 civarında ancak 2 kez km düşürülmüş ve yaklaşık 250 000 km de motor yetkili serviste yapılmış, tahminim 350 000 veya 400 000 km gerçek değeri. İlk aldığımda babam castrol magnatec  10w-40 ile değişim yapmıştı bende aynı yağı kullanarak geçen hafta tekrar yağ değişimi yaptım. Yaklaşık 8000 km de 500-600 gr yağ eksiltmişti, değişimden önce bayramda memlekette iken biraz takviye yapmıştım.

Forumdan ve araştırmalarım sonucu edindiğim bilgiler neticesinde tam sentetik yağ kullanmak istiyorum ancak kimse tavsiye etmiyor yağ tipini değiştirmeyi. Sekman keçelerine ( veya conta emin değilim ) zarar verip eritebileceği vb. şekilde açıklama yapıyorlar. Ben markadan ziyade Castrol Edge 5w-40 tam sentetik yağ kullanmayı planlıyordum. 

Bana yol gösterip yönlendirecek değerli forum üyelerinden yardım bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

sen castrol edge 5w40 ı kullan gerisini boşver. motorlarda zırt pırt marka ve viskozite değiştirmek iyi değildir yoksa yağın tipini markasını ilelebet kullanacağız diye kaide yok.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #434 : Kasım 07, 2013, 20:02:03 »
castrol edge fts yağı hoşuma gitti..  numaralar yerine SN SM gibi sınıfına bakıyorum. görünen o ki 5 40 castrol edge fts SM ile en gelişmiş yağlardan biri.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '06
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #435 : Kasım 07, 2013, 23:27:34 »
Arkadaşlar aracım 2000 model yaris 1,3 vvt-i motor.Aracıma bundan önceki sahibi 10 40 yağ koydurmuş fakat kitapçığında 10 40 yağ hiç yazmıyor.5 30-10 30-15 30-20 50 yazıyor anlamadım ki ::)bundan sonraki bakımda hangi yağı koymalıyım?aracım için en uygunu hangisidir.yaşadığım yer biraz soğuk bölge yazın en fazla 28 kışın eksi 15 20 derece civarına kadar soğuklar olabiliyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #436 : Kasım 07, 2013, 23:43:53 »
Km kac acaba :) 100.000 ustuyse maksimum 0w40 oneririm abicim cunku 30 ince gelebilir..
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '06
  • 14 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #437 : Kasım 07, 2013, 23:45:28 »
Km kac acaba :) 100.000 ustuyse maksimum 0w40 oneririm abicim cunku 30 ince gelebilir..
km 110000km de fakat kitapçıkta 0 40 ta yazmıyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #438 : Kasım 07, 2013, 23:59:44 »
Alman araclari gibi sıkı motor yapisina sahip değiliz onerdigi yaglar 110.000 icin yeterince ince yazin 30kismi az gelebilir diye dusunuyorum 0w40tan zarar gormezsiniz Atilla amcanin yorumunuda ogrenin derim :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 327 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #439 : Kasım 08, 2013, 08:44:49 »
sen castrol edge 5w40 ı kullan gerisini boşver. motorlarda zırt pırt marka ve viskozite değiştirmek iyi değildir yoksa yağın tipini markasını ilelebet kullanacağız diye kaide yok.
Teşekkür ederim abi, nasip olursa bir dahaki bakıma tam sentetik yağa geçeceğim.
2001 1.4 Terra Special