0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Fakat mühendislikte %100 kazanç olmaz. Birşey kazanıyorsanız, birşeylerden taviz veriyorsunuzdur. Ben de mühendis değilim ama iyi mühendislerle çalışıyorum, mühendislik yaklaşımına aşinayımdır. Bunu hiç unutmayın %100 kazanç olmaz. Bir kazanım varsa, bir taviz vardır. Mühendislik bu verilen tavizi en aza indirmek için uğraşır. Pazarlama 'da mühendisliği 'talep edilen' yönde zorla. Belki de toyota , bu motorun 300-400-500 bin yapmasına gerek yok, 250bin yapsın ama az yakıt tüketsin, müşteri buna yönelsin diye düşünmüş olabilir. Mühendislerin düşüncesini okumaya çalışırken, onları zorlayan pazarlamacıları da düşünmemiz gerekir.
Haklısınız, mühendislikte "optimum" kavramı buradan ortaya çıkıyor zaten. Otomotiv sektöründe kullanılan sıvılar için, sıvı üreticilerinin bir yaptırımı söz konusu değil (hatta tam tersine) ancak çok da farklı olmayan bir etken emisyon normları sebebi ile ülkelerin (Özellikle Avrupa) yaptırımları.Motorun kullanım ömrü konusunda da haklısınız, ancak bunun da kullanılan motor yağı ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum, kullanılan mazleme, verimlilik için yüksek hassasiyet vs. vs. kaldı ki kullanıcı el kitabında "Bu Aracın Kullanım Süresi 10 Yıldır" yazılı olduğunda kilometrelerin pek bir önemi de kalmıyor Bize düşen tavsiye ve tecrübeler ışığında elimizden geleni yapmak, şimdiye kadar gerçek bir kıstas ortaya konamadığına göre üretici tavsiyesi yapılabilecek en iyi şey gibi görünüyor.
hayır edemem. idare edemem abi idare edemem... benim aklımı karıştırmasın kimse [emoji1]
hadi al bakalım burdan yak şimdi!
Bekir Hoca 0w40 a geçtiyse vardır bir sebebi , var mı hocam bir fark?
hocam bu güne kadar yetkili servis hep 5w30 kullandı. benim arabam lpg li sonraki bakımda 0w20 ye dönmek istiyorum bir sorun olur mu acaba?
Bekir bey 0w20 devam ediyor geçiş falan yok.Adamın arkasından konuşmayın )
bence bahçeli gibi konuşmaya başladı Bekir abi. En son 020 koymuştu ama[emoji41]
Toyotanın 10binde bir yağ değiştirmesi bence çok abartılı erken.BMW ,yetkili servise giderken götürdüğümüz Castrolle 30bin km yaparken... Bari biz de diğerleri gibi 15binde bir değişseydik.Toyotanın yağı erken bozduğu gibi bir veri var mı elimizde? Garantiden çıkmış araçlar için bence forumda bunu seslendirmeliyiz...Japon mühendisler gerçekten bilimsel olarak mı 10bin bakımını belirlemişler yoksa tamamen duygusal mı olay?
Ne 0-20'ymiş arkadaş ! Adamlar forumun bu konusunu okusa yağı ürettiğine pişman olur.
Bu yağın üretildiğine asıl motor yağı üreticileri pişman. Ankara'da pek çok yerde yok. İnternetten almak gerekiyor. Fazla zamanım olmadığı için arayamadım da.Bu konuda Toyota net olmalı, bütün yetkili servislerine , hatta özel servislere bildirim yapmalı. Şu özellikte yağı, şu km de motorlarda kullanın, şu km de şunu kullanın diye. Aslında şöyle de sormak lazım, neden 0-30 değil de 0-20 de ısrar ediliyor. 0-30 da oldukça iyi değerler veren bir yağ. Servislere, marketlere gidiyoruz ağırlık olarak piyasa 5-30 a dönmüş durumda. Bizim araçların kataloğunda 0-20,5-20 ve 5-30 var http://turkiye.toyota.com.tr/Files/KILAVUZ/AURIS/AURIS-OM12C72T-01_11.pdfBu arada aşağıdaki teste de göz atın. 1 kez Motul econergy kullandım, Mobil 1 ondan kesinlikle daha iyi demiştim. Eneos ta Mobil1 kadar iyi. https://www.youtube.com/watch?v=VpN-QzjEqnQKışın Motul problemli. Özellikle -15 derece altında.
10bin gene iyi, bir de işin 6 ay kısmı var. Yağ kartlarına dikkat ederseniz bir sonraki değişim olarak 6 ay sonrasını yazıyorlar. Bir gün soracağım kendilerine motorda 6 ayda yağı bozan özel bir aksam olup olmadığını.
Hocam 0W20 yi servisler getirse kaça satıcaklar? Geçen 5w30 un litresine 65 yazıyordu servisde.İndirim falan kaç yapıyorlar bilmiyorum.İçinde duyguğum kadarıyla Mobil super fe 5w30 var. Bu yağ da tam sentetik değil,nasıl olsa 10binde bir değiştiriyorlar
Her iki yağı da kullandım. Karasal iklim için Mobil 1 Esp daha iyi. Motul daha sportif bir yağ, yüksek devirlerde koruyucu özelliği daha güçlü. Ama yakıt tüketimi ve kolay çalışmada Mobil 1 benim deneyimlerime göre daha iyi.Japon tavsiylerini dinleyerek bu sefer ENEOS 5-30 aldım. İlk izlenimlerim gayet olumlu. -8 dereceyi gördük , ilk çalışmada anında alıyor. Motor titreşimi yok gibi. Hemen ısınıyor , yani aracı çıkarıp 200 m ışıklara gidene kadar jikleyi indiriyor. Aslında 0-20 yi bu kış denemek istiyordum, fakat girdiğim dükkanda yoktu, sonra da aramadım. Aracı dağa taşa sürmeyenler , sürekli sakin kullananlar için 0-20 daha ekonomik ve düşük devirlerde daha performanslı olacaktır.Benim gibi, dağ taş gezen, Ankara gibi yokuşlu yerlerde yaşayanlar için 5-30 mantıklıdır. Yüksek devirlerde daha koruyucu. 0-40 ile 0-20 arasında 5-30 tam sentetiklerin değerleri.Ayrıca motor titreşimi , sessizlik ve ekonomin en optimum birleştiği seçenek 5-30 tam sentetik sertifikaları tam olan yağlar. Mobil 1 ESP de bunu tam olarak karşılıyor. ENEOS 5-30 da ilk izlenimlerime göre gayet güzel uyum sağladı motora. Değişime yakın ENEOS hakkında tekrar yorum yaparım.