Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799413 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #3980 : Aralık 08, 2016, 13:22:45 »
Fakat mühendislikte %100 kazanç olmaz. Birşey kazanıyorsanız, birşeylerden taviz veriyorsunuzdur. Ben de mühendis değilim ama  iyi mühendislerle çalışıyorum, mühendislik yaklaşımına aşinayımdır. Bunu hiç unutmayın %100 kazanç olmaz. Bir kazanım varsa, bir taviz vardır. Mühendislik bu verilen tavizi en aza indirmek için uğraşır. Pazarlama 'da mühendisliği 'talep edilen' yönde zorla.  Belki de toyota , bu motorun 300-400-500 bin yapmasına gerek yok, 250bin yapsın ama az yakıt tüketsin, müşteri buna yönelsin diye düşünmüş olabilir.
Mühendislerin düşüncesini okumaya çalışırken, onları zorlayan pazarlamacıları da düşünmemiz gerekir.

Haklısınız, mühendislikte "optimum" kavramı buradan ortaya çıkıyor zaten. Otomotiv sektöründe kullanılan sıvılar için, sıvı üreticilerinin bir yaptırımı söz konusu değil (hatta tam tersine) ancak çok da farklı olmayan bir etken emisyon normları sebebi ile ülkelerin (Özellikle Avrupa) yaptırımları.

Motorun kullanım ömrü konusunda da haklısınız, ancak bunun da kullanılan motor yağı ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum, kullanılan mazleme, verimlilik için yüksek hassasiyet vs. vs. kaldı ki kullanıcı el kitabında "Bu Aracın Kullanım Süresi 10 Yıldır" yazılı olduğunda kilometrelerin pek bir önemi de kalmıyor :)

Bize düşen tavsiye ve tecrübeler ışığında elimizden geleni yapmak, şimdiye kadar gerçek bir kıstas ortaya konamadığına göre üretici tavsiyesi yapılabilecek en iyi şey gibi görünüyor.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #3980 : Aralık 08, 2016, 13:22:45 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3981 : Aralık 08, 2016, 14:21:31 »
Haklısınız, mühendislikte "optimum" kavramı buradan ortaya çıkıyor zaten. Otomotiv sektöründe kullanılan sıvılar için, sıvı üreticilerinin bir yaptırımı söz konusu değil (hatta tam tersine) ancak çok da farklı olmayan bir etken emisyon normları sebebi ile ülkelerin (Özellikle Avrupa) yaptırımları.

Motorun kullanım ömrü konusunda da haklısınız, ancak bunun da kullanılan motor yağı ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum, kullanılan mazleme, verimlilik için yüksek hassasiyet vs. vs. kaldı ki kullanıcı el kitabında "Bu Aracın Kullanım Süresi 10 Yıldır" yazılı olduğunda kilometrelerin pek bir önemi de kalmıyor :)

Bize düşen tavsiye ve tecrübeler ışığında elimizden geleni yapmak, şimdiye kadar gerçek bir kıstas ortaya konamadığına göre üretici tavsiyesi yapılabilecek en iyi şey gibi görünüyor.

Zaten şu emisyon işleri her şeyi alt üst etti.
Avrupalı üreticiler artık tamamen elektrikli ve hybrid araçlara yönlendiriyor insanları. Toyota bir de hidrojen yakıtı konusunda ileriden gidiyor.
Biz halen mazot, benzin, lpg konuşuyoruz. Bu da bizim şansızlığımız. Keşke 10 yıl binip, geri dönüşüme verebilecek güçte bir ekonomik durumumuz olsa. Fakat burada 10,15,20 yaşında araçlar hakkında konuşuyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=0hkxXNb0VBQ
Normal kullanımda, bir insan ömrüne yakın gidebilir aslında otomobil. Ama otomotiv endüstrisi bunu kaldıramaz. Dolayısıyla, 100.000 km de aslında ömrünün 1/4 ünde olan bir araçtan bahsediyoruz. Otomotiv üreticisinin tavsiyesi 'motor ömrü' değil, 'ekonomi ve emisyon' aslında.
Neyse konu yine çok dallanıp budaklanıyor. Sustum. Üretici tavsiyesi öncelikle  0-20 dir.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 99000
  • 1409 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3982 : Aralık 08, 2016, 14:29:25 »
Biri RED LINE mı dedi :)
RED LINE bizim işimiz.
Şaka bir yana 0w20 kullanan biri olarak süreklide yüksek devir gören motorda  daha gram eksiltme görmedim.
Burada bir dip not Ufuk beyde belirtmiş zaten aracı yapan mühendis bu yağı kullanın diyor biz yapana bakmayıp kendimiz karar vereceksek motoruda oturup kendimiz imal etmemiz gerekiyor eğer bu teknolojiye sahipsek.
Bu konu çok tartışıldı forumda bence üretici ne diyorsa odur.
Selam ve sevgilerimle
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 34
  • Model Yılı: '14
  • 1 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3983 : Aralık 08, 2016, 20:40:18 »
hayır edemem.  idare edemem abi idare edemem...  benim aklımı karıştırmasın kimse [emoji1]

hocam bu güne kadar yetkili servis hep 5w30 kullandı. benim arabam lpg li sonraki bakımda 0w20 ye dönmek istiyorum bir sorun olur mu acaba?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3984 : Aralık 08, 2016, 20:52:10 »
hadi al bakalım burdan yak şimdi! :islik:

Bekir Hoca 0w40 a geçtiyse vardır bir sebebi , var mı hocam bir fark?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3985 : Aralık 08, 2016, 21:25:26 »
Bekir Hoca 0w40 a geçtiyse vardır bir sebebi , var mı hocam bir fark?
Bekir bey 0w20 devam ediyor geçiş falan yok.Adamın arkasından konuşmayın :))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3986 : Aralık 08, 2016, 21:25:38 »
hocam bu güne kadar yetkili servis hep 5w30 kullandı. benim arabam lpg li sonraki bakımda 0w20 ye dönmek istiyorum bir sorun olur mu acaba?
olmuyor olmadı. 2.kez 0.20 koyacağım bakım zamanı geldi.
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3987 : Aralık 08, 2016, 21:26:43 »
bence bahçeli gibi konuşmaya başladı Bekir abi. En son 020 koymuştu ama[emoji41]
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3988 : Aralık 08, 2016, 21:39:48 »

Benim  aklımda sanki 0w40 yağ uygun fiyata bulmuştu da almıştı gibi kalmış  :-\

Mesaj Birleştirildi: Aralık 08, 2016, 21:44:11
bence bahçeli gibi konuşmaya başladı Bekir abi. En son 020 koymuştu ama[emoji41]

Denizli nin plakası kaç?
20
Hava kaç derece ?
0
Yan yana köy şimdi ne etti?
200
Hayır diğer türlü koy, şimdi ne oldu?
020
İki tane v koy ortasına, şimdi ne oldu?
0vv20
MHP iktidarda  :rofl: :rofl:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3989 : Aralık 08, 2016, 23:45:04 »
:rofl: :rofl:  Klasik Bahçeli repliği :rofl: :rofl:
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3990 : Aralık 09, 2016, 01:06:20 »
Toyotanın 10binde bir yağ değiştirmesi bence çok abartılı erken.BMW ,yetkili servise giderken götürdüğümüz Castrolle 30bin km yaparken... :D Bari biz de diğerleri gibi 15binde bir değişseydik.Toyotanın yağı erken bozduğu gibi bir veri var mı elimizde? Garantiden çıkmış araçlar için bence forumda bunu seslendirmeliyiz...Japon mühendisler gerçekten bilimsel olarak mı 10bin bakımını belirlemişler yoksa tamamen duygusal mı olay?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3991 : Aralık 09, 2016, 01:34:30 »
Tayfun bey Türkiye'de olay kesinlikle duygusal maalesef.
Aynı araç aynı sarf malzemesi ile yurtdışı 15.000 km de bakıma girerken bizde 10.000 maalesef.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 75000
  • 550 kere teşekkür etti
  • 137 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3992 : Aralık 09, 2016, 02:26:59 »
arkadaşlar aslında konu kapanmış (geç kaldık gene :D ) ama izninizle benimde maruzatım var izin var mı ? sağ olun teşekkürler :D

bu 0-20 yağ konusunda 2 kere ustaya sorti atıp birinde 10-40 son sortide 5-30 la dönmüş biri olarak anlayın ne kadar çok kullanmak isityorum şu yağı hatta hayattan başka beklentim kalmadı efenim 0-20 yağ kutusunu elime alıp https://www.youtube.com/watch?v=Vw3HTfE-Gq4 'ı mırıldanıyorum :P

işin şakası bunu ustaya da danıştım malumunuz benim sizler kadar teknik bilgim yok işte bu araçların yağlı iticili vs olduğundan bahsetti ki böyle bi sistemle çalışan araçta yağın önemi daha çok artıyor ki 0-20 gerekliliğini bir kez daha artırıyor .. buna ek kullanım kılavuzunda da açıkça önemi belirtilmiş lakin madalyonun öteki yüzünü çeviriyoruz ....

................2016 şaşmaz/ANKARA  (filimlerde ki geçiş efekti :P )

oraya 0-20 ibaresini koyan mühendis bu araca LPG takın dememiş ki bence biraz bunu da düşünmek gerek hoş kullanıcıları forumda bu yağdan çok memnun  ki şöyle de bi gerçek var en azından şahsım adına 10.000 de periyoidk yağ değiştiriyorum ben eksiltse bile ne olacak ki  keza eksiltmiyormuşta  :)

saygılar

bu arada bu 5-30 la ESP arasında ne fark var bana 5-30 koydular ESP olanı dizeller için partikül vs demişlerdi  bilgilendirirseniz sevinirim :)
2005 Corolla 1,6 sol ---- 2011 Avensis elegant extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3993 : Aralık 09, 2016, 07:50:29 »
Ne 0-20'ymiş arkadaş !

Adamlar forumun bu konusunu okusa yağı ürettiğine pişman olur.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3994 : Aralık 09, 2016, 08:38:16 »
Toyotanın 10binde bir yağ değiştirmesi bence çok abartılı erken.BMW ,yetkili servise giderken götürdüğümüz Castrolle 30bin km yaparken... :D Bari biz de diğerleri gibi 15binde bir değişseydik.Toyotanın yağı erken bozduğu gibi bir veri var mı elimizde? Garantiden çıkmış araçlar için bence forumda bunu seslendirmeliyiz...Japon mühendisler gerçekten bilimsel olarak mı 10bin bakımını belirlemişler yoksa tamamen duygusal mı olay?

10bin gene iyi, bir de işin 6 ay kısmı var. Yağ kartlarına dikkat ederseniz bir sonraki değişim olarak 6 ay sonrasını yazıyorlar. Bir gün soracağım kendilerine motorda 6 ayda yağı bozan özel bir aksam olup olmadığını.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3995 : Aralık 09, 2016, 08:47:23 »
Ne 0-20'ymiş arkadaş !

Adamlar forumun bu konusunu okusa yağı ürettiğine pişman olur.

Bu yağın üretildiğine asıl motor yağı üreticileri pişman.
Ankara'da pek çok yerde yok. İnternetten almak gerekiyor. Fazla zamanım olmadığı için arayamadım da.
Bu konuda Toyota net olmalı, bütün yetkili servislerine , hatta özel servislere bildirim yapmalı. Şu özellikte yağı, şu km de motorlarda kullanın, şu km de şunu kullanın diye. Aslında şöyle de sormak lazım, neden 0-30 değil de 0-20 de ısrar ediliyor. 0-30 da oldukça iyi değerler veren bir yağ.
Servislere, marketlere gidiyoruz ağırlık olarak piyasa 5-30 a dönmüş durumda. Bizim araçların kataloğunda 0-20,5-20  ve 5-30 var http://turkiye.toyota.com.tr/Files/KILAVUZ/AURIS/AURIS-OM12C72T-01_11.pdf

Bu arada  aşağıdaki teste de göz atın. 1 kez Motul econergy kullandım,  Mobil 1 ondan kesinlikle daha iyi demiştim. Eneos ta Mobil1 kadar iyi. https://www.youtube.com/watch?v=VpN-QzjEqnQ
Kışın Motul problemli. Özellikle -15 derece altında.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 42 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3996 : Aralık 09, 2016, 10:57:37 »
Bu yağın üretildiğine asıl motor yağı üreticileri pişman.
Ankara'da pek çok yerde yok. İnternetten almak gerekiyor. Fazla zamanım olmadığı için arayamadım da.
Bu konuda Toyota net olmalı, bütün yetkili servislerine , hatta özel servislere bildirim yapmalı. Şu özellikte yağı, şu km de motorlarda kullanın, şu km de şunu kullanın diye. Aslında şöyle de sormak lazım, neden 0-30 değil de 0-20 de ısrar ediliyor. 0-30 da oldukça iyi değerler veren bir yağ.
Servislere, marketlere gidiyoruz ağırlık olarak piyasa 5-30 a dönmüş durumda. Bizim araçların kataloğunda 0-20,5-20  ve 5-30 var http://turkiye.toyota.com.tr/Files/KILAVUZ/AURIS/AURIS-OM12C72T-01_11.pdf

Bu arada  aşağıdaki teste de göz atın. 1 kez Motul econergy kullandım,  Mobil 1 ondan kesinlikle daha iyi demiştim. Eneos ta Mobil1 kadar iyi. https://www.youtube.com/watch?v=VpN-QzjEqnQ
Kışın Motul problemli. Özellikle -15 derece altında.
Hocam 0W20 yi servisler getirse kaça satıcaklar? Geçen 5w30 un litresine 65 yazıyordu servisde.İndirim falan kaç yapıyorlar bilmiyorum.İçinde duyguğum kadarıyla Mobil super fe 5w30 var. Bu yağ da tam sentetik değil,nasıl olsa 10binde bir değiştiriyorlar.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 09, 2016, 11:01:33
10bin gene iyi, bir de işin 6 ay kısmı var. Yağ kartlarına dikkat ederseniz bir sonraki değişim olarak 6 ay sonrasını yazıyorlar. Bir gün soracağım kendilerine motorda 6 ayda yağı bozan özel bir aksam olup olmadığını.
Forumda bir başlık açalım Toyotanın bakımları avrupadaki gibi 15binde bir yapılsın diye.Toyota japonyaya ingilizcesi olanlar mail atabilir. En azından tartışmaya açarak da olsa farkndalık oluşturabiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3997 : Aralık 09, 2016, 11:16:54 »
Hocam 0W20 yi servisler getirse kaça satıcaklar? Geçen 5w30 un litresine 65 yazıyordu servisde.İndirim falan kaç yapıyorlar bilmiyorum.İçinde duyguğum kadarıyla Mobil super fe 5w30 var. Bu yağ da tam sentetik değil,nasıl olsa 10binde bir değiştiriyorlar
Getiriyor ve satıyor. Toyota paketiyle 0w20-0w30-5w40 gibi bir çok yağı var ve varilden doldurduğu yağdan çok çok çok kaliteli bir yağ. Emin olun :)
0w20 nin litresi 89 lira gibi bir rakama satılıyor
10.000 de bir değişiyor diye öylesine bir yağ koymayalım bence. 10 bin km boyunca o yağ motorun içinde olacak. O zaman evimizde yarında yemek yiyoruz zaten diyelim sofrayı toplamayalım. Zaten kirleniyor diye evi süpürmeyelim silmeyelim :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 65 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3998 : Aralık 09, 2016, 11:25:49 »
toyota kataloğunda yazan ifade bu

Yağ viskozite sınıflamasındaki 0W bölümü, yağın soğukta çalışma
özelliğini gösterir. W harfinden önceki rakam ne kadar küçük olursa,
soğuk hava şartlarında motoru çalıştırmanız o kadar kolay olacaktır.
Yağ viskozite sınıflamasındaki 0W-30’deki, 30 bölümü yağın çalışma
şartlarındaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya aşırı yük altında
çalışma durumlarında yüksek viskoziteli yağ kullanımı daha uygun
olabilir.

ben bu yazıyı okuduktan sonra 5-30 kullanmaya karar vermiştim. Pişman da değilim. 4lt ENEOS 5-30 Hyper Premium yağ 100 TL. 2016 dolum.
Mobil 1 ESP 5-30  da 100-110 tl ye piyasada var.
öyle litresi 40 tl , 80 tl baya kazık olur bence.  O kadar para verecek olsam Motul 300v kullanırım. Veya Liqui Moly nin en iyi yağını kullanırım. ve değişimi 15.000 e çıkarırım.

born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bilgi güçtür
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '05
  • 63 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3999 : Aralık 09, 2016, 12:11:18 »
Her iki yağı da kullandım. Karasal iklim için Mobil 1 Esp daha iyi. Motul daha sportif bir yağ, yüksek devirlerde koruyucu özelliği daha güçlü. Ama yakıt tüketimi ve kolay çalışmada Mobil 1 benim deneyimlerime göre daha iyi.

Japon tavsiylerini dinleyerek bu sefer ENEOS 5-30 aldım. İlk izlenimlerim gayet olumlu. -8 dereceyi gördük , ilk çalışmada anında alıyor. Motor titreşimi yok gibi. Hemen ısınıyor , yani aracı çıkarıp 200 m ışıklara gidene kadar jikleyi indiriyor.
Aslında 0-20 yi bu kış denemek istiyordum, fakat girdiğim dükkanda yoktu, sonra da aramadım.

Aracı dağa taşa sürmeyenler , sürekli sakin kullananlar için 0-20 daha ekonomik ve düşük devirlerde daha performanslı olacaktır.
Benim gibi, dağ taş gezen, Ankara gibi yokuşlu yerlerde yaşayanlar için 5-30 mantıklıdır. Yüksek devirlerde daha koruyucu. 0-40 ile 0-20 arasında 5-30 tam sentetiklerin değerleri.
Ayrıca motor titreşimi , sessizlik ve ekonomin en optimum birleştiği seçenek 5-30 tam sentetik sertifikaları tam olan yağlar. Mobil 1 ESP de bunu tam olarak karşılıyor.  ENEOS 5-30 da ilk izlenimlerime göre gayet güzel uyum sağladı motora. Değişime yakın ENEOS hakkında tekrar yorum yaparım.
Peki aracınızda lpg var mı ?2005 model lpgli 112000 deki bir araç için 5/30  mu 0/40 mı daha idealdir ?