Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799437 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #3620 : Eylül 03, 2016, 01:00:41 »
Hak ettiği değeri görmeye başlayınca da pahalılaşmaya başlıyorlar ama  ::)
THE END

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #3620 : Eylül 03, 2016, 01:00:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3621 : Eylül 03, 2016, 01:16:59 »
Hak ettiği değeri görmeye başlayınca da pahalılaşmaya başlıyorlar ama  ::)
Bu konu rekabet ile ilgili bir konu, iyi bir rakip varsa kolay kolay absürt artışlar yaşanmıyor ayrıca yağ gibi tüketimi yüksek olan ürünlerde tekel distribütörlüğe de karşıyım zira distribütör tekel olunca istediği gibi at koşturuyor.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3622 : Eylül 03, 2016, 01:23:57 »
Bu konu rekabet ile ilgili bir konu, iyi bir rakip varsa kolay kolay absürt artışlar yaşanmıyor ayrıca yağ gibi tüketimi yüksek olan ürünlerde tekel distribütörlüğe de karşıyım zira distribütör tekel olunca istediği gibi at koşturuyor.

Hocam Türkiye de malesef rekabet değil firmalar arasında centilmenlik anlaşması yapılıyor, fiyatları fazla indirmeyelim diye.  :olu:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3623 : Eylül 03, 2016, 01:33:16 »
Hocam Türkiye de malesef rekabet değil firmalar arasında centilmenlik anlaşması yapılıyor, fiyatları fazla indirmeyelim diye.  :olu:
Maalesef öyle ama o tür şifahi anlaşmalar genellikle satışı en yüksek markaların distribütörleri arasında oluyor, bir de işin "spot" tarafı var ki tam felaket hem satıcıyı hem de müşteriyi mağdur ediyorlar, bilinçsiz satıcıdan ise hiç bahsetmiyorum yoksa kaza kurşununa gideceğiz :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 160000
  • Model Yılı: '06
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3624 : Eylül 15, 2016, 17:49:40 »
160binde servislerin standardı olan 10w40dan Eneos 5w30'a geçiş yaptım. Aracımın daha serileştiğini ve tıkanmadan hızlı devir yükselttiğini hissediyorum. Yakıt konusunda yol bilgisayarına göre şehir içinde 0.5-1lt arasında azalma var. Umarım İzmir'in en sıcak günlerinde de bizi üzmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '15
  • 25 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3625 : Eylül 15, 2016, 22:02:13 »
Herkese selamlar. Valvematic motorlarda 0w-20 yağ kullanımı ile ilgili çok fazla yabancı kaynak okudum. Aşağıya da bu yazılardan birini ekliyorum. Yazıda özet olarak valvematic motorlarda -30 serisi ile biten (5w-30 gibi) bir yağın kullanılması aksi takdirde valvematic motorlara özgü kronik arızaların oluşacağından bahsediyor.

Serviste baş formen ile de görüştüm. Dışarıdan yağ kabulunde sorun çıkarmıyorlar ancak 0w-20 getrme dedi.

Bu yağ konusunda burada yazılanların hepsini okudum.

Yağ konusunda biraz fazla öı cüretkar fikirlerimiz var forum olarak. Ne dersiniz. Gerçekten kaçımız uzman bu konuda.

Bahsettiğim yabancı makale bu. Teknik bir yaklaşımla olayın üzerine gidilmiş.  Bizim konuşmalarımız ise daha subjektif

http://mywikimotors.com/toyota-1zr/

2015 COROLLA ADVANCE MDS + BRC SEQUENT 32 LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '14
  • 86 kere teşekkür etti
  • 110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3626 : Eylül 15, 2016, 22:44:29 »

Bahsettiğim yabancı makale bu. Teknik bir yaklaşımla olayın üzerine gidilmiş.  Bizim konuşmalarımız ise daha subjektif

http://mywikimotors.com/toyota-1zr/

Ilk cikan örneklerinde yag eksiltme olabileceği, bu durumda 30lu yag kullanilmasi gibi okudum ben. Onun disinda 0-20 kullanilmasina dair bir sakincadan bahsetmiyor sanırım.
2014 Auris TS Advance Skypack CVT
2011 Corolla Comfort Extra D4D Manuel (SATILDI)
2009 Yaris Terra 1.3 VVTI Manuel (SATILDI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 25 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3627 : Eylül 15, 2016, 23:43:26 »

Ilk cikan örneklerinde yag eksiltme olabileceği, bu durumda 30lu yag kullanilmasi gibi okudum ben. Onun disinda 0-20 kullanilmasina dair bir sakincadan bahsetmiyor sanırım.

Hocam çok yerde 5w-30 tavsiye ediliyor yabancı ülkelerde. Hatta dış ülkelerde 0-20 nin en çok önemli olduğu Prius modellerine bile servisler 5w-30 koymuş. Bütün Türkiyede de servisler 5w-30 koyuyor. Toyota şimdiye kadar müdahale ederdi bu duruma gibi geliyor bana.
Bu 0w -20 sevdasının altında acaba motor ömründen feragat edilerek emisyon değerleri mi tutturulmaya çalışılıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3628 : Eylül 16, 2016, 00:20:17 »
Hocam çok yerde 5w-30 tavsiye ediliyor yabancı ülkelerde. Hatta dış ülkelerde 0-20 nin en çok önemli olduğu Prius modellerine bile servisler 5w-30 koymuş. Bütün Türkiyede de servisler 5w-30 koyuyor. Toyota şimdiye kadar müdahale ederdi bu duruma gibi geliyor bana.
Bu 0w -20 sevdasının altında acaba motor ömründen feragat edilerek emisyon değerleri mi tutturulmaya çalışılıyor.
hangi yabancı ülkelerde? Toyota Avrupa sattığı araçlara 0w20 öneriyor. aynı motora sahibiz
Benim baktığım tüm yabancı forumlarda 0w20 kullanıyorlar. denemek için 0w30 yada 5w30 kullananlar tekrar 0w20 ye dönüş yapıyorlar. Dış ülkelerde kullanılıyorda neden bizde kullanılmıyor diye çok uzun tartışmalar oldu. Motoru üreten mühendisler 0w20 derken neden 5w30 koyalım ki? tabiki yağın bir sürü faktörü var ama 5w30 dan 0w20 ye geçipte memnun olmayan yok.
biz 10.000-20.000 arası 5w30 kullandık. sonrasında hep 0w20 koyduk. gerçekten farkı hissediyorsunuz.
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 25 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3629 : Eylül 16, 2016, 01:09:55 »
hangi yabancı ülkelerde? Toyota Avrupa sattığı araçlara 0w20 öneriyor. aynı motora sahibiz
Benim baktığım tüm yabancı forumlarda 0w20 kullanıyorlar. denemek için 0w30 yada 5w30 kullananlar tekrar 0w20 ye dönüş yapıyorlar. Dış ülkelerde kullanılıyorda neden bizde kullanılmıyor diye çok uzun tartışmalar oldu. Motoru üreten mühendisler 0w20 derken neden 5w30 koyalım ki? tabiki yağın bir sürü faktörü var ama 5w30 dan 0w20 ye geçipte memnun olmayan yok.
biz 10.000-20.000 arası 5w30 kullandık. sonrasında hep 0w20 koyduk. gerçekten farkı hissediyorsunuz.

Önerinin 0w-20 olduğunun farkındayım. Ama emisyon zorunluluğu ve motor dayanıklılığı arasında firmaların emisyon tarafını seçebileceğini deunutmayalım.  Ülkemizde bakım yapılan ve kullanım klavuzunda 0w-20 önerilen toyota araçlarda 0w-20 kullanım oranı yüzde kaçtır sizce. Benim tahminim En iyimser tahminle %2. Toyota servislerinde neden varsayılan olarak 5w-30 yağ kullanılıyor.  Sadece 0w-20 nin pahalı olması bunu açıklamaya yeter mi?

Ben de yarın bakım yaptıracam ve ilk dolum fabrika yağımı değiştirecem. Mobil 5w-30 Esp kullanacaz. Deneyip görecez. Belki de dediğiniz gibi çok fark eder. Ben de 0w-20 ye dönerim.

Bence toyota turkiyenin bu konuda örtülü kabulü var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3630 : Eylül 16, 2016, 01:29:07 »
Önerinin 0w-20 olduğunun farkındayım. Ama emisyon zorunluluğu ve motor dayanıklılığı arasında firmaların emisyon tarafını seçebileceğini deunutmayalım.  Ülkemizde bakım yapılan ve kullanım klavuzunda 0w-20 önerilen toyota araçlarda 0w-20 kullanım oranı yüzde kaçtır sizce. Benim tahminim En iyimser tahminle %2. Toyota servislerinde neden varsayılan olarak 5w-30 yağ kullanılıyor.  Sadece 0w-20 nin pahalı olması bunu açıklamaya yeter mi?

Ben de yarın bakım yaptıracam ve ilk dolum fabrika yağımı değiştirecem. Mobil 5w-30 Esp kullanacaz. Deneyip görecez. Belki de dediğiniz gibi çok fark eder. Ben de 0w-20 ye dönerim.

Bence toyota turkiyenin bu konuda örtülü kabulü var.

Sizin mantıkla gidersek yani motordan çok emisyona göre Toyota böyle yönlendiriyor diye, TOYOTA TÜRKİYE acaba bizi çok mu seviyor motorumuzu korumak istiyor :) Hiç sanmam, bozulmasını istese istese en çok Toyota Türkiye ister herhalde  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3631 : Eylül 16, 2016, 08:29:23 »
Sizin mantıkla gidersek yani motordan çok emisyona göre Toyota böyle yönlendiriyor diye, TOYOTA TÜRKİYE acaba bizi çok mu seviyor motorumuzu korumak istiyor :) Hiç sanmam, bozulmasını istese istese en çok Toyota Türkiye ister herhalde  :tamam:
Murat abi arkadaşın eklediği yabancı kaynağı bir ara özetler misin malum ingilizcen çok iyi maşallah. [[emoji56]

İlk gözüme çarpan motorun 134 hp olduğu ve tuning ile oynayarak 200+hp üzeri görülebileceği oldu ama
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3632 : Eylül 16, 2016, 09:00:50 »

Hocam yazık olacak o sıfır motora!
Benimde önerim 0w-20 olacaktır.
Mobil-1,Eneos,Motul gibi seçenekleriniz var!
Forumda ilk 20-30 bin km 5w-30 kullanıpda sonradan 0w-20 ye geçenler günlerce aradaki farkın olumlu yönde olduğunu belirtti zaten :tamam:
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3633 : Eylül 16, 2016, 11:07:05 »
Forumda ilk 20-30 bin km 5w-30 kullanıpda sonradan 0w-20 ye geçenler günlerce aradaki farkın olumlu yönde olduğunu belirtti zaten :tamam:
Zaten 0 20 motora zarar vermiş olsa ümit abinin avensis şimdiye yatak sarmıştı. Ya da senin araç şu an yoğun bakımdaydı :blink:
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 89000
  • Model Yılı: '08
  • 26 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3635 : Eylül 16, 2016, 13:17:13 »
Yaklaşık geriye dönük 100 sayfa kadar hiç sıkılmadan zevkle okudum. Bu yağ konusunda bilgi sahibi olduk. Hiç üşenmeden ve ticari kaygı gözetmeden bilgilerini paylaşan gerek servis sahibi gerek araç sahibi forumdaşlara çok çok teşekkürlerimi sunarım.

Ben 2008 model  80 bin km deki normal kullanım rav4 aracım  için Marmaris şartlarında 5w30 kullanmaya devam edeceğim. Bu arada 5w30 değerlerine yakın eneos ve motul yağlarınıda test edeceğim yağ değişimlerinde.....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 242000
  • Model Yılı: '07
  • 38 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3636 : Eylül 20, 2016, 09:40:19 »
Selam arkadaşlar. Cümleten günaydın hayırlı işleriniz olsun. Aracım 2007 model (2006kasa) corolla 1.4 D-4D 250.000 bakımda hangi yağ ve değişmesini tavsiye edeceğiniz parçaları önerirsiniz.?

Sent from my iPad using Tapatalk
İntikam Almayı Sevmem Ama,
Ödeşmek Adettendir...!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 25 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3637 : Eylül 20, 2016, 12:13:23 »

Bakımı yaptırdım. 5-30 Mobil 1 Esp eklettim.

Arkadaşlar haklı çıktı. Araba bariz şekilde hantallaştı.
İçinden corallaya konulan 5w-30 yağı tekrar bidona doldurtup mazotlu tdci focusuma koyasım bile var.
Yerine tekrar 0w-20 koymak niyetindeyim.

1 haftadır bu -0- serisi yağ işine yabancı kaynaklardan okuma yapıyorum. En son çok detaylı bir araştırmayı bir Ferrari sahibinden buldum. Dr. Ali E. Haas 'ın çalışması. Adam gerçek uzman bu konuda. Ferrariye takılmayın genel bir çalışma. Olması gereken yağ basıncı üzerinden takip ederek çok uzun araştırmış. Adam zaten yağ uzmanı.

Özet olarak motor ne olursa olsun -0- serisi yağ kullanın ve yağ eksiltmesi durumunda kalınlaştıracaksanız 0w-20'den 0w-30'a 0w-40'a doğru ilerleme yoluyla kalınlaştırın diyor. Soğuk iklim, sıcak iklim, yağın sıcaktan sıvılaşması ve etkisini yitireceği gibi iddiaları uzun uzadıya açıklamış ve her zaman -0- serisi kullanın demiş.

Bu makalesinden bir bölüm. Bu yağın (-0- serisi yağlar) bütün motorlarda kullanılabileceği hakkındaki bölüm:

All manufacturers I have seen are specifying 0W-XX or 5W-XX oils now. Honda, Ferrari, Ford, Mercedes, Porsche, and others specify a 0 or 5W-XX oil to mention a few. These are appropriate for all engines of all ages of all levels of wear. This second number is the only thing that may change with an older, lose or worn engine. This can only be determined by experimentation. If you are using XW-50, go to a 0W-40. If your pressures are still too high go to a 0W-30 and so on.

(Çeviri: Gördüğüm kadarıyla bütün üreticiler artık 0w-xx serisi veya 5w-xx serisi yağlardan bahsediyor ve bu yağların kullanılmasını belirtiyor. Bu yağlar [-0- serisi] her yaş her aşınmadaki motorlar için kullanılabilir.   Yağdaki -0- dışındaki ikinci numara sadece aracın yaşı ve motorun güç kaybı ve eskilik durumu için baz alınıyor. Kullandığınız yağ örneğin 10w-50 ise 0w-40'a geçin. Kalın gelir yağ basıncı yüksek kalırsa 0w-30 ve aşağısına doğru ilerleyin)

Bölümler halinde adamın araştırması derinleştikçe ilerleyen sıralı makaleler.
Not: Ferrari kısmına takılmayın. Nette -0- serisi yağ konusunda en çok referans alınan makale bu.
Motor yağında esas alınması gerekenin fabrikanın  baz aldığı 212 Fahrenhayt (100 derece) yağ sıcaklığındaki  yağ basıncı üzerinden takip yapılması. Yağ basıncı yüksekse yağ inceltilecek. Örn:0w-20. Yağ basıncı düşükse yağ kalınlaştırılacak. Örn:0w-40.

http://www.ferrarichat.com/forum/faq.php?faq=haas_articles

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '12
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3638 : Eylül 20, 2016, 15:35:39 »
Yağ basıncının yüksek veya duşuk olduğunu nerden anlıyoruz. Elm ile bağlanınca okuyan bir sensor var mıdır acep?
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3639 : Eylül 20, 2016, 19:39:44 »
Oğuzhan bey geç kalmış sayılmazsınız.
Ancak yağ filtresi ve 0w-20 yağ parası vereceksiniz bir daha.
Aracınız daha çok yeniyken 0w-20 olarak devam edin.
Emin olun sizin buldugunuz linkteki bircok bilgi burda daha onceden konusuldu!
Gule gule kullanin aracinizi tekrardan
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)