Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799412 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #3040 : Nisan 07, 2016, 13:04:27 »
En sonunda, ilk sayfada yayimlayacagimiz, konunun tum detaylarini iceren (kodlar, siniflar, etkiler) bir dokuman haline getirip, sayfada tazan herkesin emegine de saygi gostererek yayimlariz. Olay her yonu ile, her bakis acisi ile tartisilsin ki, ortaya genis kapsamli bir dokuman ciksin.

Genlesmede olay, maddeyi olusturan atomlarin birbirinden uzaklasmasidir, materyal ve aldigi isiya bagli olarak. Olay sadece genlesme de degildir. Normal atmisfer basinc ve sicakliginda olcum ile, daha soguk ortamda fark olacaktir. Isi farkliligina gore de madde enerji ile dolacak ya da bunu geri verecektir. Elektronlarin hareketine bakilabilir.

Senin belirttigin menevisleme sanirim Mutlu. Onlar da ayri bir ustalik. Eskiden cok iyi kilic ustalari olmasina ragmen su an bu bilimde dunyada oncu olmamak ayri bir konu.

Kan gibi dusunun yagi, sadece Rh faktoru ve grup gibi gorunse de kandan kana baska faktor degiskenleri de vardir (net bilen paylasabilir). Yagdan yaga da farkki ozellikler oldugu asikar, demek bu gerekli de.

Evet, bazi araclarin icinde yag seviyesi kontrol edilebiliyor.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #3040 : Nisan 07, 2016, 13:04:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota Corolla 1.6 elegant A/T
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 35000
  • Model Yılı: '12
  • 33 kere teşekkür etti
  • 30 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3041 : Nisan 07, 2016, 13:08:18 »
Arkadaşlar kısacası uzun süreler teknisyenlik deneyimi ve fabrikanın araç için uygun olan yağı kullanmak en mantıklısı

Aracınızın fabrikası neyi öneriyorsa onu kullanın daha fazla koruma sağlayacağım diye fazla yaıt tüketiyorsunuz

Eğer aracınız yağ Eksitmiyorso son numarası 40" ın üstünde yağ kullanmayın!!!!!!!!

Son numrası 50 ve 60 olan yağlar ısıya dayanıklıdır dolayısı ile motorun geç ısınmasına sebep veriyor

Son numarası 30-40 olan yağlar bile gerçek anlamda koruyucudur. günümüz şartlarında yağlar çok kaliteli çoğu sentetik temelli

Tekin bey size KESİNLİKLE KATILMIYORUM Yeni bir motor için 0w20 koruyucu değil diyorsunuz. Szi buna ıspatlamaya davet ediyorum

Lütfen insanların kafasını karıştırmayalım

Yağ konusundan piston sekman gömlek malzemesini genleçmesini tartışıyoruz????

Tekin kendiniz 5w30 kullanabilirsiniz ama siz kullanıyorsunuz diye tüm yeni toyota kullanıcılarına bunu önermenizi anlamıyorum.

Toyota Yağı güncelledi diyorsunuz ama servisler hala bu aracın orjinal yağı 0w20 dir diyor.

Tekrar söylüyorum insanların kafasını karıştırmayın benzin ve lpg ile çalışan bir aracın motor yağıda değişiklik yapmanıza gerek yok motor 90 derecede sabit çalışmaktadır.

Lpgde 100 veya üstünde çalışıyorda bizim mi haberimiz yok

Bu bilgileri bir teknisyen bir yetkili servis deneyimi olan biri olarak yazıyorum.
Today Tomorrow  E15 :)
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3042 : Nisan 07, 2016, 13:20:49 »
Bu sabah sitenin otoparkında çok ilginç bir olay yaşadım.
Normalde oturduğum sitede kimsede T27 Avensis yok.
Sabah 07:30 da aracıma binicekken baktımki yanımda Ankara Plakalı başka bir beyaz tenk T27 Avensis var ve sahibide yan bloktan çıkmış araca binecekti.

Beyefendiye seslendim ve dedimki (İçimden tam zamanı karşılaştırma yapmak için)
-Kusura bakmayın sanırım Misafirsiniz!
-Evet beyefendi dedi kendisi.
-Sizden bir ricam olucak dedim.
-Mümkünse araçları 2 dakika boyunca aynı anda çalıştırıp rölantide bırakabilirmiyiz dedim!
-Tabiki ana neye bakacaksınız anlamadım dedi.
-Model yılı 2013 Avensis.43780 km.Servis devamlı 5-30 koymuş yap olarak.
-Benimki 2014 Avensis.Km 27000 oldu.
Devamlı 0-20 konuyor.
Dış hava sıcaklığı 11 derece civarındaydı.

-Sonuç--> 2 dk sonunda benim araç ısınma çizgisi toplam 3 çizgi yükselmişti.
          --> Diğer avensis hala ilk çizgide duruyordu.
          --> Diğer olay araç sahibi Ankarada karlı havada ilk çalıştırmada aracın motorunun sesli çalıştığından dert yandı.Sizinki sanki çalışmıyor gibi dedi.

Keşke bunu birde resimleyebilseydim size malesef adamı sabah sabah daha fazla tutmak istemedim.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 33 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3043 : Nisan 07, 2016, 13:34:27 »

--> Diğer olay araç sahibi Ankarada karlı havada ilk çalıştırmada aracın motorunun sesli çalıştığından dert yandı.Sizinki sanki çalışmıyor gibi dedi.

Keşke bunu birde resimleyebilseydim size malesef adamı sabah sabah daha fazla tutmak istemedim.
[/quote]

Tamda anlatmak istediğim budur. Bekir bey
motoru koruyalım derken daha fazla yakıt tüketiyoruz büyük numara yağlar ile Fazlasına gerek yok Fabrika neyi öneriyorsa onu kullanmak faydalı zararlı olacağını bile bile neden fabrika araca 0w20 yağ önersin???

Yakıt ekenomisinide düşünmek lazım

Yağ konusunda son hanesini abartmamak lazım

İsteyen istediği yağı kullanabilir

0w20
0w30
0w40
5W30
5w40 tam sentetik kullanılabilir aracıın durumuma göre
Ama fazlasına gerek yok
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3044 : Nisan 07, 2016, 13:52:04 »
Tekin bey size KESİNLİKLE KATILMIYORUM Yeni bir motor için 0w20 koruyucu değil diyorsunuz. Szi buna ıspatlamaya davet ediyorum

Lütfen insanların kafasını karıştırmayalım

Tekin kendiniz 5w30 kullanabilirsiniz ama siz kullanıyorsunuz diye tüm yeni toyota kullanıcılarına bunu önermenizi anlamıyorum.

İspatmı istiyorsun, yetkili servislere Yaris Hybrid'e hangi yağı koyduklarını sor, neden o yağı koyduklarını da sormayı unutma.

Ben kendim 5W-30 kullanmaya karar vermedim, Toyota öyle yaptı. Bana kalsaydı 5W-40 kullanırdım.

Yukarda belirttiğim gibi, kitapçıkta verilen "Tercih" "Öneri" ibarelerinin de olması gereken viskozite üzerinde güncellenmesi için elimden geleni yapıyorum.

Bu değişiklik yapıldığında yine beni mi suçlayacaksınız.

Aynı şeyleri yazıp duruyorum, konuya yorum yapmadan, önceki sayfaları okumayı deneyin.

Bu tip forumlar doğru yada yanlış bilgiler içerebilir.! size ters gelen bir bilgi varsa belirtirsiniz ve uygulamazsınız. Ama karşıdaki insanı itham etmek farklı bir boyuttur.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3045 : Nisan 07, 2016, 14:04:25 »
Tekrar söylüyorum insanların kafasını karıştırmayın benzin ve lpg ile çalışan bir aracın motor yağıda değişiklik yapmanıza gerek yok motor 90 derecede sabit çalışmaktadır.

Lpgde 100 veya üstünde çalışıyorda bizim mi haberimiz yok

Bu bilgileri bir teknisyen bir yetkili servis deneyimi olan biri olarak yazıyorum.

Uğur bey, yazdıklarınızın hepsine katılmak ile beraber alıntı yaptığım kısımda size katılmıyorum.

Size bir teknisyen ve yetkili servis deneyimi olan biri olarak soruyorum;

LPG ile benzinin patlama sonrası ortaya çıkardıkları yanma odası sıcaklığının aynı olduğunu mu söylüyorsunuz?

Ek olarak motor yağının, motor sıcaklığını düşürübeilmek gibi bir yeteneğinin olmadığını, yanma odası sıcaklığının yüksek olmasında dahi aynı yağın çok daha yüksek bir ısıyı tolere edebileceğini mi söylüyorsunuz?

Motor soğutma suyu sıcaklığı yada kartere inen motor yağı sıcaklığı tek etken değildir ki? Motor yağının kısa bir süreliğine dahi (sürekliliği de düşünün) maruz kaldığı sıcaklık, motor yağının özelliğini etkilemez mi?

Sabah 07:30 da aracıma binicekken baktımki yanımda Ankara Plakalı başka bir beyaz tenk T27 Avensis var ve sahibide yan bloktan çıkmış araca binecekti.

-Mümkünse araçları 2 dakika boyunca aynı anda çalıştırıp rölantide bırakabilirmiyiz dedim!
Devamlı 0-20 konuyor.

Bu kısa test bile bir çok şeyi açıklamaya yeterli aslında @Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) hocam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3046 : Nisan 07, 2016, 14:09:08 »
0w-20 yakut ekonomisi, emisyon, yoğun şehir içi. Toyotanin sitesi.
5w-30 Antalya sicagi, Erzurum soğuğu, yuksek dayanim ve koruma. Toyotanin sitesi.
 0w- ile 5w-  ikisinde -45  gözüküyor.
Toyotanin bilgileri isiginda Atilla abi ve Tekin abinin uzun yolunuz varsa 5w-30  kullanin tavsiyeleri makul ve mantikli.
 Ufuk Ugur Mutlu beyin dedikleri de dogru, üretici önerisi ve yagin özellikleri. Yeni teknoloji motorlar ve bir çok teknik veri.
 Ben son kullanici mantigimla bol uzun yol ve sicak iklim ile 0w-20 su an kullanmam. 5w-30 daha makul görünüyor. Ha yarin bol şehir içi iliman serin bir yere gecerim 0w-20 tercih ederim.
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3047 : Nisan 07, 2016, 14:10:24 »

Devamlı 0-20 konuyor.

:)  kesinlikle. Daha ne kadar örnek vereceğiz bu 0w20 nin nimet olduğunu göstermek için.

Eğil de kulak ver ceddine, Türk'e kefen giydirmek hangi itin haddine!

***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3048 : Nisan 07, 2016, 14:19:51 »
Uğur bey, yazdıklarınızın hepsine katılmak ile beraber alıntı yaptığım kısımda size katılmıyorum.

LPG ile benzinin patlama sonrası ortaya çıkardıkları yanma odası sıcaklığının aynı olduğunu mu söylüyorsunuz?

Ek olarak motor yağının, motor sıcaklığını düşürübeilmek gibi bir yeteneğinin olmadığını, yanma odası sıcaklığının yüksek olmasında dahi aynı yağın çok daha yüksek bir ısıyı tolere edebileceğini mi söylüyorsunuz?

Motor soğutma suyu sıcaklığı yada kartere inen motor yağı sıcaklığı tek etken değildir ki? Motor yağının kısa bir süreliğine dahi (sürekliliği de düşünün) maruz kaldığı sıcaklık, motor yağının özelliğini etkilemez mi?

Bu kısa test bile bir çok şeyi açıklamaya yeterli aslında @Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) hocam.

Ufuk bey, lpg nin de benzinin de yanma sıcaklığı aynıdır, yanma sonucu verdikleri ısıl değerleri de aynıdır.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3049 : Nisan 07, 2016, 14:26:12 »
Ayrintili teknik bilgim yok. Ama aklima bi şeygeldi. Sesli ddüşünüyorum
 Yakit ekonomisi için 0w20 tercih ettik, araç daha erken isindi  ve limit sicakliga cabuk ulasti, 0w20 daha bi inceledi ve motor fani soğutma sistemi daha çok devreye girdi, nerde kaldi ekonomi.
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3050 : Nisan 07, 2016, 14:29:46 »
 Yakit ekonomisi için 0w20 tercih ettik, araç daha erken isindi  ve limit sicakliga cabuk ulasti, 0w20 daha bi inceledi ve motor fani soğutma sistemi daha çok devreye girdi, nerde kaldi ekonomi.

Arif bey, aracın çalışma sıcaklığına bir an evvel gelmesi ve orda durması istenir. Orada fanı görüyorsunuz ama kalın yağda da motor bloğu daha geç ısındığı için soğuk duvara gelmeden sönen bir alev ve alev gelmediği için soğuk duvara yakın kısımlarda yanmayan yakıt ve bu yanmayan yakıtın boşa gitmesi durumlarını ihmal ediyorsunuz.

Bu tablo sizin için Ufuk bey, ve hala lpg nin yanma sıcaklığı daha yüksek diyenlere gelsin. :)

[attach=1]
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3051 : Nisan 07, 2016, 14:48:59 »
Doğru diyorsunuz.
Hondanin kitapcigini inceledim öyle ustun koru Türkiye için normal koşullar, Türkiye için zor kosullar  diye ayri ayri bilgilendirme yapmis, çok detaylıbir bilgide mevcut değil. Neyse
 8 km den  az şehir içi dur kalkli kullanımda 0w20 ya da ince tavsiye edilmiş bir yerde.
 Simdi ben LPG yi daha hesaba katmadan arabayi calistirip en az 50 en çok 800 km yol yapiyorsam kişisel olarak biraz daha kalin tercih etmem makul degilmi.
 Herkes aracini ne ölçüde ne şartlarda kullandigini bilir. Kullanım sekli itibari ile çeşitlilikler mevcut iken tek tip yağ tavsiyesi de bana mantikli gelmiyor.
 Toyota dizellere hangi yagi koyuyor? Meraklandim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #3052 : Nisan 07, 2016, 15:02:38 »
Arif bey, aracın çalışma sıcaklığına bir an evvel gelmesi ve orda durması istenir. Orada fanı görüyorsunuz ama kalın yağda da motor bloğu daha geç ısındığı için soğuk duvara gelmeden sönen bir alev ve alev gelmediği için soğuk duvara yakın kısımlarda yanmayan yakıt ve bu yanmayan yakıtın boşa gitmesi durumlarını ihmal ediyorsunuz.

Bu tablo sizin için Ufuk bey, ve hala lpg nin yanma sıcaklığı daha yüksek diyenlere gelsin. :)

[attach=1]
Mutlu burada ne anlamamız gerekir. Ben sanki lpg yanarken daha fazla isi açığa çıkardığını okudum. Ama biraz açıklar mısın.  Ustalar lpg çok ısınır kalın yağ koyalım diye zorlarken bu tablodan ne çıkarmamız lazımdır?

***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #3053 : Nisan 07, 2016, 15:13:33 »

[attach=1]

Mutlu bey, biz labarutuar ortamında deney için kullanılacak yakıtı hesaplamıyoruz.

Benzinle çalışmak üzere tasarlanmış bir makinenin farklı bir yakıt ile çalıştırıldığında ortaya çıkacak etkilerini sesli düşünüyoruz.

İçten yanmalı motor için Benzin ve LPG ideal AFR aynı mı?

Silindir içi patlama sonrası bindirme zamanına kadar sönümlenmede Benzin ile LPG aynı reaksiyonu mu gösteriyor?

Mesaj Birleştirildi: Nisan 07, 2016, 15:18:57
Ben sanki lpg yanarken daha fazla isi açığa çıkardığını okudum.

Bu sığ bir açıklama, LPG'nin silindir içerisinde asıl zararlı olduğu nokta patlama sonrasındaki sönümlenme miktarı ve süresidir.

Patlamanın sürekliliği, toplam zaman biriminde silindir içerisindeki ısının ideal oranın çok üzerinde kalmasına sebep olur.

Piyasada "LPG yüzünden, subap lastikleri yada keçeleri yanmış" sözünü duyabilirsiniz, bunun sebebi de patlama sonrası bindirme zamanında açık olan her iki subap (emme ve egsoz) yuvası içerisinden kompresyon ile geçen ısının yüksekliğidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 33 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3054 : Nisan 07, 2016, 15:39:04 »

Araçlarımızda termostat diye teknoloki harikası bir ürün var efendim
Yakıt ekonomisi için motorun sıcak kalmasını sağlıyor bilgi!!!!!!!!!!!

Mesaj Birleştirildi: Nisan 07, 2016, 15:43:00

Nenzin ile lpg arasında uçurum olan bir sıcaklık farkı yok efendim hatta lpg nin kalorisi daha düşük
Sadece kuru bir yakıt olduğunda sadece egsoz subaklarına uzun vadede zarar verir buda 100 bin km ve üstünde gerçekleşiyor supap ayarı yapılırsa oda bir problem olmaz. Bilgi
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #3055 : Nisan 07, 2016, 15:45:49 »
Araçlarımızda termostat diye teknoloki harikası bir ürün var efendim
Yakıt ekonomisi için motorun sıcak kalmasını sağlıyor bilgi!!!!!!!!!!!

Uğur bey, kısa mesafe yol alımında yakıtın bir çoğu araç ısınana kadar harcanır zaten.

Ayrıca her aracın (bakın bu noktada motorun demiyorum) termostat açma dereceleri aynı değildir.

Hatta kendi imkanlarınız dahilinde, dilerseniz siz de kontrol edin Fiesta 1.0 Ecoboost ile Focus 1.0 Ecoboost yada Focus 2.3 Ecoboost ile Mustang 2.3 Ecoboost termostat parça numaraları, dereceleri aynı mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 154 kere teşekkür etti
« Yanıtla #3056 : Nisan 07, 2016, 15:48:43 »
Yağlar arasında da öyle uçurum bi fark yok. Herhangi birini koy devam et gitsin. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #3057 : Nisan 07, 2016, 15:52:35 »
Nenzin ile lpg arasında uçurum olan bir sıcaklık farkı yok efendim hatta lpg nin kalorisi daha düşük
Sadece kuru bir yakıt olduğunda sadece egsoz subaklarına uzun vadede zarar verir buda 100 bin km ve üstünde gerçekleşiyor supap ayarı yapılırsa oda bir problem olmaz. Bilgi

Biraz daha altını okusaydınız asıl bilgiyi siz alabilirdiniz, biz aynı hacimdeki iki yakıtın yanma sıcaklığı farkını konuşmuyoruz.

Kalorisi düşük olan LPG aynı performansı sunabilmek adına daha fazla kullanım gerektirir, bu yüzden benzinli araçlar aynı şartlarda LPG ile %15-%20 daha fazla hacimde yakıt tüketir.

Ek olarak patlama sonrası sönümlenebilme süresi ve miktarı benzin ile aynı değildir dedim, bunun vadesini ne siz ne de biz belirleyebiliriz sizin "100.000km ve üstünde gerçekleşir" dediğiniz olay AFR ayarı bozukluğu, soğutma sistemi yetersizliği vs. ile çok çok daha erken meydana gelebilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 29000
  • 16 kere teşekkür etti
  • 259 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3058 : Nisan 07, 2016, 15:56:44 »
Ufuk bey, bahsettiğiniz lpg yanmaya devam ederken egzoz subabının açılması ve yanan gazı dışarı atmaya çalışırken subabı alevin yalamasıyla ilgili Mutlu kardeşimiz bir makale paylaşmıştı. Bu olay 4000 rpm üzerinde çok tehlikeli hale geliyor. 4000 rpm altında ise ihmal edilebilecek düzeydeydi diye hatırlıyorum, hafızam beni yanıltmıyor ise. Aşırı devirli bir şekilde lpg ile kullanılmazsa 100 değil 500 bin km de gider, bizzat 600 kusur bin lpg de binilmiş araç gördüm.
2012 Mazda 3 1.6D (2016-....)
2006 Suzuki Grand Vitara (2015-2016)
2011 1.33 Auris (2014-2015)
1997 Renault Broadway (2008-2009)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #3059 : Nisan 07, 2016, 16:05:56 »
Biraz daha altını okusaydınız asıl bilgiyi siz alabilirdiniz, biz aynı hacimdeki iki yakıtın yanma sıcaklığı farkını konuşmuyoruz.

Kalorisi düşük olan LPG aynı performansı sunabilmek adına daha fazla kullanım gerektirir, bu yüzden benzinli araçlar aynı şartlarda LPG ile %15-%20 daha fazla hacimde yakıt tüketir.

Ek olarak patlama sonrası sönümlenebilme süresi ve miktarı benzin ile aynı değildir dedim, bunun vadesini ne siz ne de biz belirleyebiliriz sizin "100.000km ve üstünde gerçekleşir" dediğiniz olay AFR ayarı bozukluğu, soğutma sistemi yetersizliği vs. ile çok çok daha erken meydana gelebilir.
Afr yi motor ecusu ayarlamiyor mu?  Lpg ye aldığımıza afr orani değişiyor işte.