Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799440 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bilgi güçtür
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '05
  • 63 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #2840 : Mart 31, 2016, 23:16:12 »
Toyota yağ üreticisi değildir, herhangi bir yağ üreticisi yada petrol şirketi ile de ticari bir bağı yoktur.

Bahsettiniz ürün Motor Yağı ise ExxonMobil (Global Oil) tarafından tedarik edilen ve "dolumu" Belçika'da TME'de yapılan üründür.

Avrupa'da üretim ve montajı yapılan araçlarda motor dolum yağını da ExxonMobil tedarik etmektedir. Japonya, Asya ve Kuzey ülkelerinde ise Nippon Oil (Eneos) Toyota motor yağlarını tedarik etmekte ve motor dolum yağı olarak kullanılmaktadır.
Teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için.Yani Toyota 5w30=mobil1 5w 30

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #2840 : Mart 31, 2016, 23:16:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2841 : Mart 31, 2016, 23:25:06 »
Tek rakamlı yağ kullanılsa ya yazlık ya kışlık bir yağ olurdu bu. Çift rakamlı yağların üretiliş amacı zaten bu hem yaz hem kış kullanılabilmesi.
Dış ortam sıcaklığı ne kadar sıcak olursa olsun motor ısındıktan sonraki sıcaklığı sabittir. Soğutma sistemi/radyatör, fan motor sıcaklığını sürekli sabit tutar. Dış sıcaklıktan bağımsız olarak. Dışarısı sıcaksa, ısı transferi miktarı azalacağından soğutma sisteminin yükü artacaktır; soğukta ise artan sıcaklık farklılığı yüzünden ısı transferi miktarı yüksek olur ve soğutma sistemine düşen yük azalır.
Sağ taraf limitsiz derken bundan bahsediliyor Tekin abi.

Yani 20 numara yağ Suudi Arabistanda bile yeterli yağlama yapabilir anlamına gelir. Sağ tarafı limitsiz ya..!
e.. 0W'de -30 olduğuna göre..

Dünyanın neresinde olursak olalım 0W-20 kullanabiliriz anlamına gelir ve bu konuyu tartışmamız inşallah bu vesileyle son bulur.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2842 : Mart 31, 2016, 23:27:06 »
Teşekkür ederim ayrıntılı cevabınız için.Yani Toyota 5w30=mobil1 5w 30
ExxonMobil'in tedarik ettiği yağların Mobil ambalajındaki yağlar ile aynı olup olmadığını bilmiyorum ama aftermarket Mobil 1 ile (teknik olarak) aynı olduklarını sanmıyorum, after market Mobil 1 ürünleri daha detaylı teknik seviyeye sahip olabilir.

Mesela servislerde satılan Toyota 0W20 aslında bire bir Eneos Sustina 0W20 ancak fiyatı konusundaki sorun Japonya'dan Belçika'ya (TME'ye) ihrac edilmesi sonrasında ülkemize İthal edilmesi neticesinde oluşan kar marjı ve masraf silsilesi.

Benim düşüncem muhtemelen bir süre sonra (ülkemizde emisyon normlarının güncellenmesi ile) bu yağ da ExxonMobil tarafından tedarik edilebilir olacak ve fiyatı çok daha makul bir fiyata inecek ve servislerde kullanılmaya başlanacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2843 : Mart 31, 2016, 23:34:01 »
Yani 20 numara yağ Suudi Arabistanda bile yeterli yağlama yapabilir anlamına gelir. Sağ tarafı limitsiz ya..!

Dünyanın neresinde olursak olalım 0W-20 kullanabiliriz anlamına gelir ve bu konuyu tartışmamız inşallah bu vesileyle son bulur.

Arkadaşlar kendimi feda ederek bu soruya EVET diyorum , hakkınızı helal edin  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Not: Önemli olan aracın üreticisinin tavsiye ettiği yağdır.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2844 : Mart 31, 2016, 23:37:41 »

Arkadaşlar kendimi feda ederek bu soruya EVET diyorum , hakkınızı helal edin  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Hocam gece gece kopardın beni, harika bir adamsın :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2845 : Mart 31, 2016, 23:40:26 »

:lol:

Japonları çok seviyorum, bir çizelge veriyorlar ve tercih ettikleri viskozite aralığını belirtiyorlar

Alt tarafınada, bizlerin muhakkak uzak durmamız gereken viskoziteleri listeliyorlar,

e gelişmiş ülke dediğin öyle olur..

Aynı amerikada kocaman ayı oyuncağın etiketine "Yemeyin" diye uyarı konması gibi..  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2846 : Mart 31, 2016, 23:42:57 »

Hocam gece gece kopardın beni, harika bir adamsın :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Tekin Abi usta avcı yahu :) Balık=Ben , avcının (Tekin Abi) yüz ifadesine dikkat, şimdi yakaladım seni diyor :lol:  :islik:

THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2847 : Mart 31, 2016, 23:48:59 »
Tekin Abi usta avcı yahu :) Balık=Ben , avcının (Tekin Abi) yüz ifadesine dikkat, şimdi yakaladım seni diyor :lol:  :islik:

Kesinlikle öyle bir şey yok.. :) ben yazılanları okurken tamamen empati kurarak ne demek istediğinizi algılamaya çalışıyorum ama bu konunun bizi Marsa götüremeyeceği kesin. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2848 : Mart 31, 2016, 23:55:23 »

Kesinlikle öyle bir şey yok.. :) ben yazılanları okurken tamamen empati kurarak ne demek istediğinizi algılamaya çalışıyorum ama bu konunun bizi Marsa götüremeyeceği kesin. :)

Ama dünyadaki Prius Hibrid kullanıcılarının 100.000 km sonra toplanıp sizi bulacakları kesin abi   :P Kim o 5W-30 cu diye  :lol:

Şaka yapıyorum abi, ortam biraz gergin gibi geldi de dalayım dedim mevzuya  :asikadam: Hakkınızı helal edin.

Bu arada benimde elimde 0W-20 yağ varda daha doldurmadım, baktım olmuyor temizlemiş olurum ince yağla motoru, Engine Flush  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2849 : Nisan 01, 2016, 00:02:16 »

Bu da kullanıcıların kendi inisiyatiflerinde. Kimileri kalın yağın daha iyi koruduğuna inanıyor, (ben, siz, Atilla amca); kimileri de 0-20 yeterli diyor. Zaman gösterecek. :) İnşallah biz haksız oluruz da 0-20 kullanan arkadaşların motorları yağ eksiltmez, başlarına iş açılmaz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2850 : Nisan 01, 2016, 00:13:14 »
Ama dünyadaki Prius Hibrid kullanıcılarının 100.000 km sonra toplanıp sizi bulacakları kesin abi   :P Kim o 5W-30 cu diye  :lol:

Şaka yapıyorum abi, ortam biraz gergin gibi geldi de dalayım dedim mevzuya  :asikadam: Hakkınızı helal edin.

Bu arada benimde elimde 0W-20 yağ varda daha doldurmadım, baktım olmuyor temizlemiş olurum ince yağla motoru, Engine Flush  :tamam:

Tabiiki engine flush için iyi olur ama sürekli kullanma derim yoksa sende o madur priusçu kervanına katılrsın.. :)

Dünyada Priusun en çok bulunduğu şehir Los Angeles ve oradaki Toyota servisleri beni kırmayıp 5W-30 kullanıyorlar.

Los Angeles'ta o kadar fazla Prius var ki İstanbulda en çok satılan pazarlamacı araba markasından bile fazla.

Benim oğlan arabasını Los Angeles'ta yaşarken almıştı şimdi Utahta. Plakası halen California kayıtlı.

2006 Prius 8500$ 120.000km süper temiz, Kışlık lastik mevcut

Zaman gösterecek. :) İnşallah biz haksız oluruz da 0-20 kullanan arkadaşların motorları yağ eksiltmez, başlarına iş açılmaz.

Evet, inşallah biz yanılmış oluruz ve yeni birşeyler öğrenmiş oluruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2851 : Nisan 01, 2016, 14:31:35 »
Aynı yağı kullandıkları halde (mesela mobil1 esp 5-30) Opel aracın bakımlarını 15000' de yaparken neden Toyota 10000' de yapıyor? Teşekkürler.
mobil1 15 bin km lik yağdır 20 bin bile yapabilir.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 7000
  • Model Yılı: '15
  • 18 kere teşekkür etti
  • 62 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2852 : Nisan 01, 2016, 14:33:25 »
volswagen ve opel 15.000 km de bakım yaparken toyotanın 10.000 bakıma çağırması bence servislerin para kazanmasından başka bişey değil arkadaşlar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2853 : Nisan 01, 2016, 14:48:43 »
bizim forumda dönem dönem ince yağ propagandası yapılıyor, 100 bin km 0-20 yağla yaparsanız büyük ihtimalle motoru ya rektifiyeciye götürürsünüz yada servisten sandık motor alırsınız. bazı arkadaşlar hemde mesaj sayısı çok yüksek olan arkadaşlar bir mesaj önce 0-20 reklamı yapıyor beş mesaj sonra 10-40 diyor benim zavallı kafamda ambele olup debriyaj kaçırmaya başlıyor Allah sonumuzu hayır eylesin rektifiyecilerden sandık motorculardan korusun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2854 : Nisan 01, 2016, 17:53:07 »
bizim forumda dönem dönem ince yağ propagandası yapılıyor, 100 bin km 0-20 yağla yaparsanız büyük ihtimalle motoru ya rektifiyeciye götürürsünüz yada servisten sandık motor alırsınız. bazı arkadaşlar hemde mesaj sayısı çok yüksek olan arkadaşlar bir mesaj önce 0-20 reklamı yapıyor beş mesaj sonra 10-40 diyor benim zavallı kafamda ambele olup debriyaj kaçırmaya başlıyor Allah sonumuzu hayır eylesin rektifiyecilerden sandık motorculardan korusun.
Atilla bey bilgilerinize çok güvendiğim bir insansınız. Lakin araç kitapçığında 0w20 koyun bulunmazsa 5w30 koyun sonra tekrar 0w20 koyun denilen bir araca da ölümüne 5w 30 koyun lpgli ise daha kalın yağ koyun demekte bilmiyorum ne kadar mantık çerçevesinde izah edilebilir.
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2855 : Nisan 01, 2016, 19:21:32 »
Atilla bey bilgilerinize çok güvendiğim bir insansınız. Lakin araç kitapçığında 0w20 koyun bulunmazsa 5w30 koyun sonra tekrar 0w20 koyun denilen bir araca da ölümüne 5w 30 koyun lpgli ise daha kalın yağ koyun demekte bilmiyorum ne kadar mantık çerçevesinde izah edilebilir.
Talat kardeşim uyuşturucu kullananlar kullanırken büyük zevk duyuyor ama sonra hayatları zindan oluyor, en ufak ağrıda ağrı kesici kullananlar sonunda ya böbrek iflası yada mide kanamasınaduçar oluyor. günümüzde üreticiler ürünlerinin uzun süreler kullanılmasını arzu etmezler arabadan memnun kalıp bir süre sonra yenisini almasını isterler. almanyada bir akrabam var servisi ve ikinci el araba alış satışıyla iştigal ediyor, tv programlarında bosch alternatör v.s gibi parçaların kısa zamanda arıza yapması ve ömürlerinin kısalması ile ilgili programlar yapılıyormuş. on numara yağı sahteciler mazot olarak kullanırken sırf 20 olsa yine iyi 0-20 yi arabalara tavsiye etmenin hangi mühendis zekasının ürünü olduğunu benim aklım almıyor. sağlamlığı dillere destan efsanenin şöyle 150-200 bin km yapmış olanına 0-20 koyun bakalım ne olacak? bostancı sanayide frenci orhan ustanın bitişiğindeki özel toyotaservisinin sahibiyle 3-4 sene önce sohbet etmiştik adamın 2004-2005 corollası vardı eneosun mühendisi 5w30 kullanmasını önermiş buda yağlarını sattığı için kıramamış kullanmış çok yağ eksilmesi olduğunu söylemişti isteyene dükkanın resmini yollarım. senin araba daha yeni yağ yerine su koysan bile gider ama ne kadar?

Mesaj Birleştirildi: Nisan 01, 2016, 19:28:21
birde şunu ilave edeyim her birinin motorlarının altı sıfırlı fiyat etiketi olan F1 arabalarında vede on binli devir çeviren makinalarda acaba neden 10w60 yağ kullanılıyorve de bmw M serisi motorları için mobilin 10/60 yağlarından onsene önce castrola 10w60 yağ ürettirip servislerinde neden sattırıyordu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2856 : Nisan 01, 2016, 20:23:07 »
Abi şimdi fabrikanın 0 20 yağ koyması ve motorun ömrü azalsın da yeni araç alsınlar felsefesi ve 150 bin km yapmış araca 0w 20 koyun ne olacak düşüncesi bence faraziyeden öteye gidemiyor. Bu gün tam sentetik yağlar bilmem kaç derece yapısını koruyan şu şu standartlarda yağlama yapabilen ve bunun sertifikasını almis  yağlar. Hal böyleyken 0w 20 5w30 gibi motoru koruyamaz motoru asindirir 100 binde reklefe yaptırır demek için hakkaten bu yağı yıllarca kullanmış araçları görmeden  bilemeyiz.ikincisi ben bu yağı netten alırken. Vtec2 civic araçlarına alan o kadar çok yorum okudum ki. Adamlara da servis 5w30 önermiş bunlar da fabrika çıkış yağı 0w20 olduğu için hep kullanmışlar ve çok memnun olduklarını ifade ediyordu.

Tabi herkes motorunda istediği yağı kullanır lakin elimizde çok fazla veri ve uzun dönem malumati olmayan durumları tartismak sadece varsayım olarak kaliyor
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 102201
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2857 : Nisan 01, 2016, 20:48:44 »
bundan sonra benim tercihim 0w-50     0w-60    0w-70    0w-100  en geniş aralık hangisi ise onu alacam  burdaki yorumlardan bu çıkıyor hem ince hem kalın belki sıfır kısmı 5w olabilir   :)
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Land Cruiser
  • Kilometre: 117000
  • Model Yılı: '05
  • 4 kere teşekkür etti
  • 17 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2858 : Nisan 01, 2016, 21:02:55 »
bundan sonra benim tercihim 0w-50     0w-60    0w-70    0w-100  en geniş aralık hangisi ise onu alacam  burdaki yorumlardan bu çıkıyor hem ince hem kalın belki sıfır kısmı 5w olabilir   :)

Bende onu söylüyorum işte... Eneos bu tartışmayı bitirmiş aslında 0w 50 inceyse ince, kalınsa kalın... ;)
Land Cruiser Prado 4.0 V6 VVTI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2859 : Nisan 01, 2016, 21:15:51 »
Arkadaşlar 0W-1000 olsada motorunuzu 40 derecede koruyamaz.

Çünkü içinde basit deyişle yağ yok.

Yoksa otomobil firmaları öyle yapmazlarmıydı? dünya çapında, kutupta yada ekvatorda 0W-1000 kullanın derlerdi. İş çözülmüş olurdu.