Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799461 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #2780 : Mart 31, 2016, 09:20:01 »
benim 0W50 kullandığım araca fabrika önerisi 15W40 umarım anlatabilmişimdir.

ee ne oldu şimdi, yukarda bunca yazışmadan sonra, 0W-20 övüldü ama fabrika verisi 40 olan sıcak viskoziteyi 50'ye güncelledin?

Motor soğuk iken extreme hızlı yağlansın diye yoğunluğu düşürdün, 43C'de bile güçlü motorun yüksek ısısına dayansın diye viskoziteyi artırdın. Peki bu durum ekonomik oluyor mu? Hayır. Oysa yaşadığımız ortamı destekleyen ve daha ekonomik olan 5W-40'ıda kullanabilirdin?

5W'nin yoğunluğu (yağ molekül sayısı) 0W'den fazladır o nedenle sıcak viskozitesini 50 yapmaya gerek kalmaz, 40 bizim ülkemizi fazlasıyla destekler.

40/50 bizim çok sıcak bölgelerimizde yada arap yarımadasında uygun bir viskozitedir yada LPG'li araçlarda.   

Yukarda belirttiğim gibi, Hybrid'in yağını 0W40/50 güncelleselerdi yine memnun kalırdım ama sanırım maliyet yine yüksek kalır diye hesapladılar daha ekonomik olan eldeki 5W-30 tercih edildi zaten kitapçıktada mevcut, bunda da sorun yok, 5W zaten çok ince ve ülkemizdeki Kışı fazlasıyla destekliyor.

Sonuç olarak, bendeki mutluluğun yükselmiş olmasının sebebi, kulağa gelen daha yumuşak motor sesindeki değişiklikten değil, sıcak viskozitenin değerlerinin yükselmiş olmasındandır.

Toyota yetkili servisleri birer ticari işletmedir, yağı varille alıp litresinide bilmem kaç kuruşa maletmesi bizi bağlamıyor hatta belkide Toyota onlara bazen bedava veriyordur..

Fakat şunu anlamak lazım, araçlarımıza koydukları yağlar 2 şeyi karşılamak zorunda;

1- Birinci şart, ülkemizin hava şartlarını destekliyor ve motoru koruyor olması
2- Bu hava şartlarını destekleyen en ekonomik yağ olması

Eğer dünya buzul çağına giriyor olsaydı inanın halkın gözünün yaşına bakılmaksızın kitapçığa "bu araçta 0W-5 kullanılmalıdır" ibaresini yazıp yetkilide de 0W-20'yi standart olarak tüm araçlara koyarlardı.

Örnek olarak, halkın cebine uygun olsun diye X modelde yetkilide 10W-40 kullanıyorlar, kitapçıkta 5W-30 kullanın diyor.
Bu güncellemeyi cebinde parası olan kişiler yapabilir, 5W-30 zaten ülkemiz şartlarını destekliyor. Sorun olmaz.

Ama sıcak bir ülkede Hybrid bir araçta 0W-20 gibi artık dip görmüş bir viskoziteyi 0W-5'e güncelleyemezsin. WD-40 koy daha iyi.

suudi arabistanda insanlar ne yapıyor diye kısa bir gezinme sonucunda şunu gördüm, 10W-30/40 kullanıyorlar, oradaki araçların motor hacimlerini ve fiyatlarını sende biliyorsun. Toyotanın o ülkede yetkilide hangi viskoziteyi kullandığı bilgisine sen daha çabuk erişebilirsin.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #2780 : Mart 31, 2016, 09:20:01 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Toyota Corolla 1.6 elegant A/T
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 35000
  • Model Yılı: '12
  • 33 kere teşekkür etti
  • 30 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2781 : Mart 31, 2016, 09:21:00 »
Arkadaşlar ozaman fabrika mühendisleri bu işleri bilmiyor sizin dediğinize göre ya insanlar 0.1 yakıt ekonomisi için dünlayar kadar para harcayıp arge yapıyorlar. Ben otomotiv teknisyeniyim yetkili serviste çalıştım hatta yap eğitimlerine bile gittim hayretler içinde bakıyorum dediklerinize.
0w20 motoru korumaz diyenler var neye dayanarak söylüyorsunuz ki bunları api ve ilsac değerleri var yapmayın klavye mühendisliği yapmayalım. 0w50 yağ diyorsunuz. Ozaman fabrika derdiki hem motoru koruyalım hem yakıt ekonomisi 0w60 yağ üretirdi ve bunu koyardı. Hava şartları diyorsunuz.
Arkadaşlar çölde yaşamıyoruz motor sıcaklığı 90 derece sabittir yağda 100 derece civarındadır.
Ankara gibi bi yerde -20leri görüyoruz neye göre 0w20 yağ ülkemiz şartlarında uygun değil açıklık getirmenizi isterim. Avrupa ülkeleri bizden çok soğuk yada çok sıcak yerler değil.
Sıcaklık la alakalı bir durum olsa yağ firmaları sıcaklık cizelgesi yapardı kutuların üstünde.
Dediğim gibi 0w20 yağ motoru korumaz diye bi algı var arkadaşlarımız da buna katılmıyorum saygılar.
Madem çok koruyucu olsa 0w60 yaparlar herkes kullanırdı mantık bu olsa gerek.
İnsanların kafasını karıştırmayalım
Son değeri 30 bile olsa uzun km relerce motoru korur ( BİNEK OTOMOBİL KULLANIYORUZ RALLİ ARACI DEĞİL EKONOMİ GEREKLİ )
kitapçıktada anlatılmak istenen ekononi diyor.
Today Tomorrow  E15 :)
0w20 Petronas

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2782 : Mart 31, 2016, 09:34:55 »
Ankara gibi bi yerde -20leri görüyoruz neye göre 0w20 yağ ülkemiz şartlarında uygun değil açıklık getirmenizi isterim. Avrupa ülkeleri bizden çok soğuk yada çok sıcak yerler değil.

Son değeri 30 bile olsa uzun km relerce motoru korur

Uğur, sen -20C'de 3 ay boyunca yaşıyorsan, elbette 0W öneririm, zaten başından beri yaşadığınız bölgenin sıcaklık değerlerine göre diye benden fazla vurgu yapan olmamıştır. Ama tüm kışı sadece 1 hafta -20 geçtiyse yine 0W'ye gerek kalmaz.

Sıcak viskozite olan 20 bizim ülkemiz için yeterli değil. Sorun çıkmıyor demek yeterli olduğunu göstermez, 100 bin km'de motorcu aranır.

Son değeri en az 30 olmalıdır, Doğru.

Kış ortalaması -5C geçen Utah'ta 1.5 Hybrid motorda 5W-30 kullanıyorlar, galiba Ankaranın ortalamasından daha düşük..!?

Bende şuna hayret ediyorum, insanlar 5W-30, 5W-40, 10W-40'ı sıvılaştırılmış kömür sanıyorlar galiba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2783 : Mart 31, 2016, 09:37:45 »
@Tekin Bozbey (21136)
@Ufuk Sönmez (16363)
@Mutlu Tekir (30216)
@atilla özdemir (11824)

kendi görüşüme göre hepinizinde burda paylaşsanızda paylaşmasınızda çok çok değerli bilgileri var.
Aslında hepinizin söylediklerinizden çıkarılacak derslerde var.
Ancak bu konu ilerledikçe benim gördüğüm BİLGİ KARMAŞASI BAŞLIYOR.
İnsanlar artık aracına hangi yağı koyacağını şaşırmış hale gelecek bu konuyu okudukça.
Artık olayı şahsileştirmenin veya birebir cevap tarzında gitmenin bir anlamı yok gibime geliyor.
İsteyen kouyu baştan sona okur ve kendi istediği yağı koyar gibime geliyor.
sonuç zaten 100-150 bin km sonra ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.
Olayın bu kadar uzamasının sebebi bu konuda bilgi sahibi arkadaşların Kriterleri ve Öneride Bulunma Değerleri Farklı.
İyi günler dilerim herkese.
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2784 : Mart 31, 2016, 09:40:50 »
ee ne oldu şimdi, yukarda bunca yazışmadan sonra, 0W-20 övüldü ama fabrika verisi 40 olan sıcak viskoziteyi 50'ye güncelledin?

Motor soğuk iken extreme hızlı yağlansın diye yoğunluğu düşürdün, 43C'de bile güçlü motorun yüksek ısısına dayansın diye viskoziteyi artırdın. Peki bu durum ekonomik oluyor mu? Hayır. Oysa yaşadığımız ortamı destekleyen ve daha ekonomik olan 5W-40'ıda kullanabilirdin?

5W'nin yoğunluğu (yağ molekül sayısı) 0W'den fazladır o nedenle sıcak viskozitesini 50 yapmaya gerek kalmaz, 40 bizim ülkemizi fazlasıyla destekler.

40/50 bizim çok sıcak bölgelerimizde yada arap yarımadasında uygun bir viskozitedir yada LPG'li araçlarda.   

Yukarda belirttiğim gibi, Hybrid'in yağını 0W40/50 güncelleselerdi yine memnun kalırdım ama sanırım maliyet yine yüksek kalır diye hesapladılar daha ekonomik olan eldeki 5W-30 tercih edildi zaten kitapçıktada mevcut, bunda da sorun yok, 5W zaten çok ince ve ülkemizdeki Kışı fazlasıyla destekliyor.

Sonuç olarak, bendeki mutluluğun yükselmiş olmasının sebebi, kulağa gelen daha yumuşak motor sesindeki değişiklikten değil, sıcak viskozitenin değerlerinin yükselmiş olmasındandır.

Toyota yetkili servisleri birer ticari işletmedir, yağı varille alıp litresinide bilmem kaç kuruşa maletmesi bizi bağlamıyor hatta belkide Toyota onlara bazen bedava veriyordur..

Fakat şunu anlamak lazım, araçlarımıza koydukları yağlar 2 şeyi karşılamak zorunda;

1- Birinci şart, ülkemizin hava şartlarını destekliyor ve motoru koruyor olması
2- Bu hava şartlarını destekleyen en ekonomik yağ olması

Eğer dünya buzul çağına giriyor olsaydı inanın halkın gözünün yaşına bakılmaksızın kitapçığa "bu araçta 0W-5 kullanılmalıdır" ibaresini yazıp yetkilide de 0W-20'yi standart olarak tüm araçlara koyarlardı.

Örnek olarak, halkın cebine uygun olsun diye X modelde yetkilide 10W-40 kullanıyorlar, kitapçıkta 5W-30 kullanın diyor.
Bu güncellemeyi cebinde parası olan kişiler yapabilir, 5W-30 zaten ülkemiz şartlarını destekliyor. Sorun olmaz.

Ama sıcak bir ülkede Hybrid bir araçta 0W-20 gibi artık dip görmüş bir viskoziteyi 0W-5'e güncelleyemezsin. WD-40 koy daha iyi.

suudi arabistanda insanlar ne yapıyor diye kısa bir gezinme sonucunda şunu gördüm, 10W-30/40 kullanıyorlar, oradaki araçların motor hacimlerini ve fiyatlarını sende biliyorsun. Toyotanın o ülkede yetkilide hangi viskoziteyi kullandığı bilgisine sen daha çabuk erişebilirsin.

Tekin bey ya ben anlatamıyorum ya siz anlamak istemiyorsunuz, motor yağında bütün konu, bütün teknik sistem viskozitemi ?

5W40 viskozitesinde %96'sı 1. sınıf baz yağ olan ve kullandığım yağın viskozite dışında diğer teknik özelliklerini karşılayan bir yağ olmadığı için kullandım, hatta @Mutlu Tekir (30216) 'e 0W40 viskozitesinde densitesi farklı bir yağ bulacağım sözünü verdim ancak hala bulamadım :) siz hala kalkıp bana 5W40 kullansaydın diyorsunuz.

Motor yağının görevi o sizin yazdığını iki satırla bitmiyor, köpürme oranı, temizleyebilme kabiliyeti, kinematik viskozitesi vs. vs. bunların hepsi birer teknik veri, siz okyanusun rengine bakıyorsunuz sadece.

İşin özü siz 0W kullanmak için buzul çağını bekleyin Tekin bey, yada o çağa geldiğinizi düşündüğünüzde WD40 kullanırsınız o sizin tercihiniz.

Sizin böyle uzun uzadıya yazarak anlatmak istediğiniz şeyi biz yıllardır tecrübe ediyoruz, Sizin 1 aracınız var değil mi? biz günde onlarca araca ev sahipliği yapıyoruz, yeterince açık mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2785 : Mart 31, 2016, 09:41:12 »
Konu oldukça kapsamlı ve değerli bilgiler içeriyor bu konumuz. Yararlananlar elbet kendileri değerlendirmede bulunacak ve yağına ona göre karar verecektir.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2786 : Mart 31, 2016, 09:46:37 »
Sizin böyle uzun uzadıya yazarak anlatmak istediğiniz şeyi biz yıllardır tecrübe ediyoruz, Sizin 1 aracınız var değil mi? biz günde onlarca araca ev sahipliği yapıyoruz, yeterince açık mı?

Benim tecrübemin süresi 41 yıl 1.5 milyon km (sadece bilgi amaçlı). Belkide boş bir tecrübedir.

Bol müşteri diliyorum, hayırlı işler dilerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2787 : Mart 31, 2016, 09:48:30 »
Herkese paylaşımlar için teşekkürler arkadaşlar :) İnanın hepsi bana göre çok faydalı.. Paylaşmak güzeldir derim her zaman..
Ben telefon ile buradaki çok kişi ile de bilgi alışverişi yapıyorum,gerçekten şimdiye kadar çok faydasını gördüm..
@Aytaç Hut (27127) , @Tekin Bozbey (21136) , @Ufuk Sönmez (16363) , @Ahmet Güve (8047)  unuttuklarım varsa kusura bakmasın :)

İyi ki varsınız :):)
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #2788 : Mart 31, 2016, 09:49:49 »
@Bekir Uğur  YAVUZCAN (29160) hocam ben bu konuda yazılanların çoğunu (teknik kişileri tenzih ederim) kahkahalarla okuyorum.
Aracın kullanıldığı koşulları, iklimi, motorun kilometresi ve durumunu, kullanıcının kullanım şeklini, aracın hangi yakıt ile kullanıldığını bilmeden yemek tarifi gibi öneriler var, bu iş bu kadar basit mi?
Zaten konuyu okuyanların çoğunluğu önerilenden çok istediği yağı kullanıyor, konuda mühim olan gerçek tecrübeler ile elde edilen bilgiler olmalı görüşündeyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2789 : Mart 31, 2016, 09:53:50 »
@atilla özdemir (11824) Atilla abimizede çok teşekkür ederim, kendiside çok bilgili ve tecrübeli biridir, paylaşımları her zaman stabil bilgi içerir. İnsanları yanılgıya düşürmez.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #2790 : Mart 31, 2016, 09:55:28 »
Benim tecrübemin süresi 41 yıl 1.5 milyon km (sadece bilgi amaçlı). Belkide boş bir tecrübedir.

Bol müşteri diliyorum, hayırlı işler dilerim.

10 yaşınızdayken araç kullanabilmeniz oldukça başarılıymış, daha da başarılı olan 10 yaşınızdan beri motorları inceleyip teknik analiz yapabiliyor olmanız ve takograf tutup bugüne kadar yaptığınız kilometreyi bilmeniz, bu gerçekten müthiş bir şey, bence bu ülke de harcanmışsınız.

Bu konunun arz/talep müşteri/satıcı ile alakası yok hatta fark ettiyseniz bu forum içinde kimseye bir şey satmaya çalışmadım şu ana kadar kaldı ki sizin iyi dilekleriniz ile de müşteri kazanmıyoruz, biz sadece işimizi düzgün yapmaya çalışıyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2791 : Mart 31, 2016, 10:06:59 »
10 yaşınızdayken araç kullanabilmeniz oldukça başarılıymış, daha da başarılı olan 10 yaşınızdan beri motorları inceleyip teknik analiz yapabiliyor olmanız ve takograf tutup bugüne kadar yaptığınız kilometreyi bilmeniz, bu gerçekten müthiş bir şey, bence bu ülke de harcanmışsınız.

Ufuk, bugüne kadar bu forumda hiç kimseye kişiliği hakkında incitici söylemlerde bulunmadım hep konu üzerinden konuştum.

Senin için tuttuğum takograf bununla beraber 4. kezdir kişiliğime hakaret olduğunu gösteriyor (bu ve diğer konularda, detaya gerek yok).

Benim iyi dileklerimle müşteri edinip edinmemen!? :) gerçekten çok ilginç düşünce yapın var.. :)

Herkes tüm bilgisini yazıya döktü, insanlar okuyup içinden kendilerine uygun olan kelimeleri hayatlarına geçirecektir.

Yinede iyi günler diliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2792 : Mart 31, 2016, 10:12:17 »
bu konuda ufak da olsa bir katkı olması açısından bunca site, kaynak vs takibi sonucunda motor yağı seçiminde öğrendiğim şu oldu. Elbette tüm fikirler gibi tartışmaya açıktır.

"Aracınızda, ek kitabında tavsiye edilen, sürüş/kullanım şartlarınıza göre eksiltmeyen en ince yağı kullanın."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #2793 : Mart 31, 2016, 10:14:01 »
Uğur, bugüne kadar bu forumda hiç kimseye kişiliği hakkında incitici söylemlerde bulunmadım hep konu üzerinden konuştum.

Senin için tuttuğum takograf bununla beraber 4. kezdir kişiliğime hakaret olduğunu gösteriyor (bu ve diğer konularda, detaya gerek yok).

Benim iyi dileklerimle müşteri edinip edinmemen!? :) gerçekten çok ilginç düşünce yapın var.. :)

Herkes tüm bilgisini yazıya döktü, insanlar okuyup içinden kendilerine uygun olan kelimeleri hayatlarına geçirecektir.

Yinede iyi günler diliyorum.

Tekin bey üçüncü seferdir Uğur diyorsunuz ama benim ismim Ufuk, ben sizi incitmek istemedim ama bahsettiğiniz doğru ise neden inciliyorsunuz ki? bende konuya yazdığınız iletiye cevap yazdım fark ettiyseniz kendimce bir söylemde bulunmadım.

Benim size hakaret ettiğimi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz olsa olsa söyleminizi çürütecek yada ıspat isteyecek bir cevap vermiş olabilirim ve siz incinmiş olabilirsiniz, bu hakaret değildir.

İlginç olabilirim ama yazdıklarınızın sübliminal kısmını anlamayacak kadar iq eksikliği yok çok şükür.

Haklısınız, oğlunuzun Utah'da bile 5W30 kullandığına kadar bilgi edindik, bir gün Utah'da yaşamaya karar verdiğimde bu bilgiyi hayata geçireceğimden emin olabilirsiniz.

Yine de Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #2794 : Mart 31, 2016, 10:21:01 »
Tekin bey üçüncü seferdir Uğur diyorsunuz ama benim ismim Ufuk,

Özür dilerim hemen düzelttim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2795 : Mart 31, 2016, 10:24:27 »
İstanbul'da yaşıyorum 5/30 veya 5/40'ta karar kıldım ama kavga çıkmasın arkadaşlar :):)
Dostluğumuz baki olsun bana yeter, herkese hayırlı işler dilerim  :D :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #2796 : Mart 31, 2016, 10:27:43 »
İstanbul'da yaşıyorum 5/30 veya 5/40'ta karar kıldım ama kavga çıkmasın arkadaşlar :):)
Dostluğumuz baki olsun bana yeter, herkese hayırlı işler dilerim  :D :D :D

Aynen Bülent abi, o kadar görüştük,alış-veriş yaptık, fikir alış-verişi yaptık, neredeyse aynı yerde oturuyoruz :) hiç bu güne kadar "abi niye bu yağı kullanmıyorsun?" dedim mi? Demem de, senin için hangisi ile rahat edecek ise o yağı kullan :)
Maksat bu şekilde belli olur ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2797 : Mart 31, 2016, 10:30:51 »
Aynen Bülent abi, o kadar görüştük,alış-veriş yaptık, fikir alış-verişi yaptık, neredeyse aynı yerde oturuyoruz :) hiç bu güne kadar "abi niye bu yağı kullanmıyorsun?" dedim mi? Demem de, senin için hangisi ile rahat edecek ise o yağı kullan :)
Maksat bu şekilde belli olur ;)

Yok demedin kardeşim biliyorum, evimiz bitti taşındık kendi evimize :) hatta şu an daha yakınız ufuk'çum :):) Her zaman beklerim,
Ben yüzyüze görüştüğüm buradaki insanları iyi tanıyorum,hepinize de saygı duyuyorum,dedim ya  dostluğumuz baki olsun isterim ben :)
Ticaret gelir geçer,önemli olan arkadaşlık,dostluk..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2798 : Mart 31, 2016, 11:08:25 »
Tekin bey ya ben anlatamıyorum ya siz anlamak istemiyorsunuz, motor yağında bütün konu, bütün teknik sistem viskozitemi ?

5W40 viskozitesinde %96'sı 1. sınıf baz yağ olan ve kullandığım yağın viskozite dışında diğer teknik özelliklerini karşılayan bir yağ olmadığı için kullandım, hatta @Mutlu Tekir (30216) 'e 0W40 viskozitesinde densitesi farklı bir yağ bulacağım sözünü verdim ancak hala bulamadım :) siz hala kalkıp bana 5W40 kullansaydın diyorsunuz.

Motor yağının görevi o sizin yazdığını iki satırla bitmiyor, köpürme oranı, temizleyebilme kabiliyeti, kinematik viskozitesi vs. vs. bunların hepsi birer teknik veri, siz okyanusun rengine bakıyorsunuz sadece.

İşin özü siz 0W kullanmak için buzul çağını bekleyin Tekin bey, yada o çağa geldiğinizi düşündüğünüzde WD40 kullanırsınız o sizin tercihiniz.

Viskozite (doğru orantılı) yoğunluk. :)

Aslında hepimiz benzer şeylerden bahsediyoruz ama ifade ettiklerimizi iyi anlatamıyoruz diye düşünüyorum. Çünkü herkesin bakış açısı farklı. Farklı yönden bakıyoruz, farklı şeyler söylüyoruz, ama söylediklerimiz aynı noktaya çıkıyor. Birbirimizi kırmanın faydası yok, yağdan dolayı sıkıntı yaşayan kim görülmüş, ama yağ değiştirmediği için motoru giden var..

@Tekin Bozbey (21136)
@Ufuk Sönmez (16363)
@Mutlu Tekir (30216)
@atilla özdemir (11824)

kendi görüşüme göre hepinizinde burda paylaşsanızda paylaşmasınızda çok çok değerli bilgileri var.
Aslında hepinizin söylediklerinizden çıkarılacak derslerde var.
Ancak bu konu ilerledikçe benim gördüğüm BİLGİ KARMAŞASI BAŞLIYOR.
İnsanlar artık aracına hangi yağı koyacağını şaşırmış hale gelecek bu konuyu okudukça.
Artık olayı şahsileştirmenin veya birebir cevap tarzında gitmenin bir anlamı yok gibime geliyor.
İsteyen kouyu baştan sona okur ve kendi istediği yağı koyar gibime geliyor.
sonuç zaten 100-150 bin km sonra ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.
Olayın bu kadar uzamasının sebebi bu konuda bilgi sahibi arkadaşların Kriterleri ve Öneride Bulunma Değerleri Farklı.
İyi günler dilerim herkese.

Haklısın Bekir abi. Yukarıda da dediğim gibi farklı şeyler söyleniyor ama aynı yere çıkıyor.

-İnce yağ ekonomi için olumludur, fakat performanslı kullanımda ve yüksek km.de motoru iyi koruyamayabilir.
-Soğukta yaşıyorsanız 0w ile başlayan yağ ilk yağlama için faydalıdır.
-Yağ eksiltmediği sürece ve sakin kullanımlar için ince yağ kullanılabilir.
-Yağ eksilttiği zaman bir üst kalınlığa çıkılması gerekir. (motor yağ yakıyorsa)
-Rektefiyeye, kaçınılmaz sonu uzatmak için son çare 10w-60 kullanılır.
-Dizel motorlarda DPF uyumlu yağ kullanılsın. (Mobil 1 ESP serisi gibi)
-Tam sentetik daha iyi koruma sağlamaktadır.

Gelin uzlaşalım, herkes rahat etsin.  :rofl: Var mı düzeltmek, eklemek istediğiniz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2799 : Mart 31, 2016, 11:49:20 »
yıl 1970 olsaydı bir grup 30 numara yağı savunacaktı. yeni arabada kullanıp memnun kalacaktı. bazılarımız 20 50 diye bir yağ çıktı diyecekti.
yıl 2050 olduğunda içten yanmalı motor kalırsa honda ile toyota 0w - 5 yağ kullanın diyecek. bizde o çok ince gelir 0 - 20 koyun eksiltmesin diyeceğiz :)

teknolojiye ayak uydurmak sıkıntılı :)