0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
benim 0W50 kullandığım araca fabrika önerisi 15W40 umarım anlatabilmişimdir.
Ankara gibi bi yerde -20leri görüyoruz neye göre 0w20 yağ ülkemiz şartlarında uygun değil açıklık getirmenizi isterim. Avrupa ülkeleri bizden çok soğuk yada çok sıcak yerler değil.Son değeri 30 bile olsa uzun km relerce motoru korur
ee ne oldu şimdi, yukarda bunca yazışmadan sonra, 0W-20 övüldü ama fabrika verisi 40 olan sıcak viskoziteyi 50'ye güncelledin?Motor soğuk iken extreme hızlı yağlansın diye yoğunluğu düşürdün, 43C'de bile güçlü motorun yüksek ısısına dayansın diye viskoziteyi artırdın. Peki bu durum ekonomik oluyor mu? Hayır. Oysa yaşadığımız ortamı destekleyen ve daha ekonomik olan 5W-40'ıda kullanabilirdin? 5W'nin yoğunluğu (yağ molekül sayısı) 0W'den fazladır o nedenle sıcak viskozitesini 50 yapmaya gerek kalmaz, 40 bizim ülkemizi fazlasıyla destekler. 40/50 bizim çok sıcak bölgelerimizde yada arap yarımadasında uygun bir viskozitedir yada LPG'li araçlarda. Yukarda belirttiğim gibi, Hybrid'in yağını 0W40/50 güncelleselerdi yine memnun kalırdım ama sanırım maliyet yine yüksek kalır diye hesapladılar daha ekonomik olan eldeki 5W-30 tercih edildi zaten kitapçıktada mevcut, bunda da sorun yok, 5W zaten çok ince ve ülkemizdeki Kışı fazlasıyla destekliyor.Sonuç olarak, bendeki mutluluğun yükselmiş olmasının sebebi, kulağa gelen daha yumuşak motor sesindeki değişiklikten değil, sıcak viskozitenin değerlerinin yükselmiş olmasındandır.Toyota yetkili servisleri birer ticari işletmedir, yağı varille alıp litresinide bilmem kaç kuruşa maletmesi bizi bağlamıyor hatta belkide Toyota onlara bazen bedava veriyordur..Fakat şunu anlamak lazım, araçlarımıza koydukları yağlar 2 şeyi karşılamak zorunda;1- Birinci şart, ülkemizin hava şartlarını destekliyor ve motoru koruyor olması2- Bu hava şartlarını destekleyen en ekonomik yağ olmasıEğer dünya buzul çağına giriyor olsaydı inanın halkın gözünün yaşına bakılmaksızın kitapçığa "bu araçta 0W-5 kullanılmalıdır" ibaresini yazıp yetkilide de 0W-20'yi standart olarak tüm araçlara koyarlardı.Örnek olarak, halkın cebine uygun olsun diye X modelde yetkilide 10W-40 kullanıyorlar, kitapçıkta 5W-30 kullanın diyor. Bu güncellemeyi cebinde parası olan kişiler yapabilir, 5W-30 zaten ülkemiz şartlarını destekliyor. Sorun olmaz.Ama sıcak bir ülkede Hybrid bir araçta 0W-20 gibi artık dip görmüş bir viskoziteyi 0W-5'e güncelleyemezsin. WD-40 koy daha iyi.suudi arabistanda insanlar ne yapıyor diye kısa bir gezinme sonucunda şunu gördüm, 10W-30/40 kullanıyorlar, oradaki araçların motor hacimlerini ve fiyatlarını sende biliyorsun. Toyotanın o ülkede yetkilide hangi viskoziteyi kullandığı bilgisine sen daha çabuk erişebilirsin.
Sizin böyle uzun uzadıya yazarak anlatmak istediğiniz şeyi biz yıllardır tecrübe ediyoruz, Sizin 1 aracınız var değil mi? biz günde onlarca araca ev sahipliği yapıyoruz, yeterince açık mı?
Benim tecrübemin süresi 41 yıl 1.5 milyon km (sadece bilgi amaçlı). Belkide boş bir tecrübedir. Bol müşteri diliyorum, hayırlı işler dilerim.
10 yaşınızdayken araç kullanabilmeniz oldukça başarılıymış, daha da başarılı olan 10 yaşınızdan beri motorları inceleyip teknik analiz yapabiliyor olmanız ve takograf tutup bugüne kadar yaptığınız kilometreyi bilmeniz, bu gerçekten müthiş bir şey, bence bu ülke de harcanmışsınız.
Uğur, bugüne kadar bu forumda hiç kimseye kişiliği hakkında incitici söylemlerde bulunmadım hep konu üzerinden konuştum.Senin için tuttuğum takograf bununla beraber 4. kezdir kişiliğime hakaret olduğunu gösteriyor (bu ve diğer konularda, detaya gerek yok). Benim iyi dileklerimle müşteri edinip edinmemen!? gerçekten çok ilginç düşünce yapın var.. Herkes tüm bilgisini yazıya döktü, insanlar okuyup içinden kendilerine uygun olan kelimeleri hayatlarına geçirecektir. Yinede iyi günler diliyorum.
Tekin bey üçüncü seferdir Uğur diyorsunuz ama benim ismim Ufuk,
İstanbul'da yaşıyorum 5/30 veya 5/40'ta karar kıldım ama kavga çıkmasın arkadaşlar Dostluğumuz baki olsun bana yeter, herkese hayırlı işler dilerim
Aynen Bülent abi, o kadar görüştük,alış-veriş yaptık, fikir alış-verişi yaptık, neredeyse aynı yerde oturuyoruz hiç bu güne kadar "abi niye bu yağı kullanmıyorsun?" dedim mi? Demem de, senin için hangisi ile rahat edecek ise o yağı kullan Maksat bu şekilde belli olur
Tekin bey ya ben anlatamıyorum ya siz anlamak istemiyorsunuz, motor yağında bütün konu, bütün teknik sistem viskozitemi ?5W40 viskozitesinde %96'sı 1. sınıf baz yağ olan ve kullandığım yağın viskozite dışında diğer teknik özelliklerini karşılayan bir yağ olmadığı için kullandım, hatta @Mutlu Tekir (30216) 'e 0W40 viskozitesinde densitesi farklı bir yağ bulacağım sözünü verdim ancak hala bulamadım siz hala kalkıp bana 5W40 kullansaydın diyorsunuz.Motor yağının görevi o sizin yazdığını iki satırla bitmiyor, köpürme oranı, temizleyebilme kabiliyeti, kinematik viskozitesi vs. vs. bunların hepsi birer teknik veri, siz okyanusun rengine bakıyorsunuz sadece.İşin özü siz 0W kullanmak için buzul çağını bekleyin Tekin bey, yada o çağa geldiğinizi düşündüğünüzde WD40 kullanırsınız o sizin tercihiniz.Sizin böyle uzun uzadıya yazarak anlatmak istediğiniz şeyi biz yıllardır tecrübe ediyoruz, Sizin 1 aracınız var değil mi? biz günde onlarca araca ev sahipliği yapıyoruz, yeterince açık mı?
@Tekin Bozbey (21136) @Ufuk Sönmez (16363) @Mutlu Tekir (30216) @atilla özdemir (11824) kendi görüşüme göre hepinizinde burda paylaşsanızda paylaşmasınızda çok çok değerli bilgileri var.Aslında hepinizin söylediklerinizden çıkarılacak derslerde var.Ancak bu konu ilerledikçe benim gördüğüm BİLGİ KARMAŞASI BAŞLIYOR.İnsanlar artık aracına hangi yağı koyacağını şaşırmış hale gelecek bu konuyu okudukça.Artık olayı şahsileştirmenin veya birebir cevap tarzında gitmenin bir anlamı yok gibime geliyor.İsteyen kouyu baştan sona okur ve kendi istediği yağı koyar gibime geliyor.sonuç zaten 100-150 bin km sonra ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum.Olayın bu kadar uzamasının sebebi bu konuda bilgi sahibi arkadaşların Kriterleri ve Öneride Bulunma Değerleri Farklı.İyi günler dilerim herkese.