0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
.. 0-20 yağda inanın neredeyse elektrikli motora döndü.
https://www.youtube.com/watch?v=kR9LwkQxr4A Viskosite sıcaklıkta ters orantılı olmakla kalmayıp eksponansiyeldir. Sıcaklık azaldıkça viscosite daha da çok artacaktır.
Mutlu viskozite(akışkanlık) sıcaklık arttıkça azalıyor mu? Veya sıcaklık arttıkça birim alanda bulunan yağ molekülü sayısı mı azalıyor?
birim alanda bulunan yağ molekülü sayısı yoğunlukla alakalı. Sıcaklıkla her sıvı çok az bir miktar da olsa yoğunluğu azalır.Viskozite ile akışkanlık ters orantılıdır. Sıcaklık arttıkça viskozite azalır, akışkanlık artar.
Doğru, Viskozite yani akışkanlık birim sayı azalır yani akışkanlık artar, ısınan 40.. soğuk 20 gibi akar, Yoğunlukta çok büyük değişkenlik (düşüş) olmaz. Birim alanda molekül sayısı çok az düşer, yani ısınan yağ fazla genleşmez.
Tekin Abi aslında vizkozite hakkında yanlış bilgimiz var.Akışkanlığa karşı direnç yani akmazlık olarak da tanımlayabiliriz vizkoziteyi.Doğru mu Mutlu?
Aynı şeyleri söylemişiz zaten, niye tekrar ettin ki Tekin abi. 2 mesaj önceki dediklerime bir yorum alsam?
Zevkle takip ediyorum nokta nasıl koyulacak onuda merak ediyorum herkesin emeğine sağlık sayenizde bilgileniyoruz. 2008 125 bin d4d 5*30 şimdilik eksiltme yok.
Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar. Konu da belirttiğim gibi 1.4 terra 2006 model aracım var yağ değişim zamanı geldi daha önceki ustam 10w 40 Elf mineral yağ koymuştum. Ama ondan hiç memnun kalmadım. Kullanım kılavuzunda 5w 30 yarı sentetik arabanın orjinal yağı gibi duruyor. Sizce bunumu katmalıyım yoksa tavsiye edeceğiniz bir yağ varmı.Bide bu araç ne kadar yağ alıyor. Şimdiden teşekkürler.
Motorların donma noktası -15, -25 olabilir. Fakat viskosite sıcaklıkta ters orantılı olmakla kalmayıp eksponansiyeldir. Sıcaklık azaldıkça viscosite daha da çok artacaktır.0W olan yağların 40 derece viskozitesi 60-70 cSt, bu yağ ısınınca 100 derecede 8-11 cSt seviyesine geliyor. 10W yağın ise 40 derecede 85-100 cSt, 100 derecede de 13-16 cSt civarında oluyor.
Soğuk motorda piston gömlek arasındaki tolerans daha fazladır, fakat bu aradaki boşluğa göre kalın yağ koymak gerekiyorsa, bu bakış açısıyla soğuk iklimlerdekilerde aradaki tolerans daha fazla olacaktır sıcaklık düşük olduğundan ve bu mentaliteyle aradaki toleransı doldurması için daha kalın bir yağ koymak gerekir.
Tekin bey 100 binde bir şey olmayan hiç bir tepki göstermeyen bir motor 150 binde pat diye nasıl biter anlamak güç. 0w 20 den memnunum bir dahakine 0w 50 koyarım belki eksiltme yok. Tabi herkesin kendi kararıdır lakin ben böyle mutluyum. Eğer yağ eksiltmiyirsa bence korkulacak bir durum yoktur
Talat Bey kilometre 700 bin mi 70 bin mi?
Talat, yağ yakmaz eksiltmez diye bir durum yok. Boşver sen, kullanma kılavuzuna göre hareket et. 10W-60 koy yakıt sarfiyatın çok olsun
Aşağıda örneklediğim yağ 5W-30'dur.Viskozite: Akışkanlığa karşı olan direnç birimi. Yağın kalınlığını/inceliğini tarif ediyor.Density: Yağın yoğunluğunu tarif ediyor. Gerçek yağ miktarı yada moleküler sayı gibi düşünün.Kinematic Viscosity: cSt (centi-Stoke): Yağın farklı ısılardaki akışkanlık hızını tarif ediyor.Soğuk yağın cSt'si yüksek ise motor nasıl yağlanacak? O yağın ilk ana viskozitesi sayesinde elbette, 5W zaten çok düşük cSt değerine sahiptir ve çok hızlı bir şekilde akar. Dış ortam 40C olduğunda polimerler yağın viskozitesini 30 seviyesine yükseltir yani molekül yapıyı sıkılaştırır, dolayısiyle cSt artar. Fakat motorun 100C'ye çıkardığı yağın bu kez akışkanlığı hızlandığı için yani cSt değeri düşeceği için çok rahat ve hızlı biçimde yağlama yaparken bağ yapıda da yırtılma olmayacaktır.Sanırım son tartışma noktamızı bu konu oluşturuyor,Soğuk motorun hangi soğuk bölgede yaşadığı konusu, doğru viskoziteyi seçmemize yardımcı olması gerekiyor.Bizler min -5.C kışlık bir bölgede yaşıyorsak ve üretici 5W öneriyorsa zaten bu yağın cSt değeri -5.C de motoru çok hızlı yağlayacak değerdedir çünkü donma noktası -25.C'dir.Peki dış ortam 0.C'de ki motora 0W koyarsak ne olur?İşte o gömlek-piston toleransının geniş olduğu aralıktan içeri yanmış yakıt molekülleri girer ve molekül yapıyı bozar, yağ kaybı yaşanır (litre bazında olması gerekmiyor), sekman piston arasında sert karbon oluşur ve gömlek çizilmeye başlar.0W-30'un molekül yapısı (yoğunluğu) 5W-30'dan daha azdır, her ikisininde sıcak viskozitesi aynı olsada 0W'de ki az molekül yapı nedeniyle yüksek sıcaklıklarda molekül bağda yırtılmalar kaçınılmaz olur.İlk 100 bin km'de sorun yaşanmaz, 150 bin km sonra her an motor biter.Bu arada LPG kullanıcılarının motor yeni ise 5W-50'den daha düşük viskozite kullanmamalarını tavsiye ediyorum.İlerki km'de 10W-40, 10W-60 kullanmaları gerekmektedir.