0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
diğer markaları kullanmıştım, bi sakıncası olur mu, mesela castrol, onda da aynı özellikte olanı var mı, yada ben mi yanlış yağ kullandım?
Mobil veya castrol ikisi de olur.
10w40 ile 1 0w40 aynı şey mi?
Değil tabiki de çok anlatıldı burada arayarak bulabilirsiniz.Biri tam sentetik biri yarı sentetik. İkisinin de kalınlıkları farklı. Koruyuculuk özellikleri farklı.
0-40 5-30 dan daha kalın bir yağdır.
bunu nereden çıkardınız ?
bende vakti zamanında volkswagen kaplumbağa ile Ankaraya giderken (shell 10w30) yağ ile motoru patlatmıştım, piston kolu silindiri delip dışarı çıkmıştı. onun için ince yağ methiyesi yapanları gördükçe onların namına üzülüyorum inşallah başlarına bir şey gelmez diyorum.
Şu forumda 3 yerde yazdım 4. Yazışım. Yağların viskozite indekslerine bakınız hem 40 derece için hem de 100 derece için.Mobil 1 5-30 esp mobil 1 0-40 esp den hem soğukta hem sıcakta daha incedir. Tutturulmuş bir rakama göre incedir kalındır diye karar vermek. Hayır alakası yoktur.2. Rakamın kalın olması da yağın soğuk viskozitesini artırmaktadır.
sizin söylediğiniz sadece 40 derece gibi yüksek sıcaklıktaki bölgelerde motor soğukken kullanılan kısımdır. 40 derecede belli bir viskosite değeri vardır fakat daha düşük sıcaklıklarda bu değerin nasıl değiştiğini nereden biliyorsunuz ? bunu soruyorum ? ekvatorda yaşayan ve kış görmeyen bir araba için 0 numara çok incedir. bu demek oluyor ki motor ısınıp metaller genleşinceye kadar sızıntı ile yağ eksiltmesi olabilir. diğer yandan yağın aslı ilk numaradır. yani aslında 0 40 yağ 0 numara temelli bir yağdır. fakat içindeki polimerler ile ısındığında 40 numara yağın kalınlığını sağlar. ikinci numara arttığında elbette bir miktar kalınlaşma olacaktır. ama 0 ile 5 numara arasındaki yağ kalınlığını soğukta ölçme şansımız yok. ki youtubede videoları var. çok çok soğutarak ancak bir miktar fark gözlemlenebilir.
İyi günler, bu konu forumda var mı bilmiyorum aradım bulamadım o yüzden tecrübeli arkadaşların bilgilerini paylaşırlarsa mutlu olurum 2011 model benzin lpg li toyota araç sahibiyim. 50.000 bakıım için servise götüreceğim ama yağını kendim almak istiyorum. aracı alalı bir sene oldu ve yağ konusunda bir kaç yere sordum herkes farklı yönde bilgilendirdi. mobilin servisi ise 10-40 yağ kullanılmalı dedi. eski sahibi 0-40 yağ kullanmalısın dedi. tam 0-40 alacaktım bi de toyota servise sorayım dedim. onlar da 5-30 yağ kullanılmalı dedi. benim iyice kafam karıştı.
Bu dediklerinden yukarıdaki mesajımdaki hiç birşeyi anlamadığınız ortaya çıkıyor. Ne katkı söz konusu ne de VI in karmaşıklaştırdığı. Yeter ki her 0-40 yağ soğukta 5_30 yağdan incedir demeyin kafi. Bilimsel ispat yukarda.