0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
@atilla özdemir (11824) abi şu erken ısınma durumunu bize izah edermisin? kafamız karıştı motorun hareket halindeyken 5 dakikada ısınmasıyla 2 dakikata ısınması arasında ne gibi farklar var? sonuç itibari ile motor ısındıktan sonra sabit bir sıcaklık değerinde kalıyor, siz yukarda yağ görevini yapmıyor motor daha erken bitecek demissiniz.
atilla abi ; 5w30 yerine 5w40 koysaydım bu süre uzarmıydı?
Burada bir ayrım var. Çoğu güncel araçta motor ısısı görünmüyor, daha doğrusu motor yağ sıcaklığı. Ekranda görünen motor soğutma sıvısı sıcaklığıdır. Bazı araçlarda ise motor yağ sıcaklık göstergesi de mevcut.
5/40 biraz daha geç ısıtıyor motoru mustafa'cım.. Ben daha önce Castrol Edge 5/40 kullanıyordum..
Atilla abi, yağın ideal basınca ulaşmasında sıcaklığı belirleyici ki kimi araçlarda yağ sıcaklığını gösteren ibreler de mevcut. Yani motor sıvısı sıcaklığı ile motor ısısı değerlendirilmemeli. Diğer yandan; motor sıvısı kapalı sistem olduğundan ve içinde karışım olduğundan kaynama noktası da farklı olacaktır. Bunun sıcaklığına göre motor iç ısısını değerlendirmek çok sağlıklı olmaz, sadece genel bir fikir verir. Yağ ısısı daha sağlıklı fikir verir. Zira iç ısınma sürecinde yağ tipinin yanında yağ miktarı da önemlidir. Yani motor sıvısında olayın gerçekleştiği yerin çevre ısısı, motor yağında olayın gerçekleştiği yerin ısısı daha iyi okunabilir. Yanlışım varsa düzeltebilirsin Atilla abi.
Benim de anlamadığım yağ motor içinde sürtünmeden veya basınçtan dolayı ısınır mı ?
Benim aracım 2006 Corolla 1.6 benzinli - LPG YOK - Aracımın yağ bakımını 1 ay önce yaptırdım daha önceden 10/40 yarı sentetik yağ konulmuş araca .Bende yağ değişiminde hem tam sentetik olması hem de ilk çalışma da daha çabuk yağlama yapması için 5/30 tam sentetik mobil 3000 aldım koydum. Şimdi diğer yağa göre gözlemlediğim şey aracın daha çok fan açtığını fark ettim birde 10/40 yağ daha geç ısınıyordu bu çabuk ısınıyor hararet ibresi çok çabuk ortadaki yerini alıyor .Kış ayları için iyi ama yaz aylarında motora bir zararı olur mu .Bir de 5/30 yağ koyduktan sonra marş süresi daha kısaldı alt devirlerdeki cansızlık gitti daha çabuk toparlıyor motor .Ama dur kalk trafikte daha çabuk ısınıyor ısındığı içinde aracın çekiş performansı düşüyor gibi geliyor bana .Bir sonraki yağ değişiminde mobil 5/ 40 koymayı veya 10/40 yarı sentetik yağa dönmeyi düşünüyorum .Bunla ilğili teknik bilgi veya öneri varsa fikirlere açığım
Arkadaşlar yağ dışında bir sorum var onunla ilgili sayılır. Bazı karter tapasi somunlari mıknatıslı oluyormuş. Bizim araçlarda nasıl. Asinan metallerin toplaması açısından güzel bir özellik. Ya da sonradan alınıp takılır mi acaba?
Her şanzımanda tapada olmasa da şanzımanın içinde bir noktada mıknatıs var diye biliyorum. Özellikle manuel şanzımanlarda da bu şekilde, otomatik şanzımanlarda da tapa üstünde. Olması güzel tabi aşınmaların artmasını engeller.Kuvvetli bir mıknatıs ds aynı işi görür zannediyorum.
Mutlu mıknatıslı tapa motorda var diye biliyorum, şanzıman tapasında var mı bilmiyorum.