Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799402 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1660 : Mart 10, 2015, 10:12:39 »
merhaba arkadaşlar 2004 model 1.6 lpgli 159.000 km avensis aldım motor yağını değiştirecem hangi marka ve kaç numara yağ kullanmalıyım.
araban lpg li olduğundan ve 160 binde olduğundan dolayı mobil1 5w50 yağ kullanmanı tavsiye ederim.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1660 : Mart 10, 2015, 10:12:39 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1661 : Mart 10, 2015, 10:16:04 »
araban lpg li olduğundan ve 160 binde olduğundan dolayı mobil1 5w50 yağ kullanmanı tavsiye ederim.

10w40 yarı sentetik olduğu için kafamda biraz şüpheler var evet Samsun soğuk değil servise de götürmek istemiyorum onca parayı onlara kazandırmakta istemiyorum.

O zaman tam sentetik Atilla Abimin tavsiye ettiğini kullansan iyi olur hocam  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 159000
  • Model Yılı: '04
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1662 : Mart 10, 2015, 10:21:11 »
Atilla abi ve murat bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Mesaj Birleştirildi: Mart 10, 2015, 10:29:20
O zaman tam sentetik Atilla Abimin tavsiye ettiğini kullansan iyi olur hocam  :tamam

önceki yağ castrol 10w/40 şimdi koyacağım yağ mobil 5w50 yağ markası değişeceğinden harhangi problem yaratırmı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1663 : Mart 12, 2015, 08:09:07 »
Motor yağını değiştirdim. İçindeki yağ birçok kez ekleme yapılmış 5 40 yağ idi.
Eklemeleri 10 40 mag. ile yapmıştım. İçinden yine kahverengi yağ çıktı.

Renginin önemi yoktu ama çok ısınınca motorda ses oluyordu. Birde 2700 devir gibi çok uğultu yapıyordu. Sonra bu devir gitgide yükseldi.

Dün 5 50 koydum. Üstüne birde bor eklettim. 50 km yol yaptım sessizliğe inanamadım :) vuruntu gitti. Uğultu azaldı.
Olan biteni yazarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1664 : Mart 12, 2015, 12:37:21 »

Renginin önemi yoktu ama çok ısınınca motorda ses oluyordu. Birde 2700 devir gibi çok uğultu yapıyordu. Sonra bu devir gitgide yükseldi.

Dün 5 50 koydum. Üstüne birde bor eklettim. 50 km yol yaptım sessizliğe inanamadım :) vuruntu gitti. Uğultu azaldı.
Olan biteni yazarım.

Bor un bu duruma etkisinin ne derecede olduğunu merak ediyorum. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
  • 2 kere teşekkür etti
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1665 : Mart 12, 2015, 13:01:58 »
Genel olarak tüm motorlar için yağ konusunda dikkat etmemiz gereken hususlar var.

1. Tam sentetik kullanılmışsa bir daha yarı sentetik kullanmayın.
2. Yağların API değerlerinde de geriye gitmeyin. Servislerde Toyota Orjinal Yağları adı altında verilen yağ SL ne yazık ki. Ben SN götürdüğüm için, bir daha geri dönmeyi düşünmüyorum.
3. Asla farkı yağları karıştırmayın. İçlerindeki farklı koruyucular birbirini nötrleyebilir ya da istenmeyen reaksiyonlara girebilirler.

Kronolojik olarak yağ standartları bu adreste: http://www.api.org/~/media/files/certification/engine-oil-diesel/publications/mom_guide_english_2013.pdf
Toyota Corolla 1.4 D-4D Comfort Extra (2012)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1666 : Mart 12, 2015, 13:12:31 »
CASTROL kafayı yemiş, benim araç için yılların yağı GTX 20W-50'yi tavsiye ediyor. Kapasite 4.2 LT iken, 3.7 LT diyor.
Düne kadar özel servislere gönderdikleri "Doğru yağ çizelgesi"nde benim araç için 0W-30'u tavsiye ediyordu.

Yağ üreticilerinin bu tarz önerilerine tamamen güvenmemek gerek.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1667 : Mart 12, 2015, 13:23:08 »
En iyi yağ bildiğin yağ manıtğını mı çalıştırsak.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1668 : Mart 12, 2015, 13:24:22 »

Olan biteni yazarım.
Anılcığım bor kullanmayın daha doğrusu hiçbir katkı maddesi koymayın, zaten kullandığımız yeni teknoloji yağların içinde her türlü katkı var. Cennet mah. bir tamirci corollasına katkı koyunca motoru gitmişti.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1669 : Mart 12, 2015, 13:33:00 »
CASTROL kafayı yemiş, benim araç için yılların yağı GTX 20W-50'yi tavsiye ediyor. Kapasite 4.2 LT iken, 3.7 LT diyor.
Düne kadar özel servislere gönderdikleri "Doğru yağ çizelgesi"nde benim araç için 0W-30'u tavsiye ediyordu.

Yağ üreticilerinin bu tarz önerilerine tamamen güvenmemek gerek.

@Yüksel IŞIK (26882)  belki sizin alf in hala yağ yaktığını zannediyorlardır. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1670 : Mart 12, 2015, 21:21:42 »
Yüksel , ordaki çizelgelerde ne yanlışlık var ben bütün modellere baktım garip şeyler gösteriyor :D
Ama bazıları kullanım kılavuzunda yazıyor o enteresan geldi
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1671 : Mart 12, 2015, 22:09:10 »

Olan biteni yazarım.

Motordaki yağ hangi özelliklere sahipse eklemeleride aynı özelliklere sahip yağ ile yapmak en doğrusu gibi.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 103000
  • Model Yılı: '08
  • 17 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1672 : Mart 13, 2015, 06:47:22 »
90.000 km kullanmaya başladığım motor yağından çok memnunum. Araç şu an 100.000 km bakımına girdi. Yeniden aynı yağı aldık. Fiyat 130 tl. Araç; 2008 Corolla d-4d.

Toyota Corolla  1.4 d-4d Elegant /2008
Mondial 150 MR Vulture / 2014

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1673 : Mart 13, 2015, 10:38:15 »
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Araba ile 300km yol gittim ve eğer bu sessizlik bor yağlarına özel ise bir sonraki yağ değişiminde yine katmayı düşünürüm. :)

Soğuk çalıştırmada bir fark görmedim. Dün samsundan iç kısımlara geldim. Bayırlar sonlarında çıkan subap sesleri yoktu. Yani yağ hala kalındı. Ben böyle yorumluyorum.

Benim aracın motoru şuan çok eski teknoloji. Üstüne motor yaptırdım ama bence fabrikada yapılmış motor kadar iyi olmadı. Biraz vuruntu ve balanssızlık var. Bu sorunlar 10 40 yağda daha fazlaydı. şuan motor kedi gibi. Bu etki bor a mı bağlı 5 50 ye mi bunu bilemiyorum.

5 50 dediğim yağı samsunda tek bir yerde bulabildim. Bu yağı bulamasam internetten sipariş ederdim. Çünkü benim aracın motorunun viskosite değerlerini sıcak ve soğukta tam karşılıyor. Üstüne bir de aşınma boşluklarını daha iyi doldurabiliyor. Ne kalın ne ince. Üstelik tam sentetik ve viskosite indeksi çok iyi.

10 60 düşünmedim. Çünkü soğuk akışkanlığı neredeyse 20 50 gibi. Üstelik 90 hp lik bir motoru zorlayacaktı. 5 50 bile yüksek devirde biraz zorlama yaptı. Yakıt zaten 20 kr u geçmiyordu. tam ölçmedim ama samsun trafiğinde bile 180kr yaktık. Biraz arttı gibi.

Yağ filtresinden çok memnunum. Tekrar man aldım. Oradaki adam 2 seferde bir değiş dedi ama hiç riske gerek yok.

bu dediğim yer samsun sanayi girişinde ing bank karşısındaki yıkamacı. ilgi alaka güzel , bilgi güzel. Yağ çeşidi fazla. Tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1674 : Mart 17, 2015, 15:58:54 »
bor power i aldım ama üzerinde yazım hatası olduğunu gördüm. içimde kaldı kötü hissettim.
üzerindeki yazıya bile özen göstermeyen bir firma merdivenaltında ne üretebilir merak ediyorum.

kutu üstünde onaylar var. eskisinden farklı olarak yağ ve filtreyi değiştirmeden kullanılabileceği yazılmış.

yağı aldığım adam piyasada çok sahtesinin olduğunu söyledi. bu koyduğumuz süt renginde.
diğer katkıları tavsiye etmedi. onlar filtreyi tıkar dedi. nasılsa bu bor tıkamıyormuş.

bor zaten sanayide kullanılan bir katkı. metal kesmek için kullanıyorlar. motor içinde sürtünmeyi azaltıyor olabilir.

yağ renginde beyazlık yok. renk farkı yok. koku hissettim ama bordan olduğundan emin değilim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 242000
  • Model Yılı: '07
  • 38 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1675 : Mart 17, 2015, 17:56:01 »

bor power i aldım ama üzerinde yazım hatası olduğunu gördüm. içimde kaldı kötü hissettim.
üzerindeki yazıya bile özen göstermeyen bir firma merdivenaltında ne üretebilir merak ediyorum.

kutu üstünde onaylar var. eskisinden farklı olarak yağ ve filtreyi değiştirmeden kullanılabileceği yazılmış.

yağı aldığım adam piyasada çok sahtesinin olduğunu söyledi. bu koyduğumuz süt renginde.
diğer katkıları tavsiye etmedi. onlar filtreyi tıkar dedi. nasılsa bu bor tıkamıyormuş.

bor zaten sanayide kullanılan bir katkı. metal kesmek için kullanıyorlar. motor içinde sürtünmeyi azaltıyor olabilir.

yağ renginde beyazlık yok. renk farkı yok. koku hissettim ama bordan olduğundan emin değilim.
Doğrudur bor ürünleri normalde süt gibi koyu kıvamlı olur. Ürün orjinal görünüyor. Siz yinede üreticiyi arayın Barkod veya seri numarasından sorgulama yapıp size bilgi verirler.
İntikam Almayı Sevmem Ama,
Ödeşmek Adettendir...!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1676 : Mart 17, 2015, 18:27:02 »
Anılcığım bor kullanmayın daha doğrusu hiçbir katkı maddesi koymayın, zaten kullandığımız yeni teknoloji yağların içinde her türlü katkı var. Cennet mah. bir tamirci corollasına katkı koyunca motoru gitmişti.

Atilla abimizin önceden çok tekrarladığı ve benimde onayladığım konu olan "Hiç bir yağ katkısı kullanmayın" söylemine dikkat edin.

Eğer motorunuz için iyi bir şey yapmak istiyorsanız, bakım aralığındaki 5.000km'de orjinal yağ filtrenizi değiştirip yine orjinal yağ takviyesi yapınız.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1677 : Mart 17, 2015, 22:57:27 »

Sahtecilikte hafifletici sebep birebir orjinalinin aynısının olmamasıdır. Burada bu sebepten dolayı bir açık kapı bırakılmış olabilir. Tabi bu resmi evraklarda geçerli. :) Şirketi arayıp basımda böyle bir hatanın olup olmadığını teyit ederek ürünün orjinal olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • Doğa Fotoğrafçısı
  • Kilometre: 83000
  • Model Yılı: '11
  • 149 kere teşekkür etti
  • 51 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1678 : Mart 23, 2015, 11:34:47 »
benim kafam karıştı. ben şimdi 80000 bakımında hangi yağı kullanacağım? arabam benzinli 1.6 tam otomatik corolla. dizeller için 5w-30 önerilmiş. benimki benzinli olduğu için 0w-20 mi kullanacağım?
2011 MODEL TOYOTA COROLLA 1,6 COMFORT EXTRA TAM OTOMATİK

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1679 : Mart 23, 2015, 11:58:46 »
benim kafam karıştı. ben şimdi 80000 bakımında hangi yağı kullanacağım? arabam benzinli 1.6 tam otomatik corolla. dizeller için 5w-30 önerilmiş. benimki benzinli olduğu için 0w-20 mi kullanacağım?

Mobil1 esp 5w-30 u kullanabilirsiniz. Ya da daha önce 10w-40 kullandıysanız veya lpg li ise mobil 5w-40 tam sentetik tercih edebilirsiniz.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.