ben genellemeye çalışayım

kendimce.
bulabildiğiniz en kaliteli yağı alacaksınız.
kullanım klavuzunda kullanılabilecek en düşük kış viskositesi ne ise sizin için en ince yağ o dur.
ikinci numara ise yine kullanım klavuzunda tavsiye edilen ikinci rakamı 10 numara büyüterek kullanabilirsiniz.
dizelciler partikül filtresi için özel tasarlanmış yağ kullanacak.
misal 1
benim arabam 4A- F motorlu 91 model ilkel bir araçtır.
kullanım klavuzumda 5 - 30 yağı ile 10 50 arasında yağ kullanılabileceği yazılmış.
10 40 numara yağı ise sıcaklık -20 ye düşmedikçe değiştirmeme gerek yok.
benim aracım için en iyisi 10 - 50 dir. yada 5 50 kullanabilirim. yada 10 60 kullanırım.
çoğu durumda efsaneye 10 40 yağı yeterde artar bile. çok soğuk olursa 5 40 veya son çare 5 30 olur.
yaz çok sıcaksa trafik varsa , eksiltme varsa ilk numarayı büyütebilirsiniz. ama kışın sıkıntı çekebilirsiniz.
efsaneciler kışın - 25 altına düşmediği sürece ve yazın 40 derece üstüne çıkmadığı sürece 10 40 devam.
olmadı sadece yazın veya sıcak memlekette 20 50 olur.
5 50 harika olur.
10 60 ise mükemmel olur
misal 2
vvt motorlu 2002 2005 model araçlar.
önerilen yağ 5 30 dur .
siz 5 numaranın altına düşmeden ikinci numarayı 10 numara arttırabilirsiniz.
5 40 , 5 50
misal 3
2005 ve sonrası dual vvt lift özellikli motorlar.
klavuz 0 20 demiş , siz 0 30, 0 40 gibi bir yağı kullanabilirsiniz.
motor eskidiyse , 10 60 koyun keyfinize bakın. tek sıkıntısı kışın zor çalışır. itina ile çalıştırmak lazım.
yağ eksiltiyorsa 10 60 alayına gider.
tavsiye edilen yağın biraz daha kalınını kullanmak size fayda sağlar ama abartılırsa yakıt sarfiyatınız artabilir. ama motoru koruyacağınız kesin. yeterki ilk numaralar yerinde seçilmiş olsun.
ben yine yazayım , okumayan okumasın. 71 sayfa konu olmuş . olabildiğince bildiğimi gördüğümü mantıken süzgeçten geçirip anlattım. benim arabam şu model ne yağ lazım diyene bir şey demem. ben okumayı seven insanları seviyorum
söyleyeceğimi 50. sayfada ve 62. sayfada söylemişim zaten..