0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tekin hocam F1 formula arabaları 10W60 kullanıyor ayrıca BMW M seriside 10W60 kullanıyor.
5/30 yaglar NR serisi motorlara zarar verir mi?Vermez. Listeye göre TR için uygun yaglar sınıfında.Ama yakıt ve performansta motoruda gölgeler. Sonra neden 1.6 Avensis gitmiyor ve yakıyor yorumları başlar.
F1 araçlarının dakikada 18000 devir çevirdigini.100 km mesafede yaklaşık 50 litre benzin tükettigini düşünürsek bu güçler için çok normal bu yag.Zaten o kadar fazla yanma ile oluşan ısıda o yagın vizkozitesi epey düşecektir.Bizim günlük araçlarımız ile son hıza ulaştıgında tükettikleri yakıt ile ilgili bir teste tanık olmuştum. 20 Lt/100Km civarı idi. Zaten buradanda aradaki fark çıkıyor. F1 araçları çok farklı teknoloji kıyaslanamaz.Almanya Mercedeste çalışan arkadaşımda AMG Mercedesin şehir içi spor kullanımda 45Lt/100Km yol bilgisayarı ortalama tüketim degeri gördüm dedi. Ne kadar dogru yorumsuz.Bu gibi nedenler ile özel üretim araçlar çok farklı degerlendirilmeli.5/30 yaglar NR serisi motorlara zarar verir mi?Vermez. Listeye göre TR için uygun yaglar sınıfında.Ama yakıt ve performansta motoruda gölgeler. Sonra neden 1.6 Avensis gitmiyor ve yakıyor yorumları başlar.
Ahmet Bey önceki verdiğiniz bilgileri de bir araya getirdiğimizde valvematic motorlara motor teknolojisi olarak iklim şartı gözetmeksizin 0w20 yağın kullanılmasının en uygun seçenek olduğunu belirtiyorsunuz ve öneriyorsunuz. Çünkü bu konu valvematic motorlar açısından önemli ve sadece avensis değil güncel toyota 1,6motorların genelinden bahsediyoruz.
hepsinden ötesi, işin içine girdikçe işler derinleşiyor. bakın benim amcama ? yağ lambası yanarak geziyor.. adam bilmiyor ve çok mutlu mesut yaşıyor
abicim yapma 0 ile 5 arasında ne gibi bir fark olabilir ki ? fark edemezsiniz.yağın üzerindeki üretim kalitesinden bahsetmemek büyük bir yalnıştır. ben olsam ve yeni aracım varsa numara yerine daha çok son teknolojilere bakarım. mesela SL yerine SN sınıfı yağ almakla motora büyük bir iyilik yapmış olursunuz. SN sınıfı bir yağ 0w- 10 bile olsa bilirsiniz ki içinde teknolojik olarak son noktaya gelmiş bir yağ var ve bu benim motorumu korur diye düşünürsünüz. ki bence toyotada buna güvenir 0 20 yağ koyun der. yarın SR sınıfı bir yağ yaparlar ve tek numaralı olabilir ? çünkü yağ yeterince ince olur ve hiç incelmez. bu seferde üretici bunu tavsiye eder. 0 numara yağ diye ince mi diyeceğiz ? hepsinden ötesi, işin içine girdikçe işler derinleşiyor. bakın benim amcama ? yağ lambası yanarak geziyor.. adam bilmiyor ve çok mutlu mesut yaşıyor
içinde sahtekarlık yoksa! vurgusu önemli. Yağ sahtekarlığını sanayide biraz yüzüne yağ bulaşmış arkadaşlar iyi bilir. Hatta piyasadaki etiketli bidonlu sahte yağları da biliyoruz. Çok ayrıntı verip kafa karıştırmayım ama çok güvendiğiniz bir markanın şişeli yağı da sahte olabiliyor. Mesele gerçek 5-30 tam sentetik yağı bulup kullanmak.
Peki bunu nasıl başaracağız?Mesela ben 0W-30 yağı Kolay Oto'dan almayı düşünüyorum... Bu ürünün sahte olup olmadığını -aldıktan sonra ve/veya almadan önce- anlamamın bir yolu var mı?
Mobil internet sitesine 2011 Corolla 1.6 benzin&LPG aracımın olduğunu, 90 bin km'de ve Ankara'da ikamet ettiğimi yazdım. Mobil 1 0w-40 mı yoksa 5w-30 mu kullanmalıyım diye mail gönderdim. Gelen cevabı söyle:Eğer aracınız garanti kapsamında ise üreticinin önermiş olduğu 5W-30 vizkozitesine uygun yağımızı kullanmanızı öneririz, garanti kapsamında değil ise Mobil 1 ESP Formula 5W-30 yağının da uygun olduğunu belirterek, aracınızın LPG’li olmasını göz önünde bulundurarak( LPG’li araçların motorları daha fazla ısınmaktadır ) Mobil 1 New Life 0W-40 yağını kullanmaya devam etmenizi öneririz.(Ben aracımı 30 bin km de aldım ve aldığımdan beri de mobil 1 0w-40 kullanıyorum ve çok memnunum. Bir önceki aracım da 2005 Corsa 1.3 CDTI'ydı ve 130 bin km mobil 1 0w-40 sorunsuz kullandım.)
Kolay Oto'dan Mobil 1™ Fuel Economy 0W-30 Motor Yağı'nı sipariş ettim. Siparişten önce telefon ederek üretim tarihini sordum. Son 3 ay içerisinde üretilmiş olduğunu söylediler.Bu arada sanırım Toyota'nın yağlarını Mobil üretiyor. Onlara da daha önce e-posta atıp aracım için hangi yağı önerdiklerini sordum. Cevaben "Aracınız için önerdiğimiz motor yağı Mobil 1 ESP Formula 5W-30’dur." dediler. Toyota da şu an aynı viskozitede yağ kullandığı için belki de Toyota'nın yağlarını Mobil üretiyordur. Çünkü Castrol 0W-20 tavsiye etmişti.
0W-40 New Life için erken olduğunu düşündüm. Şimdilik 0W-30 ile devam edeceğim sanırım. Dün arabanın yağını ilk kez kontrol ettim. Anormal bir eksiltme yok. Rengi kahverengine dönmüş. Her şey yerli yerinde.0W-30 Mobil yağını 4 lt'si 99,88 TL, 1 lt'si 26,58 TL olmak üzere toplam 5 lt aldım. Kargo parası da yok. Herhalde Toyota serviste konulan yağdan daha ucuza gelecektir.