0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eğer Toyota 0W-20 yağda değişiklik yapmasaydı, yağı 5W-40 olarak kendim götürecektim.
Tekin Abi,Araçlarımızla 1 saat gibi bir yolculuk yaptığımızda ve hız limitlerinde gittik diyelim 120 km/h hızda aracın motoru kaç C derece oluyor? Bilginiz varmı? yada daha nasıl sorulabilir ki diye düşünüyorum çalışan bir aracın motoru minimum ve maximum kaç derecelerde olabilir?Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 15:41:41Tekin Abi yazdım diye bakmayın arkadaşlar bilen herkes cevap verebilir.Çalışan bir araba motorunun yağın dolaştığı kısımları minimum ve maksimum ve ortalama kaç derecelerdedir?
Tekin bey, bir şeyi merak ettim... Neden 0W-40 değil de 5W-40 götürmeyi düşündünüz?
Murat kardeşim aslında çevre sıcaklığı ne olursa olsun motor sıcaklığı sabittir, burada önemli olan soğuk havadaki motorun ne kadar soğuk olacağı ve kullanılan yağın bu sğukta ilk çalıştırmada yağlama yapabilmesi için yağ pompasının yeterli basıncı sağlayıp sağlıyamayacağıdır.
Yaşadığım bölge kışın 5 dereceye dahi düşmüyor, -30 dereceye kadar sıvı kalabilen yağı neden kullanayım? Kaldı ki fabrika da 0W-20 yağı 5W-30'a güncelledi.
"...Ancak öyle yenilikçi bir motor çıkartırlar ki ve derlerse kat'iyetle 0w20 dışında hangi iklim koşulunda olursa olsun yağ kullanılmayacaktır diye bir açıklama da yapılmadığı müddetçe..." Peki herhangi bir markadan x cinsi yağ için bu yeni teknolojidir ve her iklim koşulunda kullanılır ve her şekilde aracınızın motorunda üst düzey koruma sağlar diye bir açıklama var mı?
Tekin abi,100-200 derecelerde çalışan bir motor için dışardaki havanın 30-50 derecelerde olması pek etki etmez herhalde diye düşünüyorum. Bugün kü ilk mesajlarımda aracıma ait klavuz bilgisini paylaşmıştım. Orada görüldüğü üzere 0W-20 tercih edilir diyor. Ve dış hava sıcaklığı ARTI derecelerde hepsi koruma sağlıyor. Soğuk zamanlarda yani atıyorum -20 li derecelerde yada -10 lu derecelerde motor çalışmadığında ilk çalışmaya başlaması sırasında yağın pompalanmasında sıkıntı olmasın diye de ilk W li değerler önem kazanıyor.Peki şöyle bir durum olabilir mi TOYOTA firması bu yağı tavsiye ederken 0W-20 yi yani acaba kullandığı yağ pompasını vede yağın geçtiği kanalların çaplarını falan düşünerek İNCE denilen yağı tavsiye etmiş olamazmı? Sonuçta pompanın teknik özelliğini bilmiyoruz kanal çaplarını bilmiyoruz.. Ayrıca grafiktede belirttikleri üzere 40 lı 50 li derecelerde tavsiye edilen tüm yağlar koruma sağlayabiliyor.
Tabloya bakarsanız;XYZYaglarını kullanabilirsiniz.Ama her sıcaklık diliminde X'i kullanabilirsiniz ve tavsiye ediyoruz diye belirtilmesi bunu cevabı olabilir mi?Aynı mantık ile;Neden dış sıcaklık'a göre şanzıman yagı vizkozitesi degiştirilmiyor?Heleki kanı, canı incecik yag olan A/T şanzıman?
Fikir: Yaz-Kış değerleri arasında en az 15, en çok da 30 fark olmalı. Bu durumda, Kullanıcı El Kitabı'nda önerilen değerler dışında 0W-30 viskoziteli yağ kullanabiliriz. Ama motorun selameti için 0W-40 kullanmamalıyız.
A/T sıcaklığı ile motor sıcaklığı bir mi? değil. Sağlıklı bir şanzımanda yağ kavrulmaz, rengini de kokusunu da korur. O yüzden de 5-10bin km.de değiştirilemez atf.
Konuyu ve tatlı atışmaları uzaktan takip ediyorum ve konu yağın bozulmasına gelmiş.Aklıma takılan bir olay var.Oncesinde rektrfiye sonrası motorun sağlığı açısından 3.000 kmde değiştirdiğim Castrol 10w-40 yari sentetik yağım tamamen siyah olmasa da siyahlaşmıştı. 10w-40'tan sonra Castrol 5w-30 tam sentetik yağ kullandım ve hemen hemen 7.000 km geçmesine rağmen pek karartı göremiyorum.3.000'de 10w-40 kararıyor da, 7.000'de 5w-30 niye kararmıyor ? Yari sentetik-tam sentetik farkı mıdır ?
YükselBenimde 5/30 yarı sentetik 10000 km oldu hafta sonu degiştirecegim hiç kararma yok.
Buradan fikirlerini beyan eden tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ben bu yılın 26 Nisan'ına kadar otomobiller hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmeyen biriydim. 26 Nisan'da Auris'i aldıktan sonra bu siteye üye olup mesajları takip ederek belli bir bilgi birikimine ulaştım ve bunu, site üyelerinin mesajlarına borçluyum...Benim için (sadece araba için değil, her konuda) kullanıcı kılavuzları, üretici tavsiyeleri kadar kullanıcıların tecrübeleri de çok önemlidir.Lâkin 10.000 km bakımda "Mobil 1 New Life™ 0W-40" kullanmakta karar kılmışken, şu an tereddüt içindeyim. Ama sanırım yine de "Mobil 1 New Life™ 0W-40" kullanacağım...