Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799438 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1140 : Ekim 09, 2014, 11:06:09 »
İşte bu yüzden servisler 5w30 u özellikle tüm modellerinde tercih ediyor. Daha esnek bir vizikosite yönünde tercihleri var.

Aynı servisler 10W-40 koyuyorlardı herhalde.

Bu arada bir bilginiz varmı acaba Türkiyede tüm Toyota servislerinde aynı yağmı kullanılıyor yoksa illerin iklim koşullarına göre yağların değerleri değişiyor mu? Buradan okuduğuma göre sanki Aydında da Erzurumda da 5w-30 konmaya başladı gibi bir algı var bende. Durum nedir biliyormusunuz?
THE END

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1140 : Ekim 09, 2014, 11:06:09 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1141 : Ekim 09, 2014, 11:06:28 »
İşte bu yüzden servisler 5w30 u özellikle tüm modellerinde tercih ediyor. Daha esnek bir vizikosite yönünde tercihleri var.

Ama bu durumda servilerin 0W-30 veya 0W-40 tercih etmesi gerekmez mi? Bunların vizikositesi daha esnek. Acaba ticari bir kaygı söz konusu olamaz mı?
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1142 : Ekim 09, 2014, 11:07:15 »
Yaşanan bölge         Viskozite değeri
-30 +30                         0W-30
-25 +30                         5W-30
-25 +40                         5W-40
-20 +30                       10W-30
-20 +40                       10W-40
-15 +40                       15W-40
-15 +50                       15W-50
-20 +50                       10W-50
-10 +50                       20W-50
-20 +60                       10W-60
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1143 : Ekim 09, 2014, 11:15:47 »
Aynı servisler 10W-40 koyuyorlardı herhalde.

Bu arada bir bilginiz varmı acaba Türkiyede tüm Toyota servislerinde aynı yağmı kullanılıyor yoksa illerin iklim koşullarına göre yağların değerleri değişiyor mu? Buradan okuduğuma göre sanki Aydında da Erzurumda da 5w-30 konmaya başladı gibi bir algı var bende. Durum nedir biliyormusunuz?

Murat Bey ülkemizdeki 7 coğrafi bölgede hangi yağ konuluyor bilmiyorum. Ancak Urfa'da ikamet eden bir kişinin Urfa'daki servis tarafından aracına şayet yaz kış iklime göre yağı inceltip kalınlaştırmak suretiyle değiştirmeyecekse 0w20 kullanacağını hiç sanmıyorum. 40 hatta 50 dereceleri gören kurak ve kırsal bir vilayette 0w20 kullanılırsa bir de 5000-6000rpmlerde araç kulanılırsa o motordan şuan günümüz teknolojisi ile üretilen yağ ve motorlar için konuşuyorum hayır beklemeyin.

Sorunuzun cevabında ise Kayseri'de 5w30 kullanılmakta. Bana tavsiye ettiler ben reddettim. Çünkü yazın Kayseri fevkalade sıcak olabilmekte.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 11:18:38
En nihayetinde temel bilinmesi gereken en önemli husus yağların tercihinde iklim şartları esas alınır. Zaten vizikoziteler bunun için vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #1144 : Ekim 09, 2014, 11:20:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1145 : Ekim 09, 2014, 11:30:13 »
Ama bu durumda servilerin 0W-30 veya 0W-40 tercih etmesi gerekmez mi? Bunların vizikositesi daha esnek. Acaba ticari bir kaygı söz konusu olamaz mı?

Özellikle ülkemiz için konuşuyorum servis denince zaten ilk akla gelen husus ticari kaygılardır. Maalesef. Daha 7-8 ay önceye kadar aracımda 10w40 yarı mineral yağı öneriyorlardı. Şu an daha doğru olanı yaptılar. Yeterli mi? Bence yine yeterli değil.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 11:36:58
Tabi servis açısından da durumu değerlendirmek gerekir. Şimdi Erzurum'da bir servis diyelim ki kullanım kitapçığına göre 0w20 yağ koydu. İyi güzel de aracın hep Erzurum'da kalacağı ne malum. Araç satıldı Batman'a ve yaz mevsimi ısı güneş altında 43 derece. Aracın kliması açık ve araç yüksek devirlerde kullanılmaya çalışılırsa ne olacak? Bu yüzden servislerin olabildiğince esnek yağları kullanmaları doğru olacak. En önemli husus ise yine kullanıcıya düşmekte. Erzurum'dan araç satın alan Batmanlı arkadaş içerisindeki 0w20 yağın derecesini sormazsa ve yukarıda belirttiğim şekilde kullanırsa.... diyelim ki motorda da ciddi ölçüde kompresyon basıncı düşüklüğü var ve motorda ciddi ölçüde aşınmalar var. Burada servisin suçu nedir? Tekrar belirtiyorum. Kullanıcıların bilgilenmesi lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1146 : Ekim 09, 2014, 11:44:27 »
Kullanıcıların bilgilenmesi lazım.

Aynı fikirdeyim... Özellikle arabasını seven veya sürüşten keyif almak isteyen bir kullanıcı bilgilenmek zorunda...

Aslında ben seçimimi yapmış, "Mobil 1™ Fuel Economy 0W-30" ile "Mobil 1 New Life™ 0W-40" de karar kılmıştım... Ama optimum faydayı hangisinde elde edeceğim konusunda ve aracıma en uygunu hangisi diye bir karara varamamıştım...

Soruma verilen cevap mesajlarında çıkan sonuç şudur ki servisin yağına itibar etmeyip "Mobil 1 New Life™ 0W-40" e yönelmem gerek...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1147 : Ekim 09, 2014, 12:04:07 »
amerika için 0 20 veya 5 20 tavsiye edilmiş. ekonomi ve soğuk çalışmada rahatlık için 0 20 kullanın demiş.
ve tabiki 5 20 kullanırsanız bir sonraki yağ değişiminde 0 20 ye geçin denilmiş ve aynı bizim klavuzdaki gibi yüksek viskozitenin uygun olabileceği durumları belirtmiş.

benim kişisel görüşüm 3 kuruş yakıt ekonomisi için 20 numara yağı motora koymamaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1148 : Ekim 09, 2014, 12:07:54 »
Benim auris D4D için kime sorsam  ya 5/40 ya da 5/30 kullanın diyorlar. 20 viskozite çok ince gelir gibi.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1149 : Ekim 09, 2014, 12:41:30 »
Su veya bu yag konulmalı konusuna hiç girmiyorum.
Benim için bu açıklama fazlası ile yeterli;

Siz mesaj yazmışsınız diğer mesajıma eklemiştim resmi.

Buna ne yorumda bulunacaksınız?

Sizden farklı düşünmüyorum hocam, ama bu kullanma kılavuzundaki resim uzun zamandır aklımdaydı

20 vizkozite yag bana göre ince şeklinde bir tanım var.
Bana göre? Önce bunu tanımlamak gerek. Bana görede yogurdun rengi siyah aksini idda eden ve ispatlayabilecek var mı? İspatı varsa nasıl olmalı ben bakınca siyah görüyorum. Bana göre siyah.

Peki kaç tane motoru bitirene kadar dinamometre testi yaptınız bu karar için?
O araba benim olsa idi bu çizelgeyi gördükten sonra Antepte bile koyacagım yag 0/20 dir.

Tabii isteyen istedigi yagı koyar ona birşey diyemem.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1150 : Ekim 09, 2014, 12:52:37 »

Bana göre? Önce bunu tanımlamak gerek. Bana görede yogurdun rengi siyah aksini idda eden ve ispatlayabilecek var mı? İspatı varsa nasıl olmalı ben bakınca siyah görüyorum. Bana göre siyah.

O araba benim olsa idi bu çizelgeyi gördükten sonra Antepte bile koyacagım yag 0/20 dir.

Senin de tavsiyen ile 5/30 'a geçiyorum ahmetim :):)
Az kaldı, haftaya inşallah :):)
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1151 : Ekim 09, 2014, 13:01:25 »
Siz mesaj yazmışsınız diğer mesajıma eklemiştim resmi.

Buna ne yorumda bulunacaksınız?

Sizden farklı düşünmüyorum hocam, ama bu kullanma kılavuzundaki resim uzun zamandır aklımdaydı

Bu viskozite Hybrid araçlar içindir.

Avrupadaki soğuk ülkeler için geçerlidir.

Anlık olarak sık sık devreye giren ve girdiğinde de yüksek devirle çalışmaya başlayan hybrid motorun ince yağa olan ihtiyacı içindir.

Bizim ülkemiz zaten ılık olduğundan dolayı bu viskozite sıcak aylarda motoru korumaya yetmediğinden 5W-30'a güncellendi.

Sonuç olarak kitaplar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığı için özellikle ülkemiz şartlarına uygun viskoziteyi belirtir sayfa basımı yapılmıyor.

Öyle yada böyle, üreticinin önerdiği yağı, yaşadığımız bölgeye uygun olarak güncelleyebiliriz.

Buradaki Hybrid aracı sadece Erzurum, Sivas, yörelerinde kullanacaksak 0W-20 devam edebiliriz,
Ülkemizin diğer bölgelerinde kullanacaksak 5W-30
Afrikada kullanacaksak 5W-30 veya 10W-30 veya 15W-40 veya 20W-50 dahi seçilebilir.

Dış ortam sıcaklığı arttıkça yağ viskozitesi de kalınlaştırılmalıdır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1152 : Ekim 09, 2014, 13:04:19 »

Yok hocam bunu Avensis kullanma kılavuzundan kopyaladım.  :tamam:

Dış ortam sıcaklığına göre diyoruz ama grafikte görünen sadece soğuk kısım için limit var sıcaklık arttıkça limit yok.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1153 : Ekim 09, 2014, 13:08:12 »
Yok hocam bunu Avensis kullanma kılavuzundan kopyaladım.  :tamam:

Dış ortam sıcaklığına göre diyoruz ama grafikte görünen sadece soğuk kısım için limit var sıcaklık arttıkça limit yok.

Aynı sayfa Hybrid'te de var.
Yukarıda belirttiğim gibi Dış ortam sıcaklığı arttıkça soğuk viskoziteside artıyor.

Çünkü yağın orjinal viskozitesi soğuk olarak belirtilendir, sıcaklık arttıkça mukavemet polimerler vasıtasıyla sağlanıyor.

Yani çok ince yağa katılacak polimer oranı bellidir. 0W yağı neden 50 yapmaya çalışalım ki?
O bölge hiç bukadar ısınmayacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1154 : Ekim 09, 2014, 13:28:16 »

Avrupadaki soğuk ülkeler için geçerlidir.

Anlık olarak sık sık devreye giren ve girdiğinde de yüksek devirle çalışmaya başlayan hybrid motorun ince yağa olan ihtiyacı içindir.

Bizim ülkemiz zaten ılık olduğundan dolayı bu viskozite sıcak aylarda motoru korumaya yetmediğinden 5W-30'a güncellendi.

Sonuç olarak kitaplar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlandığı için özellikle ülkemiz şartlarına uygun viskoziteyi belirtir sayfa basımı yapılmıyor.

Öyle yada böyle, üreticinin önerdiği yağı, yaşadığımız bölgeye uygun olarak güncelleyebiliriz.

Buradaki Hybrid aracı sadece Erzurum, Sivas, yörelerinde kullanacaksak 0W-20 devam edebiliriz,
Ülkemizin diğer bölgelerinde kullanacaksak 5W-30
Afrikada kullanacaksak 5W-30 veya 10W-30 veya 15W-40 veya 20W-50 dahi seçilebilir.

Tekin Bey yorumunuz ve verdiğiniz kesin net ve doğru bilgi için kocaman bir teşekkürler. Aslında bu kadar basit bir durum. Anlatmaya çalışılıyor ancak hararetli bir tersini savunma, mukavemet söz konusu, çok ilginç bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #1155 : Ekim 09, 2014, 13:30:13 »
Olabilir Mustafa Bey. Herkes aynı doğrultuda düşünecek diye bir şey yok. Bence farklı görüşlerin olması daha iyi, bir nevi beyin jimnastiği de yapılmış olunuyor bu durumda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1156 : Ekim 09, 2014, 13:41:14 »
Olabilir Mustafa Bey. Herkes aynı doğrultuda düşünecek diye bir şey yok. Bence farklı görüşlerin olması daha iyi, bir nevi beyin jimnastiği de yapılmış olunuyor bu durumda.

Aytaç Bey tabiidirki insanlar farklı görüşlere sahip olabilirler. Farklı renkler, farklı zevkler kimisine hoş kimisine nahoş gelir. Ancak burada kesin net bir bilgi ve durum var. Buna gösterilen aksine mukavemeti anlamsız buluyorum. Bir uçan balona belirli bir oranda helyum verirseniz öz kütlesini tartar ve uçar. Diyelim ki bu oran %70 dir. Deneyler ile ve genel kabul görmüş fizik bilgileri ile bu kesindir. Şimdi buna hayır aynı kütledeki uçan balon %30 helyum ile uçar demek bilimsel değildir. Ancak helyuma katkı olarak farklı gazlar verirseniz ve bunu ispatlarsanız işte bu nettir.  Biz ise burada kesin, net ve doğru bilgiler ve veriler üzerinden gitmeliyiz. Zaten gerçek olan durumu keşmekeşliğin içerisine basit tartışmalar ile ele alırsak kimse burada bir yere varamaz. Bir otuz sayfa daha yazı yazılır sonuç yerine daha da kötüsü kafa karışıklığı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #1157 : Ekim 09, 2014, 13:44:34 »
Kafa karışıklığı olmaz merak etmeyin. Bilinenler/bilinmeyenler her şey ortaya dökülür  doğruyu ve yanlışı ayıracak seviyedeyiz hepimiz. Herkes kendisi için doğru kararı verecektir. 57 sayfaya ulaşmış bu konuda çok önemli bilgiler var. İlk defa okuyacak olan birisi  için de önemli bir kaynak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1158 : Ekim 09, 2014, 13:46:44 »
Benim auris D4D için kime sorsam  ya 5/40 ya da 5/30 kullanın diyorlar. 20 viskozite çok ince gelir gibi.

İstanbul ağırlıklı yaşandığı için dışarda 5W-40'da konabilir, yetkilide 10W-40'da, her ikisininde sıcaklık değerleri tüm ülke çapında motoru korur.
Yalnız Erzurum ve Sivas bölgeleri için 5W veya 0W seçilmesinde fayda vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1159 : Ekim 09, 2014, 13:46:48 »

Yağ konusundan dolayı numune sonucu olumsuz gelen kaç tane 10 silindirli dizel motoru fabrikaya tamire gönderildiğinin ve yine kaç tanesini sandıklayıp gönderdiğimin sayısını inanın net hatırlamıyorum. Ancak sayılarını hatırlasaydım buradan paylaşabilirdim.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 13:48:49
Kafa karışıklığı olmaz merak etmeyin. Bilinenler/bilinmeyenler her şey ortaya dökülür  doğruyu ve yanlışı ayıracak seviyedeyiz hepimiz. Herkes kendisi için doğru kararı verecektir.

Oluyor Aytaç Bey. Sizin belirli başlı bir bilgi birikiminiz olabilir ancak hiç bir bilgiye sahip olmadan şu sayfayı okuyan insanın sağlıklı karar vermesi neredeyse imkansız.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 14:01:34

Ahmet Bey bu arada kendi avensis inizde 0w20 mi kullanıyorsunuz? Toyota fabrikasında çalışan bir yetkiliden kendi aracında hangi yağı kullandığının bilgisini öğrenmek isterim.

Mesaj Birleştirildi: Ekim 09, 2014, 14:18:11
Kafa karışıklığı olmaz merak etmeyin. Bilinenler/bilinmeyenler her şey ortaya dökülür  doğruyu ve yanlışı ayıracak seviyedeyiz hepimiz. Herkes kendisi için doğru kararı verecektir. 57 sayfaya ulaşmış bu konuda çok önemli bilgiler var. İlk defa okuyacak olan birisi  için de önemli bir kaynak.

Bir çok sayfanın çok değerli kişiler tarafından yazıldığı ve harika bilgiler ve paylaşımlar olduğu konusunda hem fikirim.