Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799387 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10000
  • Model Yılı: '24
  • 15 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1120 : Ekim 09, 2014, 08:20:52 »
Üstatlar... Siparişimi bugün yarın internetten vereceğim... Ama iki ürün arasında muallaktayım... Siz olsaydınız 10.000 km'deki aracınıza hangisini alırdınız?

• "Mobil 1™ Fuel Economy 0W-30"

• "Mobil 1 New Life™ 0W-40"

0W-30'un sınıfı SL, 0W-40'ın ise SM...

İlk başlarda 0W-30'a niyetlenmiştim. Ama 0W-40'ın SM sınıfından olması beni daha çok cezbetmeye başladı...

10.000 km'deki aracınız için hangisini tercih ederdiniz?

Seçenekleriniz arasında, 0w20'ye en yakını 0w30, yanında eşantiyon yakıt ekonomisi hediye. SL SM'ye bakarak yağ seçimi gereksiz bir hareket olur, gerekli olan minimum standardın sağlanması yeterli. 10binde bir motora tavsiye 0w20 iken, yağ eksiltme de yoksa 40 yağ koymak çok gerekli değil.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1120 : Ekim 09, 2014, 08:20:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1121 : Ekim 09, 2014, 09:16:29 »
Üstatlar... Siparişimi bugün yarın internetten vereceğim... Ama iki ürün arasında muallaktayım... Siz olsaydınız 10.000 km'deki aracınıza hangisini alırdınız?

• "Mobil 1™ Fuel Economy 0W-30"

• "Mobil 1 New Life™ 0W-40"

0W-30'un sınıfı SL, 0W-40'ın ise SM...

İlk başlarda 0W-30'a niyetlenmiştim. Ama 0W-40'ın SM sınıfından olması beni daha çok cezbetmeye başladı...

10.000 km'deki aracınız için hangisini tercih ederdiniz?

İkiside SM SL vb sınıftalar. Fiyatları nelerdir? Eğer çok fiyat farkı yoksa 0W-30 tercih edilebilir. Ama baya bir fiyat farkı varsa 0W-40 ucuzsa yani, 0w-40 tercih edebilirsiniz

Mobil 1 0W-30 Advanced Fuel Economy synthetic oil meets or exceeds the requirements of:
ACEA A1/B1, A5/B5
API SN, SM, SL, SJ
ILSAC GF-5
Ford WSS-M2C946-A
Ford WSS-M2C929-A

Mobil 1 0W-40 synthetic motor oil meets or exceeds the requirements of:
API SN/SM/SL/SJ
ACEA A3/B3, A3/B4
Nissan GT-R
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1122 : Ekim 09, 2014, 09:47:45 »
xxx
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1123 : Ekim 09, 2014, 09:53:39 »
Bizim iklimimizin 0w20 yi kaldırabilecek bir iklim olduğunu düşünmüyorum. Bundandır ki Toyota Servisleri kendisi 5w30 u öneriyor ve kullanıyor. Çok kalın yağlar aracı yoracağı gibi, çok ince yağlarda uygun olmayan iklim koşullarında ve araçlarda kullanıldığında araçlara uzun dönemde zarar verebilirler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1124 : Ekim 09, 2014, 10:12:13 »
Bizim iklimimizin 0w20 yi kaldırabilecek bir iklim olduğunu düşünmüyorum. Bundandır ki Toyota Servisleri kendisi 5w30 u öneriyor ve kullanıyor. Çok kalın yağlar aracı yoracağı gibi, çok ince yağlarda uygun olmayan iklim koşullarında ve araçlarda kullanıldığında araçlara uzun dönemde zarar verebilirler.

Hocam, Toyota kullanma kılavuzuna baktınız mı?

Sizinle alakalı değil ama kafamı kurcalayan bir resim var orada sizde bu konudan bahsedince sizden alıntı yapayım istedim.

Kullanma kılavuzunda bir diagram var, hani böyle yağ kategorilerini gösteren sağa sola doğru okları olan. Dikkat ettiniz mi hepsi +sonsuz sıcaklığa kadar gidiyor.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1125 : Ekim 09, 2014, 10:22:43 »
Hocam, Toyota kullanma kılavuzuna baktınız mı?

Sizinle alakalı değil ama kafamı kurcalayan bir resim var orada sizde bu konudan bahsedince sizden alıntı yapayım istedim.

Kullanma kılavuzunda bir diagram var, hani böyle yağ kategorilerini gösteren sağa sola doğru okları olan. Dikkat ettiniz mi hepsi +sonsuz sıcaklığa kadar gidiyor.

Murat Bey motor yağları hem iklim koşullarına göre hem de araçların niteliklerine göre üretilir ve araçları en uygun şekilde yağlaması beklenir. Benim corollam ın 18 senelik kullanma klavuzu ilk günkü gibi duruyor ve bir kaç defa tamamına yakınını okudum. Ondaki diyagramda da bir çok derece ve yağ kalınlıkları var. Her 0w20 yağ her  ülkede kullanılamaz. Siz bu yağı oldukça sıcak bir iklimde kullanırsanız ki helede yüksek devirlerde iç açıcı sonuçlar alamazsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1126 : Ekim 09, 2014, 10:26:49 »
Sizin kullanma kılavuzunda nasıl bir diyagram var bilmiyorum ama benimkinde hatırladığım kadarı ile 0w-20 Tercih edilir diyor vede tüm vizkositedeki yağlar soğuk hava kısımları farklı hepsi sağa doğru sonsuz sıcaklıkta okla gidiyordu sınır değeri yoktu yani.

Bu şekilde bizim bildiklerimiz mi yanlış yoksa farklı bir durum mu var acaba diye soruyorum sadece  :saygi:

Resmi buldum buraya ekliyeyim[attach=1]
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1127 : Ekim 09, 2014, 10:32:13 »
Size bir örnek daha vereyim. Ağır taktik ve zırhlı araçların motor yağları mevsimsel olarak değiştirilir. Kışın daha ince yazın ise daha kalın yağlar kullanılır. Ayrıca bu araçların motor durumları 6 aylık periyotlar halinde numuneleri alınmak suretiyle test merkezlerine gönderilir. Bizlerin bunları yapma imkanı elbette yok ancak şu bir gerçektir: Her yağ her iklimde aynı sonucu vermez. Bu yüzdendir ki araçlarımızda kullanım kitapçılarındaki  belirtilen uygun ısıl koşullara göre  en ideal dereceyi kullanmak durumundayız. Bunlar benim 67 tonluk zırhlı araçların dizel motorlarında edindiğim tecrübelerdir. Elbette herkesin bu konularda bilgisi ölçüsünde katılımı olacaktır.

Benim şahsi fikrim hele hele de anadolumuzda ikamet edenler için buraların yaz-kış iklim koşullarında ortalama 40 derecenin alltına düşmemeleridir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1128 : Ekim 09, 2014, 10:35:04 »
Siz mesaj yazmışsınız diğer mesajıma eklemiştim resmi.

Buna ne yorumda bulunacaksınız?

Sizden farklı düşünmüyorum hocam, ama bu kullanma kılavuzundaki resim uzun zamandır aklımdaydı
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1129 : Ekim 09, 2014, 10:38:43 »
Evet o tablo standart bütün modellerin kılavuzunda. Fakat yazının devamı da şu şekilde;

•Yağ viskozite sınıflamasındaki 0W-20’deki, 20 sayısı yağın
yüksek sıcaklıktaki viskozitesini gösterir. Yüksek hızlarda veya
aşırı yük altında çalışma durumlarında yüksek viskoziteli (daha
yüksek bir değer) yağ kullanılması daha uygun olabilir.

Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1130 : Ekim 09, 2014, 10:41:54 »
Evet Aytaç Hocam aynen dediğini yazıyor ama bak SICAKLIK tan bahsetmiyor. YÜKSEK SICAKLIK ta şunu kullan diye bire ifade yok  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1131 : Ekim 09, 2014, 10:43:20 »
Siz mesaj yazmışsınız diğer mesajıma eklemiştim resmi.

Buna ne yorumda bulunacaksınız?

Sizden farklı düşünmüyorum hocam, ama bu kullanma kılavuzundaki resim uzun zamandır aklımdaydı

Anlattığım şeyin aynısını tekrarlayacağım Murat Bey. Size kullanım kitapçığında ne söyleniyorsa onu yapın. Bu arada acaba aynı kitapçık güneyafrika da kullanılan toyotalar da, ya da arabistan çöllerinde kullanılan araçlarda geçerli mi? Yoksa bu kitapçıktaki değerler ülkeden ülkeye göre değişiyor mu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1132 : Ekim 09, 2014, 10:44:21 »
Sizin kullanma kılavuzunda nasıl bir diyagram var bilmiyorum ama benimkinde hatırladığım kadarı ile 0w-20 Tercih edilir diyor vede tüm vizkositedeki yağlar soğuk hava kısımları farklı hepsi sağa doğru sonsuz sıcaklıkta okla gidiyordu sınır değeri yoktu yani.

Bu şekilde bizim bildiklerimiz mi yanlış yoksa farklı bir durum mu var acaba diye soruyorum sadece  :saygi:

Resmi buldum buraya ekliyeyim[attach=1]

Benim kullanım kılavuzunda da aynısı yer alıyor...

Ama verilen bilgi yeterli değil. Yağ önerilmiş ama iklim koşulları, sıcaklık, motor yaşı hakkında hiç bilgi yok. Kaldı ki 0W-20 yağ ülkemizin yaz sıcaklığında, hele bir de motoru az veya çok zorluyorsak, iyi bir tercih değilmiş gibi görünüyor. Velhasıl genel bir bilgi verilmiş...

Dolayısıyla 0W-30 yahut 0W-40, bilhassa yeni araçlar için, daha makul bir seçenek olarak gözüküyor... Motor konusunda uzman değilim ama şimdiye dek edindiğim bilgilere göre, 0W-20 yağ daha çok kuzey ülkeleri için uygun bir yağ...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1133 : Ekim 09, 2014, 10:48:13 »
Evet Aytaç Hocam aynen dediğini yazıyor ama bak SICAKLIK tan bahsetmiyor. YÜKSEK SICAKLIK ta şunu kullan diye bire ifade yok  :tamam:

Ama şöyle bir durum var. "Yüksek hızlarda ve aşırı yük altında" ifadesi zaten motorun yüksek devir çevirmesi ve yağlama fonksiyonunun hızlanması anlamına gelir ki bu da düşük viskosite yağın yeterli gelmeyebileceği bir de bunun üzerine yüksek çevre sıcaklığı eklenirse 20'nin yetersiz kalacağı sonucunu çıkarıyorum ben. Bu durumda 20 yağ su gibi olacaktır.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1134 : Ekim 09, 2014, 10:49:20 »
Benim kullanım kılavuzunda da aynısı yer alıyor...

Ama verilen bilgi yeterli değil. Yağ önerilmiş ama iklim koşulları, sıcaklık, motor yaşı hakkında hiç bilgi yok. Kaldı ki 0W-20 yağ ülkemizin yaz sıcaklığında, hele bir de motoru az veya çok zorluyorsak, iyi bir tercih değilmiş gibi görünüyor. Velhasıl genel bir bilgi verilmiş...

Dolayısıyla 0W-30 yahut 0W-40, bilhassa yeni araçlar için, daha makul bir seçenek olarak gözüküyor... Motor konusunda uzman değilim ama şimdiye dek edindiğim bilgilere göre, 0W-20 yağ daha çok kuzey ülkeleri için uygun bir yağ...

İşte o bahsedilmeyen bilgilerde buradaki tecrübeli arkadaşlar bildikleri doğrultusunda devreye giriyor. Ancak anlaşılmayacak derecede ilginç bir mukavemet ile karşılaşıyoruz. Kimse kimseyi burada ikna etmek durumunda değil. Ben görüşümü bildiriyorum ve tekrar belirtiyorum ki ülkemiz iklim koşullarında bana göre en uygun yağ ısısı 40'tır; yukarı  derecesi kişinin kullanım şekline ve devrine göre değişir. Bununla birlikte yetkili servisler tercihlerine uyulmalıdır.   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1135 : Ekim 09, 2014, 10:49:24 »
Anlattığım şeyin aynısını tekrarlayacağım Murat Bey. Size kullanım kitapçığında ne söyleniyorsa onu yapın. Bu arada acaba aynı kitapçık güneyafrika da kullanılan toyotalar da, ya da arabistan çöllerinde kullanılan araçlarda geçerli mi? Yoksa bu kitapçıktaki değerler ülkeden ülkeye göre değişiyor mu?

Sorduğunuz bu soruları bende sormuştum bu forumda bir arkadaşımız Amerikadamı yada başka bir dış ülkedemi ne yaşıyordu o aynısı demişti.

Ben sadece bu resmi tartışma amçlı sordum ve yazıyorum. Benim edindiğim ve tercih edeceğim yağ viskosite indexi yüksek olana bakarım
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1136 : Ekim 09, 2014, 10:51:48 »
Sorduğunuz bu soruları bende sormuştum bu forumda bir arkadaşımız Amerikadamı yada başka bir dış ülkedemi ne yaşıyordu o aynısı demişti.

Ben sadece bu resmi tartışma amçlı sordum ve yazıyorum. Benim edindiğim ve tercih edeceğim yağ viskosite indexi yüksek olana bakarım

Zaten yapmanız gereken en doğru şey o. Siz onu yapın başkaları da bildiği ölçüde hareket edecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #1137 : Ekim 09, 2014, 10:55:34 »
Ama şöyle bir durum var. "Yüksek hızlarda ve aşırı yük altında" ifadesi zaten motorun yüksek devir çevirmesi ve yağlama fonksiyonunun hızlanması anlamına gelir ki bu da düşük viskosite yağın yeterli gelmeyebileceği bir de bunun üzerine yüksek çevre sıcaklığı eklenirse 20'nin yetersiz kalacağı sonucunu çıkarıyorum ben. Bu durumda 20 yağ su gibi olacaktır.

Yüksek Hızlarda ve Aşırı Yük altında tabiri nedir? Bu araçların motorları her yerde her ülkede yüksek hız ve aşırı yük altında çalışabilir. Yüksek hız nedir? Aşırı Yük nedir?

Bence Toyota kullanma kılavuzundaki bilgiler kafa karıştırıcı ve habire bu konuda ve diğer açılan konularda soruluyor.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1138 : Ekim 09, 2014, 11:01:02 »
Bence Toyota kullanma kılavuzundaki bilgiler kafa karıştırıcı ve habire bu konuda ve diğer açılan konularda soruluyor.

Kesinlikle aynı fikirdeyim...
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1139 : Ekim 09, 2014, 11:03:29 »
Yüksek Hızlarda ve Aşırı Yük altında tabiri nedir? Bu araçların motorları her yerde her ülkede yüksek hız ve aşırı yük altında çalışabilir. Yüksek hız nedir? Aşırı Yük nedir?

İşte bu yüzden servisler 5w30 u özellikle tüm modellerinde tercih ediyor. Daha esnek bir vizikosite yönünde tercihleri var.