0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar; 116000 deki aracıma mobil 10/40 yağ konuluyordu şimdiye kadar. daha iyi koruma olsun diye, mobil 0/40 tam sentetik yağ koydum bu bakımda. motor sesinde artış oldu, bu sıkıntı yaratırmı? araç 1.6 xei
hiçbir mahsuru yok,eğer kullandığın yağ hakiki mobil1 0w40 ise motorun ömrü uzar. 0w40 a ince diyen arkadaşlar yanlış bilgi veriyor, 10w40 ile 0w40 ın kalınlıkları aynıdır kışın soğukta motor ısınana kadar 0 viskozite gibi davranır motorun en çok aşındığı soğuk zamanında yağlanmayı üst düzeye çıkarır.
Atilla amca, mevcut corollam ile şuana kadar üç kez yağ değişimi yaptım. İkisinde 10w40 kullandım sonuncusu ise 5w50 idi. 5w50 den sonra aracın bariz olarak motor karakteristiği daha keskinleşti ve değişti. 10w40 ile 5w50 arasındaki farkı net bir şekilde anlayabiliyorum ki bu psikolojik bir anlaşılma değil gerçek bir farktır. Bu fark aynı mevsim ve ısı koşullarında tarafımca görülmüştür. Öncelikle iki yağın temel özelliği sizinde bildiğiniz üzere birisi tam sentetik diğer yarım mineraldir. Evet ısıl koşullarda vizikosite değişkenlik gösterebilir ancak tam sentetik yağın mineral yağa göre daha kaygan ve ince olacağını düşünmekteyim. Konuyu biraz daha açacak olursak yukarıda bahsi geçen bir araç için motor aksamı ve subap araları şayet 100.000km ve üstü gibi uzun bir kullanım ömrünü 10w40 yağ (yarı mineral) ile geçirdiyse birden bire 0w40 vizikositenin ve tam sentetiğin motorun sesini arttırabileceğini ve bir alışma süreci geçireceğini, bu alışma süresininde çok kısa bir süre olmayacağını düşünüyorum. Bu bağlamda eğer 0w numaraya geçilecekse özellikle önce 5w ardından 0w numaraya geçişin daha uygun olacağı şahsi fikrimdir. Sizin engin tecrübelerinizden, bir otomobil sevdalısı olduğunuzu bildiğimden ben de faydalanmaktayım, bilginize ve şahsınıza saygım bu bağlamda oldukça yüksektir. Saygılar.
Mustafa Bey, Atilla Abinin de dediği gibi winter 0 veya 5 iklim soğukluğunda ilk çalıştırmada çabuk yağlama ve aşınmayı önlemede etkili. Motor sesi artışının yarı sentetikten tam sentetiğe geçişinden kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Belli bir km nin üzerinde olan araçlar 10/40 ile devam edebilir, ancak tam sentetiğe geçişte aşırı tepki vermiyorsa tam sentetikle devam edilmeli diye düşünüyorum.
5 40 bile ince geliyo. Ben koydum ama çok eksildi. Yazılanlara bakabilirsiniz.
5w50 de şu ana kadar bir eksiltme yaşamadım Anıl ve bundan sonra bu yağın tam aracıma göre olmasını ümit ediyorum. Yağı koyduktan hemen sonra da belirtmiştim, asıl olarak kışın çalışma karakteristiğini gözlemleyeceğim.