Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799419 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.6 xei
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 111111
  • Model Yılı: '99
  • 2 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1060 : Eylül 22, 2014, 01:20:17 »
Merhaba arkadaşlar; 116000 deki aracıma  mobil 10/40 yağ konuluyordu şimdiye kadar. daha iyi koruma olsun diye, mobil 0/40 tam sentetik yağ koydum bu bakımda. motor sesinde artış oldu, bu sıkıntı yaratırmı? araç 1.6 xei
(1.3 xl1993) (1.6 xei ac 1996) (1.6xei 1999)

Kadın mezarlığa girerken başını kapıyor, dışarı çıkarken açıyor. Ölüye karşı kapayıp, diriye karşı açmak akıl almaz...N.Fazıl KISAKÜREK

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1060 : Eylül 22, 2014, 01:20:17 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1061 : Eylül 22, 2014, 07:03:27 »
Motorun sesi ondan artabilir daha ince yağ. Efsanede 0/40 hiç duumadım koyduk diyeni.tekrar 10w40 koydurun pistonun sekmanın düzeni bozulur.malum motor inerse tadı kalmıyor arabanın
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1062 : Eylül 22, 2014, 09:04:21 »
Merhaba arkadaşlar; 116000 deki aracıma  mobil 10/40 yağ konuluyordu şimdiye kadar. daha iyi koruma olsun diye, mobil 0/40 tam sentetik yağ koydum bu bakımda. motor sesinde artış oldu, bu sıkıntı yaratırmı? araç 1.6 xei

Özellikle motor çok uzun süre bir yağ tipinde kullanıldıysa bu tip ani yağ inceltmelerinin aracınız lpg li mi bilmiyorum ancak hele hele de lpg li bir araçta çok doğru olmadığını söyleyebilirim.  Belki motor yağı ile ilgili paylaşımların bulunduğu konuyu takip etmişsinizdir. Benim aracıma 10w40 dan sonra mobil 5w50 yağ koydurdum bunu özellikle Atilla amca tavsiye ettiği için dikkate almıştım ben en idealinin 5w40 olduğunu düşünmüştüm ancak 5w50 daha kaliteli bir yağ. Ancak aracımın  km si çok düşüktü. LPG yi yeni taktırdığım için de aracın motorunu ve aksamlarını yüksek ısıdan bir nebze olsun koruması için 5w50 ye geçiş yaptım. Bazen ilk çalıştırmada sabahları ses olabiliyor ancak genel olarak memnunum. Sonuçta tam sentetik bir yağ. Yazın motorun bariz rahatladığını gördüm ancak asıl yağ kendini kışın belli edecektir. Tavsiyem 5w40 ya da 5w50 ye geçiş yapmanız yönündedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır
  • Araç: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1063 : Eylül 22, 2014, 09:07:39 »
bir sıkıntı olmaz sakın 10-40 kasap yağını koymayın aracınıza. motor sesi bir sonraki bakıma kadar düzelir en geç. motor koruması için tam sentetik 0-40 yağ iyidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1064 : Eylül 22, 2014, 09:15:15 »

Yağ yakmaya başlamadıysa sıkıntı yok. 0/40 la devam edin bence.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • CCCXXXXVIII-RollaFx Usdm
    • Rc Garage & Fotoğraf Albümü
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 999
  • Model Yılı: '95
  • 171 kere teşekkür etti
  • 352 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1065 : Eylül 22, 2014, 09:18:19 »
Motor hangi yağ'a alıştı ise o yağdan devam edilmeli, hatta hangi marka ise hep o kullanılmalı.
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1066 : Eylül 22, 2014, 09:38:01 »
hiçbir mahsuru yok,eğer kullandığın yağ hakiki mobil1 0w40 ise motorun ömrü uzar. 0w40 a ince diyen arkadaşlar yanlış bilgi veriyor, 10w40 ile 0w40 ın kalınlıkları aynıdır kışın soğukta motor ısınana kadar 0 viskozite gibi davranır motorun en çok aşındığı soğuk zamanında yağlanmayı üst düzeye çıkarır.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1067 : Eylül 22, 2014, 10:20:52 »
hiçbir mahsuru yok,eğer kullandığın yağ hakiki mobil1 0w40 ise motorun ömrü uzar. 0w40 a ince diyen arkadaşlar yanlış bilgi veriyor, 10w40 ile 0w40 ın kalınlıkları aynıdır kışın soğukta motor ısınana kadar 0 viskozite gibi davranır motorun en çok aşındığı soğuk zamanında yağlanmayı üst düzeye çıkarır.

Atilla amca, mevcut corollam ile şuana kadar üç kez yağ değişimi yaptım. İkisinde 10w40 kullandım sonuncusu ise 5w50 idi. 5w50 den sonra aracın bariz olarak motor karakteristiği daha keskinleşti ve değişti. 10w40 ile 5w50 arasındaki farkı net bir şekilde anlayabiliyorum ki bu psikolojik bir anlaşılma değil gerçek bir farktır. Bu fark aynı mevsim ve ısı koşullarında tarafımca görülmüştür. Öncelikle iki yağın temel özelliği sizinde bildiğiniz üzere birisi tam sentetik diğer yarım mineraldir. Evet ısıl koşullarda vizikosite değişkenlik gösterebilir ancak tam sentetik yağın mineral yağa göre daha kaygan ve ince olacağını düşünmekteyim.

Konuyu biraz daha açacak olursak yukarıda bahsi geçen bir araç için motor aksamı ve subap araları şayet 100.000km ve üstü gibi uzun bir kullanım ömrünü 10w40 yağ (yarı mineral) ile geçirdiyse birden bire 0w40 vizikositenin ve tam sentetiğin motorun sesini arttırabileceğini ve bir alışma süreci geçireceğini, bu alışma süresininde çok kısa bir süre olmayacağını düşünüyorum. Bu bağlamda eğer 0w numaraya geçilecekse özellikle önce 5w ardından 0w numaraya geçişin daha uygun olacağı şahsi fikrimdir. Sizin engin tecrübelerinizden, bir otomobil sevdalısı olduğunuzu bildiğimden ben de faydalanmaktayım, bilginize ve şahsınıza saygım bu bağlamda oldukça yüksektir.  Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1068 : Eylül 22, 2014, 10:28:56 »
Atilla amca, mevcut corollam ile şuana kadar üç kez yağ değişimi yaptım. İkisinde 10w40 kullandım sonuncusu ise 5w50 idi. 5w50 den sonra aracın bariz olarak motor karakteristiği daha keskinleşti ve değişti. 10w40 ile 5w50 arasındaki farkı net bir şekilde anlayabiliyorum ki bu psikolojik bir anlaşılma değil gerçek bir farktır. Bu fark aynı mevsim ve ısı koşullarında tarafımca görülmüştür. Öncelikle iki yağın temel özelliği sizinde bildiğiniz üzere birisi tam sentetik diğer yarım mineraldir. Evet ısıl koşullarda vizikosite değişkenlik gösterebilir ancak tam sentetik yağın mineral yağa göre daha kaygan ve ince olacağını düşünmekteyim.

Konuyu biraz daha açacak olursak yukarıda bahsi geçen bir araç için motor aksamı ve subap araları şayet 100.000km ve üstü gibi uzun bir kullanım ömrünü 10w40 yağ (yarı mineral) ile geçirdiyse birden bire 0w40 vizikositenin ve tam sentetiğin motorun sesini arttırabileceğini ve bir alışma süreci geçireceğini, bu alışma süresininde çok kısa bir süre olmayacağını düşünüyorum. Bu bağlamda eğer 0w numaraya geçilecekse özellikle önce 5w ardından 0w numaraya geçişin daha uygun olacağı şahsi fikrimdir. Sizin engin tecrübelerinizden, bir otomobil sevdalısı olduğunuzu bildiğimden ben de faydalanmaktayım, bilginize ve şahsınıza saygım bu bağlamda oldukça yüksektir.  Saygılar.

Mustafa Bey, Atilla Abinin de dediği gibi winter 0 veya 5 iklim soğukluğunda ilk çalıştırmada çabuk yağlama ve aşınmayı önlemede etkili. Motor sesi artışının yarı sentetikten tam sentetiğe geçişinden kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Belli bir km nin üzerinde olan araçlar 10/40 ile devam edebilir, ancak tam sentetiğe geçişte aşırı tepki vermiyorsa tam sentetikle devam edilmeli diye düşünüyorum.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1069 : Eylül 22, 2014, 10:51:44 »
Mustafa Bey, Atilla Abinin de dediği gibi winter 0 veya 5 iklim soğukluğunda ilk çalıştırmada çabuk yağlama ve aşınmayı önlemede etkili. Motor sesi artışının yarı sentetikten tam sentetiğe geçişinden kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Belli bir km nin üzerinde olan araçlar 10/40 ile devam edebilir, ancak tam sentetiğe geçişte aşırı tepki vermiyorsa tam sentetikle devam edilmeli diye düşünüyorum.

Aytaç Bey benim fikirlerim kendi bilgi ve tecrübem ışığında yukarıda belirttiğim gibidir. Yağ ömrü ve kalitesi bakımından tam sentetiğin yerine daha iyi bir yağ çıkana kadar şuan en iyi yağ yine tam sentetiktir. Ancak geçiş sürecinde çok uzun motor çalışma saatlerinde ya da katedilen uzun km mesafelerinde benim tavsiyem 10w dan 0'w a hemen değil, bir ara numaranın yani 5w numaranın kullanılmasıdır. Ben öyle yaptım ve özellikle tüm lpg li araçlar için bunu öneririm.

Atilla Amca şu hususu galiba yanlış anladı. 0w yağ ince kullanılamaz ya da o araca ince gelir gibi bir bilgi vermedim ki  paylaştığım bilgi yanlış bilgi olsun. Ben çok uzun km lerce ve çalışma saatinde çalışan bir motorun bir den bire alt numara vizikositelere geçerken ara vizikositedeki numaraların denenmesini, bir alıştırma döneminin geçirilerek motor aksamı ile özellikle subapların takip edilmesini, özellikle lpg li motorlarda buna dikkat edilmesi gerektiğini, şahsen kendi aracımda 10w dan 5w numaraya geçiş yaptığımı ve bununla ilgili memnuniyetimi belirterek sonrasında 0w numaraya geçmenin daha doğru olduğunu kendi bilgim ve tecrübelerim doğrultusunda paylaştım. Ben 10-12 silindirli ağır askeri araçlara da, iki zamanlı detroid motorlara da özellikle soğuk iklimde iklim şartlarına göre motor yağı koymayı tercih eden bir teknisyen olarak  fikrim bu yöndedir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1070 : Eylül 22, 2014, 13:42:09 »
5 40 bile ince geliyo. Ben koydum ama çok eksildi. Yazılanlara bakabilirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 281 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1071 : Eylül 22, 2014, 13:55:43 »
5 40 bile ince geliyo. Ben koydum ama çok eksildi. Yazılanlara bakabilirsiniz.

5w50 de şu ana kadar bir eksiltme yaşamadım Anıl ve bundan sonra bu yağın tam aracıma göre olmasını ümit ediyorum. Yağı koyduktan hemen sonra da belirtmiştim, asıl olarak kışın çalışma karakteristiğini gözlemleyeceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1072 : Eylül 22, 2014, 14:30:59 »
5/40 Edge kullanıyorum yaklaşık 4 senedir, hiç eksiltme yapmadı..Benzinli Corolla'da bile en az 4 bakım yaptırdım bu yağ ile sorun yoktu...
Dizel Auris'im de 2 bakımdır bu yağı kullanıyorum hiçbir sorun yok.. Diğer bakımda 5/30 Mobil'e geçeceğim.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1073 : Eylül 22, 2014, 15:38:04 »
Kullandığınız araçlar nedir beyler ?
Ben 4a - f motor için konuşuyorum. Ve motorunuda yaptırdım bu aracın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1074 : Eylül 22, 2014, 15:47:22 »
30 ve 40 bin bakımlarında mobil1 esp 5w30 kullanıyordum, 

45. km de yaptığım tek taraflı kazada samsun derindeye çekilen araça tekrar 10/40 konulmuştu,

şuan 52.000 km oldu  5w30 aldım haftaya 50 bin bakımını yaptıracağım...

araçlara 4 ile 4,2 arası yağ konulduğundan 4 litrelik yağı servise verince haliyle ufakda olsa serzeniş yapıyordu,

şuan mobil yağlarda kampanya olmasından dolayı 5 litresini 55 tl ye aldım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1075 : Eylül 22, 2014, 16:53:29 »
Benim aracım Auris D4D 2009 model,  1ND-TV motor kullanıyor.Eksiltme yok sattığım benzinli 2005 corolla'da da kesinlikle hiç olmadı.Ve onda sürekli 5/40 kullandım. Her 10000 km'de mutlaka yağ değiştiririm,hiç sorun yaşamadım.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1076 : Eylül 22, 2014, 17:25:11 »
5w50 de şu ana kadar bir eksiltme yaşamadım Anıl ve bundan sonra bu yağın tam aracıma göre olmasını ümit ediyorum. Yağı koyduktan hemen sonra da belirtmiştim, asıl olarak kışın çalışma karakteristiğini gözlemleyeceğim.
sevgili kardeşlerim hepinizi çok seviyorum bu yağ mevzuunu çok yazıştık yine bir üstünden geçeyim,Türkiye iklim ve şartlarında 40 tan aşağı yağ  kullanmak bence sakıncalıdır bu bir! ikincisi yağ motorun km sine göre seçilir,mobil1 in ful sentetiklerinin kutularınınüstünde hangi km de hangi yağın seçileceği yazar daha doğrusu birgrafik vardır,isimleride onagöredir. 0w40 newlife , yani yeniarabalar, 5w50 peaklife yani motorun en verimli çağı150-300 k km aralığı, 10w60 extended life yani artık motorun cepten yediği 250-300 k km lerden sonraki dönem. bu işin birde istisnai durumu var eğer siz arabayı zorlu şartlarda kullanıyorsanız sportif aktiviteniz fazla ise hiç çekinmeden  5w50 veya 10w60 kullanabilirsiniz. 10w60 ı ilk önce castrol bmw M serisi motorlar için çıkardı.4x4 lerinçoğukastamonuda 10w60 kullanıyorben ve oğlumda 220-230 k km deki ravlarımızda 10w60 kullanıyoruz. mobil1 in 5w40 ı yok daha ucuz ve kalitesi düşük mobil 3000 de üretiyor. yağın ilk numarası tamamen kış şartlarıyla ilgilidir ve 0(sıfır) olanyağlar aynı viskoziteki yağlara göre daha pahalıdır. motorda önce 5 koyayım sonra sıfır kullanırım mantığı bence hatalıdır . full sentetiğe geçince iki üç yağ ömründe biraz eksilme olabilir zamanla oda düzelir. çünkü sekman aralarındaki kurum ve pislikleri bu yağlar temizliyor sonra pirü pak oluyor. bende ilk 3000 km de 800 gr eksiltme oldu tamamladım yine 3000 km yaptım şimdi gram eksilme olmadı.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Doya doya Toyota
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 13000
  • Model Yılı: '14
  • 183 kere teşekkür etti
  • 73 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1077 : Eylül 22, 2014, 22:13:32 »
Aracım yavaş yavaş 10.000 km'ye yaklaşıyor. Kullanım kılavuzunda 0W-20 yağ kullanılması önemle belirtilmiş. Yalnız bu değerde yağ bulamıyorum. Mobil'in bir tane ürünü var ama Lexus araçlar için üretilmiş.

Servisin koyacağı yağa güvenebilir miyim acaba? Çünkü servisler üreticinin tavsiyesini es geçip 5W-30 veya daha farklı yağ koyuyorlarmış... 0W-20 motor yağı için ne tavsiye edersiniz?
2014 Yeni Auris 1.6 Advance Multidrive S
CVT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1078 : Eylül 22, 2014, 22:30:27 »
Mobil alacaksanız 0w-40 New Life a bakın hocam  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1.6 xei
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 111111
  • Model Yılı: '99
  • 2 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1079 : Eylül 23, 2014, 00:14:41 »
, Değişim yapmadan önce,Bursa da  mobilin  ana bayisine sordum bu konuyu. onun dediği, kullanabilirsin sıkıntı olmaz dedi.  ilk yağda, önceki yağın kurumlarını temizleyeceği için, ses artışı olur,titreme olur dedi. ikinci yağda düzelir dedi, şuanda eksiltme yok, takip ediyorum.
(1.3 xl1993) (1.6 xei ac 1996) (1.6xei 1999)

Kadın mezarlığa girerken başını kapıyor, dışarı çıkarken açıyor. Ölüye karşı kapayıp, diriye karşı açmak akıl almaz...N.Fazıl KISAKÜREK