Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1799438 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #1020 : Ağustos 21, 2014, 21:55:26 »
5/40 yag 5/30 dan daha ınce yanlıs degılsem...
2011 d4d Corolla

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #1020 : Ağustos 21, 2014, 21:55:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1021 : Ağustos 21, 2014, 23:41:20 »
yağlarda 2 kısım var

birinci kısım yanında W olan ilk numara kısmıdır. basitçe kış aylarında soğukta ne kadar ince olabileceğini buradan anlarız. kışın ne kadar akışkansa okadar iyidir. hadi bellki istisna bir durum vardır bir virgülle bence diye ekleyim.

ikinci kısım ise motorun çalışma sıcaklığındaki akışkanlığıdır. bu numaranın büyük olması demek yağın sıcakken biraz daha kalın kalabilmesi demek. ne kadar kalın okadar iyi. oyüzden 2. numara büyük olacak .

kutusundaki yağları yan yana koysak , şuan ağustos ayındayız, aralarında hiçbir fark göremezsiniz.

dikkat .
ilk numarası düşük olan yağlar yazın belki incelikten dolayı eksiltme yapar.
ikinci numarası düşük olan yağ yine aracın yaşına ve motora göre belki ince gelip ses yapabilir.

günümüzde güzel yağlar olmasına rağmen eski bir aracınız varsa ve yağ işini düşünmek istemezseniz lütfen arada sırada kontrol edin ve yağ filtresi ile birlikte yılda bir değiştirin. onun dışında kullanılan yağın etkisini normal bir kullanıcının anlaması zor. orta karar bir yağ alıp koyun. bu yağ bence her bölgede ve her arabada 10 40 dır.

yeni arabadar 2000 ve sonrası motora uygun olması şartı ile ikinci numarası 30 gibi yağları kullanabilir. eski arabaya veya yıpranmış motora koymayın.
eski arabalar için 0 ve 5 numara lüks kaçıyor. eksiltme çok fazla olabilir. bizzat denedim. hastası değilseniz ilk numarası 5 olan yağı motora koymayın.

motor ömrü için ilk numara küçük ,ikinci numara büyük olacak nokta.
ama gidip pistte yarışıyorsanız her yağ ince gelebilir. yada gazlamayı sevmiyorsanız pahalı yağlara gereksiz para verebilirsiniz.

toyota honda mazda gibi japon araçları sağolsun bizlere en ince yağları kullanacak kadar güzel motorlar yapıyorlar. belki normal kullanım ve yeni bir motorda sorun çıkartmayacak yağları zamanla özellikle ikinci numarasını biraz arttırmak gerekebilir. yada yakıt tasarrufu yapmak istemezseniz ikinci numarası 10 numara fazla olan yağlardan kullanabilirsiniz.

buraya kadarı sadece sağın akışkanlı meselesiydi. daha önemlisi yağın kalitesidir. artık tam sentetik motor yağını kullanmak bir gerekliliktir. özellikle yeni arabası olanlar lütfen yağınıda güzel seçsinler çünkü benim arabamda 1.6 motor , yeni çıkan arabalarda 1.6 motor ama benim araç 90 hp iken yeniler 130hp !!  bu güçle birlikte trafik , aşırı soğuk , tam gaz gitme ve devir çevirme gibi işler varsa tam sentetiklerin sizi koruyacağına emin olunuz.

arabayı soğukken çalıştırınca lütfen yazın 10 sn , kışın 30 sn kadar bekleyin. sonra yolda çok hafif gaz basarak 2 3 bin devir arasında ısıtın. durduğu yerde motor geç ısınır. çabuk ısınması önemlidir.

bu söylediklerimizden sonra eğerki okuyorsanız hala size bir tavsiyemiz var yağla

mobil seçecekseniz
benzinli araçlar

araba yeni ise 0 40 new life alacaklar
araba 100 bin devirmiş ve milyon km gitsin derseniz 5 50 alacaksınız
araba 100 bin gitmiş ama km ve yarışla işim yok derseniz 0 40 devam edeceksiniz.
araba ikinci el alınmış ve hakkaten motor artık yarı ömrünü bitirmişse ve yağ yakıyorsa ve idare etsin derseniz  =  10 60 alacaksınız.

0w 40   ---   5w 50  ---- 10w 60    = hepsininn kullanım amacı farklı.
aracınız yeni ise 5 30 , 0 30 gibi yağlarıda kullanabilirsiniz. hiçbir fark görmezsiniz. deviri sona dayamayan adam 0 30 ile 0 40 arası farkı anlayamaz zaten..

araba dizel ise iki seçenek var
dpf dizel partikül filtresi var mı ?
varsa kükürt oranı az yağlardan kullanmanız şart !!  özel yağlardır mobil falan fark etmez.
dpf yoksa normal bir dizel yağını kullanacaksınız.
dizel ve benzinli arabalar için kullanılan yağlar genelde aynı olsa bile kullanım klavuzundan şartnameye uygun olan kalitedeki yağları koymanız önemli.
dizel içinde aynı şartlar geçerli. mobil
yeni motorlar dpf siz 0 40
biraz yol yapmış motorlar 0 40 veya 5 50
sadece düşünmeniz gereken birşey 0 " sıfır " numara çok sıcak memlekette belki ince gelebilir. eski motorda eskiltme yapar.
korumaz anlamına gelmez.

castrol tarafında ise mobildeki 0 40 , 5 50 gibi yağlar yok ama çok güzel bir yağ vaar ve bu yağın arkasında toyota araçlarla uyumlu olduğunu gösteren yazı var !! bence hiç incesine kalınlığına girmeden özellikle yeni araç sahipleri o yağı bulsunlar. eminim ki eksiltme gibi bir sıkıntı varsa kesilecektir.

yarışıyorsanız, her gazlamadan sonra yağını kontrol edin. castrol 10 60 yağı tam istediğiniz gibi bir yağ olabilir.

arabanın yağını 20 30 bin km değiştirmezseniz ne olur ? hiç bişey olmaz. garanti edemem ama tam sentetik bir yağ varsa içinde belki arıza yapmadan motor ömrünün yarısını yeyip okadar süre yağını değiştirmeyincede gidiyor araba. sonra sanayide görüyoruz arkadaşları...

20 50  15 40 yağı yeni arabalarda kullanırsak ne olur ? hiç birşey olmaz. araba gider. yine 10 bin km de değiştirdin diyelim, motor ömrünün yarısını bahşedersin ve güzel güzel bu yağlarıda kullanırsın. bu yağlar ilk numarası yüksek yağlardır. kışın sıkıntı çıkartabilir. yazın fazla incelir. ömürleri kısadır. temizleme özelliği yoktur. ama ucuzdur işte... yağını hiç değiştirmem ben diyorsan yanılma.. değiştir ve bulabildiğin en pahalı yağı koy, faydalı çıkarsın. sentetik yağlar kolay bozulmuyor belki işin olur durum olmaz km yi fazla yaparsın. motoruna yazık etme. ama durumun yoksa 20 50 yağı dayayıp gezme yazıktır. 20 50 yağ 10 bin km yapmaz. yapsada yağın bir özelliği kalmaz.

eski araban var ? efsane kasa sahipleri ? motorun eski ise ilk numarasını çok küçültme. ikinci numarayıda küçültme.
sanayide sana diyecekler ki yağ eksiltiyorsa 20 50 koyalım abiii .  aman abi , 20 50 yağ çok soğuk memlekette sıkıntı. motor bitmeyeceksede bitirir. her 5000 de yağını değiştirmen gerekir. dikkat et. evdeki bulgurdan olma.. efsanenin en güzel yağı 10 40 yağdır. şuan 10 40 yağlar yarı sentetiktir ve SN sınıfıdır. arabanın ihtiyacını karşılar hatta geçer bile. ama arabanı seversen 8000 km dedin mi değiştirecen..

yine okunmaz bu yazı ama yazayım. usandım gece gece...
olay basit :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1022 : Ağustos 21, 2014, 23:48:10 »
1994 Corolla motorunda 0W-30 da kullandım, 0W-50 de, Yarım milyon km.ye yürüyor. Fark etmiyor yani..
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1023 : Ağustos 21, 2014, 23:57:03 »
Anıl bey yazınızın hepsini okudum. Katıldıgım ve katılmadıgım noktalarda var.
Yeni nesil araçlarda yakıt tüketime degerlerine bakarsanız 100K Kmde iken sıfır Kmden daha düşük tüketim oldugunu görüyoruz.
Yagda dediginiz gibi zaman ile kalınlaştırılmalı, ama buradaki kriter Km degildir.
Ben 125K Kmdeki arabama 5/30 kullanıyorum hiç eksiltmiyor.
Yagın bir kalına geçme zamanı daha çok bir sonraki yag degişimine gelgiginde artık yag çubugu alt çizgiye yaklaşıyormu şeklinde sorgulanmalı.

Yinede taktir kullanıcının.
Hatta ben arabama yag doldurur iken üst çizginin bile biraz altında koyuyorum, neden motoru yorayım ki?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1024 : Ağustos 22, 2014, 00:01:45 »
ahmet abi de biliyor forumda bazı abilerimiz ve arkadaşlarımızda biliyor.bazı sıkıntılarımdan dolayı daha henüz ilgilenmedim araba kapıda yatıyor keyfim olmadıgı için.ama 2002 model ilk e12 sahibi olarak 173bine dayandı arabam ve alt çizgiye ulaştıgı oluyor aracı sıkıştırdıgımda oyüzden bende düşünüyorum 10w40 ile devam mı 5w50 ye geçişmi diye.genede yazayım görünüyor ama ankarada ikamet ediyorum zaten çogu kişi biliyor artık.gönlümden artık 5w50 geçiyor ama onuda belirtiyim.atilla abi iyi yaparsın demişti zaten.sadece diger arkadaşlara fikir olsun diye yazdım.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1025 : Ağustos 22, 2014, 00:50:21 »
Yeni nesil araçlarda yakıt tüketime degerlerine bakarsanız 100K Kmde iken sıfır Kmden daha düşük tüketim oldugunu görüyoruz.
Yagda dediginiz gibi zaman ile kalınlaştırılmalı, ama buradaki kriter Km degildir.
Yagın bir kalına geçme zamanı daha çok bir sonraki yag degişimine gelgiginde artık yag çubugu alt çizgiye yaklaşıyormu şeklinde sorgulanmalı.

Hatta ben arabama yag doldurur iken üst çizginin bile biraz altında koyuyorum, neden motoru yorayım ki?

sıkıntı yok abicim. kullanıcıya göre çok değişir.
şimdi ben arabada tam gaz gitmem. bayırda fazla zorlamam. 90 100 gibi hızlarda arabayıda kendimide yormadan tatlı gitmeyi severim. bu kullanımda motorda eskimez zaten. 100 bin km çok az bir rakam olabilir. orta ömre ben 200 bin desem bir başkası 200 bindeki arabasının yatak sardığından bahsedecek.
bu biraz hislerle ilgili. insan zaten motor sesinden bir fark olduğunu anlayabilir.

dediğiniz gibi bende herhangi bir arabada kullanım klavuzu özelliklerinin dışına çıkmadan km sınırı olmadan yağların kullanılabileceğini düşünüyorum. bu demek oluyor ki motordan garip sesleri sabah ilk marşta veya çok sıcakta trafikte duyarsanız anlarsınız ki yağ zamanı geçmiş. ve bir miktar kalın ile devam edilmesi gerekebilir.
hani eskiden olsa ve sentetik icat edilmemiş olsa neredeyse gres kıvamındaki 20 50 yağı kullanın demezdim. bugün hem ince hem kalın yağlarımız var.

motorun soğukken eksiltmesi ve vakumdan yağ kaçağı olmasın ben asu ya bile 5 30 numara yağı koyarım. ne gitmem der ne yatak sardırır. ama bir zaman gelirde o yataklar ince yağ yüzünden takırdamaya başlarsa içim yanar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1026 : Ağustos 22, 2014, 07:46:37 »

Abi Bizim corollanin kitapcigi filtre degistirip 4.2lt koyun diyor 4 lt koysak yeterlimidir? (Arac 85.000 kmde yag eksiltmiyor )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1027 : Ağustos 22, 2014, 08:38:28 »
Abi Bizim corollanin kitapcigi filtre degistirip 4.2lt koyun diyor 4 lt koysak yeterlimidir? (Arac 85.000 kmde yag eksiltmiyor )

Kadir bu benim kişisel kararım.
Evet yeter demek ne kadar dogru olur.

Ama yag yakan arabada yag çubugunun alt çizgisine kadar kullanıyoruzda koyarken neden iki çizgi arasını kullanmıyoruz?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • Kilometre: 136500
  • Model Yılı: '17
  • 277 kere teşekkür etti
  • 277 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1028 : Ağustos 22, 2014, 11:22:38 »
Ahmet benim bakımı yaptıralı 5000km oldu. Araç soğuk iken baktığımda yağ çoğu zaman iki çizgi ortasında duruyor. Araçta eksiltme yok çok şükür,
zaten 2009 benim araba,DPF'siz. Bu modellerde yağ eksiltme sorunu yok.
I'll make you an offer you can't refuse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1029 : Ağustos 22, 2014, 11:58:59 »
Ahmet benim bakımı yaptıralı 5000km oldu. Araç soğuk iken baktığımda yağ çoğu zaman iki çizgi ortasında duruyor. Araçta eksiltme yok çok şükür,
zaten 2009 benim araba,DPF'siz. Bu modellerde yağ eksiltme sorunu yok.
ne yağ kullanıyorsun?
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1030 : Ağustos 22, 2014, 12:02:57 »
ne yağ kullanıyorsun?

Castrol Edge 5/40 kullanıyorum Atilla Abi. 5/30 kullanmayı düşünüyorum 100k bakımda.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1031 : Ağustos 22, 2014, 12:05:09 »
Castrol Edge 5/40 kullanıyorum Atilla Abi. 5/30 kullanmayı düşünüyorum 100k bakımda.
devam et 5w30 eksiltme daha çok yapar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1032 : Ağustos 22, 2014, 12:08:17 »
devam et 5w30 eksiltme daha çok yapar.

5/30 yakıt ekonomisi sağlamaz mı veya araba daha çabuk ısınmaz mı özellikle soğuklarda..
Yok derseniz  5/40 Castrol Edge / Magnatec devam edeceğim  o zaman veya Mobil 5/40..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1033 : Ağustos 22, 2014, 12:20:41 »
5/30 yakıt ekonomisi sağlamaz mı veya araba daha çabuk ısınmaz mı özellikle soğuklarda..
Yok derseniz  5/40 Castrol Edge / Magnatec devam edeceğim  o zaman veya Mobil 5/40..
magnatec değil edge kullan, mobil5w40 mobil1 değil daha düşük kaliteli olan 3000 tipidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Arnavut Keyifli
  • 277 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1034 : Ağustos 22, 2014, 12:51:13 »
magnatec değil edge kullan, mobil5w40 mobil1 değil daha düşük kaliteli olan 3000 tipidir.

5/30 Hem magnatec'te hem de Edge ürününde mevcut. Resmi castrol sitesinden tarayınca Castrol Edge 5/30 çıkıyor.
Ama yağ eksiltir denilince ister istemez kafada soru işareti oluyor. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 26666
  • 3 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1035 : Ağustos 22, 2014, 13:38:46 »
e120 1.6 terra benzinliye würth koyduk iyi midir acaba?
Corolla 1.6 Terra Benzinli Manuel 2007 Model E120 Kasa
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=61558.msg833266

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1036 : Ağustos 22, 2014, 21:37:38 »
Kadir bu benim kişisel kararım.
Evet yeter demek ne kadar dogru olur.
Ama yag yakan arabada yag çubugunun alt çizgisine kadar kullanıyoruzda koyarken neden iki çizgi arasını kullanmıyoruz?
4+1 almak gerekiyor. +1 litremde bir kullanimlik 200ml daha var ondan sonra bende 4 yaparim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 26666
  • 3 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1037 : Ağustos 23, 2014, 13:32:06 »
Würth nasıldır ? Würth dünyaca ünlü bir marka ancak araba yağları konusunda pek bir bilgi bulamadım görüşleriniz nelerdir ?
Corolla 1.6 Terra Benzinli Manuel 2007 Model E120 Kasa
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=61558.msg833266

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #1038 : Ağustos 23, 2014, 16:50:23 »
Würth nasıldır ? Würth dünyaca ünlü bir marka ancak araba yağları konusunda pek bir bilgi bulamadım görüşleriniz nelerdir ?
hiç kullanmadım, çevremdede kullanan görmedim onun için bir şey ifade etmem yanlış olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1039 : Ağustos 23, 2014, 17:40:53 »
Opet  Fuchs yağlarını piyasaya sürdü. Nasıldır , Almanya'daki kalitesinde midir, yerli imalat mıdır? Bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

Bu arada, mobil,castrol (Toyota'nın yağını da kullandım) ve son olarak Motul kullanmaktayım. İçlerinden Motul en iyisi, ama Fuchs için Almanya kalitesinde olduğu güvencesini alırsam Fuchs önerebilirim ve kullanabilirim. Piyasa yağların durumu biraz 'karışık' gibi geliyor bana.
born to ride