LPG tavsiyeleri, öneri istekleri konusunda artık bu konudan devam edebiliriz. Her yeni taktıracak forumdaş yeni konu açarak soruyor. Bu konu sayesinde kısa bir özet okuyarak aklında bir fikir oluşabilir. Yine de soru işaretleri devam ederse de bu konu altında tartışılabilir.
LPG Hakkında Bir Özet YazısıBu devirde bu memlekette benzinli araca binmek zenginlik valla.
-Aracını uzun süre kullanacaksan ve yazılımına sen de el atmak istersen kesinlikle Atiker OBD ya da Lovato OBD.
-Prins obdli değil, ayar derdiyle uğraşmak kalırsın yılda en az 1 kez. Yolda ayar yaptırmak 100 tl, çünkü yazılımı bile pahalı. Olur da uzun süre kullanacağın bu araçta 50-60 bin km. sonra regülatör ya da enjektör bozuldu diyelim. Prins insanın ocağına incir ağacı diker. Yedek parçası çok pahalı. Kablosu bile 650 tl.
-Oldu da eğer taktırırsan valve care gereksiz, yol ayarının iyi olması yeterli. (Kocaeli'deki Sönme usta diyor.) Valve care in içeriğini de açıklamıyorlar zaten ama çok çabuk tutuşan bir malzeme imiş.
-Yedek parçası en ucuz Atiker, diğerleri 80-100 bin km. sorunsuz gitsin diyelim, Atiker de 50-60bin km. gider (örneğin) Olur da bir parçası bozuldu diyelim, hem regülatör hem enjektör 300-400 tl ye tümden değiştirmek mümkün. Bir o kadar süre daha sıkıntısız kullanırsın.
-Fakat Atiker'in çok fazla bilgisiz ustası var. Atiker taktıracaksan çok iyi bir ustaya taktırmak lazım.
-Ama her şeyden önce usta önemli, yolda ayarı iyi yapabilmesi önemli. Yok Lovato falan taktırırsan zaten Murat abi sana güzel bir ayar çeker.

Ankara Quattro Garace Bekir bey Atiker, Prins,
İstanbul'dan Lovato distribütörü Çözüm otogaz İlker bey Lovato .
Kocaeli Yıldız Otogaz Sönmez usta Prins,
Ankara Damla otogaz Lovato
------------------------------------------------------------------
Lpg kimyasal olarak benzine en yakın yakıttır. Avantajları çoktur, yanlış ustaların ellerinde kullanıcısına çektirir. Ama bu demek değildir ki lpg kötü, tü kaka.
Lpg nin en büyük sıkıntısı bence, aracın sensörlerinden gerekli veriyi alamaması. OBD li sistemler bile tam verimli değil. Aslında bu lpg kitleri 2. bir beyin ile araca takılsa ve bu beyin aracın benzin beynini devre dışı bıraksa lpg ile kullanıldığında daha sağlıklı olacaktır.
Maalesef fabrikasyona en yakın Opel ile Honda araçları var. Subap, manifold, hatırlayamadığım 2 parça daha değiştiriliyor fabrikasyon olanlarda.
Aslında motor emisyon standartlarını karşılasın diye parçaları hafifleştirmeye çalışıyorlar, bunun için de malzemeyi değiştiriyorlar. Malzeme ise lpg ye dayanıklı olmadığından kaynaklı tüm sorunlar. Fabrikasyonda bu parçalar değiştirilmiş olarak verilirken, sonradan lpg taktırıldığında 60-100bin km. sonra yavaş yavaş değiştirmeye başlıyorsun ki o zaman kadar elde edilen kârdan sonra bu değişimler de olsun normal.
---------------------------------------------------------------------------------
Çoğu ustanın söylediğinin aksine obd sadece arıza ışığı söndürmek için kullanılmıyor. Aracın ltft, stft değerlerini okuyarak buna göre yakıt göndermeyi emrediyor lpg beyni. Yokuş mu çıkıyorsun, irtifa azalıyor ve senin normaldeki ayarın değişiyor, zengin kalıyor. Obd burada devreye girerek olması gerektiği kadar lpg gönderilmesini yeniden ayarlıyor ve motor bu durumda her zaman en verimli şekilde çalışıyor. Düşünsenize Artvin'in dağın tepesine göre ayarlanmış bir lpg sistemi var. İrtifadan dolayı oksijen az olduğu için motor tam verimini kullanamıyor buna göre lpg ayarlanıyor fakat bu adam sonra Hopa'ya deniz kenarına iniyor, oksijen artıyor, benzinde olsa fazla yakıt gönderip gücü artıracak motoru, ama lpgye müdahale edemediğinden hala önceki ayardaki güçte kalıyor. İşin kötüsü fakir kalıyor ve motorun sıcaklığını yükseltip uzun vadede zarara yol açabiliyor.
Ömür konusunda Prins'e kimse bir şey diyemez, fakat verdiğin parayla o süre orantılı. Birinde 500 tl veriyorsun 5 sene gidiyor, ötekinde 1000 tl veriyorsun 10 sene gidiyor atıyorum. Sene başına masraf konusunda bence farkları yok. Atiker daha kısa sürede az para veriyorsun, Lovato,Brc orta vadede orta kademede masraf ediyorsun, Prinsde de uzun vadede yüksek masraf ediyorsun. Hepsi aynı kapıya çıkıyor.
Ohm değeri dolayısıyla yüksek devirde lpg yakıt tüketimini artırıyorsa ekonomi nerede kaldı hani diyorsun da, sen yüksek deviri lpg ile çevireceksen o ekonomi zaten kalmıyor ki. Az yaksın istiyorsan yüksek devirlere çıkmayacaksın. Ekonomi yapmak için takılan lpg ile niye yüksek devir yapılır?
Ateşleme avanslarından ötürü 3000-3500 devir sonrasında lpg yanmaya devam ederken egzos zamanı başlıyor, egzos subaplarını alevler yalıyor ve bu uzun vadede subap yanmasına neden oluyor. Hal böyleyken hala lpg ile yüksek devir yapmak ister misin?
Tavsiyem 4000 devrin üstünde tamamen benzine geçecek şekilde ayarlatman, 4000 devir altında da %10-15 civarında benzin püskürtülmesini ayarlatman. Böyle olunca subap sorununu olabildiğince önlersin. Buna göre de yüksek devirde lpg kullanmayacağın için ohm değeri de ilgilendirmiyor artık.
---------------------------------------------------------------
LPG aracın garantisi bozulmadan takılmıyor maalesef. Lpg takılan araçların motor ve ilgili aksamı garanti dışında kalıyor. Eğer aracınız 10bin km. yi doldurmadıysa LPG firmaları garanti yapıyor. 10bin km.yi geçtiyse ücret karşılığında sigorta yapılabiliyor.
Araca uyumlu LPG gibi bir durum yoktu. Atmosferik motorlara sıralı sistem kitler, direkt enjeksiyonlu motorlara da sıvı sistemler ya da bazı benzini de kullanan lpg sistemleri kullanılmaktadır.
----------------------
Daha fazla detaylı bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki linkteki konuyu okuyunuz.
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=70489.msg958322#msg958322İlk mesajda yazdıklarım kişisel düşüncelerimdir. Daha önce beraber tartıştığımız forumdaşlarımız da tekrardan kısa bir özet şeklinde düşüncelerini yazarlarsa sonradan bu konuyu okuyacaklar için faydalı olacaktır.