Gönderen Konu: KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ  (Okunma sayısı 1915 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ
« : Aralık 02, 2010, 00:13:36 »
değerli dostlar bu konu ile alakalı açılan konuya binaen bilgilerin ve yorumların karışmaması adına özellikle ayrı konu başlığı altında açtım,daha önceki konuda maliyeye yazı yazdım cevabı geldiğinde sizlerle paylaşacağımı ifade etmiştim ilgili cevap aşağıdadır bilgilerinize sunarım.




 T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
                                                   Gelir İdaresi Başkanlığı
                                                       
Sayı  : B.07.1.GİB.0.02.68-622.01-637   30.11.2010
Konu: K.K.D.F.   105953


Sn. Seydi BEKTAŞ


  İlgi :  11.11.2010 tarihli ve 13538 sayılı bilgi edinme başvurunuz.

İlgide kayıtlı bilgi edinme başvurunuz incelenmiş olup, konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun bulunmuştur.

Bilindiği üzere, 12.05.1988 Tarih ve 88/12944 Sayılı Kararnameye ilişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Nolu Tebliğin 2 nci maddesinde; bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredileri (gerçek kişilere ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla kullandırılan krediler) fon kesintisine tabi tutulmuş, ayrıca 4684 sayılı Kanunun geçici üçüncü maddesinin (a) fıkrasında, Bakanlar Kurulu, bu fona ilişkin kesinti oranlarını sıfıra kadar indirmeye veya on beş puana kadar yükseltmeye veya kesinti oranlarını tamamen kaldırmaya yetkili kılınmıştır.

Bu kapsamda, 28.10.2010 tarih ve 27743 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tüketici kredilerinde fon kesintisi oranı % 10’dan % 15’e yükseltilmiş ve söz konusu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ayrıca, 6 Nolu Tebliğin 2 nci maddesinde, fon kesintilerinin tahakkuk ettirilen faiz tutarı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, fona ilişkin mevzuat gereğince, bankalar ve finansman şirketleri sözü edilen fonun mükellefidir. Bu mükelleflerin, Türk Lirası kredilerde hesapladıkları fon kesintilerini faiz tahakkukunu izleyen ayın 15 nci günü akşamına kadar ödemeleri gerekmektedir. Tüketici kredisi kullanan gerçek kişiler ise fon mevzuatı yönünden mükellef olmayıp, sadece iktisadi yönden nihai fon yükü taşıyıcısı durumundadır.

Bu itibarla, oran artışıyla ilgili Başkanlığımız tarafından yapılan açıklamalar 28.10.2010 tarihli ve 97120, 97121 ve 97122 sayılı yazılarımızla sadece Tüketici Finansman Şirketleri Derneği, Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliğine iletilmiş, bunların, fon mükellefi konumunda olan üyelerine, oran artışını duyurmaları amaçlanmıştır. Mükellef olmayan kredi kullanıcılarına yönelik ise bir bildirim yapılmamıştır.

Bahis konusu yazılarımızda; “Türk Lirası kredilerde fon kesintisi faiz tahakkukunda doğduğundan, bu kredilerle ilgili olarak kredi kullanım tarihine bakılmaksızın 28.10.2010 (bu tarih dahil) tarihinden sonra tahakkuk ettirilecek faizler için fon kesintisi oranının % 15 olarak uygulanması gerekmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir. Yani, 28.10.2010 tarihinden itibaren kullanılacak tüketici kredilerinin yanı sıra, anılan tarihte taksit ödemeleri halen devam etmekte olan tüketici kredilerinin bu tarihten itibaren tahakkuk edecek faizlerine de % 15 oranının uygulanması gerektiği bildirilmiştir.

Bununla birlikte, bu yazılarımızda, fon mükellefi olan banka ve finansman şirketlerinin, oran artışının tamamını veya bir kısmını kredi müşterilerine yansıtmaları gerektiği yönünde bir ifadeye yer verilmemiştir.

Bu itibarla, 2010/974 sayılı Kararın yürürlük tarihinden önce akdedilen kredi sözleşmelerine istinaden ödenmesi gereken fon tutarlarının tüketicilere (kredi kullanıcılarına) yansıtılıp yansıtılmayacağı piyasa mekanizması çerçevesinde ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınmak suretiyle banka ve finansman şirketleri tarafından değerlendirilebilecek bir durumdur. Bu durum, kredi kullanıcısı ile kredi veren arasındaki özel hukuk hükümlerinden kaynaklanan bir ilişki olup, Başkanlığımızın taraf olduğu bir husus değildir.

 Diğer taraftan, 6 Sıra Nolu Tebliğde, bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan “diğer kredilerde” % 0 (sıfır)  oranında fon kesintisi yapılması karara bağlanmıştır. Bu nedenle, halen “diğer krediler” kapsamında olan taşıt kredilerinin de eskiden olduğu gibi % 0 oranına tabi tutulması ancak araç alımında kullanılmış olmakla birlikte “diğer krediler” kapsamında olmayan tüketici kredisi niteliğindeki kredilere 2010/974 sayılı Kararname uyarınca % 15 oranında fon kesintisi uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.




                                                                                       F. İsmail Hakkı AYDOĞDU   
                                                                                                              Başkan a.
                        Gelir İdaresi Grup Başkanı





























             İlkadım Cad. Dikmen /ANKARA                              Ayrıntılı bilgi için irtibat (0312) 415 31 77-78
              Faks: (0312) 415 28 21                                               Elektronik Ağ: http://www.gib.gov.tr

Toyota Club Türkiye

KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ
« : Aralık 02, 2010, 00:13:36 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
Ynt: KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ
« Yanıtla #1 : Aralık 02, 2010, 00:25:51 »
değerli dostlar son paragrafatan anladığım kadarı ile taşıt kredisi kullananalara faiz uygulması yapğılmayacağı anlamını çıkarttım,aramıda avukat yada bankacı dostlarımız bu son paragrafın yada yazının ne anlama geldiğini net ifadelerle yorumlarlarsa memenun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 9 kere teşekkür edildi
Ynt: KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ
« Yanıtla #2 : Aralık 02, 2010, 02:16:46 »
Seydi bey konu danıştayda bende kaymakamlığa belgeler ile başvuruda bulundum.Aylık 7tl yansımış durumda paragraftakinden daha somut :)
Aracımda ve tüm araçlarda, dünyadaki en çok vergi alınan en pahalı benzinini kullanıyoruz.
Aracımıza aldığımız 1 litre akaryakıttan Devlet %67 vergi almaktadır. Benzinin vergisiz litre fiyatı 1 liradır.
Ayrıca stok fazlası benzini devlet yurt dışına vergisiz olarak 1TL ve altına satmaktadır
www.pahalibenzinehayir.com

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
Ynt: KKDF FAİZ ARTIŞI İLE İLGİLİ TEBLİĞ
« Yanıtla #3 : Aralık 02, 2010, 07:14:09 »
Seydi bey konu danıştayda bende kaymakamlığa belgeler ile başvuruda bulundum.Aylık 7tl yansımış durumda paragraftakinden daha somut :)

bende bugün kaymakamlığa başvuruda bulunayı düşünüyorum;hakem heyetinin verdiği karar yaptırım gücü olan karardır bundan dolayı belki lehimize karar çıkartılarsa herkes faydalanbir ,sizin kararıız benden önce çıkarsa temsil teşkil etmesi için sizden kararı rica edebilirmiyim:)